Tujina

Trump Bannonu grozi s tožbo. Knjiga pa razkriva, da tudi Ivanka želi biti predsednica in kakšno mnenje o njem ima Murdoch

Washington, 04. 01. 2018 08.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Washington doživlja pravi pretres zaradi objavljenih odlomkov prihajajoče knjige novinarja Michaela Wolffa o ameriškem predsedniku. Bela hiša praktično vse zanika, Stevu Bannonu že grozijo s tožbo zaradi razkrivanja podatkov ...

Politična ločitev predsednika ZDA Donalda Trumpa in njegovega nekdanjega tesnega sodelavca Steva Bannona, ki je služil kot eden od virov za odmevno knjigo novinarja Michaela Wolffa o ameriškem predsedniku, močno odmeva in je povzročila pravi potres na desnici.

Trumpovi odvetniki so Bannonu že zagrozili s tožbo, ki ji najverjetneje ne bo ušel. Obtožili so ga kršenja sporazuma o nerazkrivanju podatkov, med temi tudi zaupnih podatkov. 

Na inavguraciji naj bi bil predsedniški par precej nesrečen.
Na inavguraciji naj bi bil predsedniški par precej nesrečen. FOTO: AP

Wolff v knjigi z naslovom Ogenj in Bes, ki bo izšla šele 9. januarja, med drugim predsednikovega sina Donalda mlajšega obtožuje izdaje države zaradi razvpitega sestanka z rusko pravnico v Trumpovi stolpnici.

Knjiga, katere odlomke sta že objavila revija New York in častnik Guardian, je prava zakladnica informacij za Trumpove kritike, predsednik pa se je skupaj z Belo hišo in zvesto televizijo Fox News odzval silovito.

"Bannon je poleg službe izgubil tudi pamet," je med drugim sporočil Trump v odzivu na izjave svojega nekdanjega političnega stratega v Wolffovi knjigi.

Melanija jokala?

Wolff je med drugim še zapisal, da naj bi se Trumpu Bela hiša zdela nekoliko strašljiva. prvič po Kennedyju naj bi predsedniški par imel ločeni spalnici. Trump naj v prvih dnevih zahteval, da ima v spalnici še dve televiziji, poleg ene, ki je tam že bila, in ključavnico na vratih. Zaradi tega naj bi se tudi nekoliko sprl s tajno službo, ki zahteva popoln dostop do sobe.

Odzvala se je tudi tiskovna predstavnica prve dame Melanie Trump Stephanie Grisham. Knjiga med drugim opisuje, kako nesramen naj bi bil predsednik do soproge ob inavguraciji, ki ni imela veliko obiskovalcev, sploh pa ne znanih in slavnih, kar je menda še posebej razjezilo Trumpa, ki na slovesnosti ni užival. Prva dama ZDA naj bi bila 20. januarja na robu solza, po volilni zmagi 2016 pa naj bi se dejansko zjokala, ker naj bi ji Trump obljubil, da ne bo nikoli zmagal in postal predsednik.

"Gospa Trump je podpirala moževo odločitev za kandidaturo in ga je pri tem celo vzpodbujala. Prepričana je bila, da bo zmagal in je bila zelo vesela, ko je zmagal. Ta knjiga se bo zagotovo prodajala na razprodaji izmišljotin," je zagotovila Grishamova.

Knjigo je napadla tudi tiskovna predstavnica Bele hiše Sarah Sanders, ki je prav tako zatrdila, da je plod domišljije.

Trump v Ovalni pisarni v Beli hiši. Na vratih spalnice naj bi si zaželel ključavnico, kar ni bilo povšeči tajni službi.
Trump v Ovalni pisarni v Beli hiši. Na vratih spalnice naj bi si zaželel ključavnico, kar ni bilo povšeči tajni službi. FOTO: AP

Bannonu naj ne bi bilo žal

Bannon se po Trumpovem napadu nanj še ni odzval, njegovi sodelavci pa pravijo, da mu ni nič žal. Bannon je bil tisti, ki je novinarju Wolffu omogočil dostop do Zahodnega krila Bele hiše, kjer je skoraj leto dni zasliševal zaposlene ter zbiral material za knjigo.

Wolff pravi, da je opravil več kot 200 intervjujev, med drugim je govoril tudi s predsednikom, česar Bela hiša ni zanikala, čeprav je Sandersova zagotovila, da formalnega intervjuja nikoli ni bilo.

Zakaj se je Bannon odločil za to, kar je storil, še ni jasno. Ostaja na položaju izvršnega predsednika desničarskega medija Breitbart News, katerega bralci so ga v sredo ostro napadli, na kar je z veseljem opozoril tudi Donald mlajši.

"Sedaj, ko je izgubil Breitbart, je ostal brez vsega. Steve je imel čast delati v Beli hiši, na žalost pa je zapravil privilegij in ga sprevrgel v zahrbtnost, izdajo informacij medijem, laganje in spodkopavanje predsednika," je zapisal mlajši Trump. Nekdanjega idola desnice sedaj napadajo tudi na televiziji Fox News.

Glede na Wolffovo knjigo je bil Bannon pobudnik Trumpovega spontanega ukaza o prepovedi vstopa muslimanom v ZDA in je po opozorilu, da bo ukaz povzročil zmedo po svetu, odvrnil, da je ravno to namen, saj da bo to razjezilo liberalce.

Ivanka bi bila tudi predsednica

Trumpova hči Ivanka naj bi sanjala o tem, da bo postala prva predsednica ZDA, vendar pa je Bannon izjavil, da se to ne bo godilo, ker da je "neumna kot noč". Malce naj bi ji bil jasen marketing, pa dobro izgleda, vendar pa naj ne bi imela pojma o tem, kako zadeve delujejo v politiki.

Da bi bila predsednica, menda sanja tudi Ivanka Trump.
Da bi bila predsednica, menda sanja tudi Ivanka Trump. FOTO: AP

Bannonu naj bi bilo povsem vseeno, če Trump zmaga na predsedniških volitvah, ker da gre le za pretresanje sistema, in tudi sicer naj bi imel Trumpa za omejenega narcisa.

Bannon naj bi bil zelo kritičen do tega, kako Trumpovi odvetniki vodijo obrambo predsednika v preiskavi ruske afere posebnega tožilca Roberta Muellerja, Wolffova knjiga pa med drugim zatrjuje, da nihče v kampanji ni bil pripravljen na zmago. Člani kampanje so počeli razne stvari, kar bi se jim sedaj lahko maščevalo zaradi Muellerjeve preiskave, a ker niso pričakovali zmage, naj bi jim bilo vseeno.

Nekdanji svetovalec za nacionalno varnost, general Michael Flynn naj bi dobil od prijatelja opozorilo, da ni bilo pametno, ker je od Rusov vzel 45.000 dolarjev plačila za nastop v Moskvi. Flynn je pred volitvami odgovoril, da bi bil to problem le, če bodo zmagali, kar pomeni, da niti Flynn ni verjel v zmago. Flynn je sicer moral zapustiti položaj zaradi laganja o stikih z Rusi, sedaj pa sodeluje z Muellerjevo preiskavo.

Murdoch Trumpa označil za 'idi**a' 

Wolff, ki je pred to knjigo napisal tudi biografijo o medijskem mogotcu Rupertu Murdochu (ki ima v lasti Fox News), je v knjigi opisal tudi Trumpovo občudovanje Murdocha. Na nekem dogodku, kjer bi se morala srečati po Trumpovi izvolitvi, naj bi zamujal, a Trump je vztrajal, da ga počakajo, ker je ''eden največjih''. A občudovanje naj ne bi bilo obojestransko. Wolff navaja telefonski pogovor med njima, ki se je zgodil po sestanki v Silicijevi dolini 14. decembra 2016, ko se je Trump sestal z izvršnimi direktorji največjih tehnoloških podjetij (Google, Apple, Facebook, Microsoft). Ena od perečih tem je bila tudi Trumpova napoved omejiteve podeljevanja vizumov H-1B, prek katere tehnološki velikani zaposlujejo tuje delavce. 

Istega dne, kot opisuje Wollf, je Trump poklical Murdocha, ki ga je zanimalo, kako je šlo na sestanku. ''Zelo, zelo dobro. Ti ljudje me res potrebujejo. Obama jim ni bil naklonjen, saj je uvajal preveč regulacije. To je res priložnost zame, da jim pomagam,'' je Trump po navedbah knjige povedal medijskemu mogotcu. Murdoch mu je odvrnil: ''Donald, osem let so ti možje imeli Obamo v svojem žepu. Praktično so vodili njegovo administracijo. Ne rabijo tvoje pomoči.'' 

Trump je vztrajal, da potrebujejo vize, o katerih je imel Murdoch nekoliko bolj liberalno mnenje. Po koncu pogovora naj bi Murdoch le skomignil z rameni in dejal: ''Kakšen id**t,'' navaja Wolff. 
 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (60)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

M_teorija
05. 01. 2018 17.31
+5
Trump je senzibilen kot dojenček. Užaljen pa trmuljen pa glih tako, če ni po njegovem!?
nikhrast
05. 01. 2018 16.23
+2
Meni se Melanie smili, pa toliko o njej v Sloveniji, zdaj se pa vidi da je takoj vedela kaj se bo zgodilo, ni čudno da se je zjokala. Ne vem kaj bodo zdaj republikanci naredili s Trumpom, vse v kaosu, počasi bodo vsi obrnili hrbet Trumpu, saj se govori o njegovem mentalnem fitnisu.
M_teorija
05. 01. 2018 09.11
+3
Škoda cajta in denarja za medije in knjige. Dost je da prebereš Trumpov twitt, pa je vse jasno!?
nikhrast
05. 01. 2018 16.17
Trump je samo pospešil prodajo, best seller takoj.
M_teorija
05. 01. 2018 09.04
+2
Jst sam še Trumpovim twitom verjamem. Le v njih se vidijo njegove resnice in modrosti. Vse ostalo je fejk!?
nikhrast
05. 01. 2018 16.16
Dobro se delaš norca s Tumpom, pa saj Trump samo daruje in daruje, hec se bo nadaljeval...
SLO-SURVIVAL
04. 01. 2018 16.56
+0
na 24ur so tako nesrečni da je zmagal trump, da so že kar bolani z njim...
trumpet2015
04. 01. 2018 17.47
+2
Američani pravijo temu crazy ex girlfriend level, ne vem kako bi to prevedel v slovenščino, vendar večina bo razumela, nekakšna maščevalna, agresivna obsedenost, ko hočeš na vsak način uničiti človeka
nikhrast
04. 01. 2018 20.06
+2
Malo poglej ostale medije po svetu, v "who's who" so pa skoraj vsi rekli d aje Trump idi....t
frako
04. 01. 2018 20.39
+2
Jah trump pravi da ljubi slabo izobražene bohvej zakaj. Oni pa itak vsi veseli končno en predsednik ki govori njihov jezik, tri besedne rešitve za tribesedne probleme.
ljx
04. 01. 2018 16.26
Ej še boljš,dal sem se dol iz Melanijo,Donaldom in Hillary Clinton v četverčku,Bill je pa gledu,ker itak nič več ne more,pa je sam še Voajer!
ljx
04. 01. 2018 16.22
+1
Ej jaz sem se dal dol z Melanijo,dejte še to objavt!
ljx
04. 01. 2018 16.22
+1
In samo POP TV verjame takim neumnostim!
frako
04. 01. 2018 17.10
+0
bing bang bing bong, tramp je največkejši od useh gromn pametn tko da maš prou to ne more bit res. :D
nikhrast
04. 01. 2018 20.04
+1
Boš prebral knjigo, potem pa sigurno rekel da je Trump idi....
trumpet2015
04. 01. 2018 16.11
+0
Ivanka za predsednico v letu 2020, to je nočna mora za levake :)) zato so se pa tako razpisali, si kar predstavljam kako bodo spet noreli po ulicah in razbijali, kot vedno, ko ne gre po njihovo
nikhrast
04. 01. 2018 20.03
+2
Kakšna predsednica, saj vidiš kaj pravi Bannon, pojma nima o politiki.
nikhrast
04. 01. 2018 16.08
+4
Nekateri še vedno ne morete preživeti da je Trump predsednik in da je takšna polomija, pa kdaj boste nehali omenjati Hillary Clinton. Uboga Melanie, ni čudno da se je zjokala ko je spoznala da je Trump zmagal. Trump pa tako vedno obljublja da bo tožil, pa če res toži, tako izgubi. Saj sem rekel, če Trump zmaga bomo imeli štiri leta heca. Je še kdo v Ameriki ki ni rekel da je Trump idiot?
puspan
04. 01. 2018 16.26
Apostol1
04. 01. 2018 15.13
+0
Trump je pravzaprav greh za človeštvo tako kot Rimski cesar Neron.
Kollerik
04. 01. 2018 15.03
+7
sem mislil, da je tale trumpe manj prizadet od kima, sedaj vidim, da sem v zmoti....
veronqa
04. 01. 2018 14.23
+0
Plod domišlije? Vsi smo videli kako je Melanija jezna in nesrečna, Ivankine ambicije, dokazi, da so bili Rusi vpleteni so jasni, le da v Ameriki ščitijo vlogo predsednika, koliko se pač da, čakajo ga še obsodbe ženks, ki jih je nadlegoval in zares je počel v volilni kampanji vse, da bi ne zmagal. Bil je vulgaren in ogaben, porogljiv, butast v vseh pogledih a kljub temu na presenečenje skoraj vseh se mu je zgodil predsednik. Ja,naj žre sedaj kar si je skuhal!
Jimi1
04. 01. 2018 13.55
-4
Za dobrim konjem se dviguje prah... V Donaldovem primeru se ravno to dogaja...
Kollerik
04. 01. 2018 15.02
+2
...in v donaldovem primeru se dviguje prah...samo za debelim, starim konjem...in nič več...
Našvasan_zob
04. 01. 2018 12.37
+0
evo cenzura startala..
Našvasan_zob
04. 01. 2018 12.25
+3
Bizarno, da je Comey FBI razsodil, da Hilaryjino odtekanje zaupnih info ni bilo naklepno ampak posledica nemarnosti.. Po eni strani Ženska PREBUTASTA, da bi dojemala razliko med zaupno in nezaupno in zato ne more odgovarjat za odtekanje info.. po drugi strani pa so jo podprli na volitvah za najvplivnejšo politično vlogo na svetu ?!?!?!?!?!??! Pa kaj si ti nor???
frako
04. 01. 2018 12.46
+1
Ja no le kje so si zmisll izgovor da bakica nima pojma o elektronki to se na daleč vidi da je laž saj vemo da so vsi stari atki pravi hekerji.
Našvasan_zob
04. 01. 2018 12.20
-1
Prav bizarno je gledat koliko škandalov je v Demokratski stranki.. pa se nič ne poroča... Hvala Assangu za Wikileaks!
dannyer
04. 01. 2018 12.10
+1
zato pa im cnn samo 19% podporo
Frane Šajn
04. 01. 2018 12.08
+1
Trampi, Trumpi v tem primeru je pa Kim večji đek od tebe, se ti ne zdi!?
Našvasan_zob
04. 01. 2018 12.03
+4
Eden od donatorjev Clinton Fundacije je bil tudi LOBI ameriških zaporov.. To je tisti lobi ki si na vse kriplje prizadeva proti legalizaciji marihuane in za nadaljevanje zapiranja ljudi s posestjo te rastline..
dannyer
04. 01. 2018 12.07
+4
ne pozabi afero z pakistancema ki sta imela dostop do zaupnih informacije iz demokratske st in bele hiše kar je nezakonito. sedaj sta v priporu hud škandal. a mediji tiho celo predstavnica demokratov javno grozila šerifu mediji tiho. dona brazil prizna da so kot kult in da so res ukradli bernija senlersa mediji tiho??? a misli kdo poročati novice ali ne
dannyer
04. 01. 2018 12.09
+5
kalifornija pa propada veliko brezdomcev kriminala preveč nezakonitih. itd legalizirali so otr prodajanje uslug, namerno širjenje hiva. ter zaprejo te za 1 let če se zmotiš in nekomu rećeš gospod in ne gospa ???? tam ljudje nimajo proti če se brat pa sestra ali oče pa hči poroči in oni so nam za vzor .čudno da se veliko ljudi izseljuje sedaj ven iz te liberalne utopije
nikhrast
04. 01. 2018 15.56
-1
danny, vzemi tabletko in nehaj prebirati Irrational Inquirer.
dannyer
04. 01. 2018 19.12
+1
prvič sem navedel dejstva ki jih ti nisi če pa jih nisi sposoben prenesti je pa nekaj z teboj narobe in to je en izmed glavnih problemov skrajnih L resnica jim je sovrađna laž pa vrednota