Tujina

Trump: Priseljenci 'sanjači' nimajo več zaščite pred izgonom. Zuckerberg: To je žalosten dan za našo domovino

Washington, 06. 09. 2017 08.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

"Ne moremo sprejeti vsakega, ki želi priti sem, tako preprosto je," je pravosodni minister pojasnil odločitev o ukinitvi programa DACA, ki nezakonitim priseljencem, ki so v ZDA prišli kot otroci, omogoča bivanje in delo v tej državi ter jih ščiti pred izgonom. "Njihove sanje so zdaj postale nočna mora," so zgroženi nasprotniki ukinitve programa.

Administracija ameriškega predsednika Donalda Trumpa je ukinila program DACA, ki okoli 800.000 nezakonitim priseljencem, ki so v ZDA prišli kot otroci, omogoča bivanje in delo v tej državi ter jih ščiti pred izgonom. Kongresu je predsednik Trump dal pol leta za pripravo nove zakonodaje, v tem času pa tudi ne bodo izgnali ljudi iz tega programa.

Program DACA ščiti kakih 800.000 t. i. sanjačev - neregistriranih priseljencev, ki so v ZDA prišli kot otroci oziroma pred 16. letom starosti - pred deportacijo ter jim omogoča, da na podlagi obnovljivih dvoletnih dovoljenj delajo ali študirajo v ZDA.

"Ne moremo sprejeti vsakega, ki želi priti sem, tako preprosto je," je ob tem, ko je sporočil ukinitev, povedal ameriški minister za pravosodje Jeff Sessions. Poudaril je, da je Trumpov predhodnik Barack Obama leta 2012 ob sprejetju zakona obšel kongres, to odločitev pa je označil za "enostransko dejanje". Povedal je še, da je ukrep privedel do vala otrok brez spremstva v ZDA, številni Američani pa so tako ostali brez dela.

Na ukinitev programa se je na družbenih omrežjih že odzval Obama, ki je zapisal, da je narobe kaznovati mlade, ki upajo, da si bodo ustvarili dobro življenje, saj da niso naredili nič narobe. "Bodimo jasni: ukrep ni bil potreben s pravnega vidika. To je bila politična odločitev in moralno vprašanje. Četudi imamo kot Američani pomisleke do priseljevanja, s tem ukrepom ogrožamo prihodnost mladih ljudi, ki niso nič krivi, ne predstavljajo nobene grožnje in nam nič ne jemljejo," je zapisal nekdanji ameriški predsednik, ki je še dodal, da nekatere Trumpove odločitve posegajo v sam sistem ameriških vrednot.

Trump je ukinitev programa DACA napovedal že med predvolilno kampanjo.
Trump je ukinitev programa DACA napovedal že med predvolilno kampanjo. FOTO: AP

Trumpova odločitev je na ulice več mest po ZDA pognala številne Američane, ki se s predsednikom ne strinjajo. Nekaj sto protestnikov se je med drugim zbralo v Washingtonu pred Belo hišo in v New Yorku pred stolpnico Trump Tower, kjer so zaprli del znamenite Pete avenije. Protestniki, med katerimi so bili tudi številni mladi priseljenci, ki se jih nova pravila osebno dotikajo, so vzklikali, da so tudi oni Amerika, da si želijo izobrazbe in ne izgona ter da se njihove sanje spreminjajo v nočno moro. Številni so delili svoje zgodbe, med njimi tudi Ivan Caja, ki je prišel v ZDA pri devetih mesecih, danes pa je star 25 let. "To je dokaz, da nimajo praktično nobenega spoštovanja. Najprej priznajo, da predstavljamo pomemben del delovne sile, nato pa negirajo program, ki ne dela nobene škode. Počutim se, kot bi dobil hudo zaušnico," je povedal Ivan za CBS.

20-letna Flor Reyes je študentka na Lehman. V ZDA je prišla iz Mehike, ko je bila stara dve leti.
20-letna Flor Reyes je študentka na Lehman. V ZDA je prišla iz Mehike, ko je bila stara dve leti. FOTO: AP

Na Trumpovo odločitev o ukinitvi programa DACA se je odzvala tudi Mehika in jo obsodila. Izrazila je globoko zaskrbljenost zaradi negotovosti, s katero se soočajo ljudje, ki jih bo prizadela odločitev predsednika ZDA. "Mehiška vlada globoko obžaluje ukinitev. Naša država ne more prezreti dejstva, da bo današnja odločitev prizadela na tisoče mladih ljudi, ki so se rodili v Mehiki," je v sporočilu za javnost zapisalo mehiško zunanje ministrstvo.

Izgoni naj bi se začeli spomladi 2018

Trumpova odločitev je sicer že začela veljati. Tako so pristojne službe prenehale obravnavati nove prošnje, je sporočilo pravosodno ministrstvo. Do 5. marca 2018 sicer ne bodo izgnali tistih, ki koristijo program DACA. Tisti z veljavnimi dovoljenji pa bodo lahko v ZDA ostali do leta 2019.

Do marca prihodnje leto ima ameriški kongres tudi čas, da pripravi novo zakonodajo. Kompromis v kongresu glede teme, ki Washington deli že več let, naj bi bilo sicer težko doseči. Ukinitvi med drugim nasprotujejo tudi republikanci in številni podjetniki iz Silicijeve doline. Tako se je med drugim že oglasil tudi oče Facebooka Mark Zuckerberg, ki je odločitev označil za "posebej kruto". "Mladim ponudimo ameriške sanje, jih spodbujamo, da pridejo iz sence in zaupajo naši vladi, potem pa jih za to kaznujemo. To je žalosten dan za našo domovino," je zapisal Zuckerberg.

Trump je sicer ukinitev programa DACA napovedal že med predvolilno kampanjo, pozneje pa je program postal del razprave o financiranju izgradnje zidu na meji z Mehiko - ene glavnih Trumpovih predvolilnih obljub. Nekateri kongresniki naj bi predlagali, da se DACA ohrani v zameno za kongresno odobritev sredstev za gradnjo zidu.

Nasprotniki odprave programa Trumpovi administraciji očitajo, da je poteptala ameriške sanje številnih priseljencev.
Nasprotniki odprave programa Trumpovi administraciji očitajo, da je poteptala ameriške sanje številnih priseljencev. FOTO: AP
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (74)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kokon12
08. 09. 2017 11.11
+1
No, priseljenci prepovedujejo, drugim priseljenem prihod v njihovo "obljubljeno," od Boga dano deželo. Ironično. Edini domačini so namreč Indijanci, in edino oni bi lahko legitimno prepovedovali prihod tujcem.
TruthFreedom
07. 09. 2017 10.44
+3
Donald Trump NI "čistokrven" Američan. In vso to ploskanje Slovencev je smešno. Njegov stari oče je bil Nemec, ki je pri šestnajstih letih migriral v Ameriko. Torej je bil priseljenec. Njegov oče je torej potomec Nemca. Njegova mati pa je iz Škotske. Torej ima Donald bolj malo ameriških korenin. Zaradi svojih besed in dejanj, naj vsem skupaj naredi uslugo in sam odstopi iz predsedniškega položaja. Ker ga NI vreden. In kar je najbolj žalostno. On, potomec migrantov, evropskih korenin, izvaja krute ukrepe zoper mladih priseljencev. Ti otroci, ti mladostniki so v Ameriki tudi več mesecev, več let, celo desetletje. Kam bodo odšli? In lahko ga je sram. Zelo sram. Ker njegovi preminuli sorodniki iz Evrope se zagotovo obračajo v grobu. Naj počivajo v miru. Ta program dejansko pomaga takšnim kot je bil njegov stari oče... Torej bi on dejansko, s to svojo "pametjo", izgnal tudi svojega dedka? In kar je še bolj smešno... Tudi njegova žena je priseljenka. Tudi njegovi otroci so potomci priseljencev. In vsi vi Slovenci, ki mu tako ploskate in ga poveličujete... Vam bom razložila po domače. On je ravno to, kar vi tako sovražite. On je primer potomcev priseljencev na ić. Vsi ti, ki bi jih vi tako radi nagnali iz Slovenije... Tudi oni so potemtakem Slovenci. Saj so rojeni v Sloveniji. In so njihovi starši pač priseljenci... To je popolnoma enako. Hmm... Le kam bi potem nagnali Donald-a? Na Škotsko ali v Nemčijo? Še dobro, da Melaniji ni potrebno posebej izbirati... Mislim, halo... Kakšna primitivnost.
appollyon
07. 09. 2017 11.12
+1
Mehicani in ostali latinosi tudi niso vistokrvni americani.
appollyon
07. 09. 2017 11.25
TruthFreedom
07. 09. 2017 11.49
+3
Tega komentarja nisem naspala zaradi čistokrvnosti kogarkoli. Ampak zgolj zaradi primitivnosti, egoizma, sebičnosti, predvsem pa zaradi kompleksa več vrednosti in superiornosti. Dejstvo je, da so se v zgodovini človeštva, vsa ozemlja naseljevala s preseljevanjem. Dejansko je bolj malo prvotnih prebivalcev na katerem koli ozemlju. Odličen primer je ravno Amerika. In dejstvo je, da čistokrvnost kogarkoli ni pogoj, da je zato boljša oseba. Posameznik je ali dober ali slab človek - ne glede na priimek, barvo kože, statusa / položaja v družbi, itd. In ta komentar sem tudi napisala ravno zaradi ploskanje določenih Slovencev. Ravno teh, ki so navadno najbolj glasni proti osebam s priimkom na končnico -ić, hkrati pa poveličujejo potomca migrantov, ki v tuji državi povzroča zlo zoper človeštvo. Ker, če je Donald Američan, potem so Slovenci tudi vsi, ki so rojeni v Sloveniji in so potomci priseljencev. S tem sem zgolj pokazala na dvoličnost in občutek superiornosti posameznikov. S Donald-om na čelu. Kako lahko škodi sočloveku, otrokom, mladostnikom? In ravno on, ki ni čistokrven Američan, bi jih lahko podpiral in bil s svojimi besedami in predvsem dejanji tudi vzor vsem priseljencem. Vendar ja, on NE more biti vzor nikomur. In, če čuti takšno mržnjo zoper priseljencev... Kaj potem čuti do svoje žene, svojih otrok in navsezadnje do samega sebe?
TruthFreedom
07. 09. 2017 12.12
+0
*ploskanja *Z Donald-om Se opravičujem za napake v besedilu.
dannyer
07. 09. 2017 12.41
+0
govorijo o programu DACA ki je neustaven in krši ameriške zakone . prav tako govorimo o nezakonitih ,ki zlorabljajo sistem z spremembo političnega sistema s tem demokrati dobivajo volilce. gre za moralno in etično deanje in celo odgvorno dejanje braniti domovino in svoj narod.
TruthFreedom
07. 09. 2017 15.17
+1
Kje pa piše, da je Donald-ov dedek prišel v Ameriko zakonito? Kako je lahko karkoli šestnajst letni migrant zakonito prišel v katerokoli državo? Z vizo? Kakšno? Saj je mladoleten, torej bi moral imeti spremstvo. In, če se že pogovarjamo o morali in etiki... Kako pa so se naselili današnji Američani na takratno ozemlje Indijancev? Je bilo legalno? Ker je vojna legalna? Je mučenje plemen moralno in etično? Američani so zadnji, ki imajo pravico pridigati o morali, etičnosti in zlorabljanju sistema. To kar oni počno po celem svetu, vse vojne, vso uničevanje, vse zlorabe, vsa mučenja... V imenu demokracije. V imenu denarja. Ne, nimajo pravice. In ne, ne podpiram ilegalnih migrantov. Menim, da če želiš nekje živeti moraš spoštovati državo v katero vstopaš. Seveda je drugače z vojnimi begunci. Pa vendar... Tu je govora o otrocih, mladostnikih. Zakaj jim ne bi omogočili, da se vključijo v družbo, se naučijo jezika, se izobražujejo, in s tem postanejo enakovredni sodržavljani? Kam jih bodo izgnali? Kaj, če ti otroci nimajo staršev? Niso si vse njihove zgodbe enake, zato bi jih morali obravnavati individualno. Če pa se bojijo terorizma, je teh žal največ ravno z ameriškim državljanstvom. Bodo morali prvo pogledati vase in pomesti pred svojim pragom - predsedniškim, strankarskim, itd.
Ate_ist
06. 09. 2017 20.48
+2
v ameriki so diskriminirani beli heteroseksuali moški. na proteste hodijo lenuhi, falirani študentje, ki se jim ne da opravljati izpitov, pa skupek seksualnih sprevržencev vseh mavričnih barv. ostali trumpa podpirajo. a ja pa še liberalci, katerim pa nikjer po svetu patriotizem nič ne pomeni
dannyer
06. 09. 2017 20.00
+5
daca je po ameriški ustavi ne ustavna in krši zakon .obama je sprejel zakon ki je v nasprotju z zakoni to je problem.
tali?ni tom
06. 09. 2017 19.41
+2
pr nas bi rabili isto! mamo enake probleme ko američani! s priseljenci!
guruguru
06. 09. 2017 19.00
+3
Kako je pa ta njegova Zlovenka prišla do državljanstva? Verjetno, če si "golden digger" gre vse lažje... Al pa kar z luliko...
Infraping
06. 09. 2017 18.54
+2
Kaj pa priseljenci realisti?
Ramzess
06. 09. 2017 17.22
+0
Trump čisti deželo tujih ras, vas na koga to spominja, ...
CURVANORD Zanetti
06. 09. 2017 21.51
+2
Ramzess
06. 09. 2017 17.20
+0
Zaradi otrok ostali brez dela, ... ta je pa dobra, razen, če so namesto njih delali ti otroci.
schranz91
06. 09. 2017 16.07
+6
zuckerberg se pa nima kej glasit k je naredu strup za milijarde ljudi imenovan facebook
nikhrast
06. 09. 2017 14.35
+1
Nekateri otroci so tam že desetleje, sploh ne vedo od kje so prišli, sploh ne poznajo stari kraj, zdaj jih bi pa metal ven, pa kam bobo sploh šli???
Ramzess
06. 09. 2017 17.21
+0
felixkp
06. 09. 2017 13.43
-2
ti otroci, ki jih bo izgnal bodo enkrat odrasli in se bodo tako ali drugače vrnili nazaj v ZDA. Takrat bodo pa zares problem in še polni gneva.
omega _v6
06. 09. 2017 13.48
+11
Kaj misliš,da neizgnani ne bodo škodovali Ameriki?? Francija ni izgasnjala prišlekov pa jim sedaj največje probleme delajo prav otroci teh prišlekov!? Zakaj vi,ki tako zagovarjate te prišleke ne poskrbite,da bi v svojih državah živeli normalno življenje?? Pojdite v Mehiko in naredite red!!
felixkp
06. 09. 2017 13.53
-2
Ok, naj postavi zid, izžene naj vse kar mu ne paše in zapre oči in ušesa. Ker kar se bo zgodilo ne bo mogel prebavit noben Američan pa tudi Evropejec ne. Mogoče si bo Trump lahko rekel - its not my problem.
felixkp
06. 09. 2017 13.57
+0
Kaj bi pa naredil z otroci in mladostniki, ki so po šolah. Ki so pridni, se učijo in so vsaj tako dobri, kot njihovi ameriški vrstniki? Enako a ne? Vse kar si so prigarali bi jim vzel, ker pač sanjači nimajo več zaščite pred izgonom.Pa bi jih vrgel nazaj v neko brezno, kjer nimajo nobene prihodnosti.
RED STAR4ever
06. 09. 2017 12.53
+3
KO SO PA ĐIHADISTI V LIBIJI NAPREDOVALI STE VSAK NJIHOV OSVOJEN/PODARJEN KILOMETER V NEBESA DVIGOVAL !!! BANDA NATOVSKA
RED STAR4ever
06. 09. 2017 12.51
+6
Dejr el Zoru ZAKAJ NI ČLANKA O TEM ??? KONEC ISLAMSKE DRŽAVE V SIRIJI
modrook
06. 09. 2017 13.00
+10
valjda ne bodo pisali da so rusi in sirijci potamanili njihove ljubljencke
nikhrast
06. 09. 2017 14.31
-2
santamaura
06. 09. 2017 12.40
-4
Deda od Trumpa je bil priseljenec, ki je obogatel tako, da je rudarjem prodajal hors burgerje narejene iz mrtvih konj, ki jih je pobiral v jarkih ob cestah. Kaj je počel njegov oče sploh ne komentiram, ker mu gre na bruhanje. Donald je pa petelin na tem kupu gnoja. Seveda ga črvi podpirajo
lambily
06. 09. 2017 13.05
+13
Ne, Donald dela, kar bi moral vsak predsednik. Najprej poskrbeti za svojo državo in državljane. Zato je bil izvoljen, povedal je vnaprej kaj sledi, torej, nobenih novih dejstev. Bravo, Trump!
nikhrast
06. 09. 2017 14.33
+1
Trump poskrbi najpej za sebe, kupi njegovo kapo za $40, pa od Ivanke torbo za nekaj sto dollarjev.
Uporabnik981904
06. 09. 2017 12.33
+9
Malo so tudi oni z svojimi "sanjami" in množičnostjo mora za staroselce. Ni vse črno belo ......
bebo3
06. 09. 2017 12.33
+5
Trump ima prav! Le na kakšnih drogah so bili tisti ki so sprejeli zakon DACA?
tata_mata
06. 09. 2017 12.12
+9
Ne vem no, po tem zakonu mora ZDA skrbeti za skoraj mio 'otrok', kot pa razberem nove vloge po DACA-i še kar prihajajo. Me zanima koliko teh otrok se dejansko izobražuje, koliko jih pa samo visi na sociali. Ni pa pravi način, najprej jih na široko vabiš - kot naša severna Angelca (ne predsedniška kandidatka), potem pa izženeš. Zatečeno stanje bo treba drugače reševati.
jan.k94
06. 09. 2017 12.11
+14
Kaj je ta Zuckerberg glasn, ko pa sam živi v visoko varovanih in ograjenih hišah in kopije ostale hiše da slučajno neb mel sosedov. On je navadno sanjač in je lahko glasn ko bo živel kot ostalih 99 % ljudi
lambily
06. 09. 2017 13.06
+4
jan.k94
06. 09. 2017 12.11
+6
Kaj je ta Zuckerberg glasn, ko pa sam živi v visoko varovanih in ograjenih hišah in kopije ostale hiše da slučajno neb mel sosedov. On je navadno sanjač in je lahko glasn ko bo živel kot ostalih 99 % ljudi