Tujina

Trump na seznam držav, ki jim prepoveduje vstop v ZDA, dodal še Severno Korejo, Čad in Venezuelo

Washington, 25. 09. 2017 07.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Ameriški predsednik Donald Trump je izdal nov izvršni ukaz, s katerim prepoveduje vstop v ZDA državljanom določenih držav, med katerimi so po novem tudi Severna Koreja, Venezuela in Čad. Ta prepoved je bolj premišljena od prve, s katero je ustvaril popolno zmedo na ameriških letališčih, in tudi bolj natančna in omejena.

Ameriški predsednik Donald Trump je v nedeljo zvečer izdal nov izvršni ukaz, s katerim prepoveduje vstop v ZDA državljanom določenih držav, med katerimi so po novem tudi Severna Koreja, Čad in Venezuela, pri kateri prepoved velja le za člane režima predsednika Nicolasa Madura in njihove družinske člane. S seznama je črtal Sudan, prepoved pa velja še za Iran, Libijo, Somalijo, Sirijo in Jemen.

Te države so tudi na seznamu prepovedi iz prvega oziroma potem popravljenega drugega ukaza, ki bo oktobra predmet obravnave pred vrhovnim sodiščem ZDA, ki je dovolilo omejeno izvajanje ukaza.

Za razliko od prvega oziroma popravljenega drugega ukaza, potem ko je prvi padel na sodiščih, ta tretji ukaz ne zadeva beguncev, veljati pa bo začel 18. oktobra, če ga sodišča seveda spet ne blokirajo.

Trump je ponovno sporočil, da ukrepa v interesu varnosti ZDA in njenih prebivalcev.

Ameriški predsednik Donald Trump je v nedeljo zvečer izdal nov izvršni ukaz, s katerim prepoveduje vstop v ZDA državljanom določenih držav, med katerimi so po novem tudi Severna Koreja, Venezuela in Čad.
Ameriški predsednik Donald Trump je v nedeljo zvečer izdal nov izvršni ukaz, s katerim prepoveduje vstop v ZDA državljanom določenih držav, med katerimi so po novem tudi Severna Koreja, Venezuela in Čad. FOTO: AP

Nov ukaz je bolj premišljen, natančen in omejen

Njegovi nasprotniki bodo ta ukaz malce težje ustavili na sodiščih, saj nima jasnega protimuslimanskega predznaka kot prva dva ukaza. Trump trdi, da je njegova vlada izvedla revizijo sodelovanja okrog 200 držav z ameriškimi agencijami, pristojnimi za varnost, priseljence, tujce ali obiske, in ugotovila, da v določenih državah s tega seznama sodelovanje ni zadostno. Venezuela je poseben primer, saj sankcije letijo le na ljudi okrog Madura.

Poleg tega ukaz ne velja za dvojne državljane, imetnike dovoljenj za delo in bivanje v ZDA iz omenjenih držav in tiste s potrjenim azilom. Prav tako bodo ZDA spoštovale že potrjene vizume in dovoljenja. Uradniki na meji in drugi bodo lahko po svoji presoji spuščali skozi državljane omenjenih držav od primera do primera.

V nedeljo je potekel rok trajanja prepovedi vstopa v ZDA za državljane Irana, Sirije, Jemna, Libije, Somalije in Sudana za 90 dni, za begunce pa prepoved še velja, saj je bila uvedena za 120 dni. Sudan tako ni uvrščen v novo prepoved.

Omejitve so razvili v ministrstvu za domovinsko varnost glede na določene kriterije, kot so na primer, ali države izdajajo elektronske potne liste z biometričnimi podatki in delijo informacije o sumljivih ali nevarnih potnikih z ZDA. Države, ki so na seznamu, niso bile pripravljene sodelovati ali niso mogle. Omejitve nimajo določenega roka trajanja.

Na seznamu je Čad, ki ga Trump v ukazu opredeljuje kot pomembnega partnerja v boju proti terorizmu, za njegovo vlado pa pravi, da je pokazala pripravljenost na izboljšanje sodelovanja, vendar pa še vedno ne daje ZDA dovolj informacij s področja varnosti in terorizma.

Iran je na Trumpovi muhi še iz časa lanskoletne predsedniške kampanje, Libija ni sposobna ustrezno sodelovati glede izmenjave informacij, Severna Koreja nima stikov z ZDA, Sirija kot država praktično ne obstaja, Jemen ima podobne težave kot Libija, kar velja tudi za Somalijo, Venezuela pa naj ne bi delila potrebnih varnostnih informacij z ZDA.

Pri Venezueli imajo ZDA menda druge "alternativne" vire in načine, da pridejo do teh informacij in zato prepoved velja le za vladne uradnike, ki so odgovorni za slabo sodelovanje.

Oblasti v Caracasu so v današnjem odzivu prepoved označile za "psihološki terorizem". "Tovrstni seznami (...) niso v skladu z mednarodnim pravom ter predstavljajo obliko psihološkega in političnega terorizma," je zapisalo venezuelsko zunanje ministrstvo.

Iz Sudana, za katerega nova prepoved ne velja, pa so sporočili, da Trumpova odločitev predstavlja "pozitiven razvoj v dvostranskih odnosih med državama". Po njihovih besedah gre za rezultat "jasnega in dolgega dialoga" ter naraščajočega sodelovanja držav pri regionalnih in mednarodnih zadevah.

"Sudanska vlada bo okrepila napore za odpravo vseh ovir do popolne normalizacije odnosov z ameriško administracijo," je ob tem še sporočilo sudansko zunanje ministrstvo.

Trump je sporočil, da ukrepa v interesu varnosti ZDA in njenih prebivalcev.
Trump je sporočil, da ukrepa v interesu varnosti ZDA in njenih prebivalcev. FOTO: AP

Vrhovno sodišče ne bo obravnavalo druge Trumpove prepovedi potovanj

Ameriško vrhovno sodišče je medtem preklicalo obravnavo prepovedi vstopa v ZDA državljanom šestih muslimanskih držav in beguncem, ker je nova, v nedeljo izdana prepoved, nekoliko pomešala seznam držav in spremenila okoliščine. Vrhovno sodišče bo počakalo, da obe strani prideta na dan z argumenti, kako nova prepoved vpliva na celotno zadevo.

Obravnava prve oziroma potem spremenjene druge prepovedi potovanj je bila na vrhovnem sodišču razpisana za 10. oktober. Sodišče bi moralo obravnavati izvršni ukaz predsednika Trumpa o začasni 90-dnevni prepovedi vstopa državljanom šestih muslimanskih držav in 120-dnevno prepoved vstopa beguncem.

Vrhovno sodišče je julija Trumpu dovolilo izvajanje ukaza, vendar s precejšnjimi omejitvami. Veljavnost ukaza, ki zadeva državljane muslimanskih držav, je potekla v nedeljo, ko je Trump izdal nov ukaz, ki ni v celoti naperjen proti muslimanom, saj je na seznam prepovedi dodal poleg Čada še Venezuelo in Severno Korejo, črtal pa je Sudan. 

Za razliko od prvega oziroma popravljenega drugega ukaza potem, ko je prvi padel na sodiščih, ta tretji ukaz ne zadeva beguncev, veljati pa bo začel 18. oktobra, če ga sodišča seveda spet ne blokirajo.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (16)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Fifi 24
26. 09. 2017 21.22
Pametno Trump se zaveda kam vse so njegovi predhodnikii prinesli demokracijo in ...zakaj tvegati da bi jo kater od tam vrnil
jzkzfzmz
26. 09. 2017 10.09
Ja to pove kdo ne želi ameriške demokracije.....
butalistan
25. 09. 2017 22.49
+1
Pravilno še slovenijo na seznam.
Ka pa mislis
25. 09. 2017 21.38
-1
Žutemu se spet meša...
Sunshine73
25. 09. 2017 18.29
+0
Kdaj bo zbombardiru unga little rocket mana ??
26277
25. 09. 2017 18.24
+1
Če se goni, naj se....jezen je, lahko samo nase...po sliki sodeč.
montoya1
25. 09. 2017 18.03
+1
hoče bit nadut pa je tele to ga zajeb...
M_teorija
25. 09. 2017 14.49
+1
A Venezuelo in S Korejo je dal na seznam samo zato, da ne bi imel ukaz verski predznak!?
M_teorija
25. 09. 2017 14.46
+3
Kaj, a na Nambijo je pa kr pozabil!?
blokbi
25. 09. 2017 14.29
+6
savdska arabija še ni na spisku?? 15 od 19 napadalcev na WTC je bilo iz savdske arabije... a dokler amerika mastno služi s prodajanjem orožja je vse nadalnje teroriziranje saudijcev nepomembno... politika je umazana zelo umazana!
CestniKolesar370Wattov
27. 09. 2017 08.44
Ne razumeš. Savdska Arabija ni v razsulu in ko hoče Amerika preveriti istovetnost dokumentov migranta iz Savdske Arabije, jih le-ta lahko potrdi z gotovostjo.
blokbi
25. 09. 2017 14.28
+5
venezuelo hočejo na vse načine pokorit in spravit na kolena... zato ves pritisk in zavajanje javnosti o vzrokih za to...
Infraping
25. 09. 2017 12.57
+1
tornadotex
25. 09. 2017 09.51
-2
Kaos v Ameriki se nadaljuje,nič novega...
jonbonslon
25. 09. 2017 10.33
+2
jonbonslon
25. 09. 2017 08.23
+14
toooooo donald,ne pusti se!