Tujina

Severna Koreja svari 'duševno nestabilnega' Trumpa pred lahkomiselnimi izjavami

Tokio, 05. 11. 2017 07.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
S.S./STA/A.I.
Komentarji
93

Ameriški predsednik Donald Trump je ob začetku azijske turneje dejal, da noben narod ne bi smel podcenjevati ameriške odločnosti. Severna Koreja "je velik problem za našo državo, za svet in želimo ga rešiti," je dodal. Severnokorejski odgovor je bil hiter: Trump je ''duševno nestabilen''.

Ameriški predsednik Donald Trump je ob začetku azijske turneje, ko je prispel na Japonsko, dejal, da noben narod ne bi smel podcenjevati ameriške odločnosti. Ameriškim vojakom v zračni bazi Jokota v bližini Tokia je zagotovil, da bo za vojsko dovolj sredstev, da bodo lahko ohranili mir in branili svobodo. 

Trumpov obisk na Japonskem prihaja v času, ko so strasti s Severno Korejo še vedno zelo razgrete. Ravno Severna Koreja naj bi bila tako glavna tema obiskov v tem delu sveta, kjer se bo ameriški predsednik poleg Japonske ustavil še na Kitajskem, v Južni Koreji, Vietnamu in na Filipinih. 

''Nihče, noben diktator, noben režim ne sme podcenjevati ameriške odločnosti,'' je Trump dejal vojakom kmalu po pristanku na japonskih tleh. 

"V preteklosti so nas večkrat podcenjevali. To ni bilo dobro zanje, ni res?" je dejal Trump. Poudaril je, da "ne bomo nikoli popustili pri obrambi naših ljudi, naše svobode in naše velike ameriške zastave", je dodal

Severna Koreja "je velik problem za našo državo, za svet in želimo ga rešiti," je dejal. Ob tem pa dodal, da so Severni Korejci dobri. "Mislim, da so zelo dobri ljudje, so delavni in precej bolj topli ljudje, kot misli svet," je dejal na letalu. "Upam, da se bo vse uredilo," je povedal.

Melania in Donald Trump ob prihodu v Azijo.
Melania in Donald Trump ob prihodu v Azijo. FOTO: AP

Severna Koreja se je že odzvala

Severna Koreja je Trumpa hitro opozorila pred lahkomiselnimi izjavami.

Časnik vladajoče stranke Rodong Sinmun je zapisal, da nekateri Američani pritiskajo za predčasno odstavitev Trumpa, ker bi ostre izjave tega "duševno nestabilnega" predsednika lahko privedle do "jedrske katastrofe na ameriškem kontinentu". Rodong Sinmum je tako navedel stališče predsednika senatnega odbora za zunanje odnose Boba Corkerja ter več drugih ameriških osebnosti, da Trump nesmiselno krepi napetosti s Severno Korejo. Kljub temu pa se ni spametoval in še naprej "provocira Severno Korejo z neumnimi komentarji".

Če bodo ZDA ravnale lahkomiselno, jih bo Severna Koreja prisiljena "odločno in neusmiljeno kaznovati z mobilizacijo vseh svojih sil", je še poudaril časnik v komentarju.

Eden od osrednjih ciljev turneje, v okviru katere bo Trump obiskal tudi Južno Korejo, Kitajsko, Vietnam in Filipine, bo okrepiti mednarodno odločenost za "izolacijo severnokorejskega režima", je v četrtek napovedal Trumpov svetovalec za nacionalno varnost Herbert McMaster.

Napetosti na Korejskem polotoku so narasle po tistem, ko je Severna Koreja septembra izvedla šesti in doslej najmočnejši jedrski poskus ter poskusno izstrelila več raket, ki bi lahko dosegle tudi ameriško ozemlje. Napetosti so se nevarno stopnjevale tudi zaradi besedne vojne med Trumpom in severnokorejskim voditeljem Kim Džong Unom.

V danes objavljenem pogovoru za eno od ameriških televizij je Trump dejal, da bi bil gotovo odprt za srečanje s Kimom. Na vprašanje novinarke Sharyl Attkisson, voditeljice oddaje Full Measure, "ali bi se bil kdaj pripravljen usesti skupaj z diktatorjem", je dejal, da se je sestal že s številnimi azijskimi voditelji. "Usedel bi se s komerkoli. Tako da bi bil odprt tudi za to, a bomo videli, kako bo šlo. Menim, da je še veliko prezgodaj."

Medtem je Washington Post danes objavil pismo ameriškega obrambnega ministrstva, v katerem so ameriškim kongresnikom dejali, da bi bil edini način za gotovo najdbo in zavarovanje vsega jedrskega orožja v Severni Koreji ameriška kopenska invazija.

V dokumentu na dveh straneh, naslovljenem na demokratskega člana kongresa Teda W. Lieua, so odgovorili na njegovo zahtevo po "oceni pričakovanih izgub v konfliktu s Severno Korejo". Menili so tudi, da bi v primeru konflikta Pjongjang uporabil biološko in kemično orožje. Dodali so še, da pa priporočajo "zaupen briefing" za podrobno razpravo o načrtih.

Iz Južne Koreje so medtem danes poročali o protestih proti obisku Trumpa, na katerih je v Seulu več tisoč ljudi pozivalo k miru in pogajanjem ter kritiziralo tako Trumpa kot Kima zaradi njunih izjav, s katerimi krepita nevarnost konflikta. Na drugem zborovanju pa so se zbrali podporniki Trumpa s pozivi k namestitvi taktičnega jedrskega orožja v Južni Koreji za obrambo pred grožnjo Pjongjanga. Trump bo sicer Južno Korejo obiskal v torek in sredo.

Donald in Melania Trump z japonskim premierjem Abejem in njegovo soprogo.
Donald in Melania Trump z japonskim premierjem Abejem in njegovo soprogo. FOTO: AP

Trump se je na Japonskem srečal s premierjem Šinzo Abejem, skupaj sta se odpravila tudi na igro golfa. Na dnevnem redu azijske turneje je tudi srečanje z japonskim cesarjem Akihitom in cesarico Michiko.

Ameriški predsednik se bo na Japonskem, kjer bo ostal do 7. novembra, srečal tudi z družinami japonskih državljanov, ki jih je v 70. in 80. letih prejšnjega stoletja ugrabil severnokorejski režim. Abejevo stališče na tem področju je precej ostro, tudi Trump pa je septembra kritiziral ravnanje Pjongjanga na področju človekovih pravic, vključno s to ugrabitvijo.

Analitiki medtem ocenjujejo, da bližina voditeljev in enotnost v stališču do Severne Koreje ne bo rešila težav na področju trgovine.

Na poti do Japonske se je Trump sicer ustavil tudi na Havajih, kjer je obiskal spominsko obeležje v Pearl Harboru, ki so ga med drugo svetovno vojno napadli Japonci. 

Trump sicer upa, da se bo med obiskom azijskih držav srečal tudi z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom. ''Želimo Putinovo pomoč glede Severne Koreje,'' je dejal novinarjem na predsedniškem letalu. 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (93)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

RDPESA
05. 11. 2017 19.05
+5
''Nihče, noben diktator, noben režim ne sme podcenjevati ameriške odločnosti,'' V prvi besedi "nihče", direktno grozi celemu svetu... In vsi so tiho... Cel svet je tiho...
supplement
05. 11. 2017 19.18
+3
hahahahah "meriška odločnost" hahahahaha, preseli se v ameriko,če jo maš rad ,bomo vidli če dobiš vizo hahahahaha nogo v rit boš dobo.
DAEMONIUM
05. 11. 2017 18.22
+5
Kaj nasi sploh komentiarajo in pisejo o Trumpu??? Jasno je da se je Amerika postavila na stran Hrvaske ki jo skupaj z Poljsko pripravljajo za destabilizacijo Evrope ko se ta odloci o Evropi "dveh hitrosti". Prav tako je vsem jasno da je Amrrika priskrbela arbitrazne prisluhe hrvatom, kjer pa nase nesposobne sluzbe se niti malo niso razvozljale vloge Sekolca, ki je naravnost na silo razlagal stvari po telefonu. Ker je stvar s Hrvati nepredvidljiva, se mora Slovenija najprej primerno oboroziti, ne da bi napadala ampak se obranila in to tako obranila da bp tisti ki si bo poizkusal malo omastiti prste z nasim ozemljem, ostal ne le brez krempeljna ampak tudi brez tace! Trenutno pa tega seveda ni v stanju narediti SMC ki menja slabe ograje se s slabsimi niti ni tega v stanju narediti SDS ki je casovno izgubljena nekje v letu 1945/46.
supplement
05. 11. 2017 19.27
-1
ti ne skrbet za vojsko in da bo kdo Slovenijo napadu,dokler je z Melanijo in dokler mu ne preteče mandat je Slovenija gvišna po tem pa ne vem
detect
05. 11. 2017 17.30
-1
s to izjavo se pa strinjam.
johanca123
05. 11. 2017 17.18
+0
Komunajzarji nekoga označijo da je nor, pa potem mislijo, da so opravili z njim- to je veljalo za včasih - danes pa ne več
Kollerik
05. 11. 2017 18.04
+3
malo tiše johanca, kitajci imajo kljub majhnim ušeskom oster sluh... :))
Draža
05. 11. 2017 16.43
+6
Kim je dobro povedal.
felix59 drugič
05. 11. 2017 16.04
+5
O , poglej , poglej , naša Melanija je pa žena predsednika najmočnejše države na svetu. Kar dobro ji gre.
supplement
05. 11. 2017 18.07
+4
kaj pa je naredila,razn tega da je na povodcu ,samo lepa je nič drugega in še sram jo je ker je Slovenka toliko da veste
dipe
05. 11. 2017 15.25
+2
A zdej Ameri niso več ,,fašisti,, kot predjučerašnjim.
Green90
05. 11. 2017 14.46
-25
Hitler bi z lahkoto opravu z rdeco armado ce na zahodni fronti nebi meu opravka z americani.. tisti ki se tega ne zavedate vam ni pomoci zal
Mil?007
05. 11. 2017 15.00
-1
Nemci so 41 v prvem mesecu rusom uničili 80 %letalstva in ostale tehnike, če rusov ne bi zahod oskrboval z letali, tanki in tovornjaki ter hrano bi bili Nemci v pol leta v Vladivostoku. Je pa res, da so zavlačevali z izkrcanjem v Evropi in so čakali, da so se Nemci izčrpali na vzhodnem bojišču.
samuray1
05. 11. 2017 15.50
+15
Vi dva sta najbrž novo pečeni alternativni zgodovinarji. Probajte še s kakšno burlesko
Maxx365
05. 11. 2017 16.19
+11
rossi66
05. 11. 2017 16.28
-8
Ruske zime? Kaj drugacne od ameriskih, kanadskih, skandinavskih? Daj, poduci nas...
krtofl
05. 11. 2017 16.42
+4
nič drugačne niso....samo dolfija je uničla brez enega strela...
Green90
05. 11. 2017 17.23
-3
Unicla je del armade otroci.. da vas takole vprasam.. kaj bi bilo da bi tretji rajh armade na zahodu uporabil proti rusom??? Bo slo
Kollerik
05. 11. 2017 17.55
+2
šentiljka...saj pojdi tele kvizlinške zgodbice prodajat svojim romunskim tovornjakarjem... :))
Kollerik
05. 11. 2017 18.01
+4
....dolfija je uničilo kar nekaj dejavnikov, ki so se našli hkrati v kombinaciji in zima je bil samo eden od dejavnikov. Drugi, najpomembnejši, je bila hrabrost navadnega sovjetskega vojaka in civila, ne pozabite to! Nemci so tudi podcenjevali sovjetsko oborožitveno tehniko...No, potem pridejo na vrsto še brezmejne širjave, pa pomoč zaveznikov v orožju...nazadnje tudi špijonaža na čelu s skupino okoli Sorgeja ( nemškega vojaškega atašeja v Tokiu, ki je delal za sovjete) in informacije skupine tistih petih ali šestih visokih nemških oficirjev, za katere se še danes naj ne bi vedelo, kdo so to bili... Veliko tega je bilo izdanega Stavki (sovjetskemu glavnemu štabu).. in še preden so nemški generali sploh dobili ukaze na svojo mizo, je Stalin že vedel, kaj naklepajo (Kursk naprimer...)
supplement
05. 11. 2017 19.37
+0
sigma1
05. 11. 2017 14.43
+1
kapljač1
05. 11. 2017 14.38
+4
Ja Trump je, vsaj v primeru S, Koreje , deloval "kot kričavo razvajeno dete". Sedaj se jih bi pikrih lahko naposlušal.
appollyon
05. 11. 2017 14.34
-1
To pride s strani drzave kateri vlada baby kim. Lep zgled za komuniste, cudn da ga se niso snel ker jim kvar ugled.
7Scythe7
05. 11. 2017 14.28
+9
To je že prov bedno, slabš od kardašijank
dostojevski II
05. 11. 2017 13.57
+7
Predsednik velesile nikoli javno ne pove s kom bi se rad srečal. Ko je srečanje po diplomatski poti že dogovorjeno, javno pove kdaj in s kom se bo sestal.
Skunk Works
05. 11. 2017 13.54
-5
Glede na politično občutljivost in korektnost naših vrlih ljudi, ki so tako občutljivi do demokratično izvoljenega Trumpa, ki bo lahko ne glede na vse predsednik samo največ dvakrat, ter tudi do vodje naše največje opozicijske stranke JJ-ja, ki je po njihovi presoji že predolgo "na oblasti" samo stranke sicer, pričakujem odločne proteste tudi proti aktulnemu ruskemu predsedniku Putinu, saj je Rusiji predsednik države lahko nekdo le dvakrat, on pa je prvi mož Rusije že 18 - seto leto zapored....Torej kdaj bodo pri nas protesti proti tej zlorabi oblasti? (sam sicer menim, da je Putin zelo dober predsednik, ampak saj veste ustava je le ustava).....
dostojevski II
05. 11. 2017 14.04
+13
Ne ločiš med predsednikom vlade in predsednikom države. Putin je bil na željo Jelcina, eno leto predsednik vlade, potem 2 ZAPOREDNA mandata predsednik države, pa predsednik vlade in sedaj je predsednik države. Vse je v skladu z rusko ustavo. Smešno je, da skušaš delati primerjave Putina z JJ, ki nikoli ni imel poguma, da bi kandidiral za predsednika države.
appollyon
05. 11. 2017 14.35
-1
Ptuin je spremenil zakon, ko je bil na oblasti medvedjev.
JApajaDAja
05. 11. 2017 14.39
+7
ibro2
05. 11. 2017 17.01
NoExit
05. 11. 2017 13.51
+8
Predsednik je pač odraz naroda ...v tem primeru duševno motenega ....kapitalizem pač terja svoj davek
butalistan
05. 11. 2017 14.04
+2
Tudi socializem ga bo ko bos vracal sposojeni denar.Davke pa imas tako Socialne. In super zdravstvo ceste enjoy....zlovenija. In res je predsednik odraz naroda. Zato vse bezi kdor lahko iz te podalpske vukojebine.
appollyon
05. 11. 2017 14.36
-4
Po videnem vsekakor boljse kapitalizem kot komunizem.
tron3
05. 11. 2017 13.16
-4
Srečal bi se rad s Putinom, ker si želi, da bi mu pomagal pri rešitvi S. Korejskega problema, jasno, da mu bo pomagu s kakšnimi sestavinami itd, za rakete, ki jih bo dostavil Kimiju, če pa on ne bo tega naredil, bodo pa Kitajci saj je čist vseeno.
dostojevski II
05. 11. 2017 13.48
+7
Putin mu ne more pomagati, ker ni psihiater.
ibro2
05. 11. 2017 16.50
+1
ibro2
05. 11. 2017 12.57
+13
če nebi blo Rusov in Kitajcev bi bla že zdavnaj ww3 s strani sej veste koga
dr.dare
05. 11. 2017 13.07
-5
appollyon
05. 11. 2017 14.37
-8
1 so zaceli rusi z atentatom, 2 so zaceli rusi z napadom na finsko 38, 3 pa bodo izgleda tudi oni saj so po 2 sv vojni drzava ki okupira najvec tujega ozemlja.
Debely
05. 11. 2017 12.57
+29
ZDA naj se raje zamislijo nad svojo bedno zgodovino in se naj nehajo usajati v notranje stvari drugih držav.
dr.dare
05. 11. 2017 13.07
-14
appollyon
05. 11. 2017 14.38
-14
ibro2
05. 11. 2017 12.55
+6
Nej kokodakajo Al pa kikirikjo doma na svojem pragu se ostal jim bo
sejboboljjj
05. 11. 2017 12.55
-21
Ne vem kaj Trump vabi Putina, kaj res ne ve da z rdečimi nimaš si kej pomagat. Rusija je pokleknila 91 takrat bi ko morali Američani zdesetkat, ne bi imeli danes novega socializma, ta država je odgovorna za toliko zla se to ne da prešteti, severna Koreja ima orožje od njih, Sirijce zastrupljajo z ruskimi plini, ps kdo podpira njih, pri nas sigurno volivci Jankoviča in Popoviča!!!
ibro2
05. 11. 2017 12.59
+12
dostojevski II
05. 11. 2017 13.50
+7
V SLO to ni uspelo. Ker je US pravnomočno obsojenega kriminalca iz zapora poslalo v DZ.
LuckyBastardo
05. 11. 2017 13.54
+2
JanezniKriv a si ti na glavo padu al pa se ti je skisalo v glavi? Kake ti govoriš,kolko si pa star?
appollyon
05. 11. 2017 14.40
-6
Rusi so financiral sadama, al kaido in stranko baas, kateri jenpripadal sadam, in to vse med zalivsko vojno, no zalagajo tudi talibane, in cecenske upornike, kadirovega ki se bori v ikraini,... Zraven pa igrajo denial igrico. Napisi russian denial reddit