Tujina

Trump novico o odstopu šefa kampanje poskusil zasenčiti z obiskom poplavljene Louisiane

New York, 20. 08. 2016 10.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Donald Trump je obiskal poplavljena območja Louisiane in poskusil ublažiti udarec po odstopu šefa svoje kampanje Paula Manaforta zaradi lobiranja za pobeglega predsednika Ukrajine Viktorja Janukoviča, česar ni ustrezno prijavil ameriški vladi. Trump je ob obisku zatrdil, da je prišel pomagat.

Republikanski kandidat za predsednika ZDA Donald Trump je v petek sprejel odstop šefa svoje kampanje Paula Manaforta in novico skušal zasenčiti z obiskom poplavljenih območij Louisiane ter oglasno kampanjo v nekaterih ključnih državah, v katerih nastopa proti nezakonitemu priseljevanju in nepoštenemu volilnemu sistemu.

Trump je obiskal Lousiano.
Trump je obiskal Lousiano. FOTO: AP

Trump trdi, da je ameriški volilni sistem nepošten, ker da omogoča volilne prevare v korist demokratov. Volitve naj bi bile prirejene tako, da bo na njih zmagala Clintonova, med drugim zato, ker bodo nekateri zanjo volili večkrat.

Demokrati trdijo, da je ravno nasprotno. Sistem naj bi bil nepošten, ker otežuje volilno udeležbo, republikanci pa jo skušajo še bolj znižati z novimi zakoni o identifikacijah in skrajšanju časa za volitve.

Američani bodo lahko predčasno ponekod volili že septembra, osebno pa ponekod že oktobra. Predčasne volitve pomagajo k večji udeležbi, saj so vrste pred volišči, predvsem v revnejših območjih ZDA na volilni dan, ki bo tokrat 8. novembra, izjemno velike. Ker so volitve na delovni dan, si morajo ponekod volivci vzeti prost dan, kar je za tiste z dna socialne lestvice veliko težje.

Problema večkratne volilne udeležbe, o čemer govorijo republikanci in Trump, v ZDA ne poznajo. Od leta 2000 naprej so v državi s 300 milijoni ljudi odkrili le deset primerov, da je nekdo skušal voliti večkrat, kar pomeni, da zaradi tega nikoli v sodobni zgodovini ni bilo vpliva na volilni izid. Trditve demokratov, da je problem na drugi strani, je nedavno potrdilo zvezno sodišče, ko je zavrnilo nov volilni zakon Severne Karoline.

Sodišče je ugotovilo, da ni nobenega dokaza, da je zaostrovanje identifikacijskih zahtev na voliščih sploh potrebno. Ugotovilo je, da nov zakon ovira uresničevanje volilne pravice. Zakon Severne Karoline, ki je še v pritožbenem postopku, je omogočil lažje volitve po pošti, kar večinoma uporabljajo beli in starejši volivci, otežil pa je osebno predčasno glasovanje, kar večinoma uporabljajo temnopolti, revnejši in mladi.

Ne glede na to, Trump že nekaj časa govori, da je sistem prirejen v korist Clintonove, za katero pravi, da bi raje dala delo beguncem kot pa temnopoltim Američanom, ki jih je v petek ponovno pozval naj volijo zanj: "Kaj hudiča pa lahko izgubite?" Poziv je izrekel na zborovanju v Michiganu v belem predmestju. Clintonova je njegovo snubljenje temnopoltih označila za višek ignorance, čeprav pa dan za Trumpa ni bil izgubljen.

Donald Trump
Donald Trump FOTO: AP

Trump v Louisiani

Kamere so pospremile njegov obisk Baton Rouga v Louisiani, ki jo poplavlja že dober teden dni. Trump je za kamere dvignil nekaj paketov pomoči in zagotovil, da je prišel pomagat, hkrati pa je užival v izjavah prebivalcev, ki so opozarjali, da predsednik Barack Obama raje igra golf, kot pa da bi jih prišel pogledat. V obrambo je potisnil tudi Clintonovo, ki zbira denar za pomoč po internetu in izraža solidarnost od daleč.

Clintonova je sporočila, da Louisiana potrebuje pomoč, ne pa motenje dela z odvračanjem pozornosti, vendar pa ena slika pomeni več kot tisoč besed in Trump je vsaj ublažil udarec kampanji po odstopu Paula Manaforta zaradi lobiranja za pobeglega predsednika Ukrajine Viktorja Janukoviča, česar ni ustrezno prijavil ameriški vladi. Zaradi tega sta notranjo preiskavo uvedli dve lobistični firmi, ki sta sodelovali z njim.

Kandidat tega ni storil, vendar pa je njegov sin Eric Trump za televizijo Fox jasno povedal, da je odstop posledica lobističnega dela za prorusko ukrajinsko vlado. Kampanja Clintonove je Manafortov odstop s položaja šefa kampanje pospremila s privoščljivim namigovanjem na domnevno romanco med Trumpom in ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (265)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

puspan
21. 08. 2016 11.54
Ko bo Melanja uvidela, da ima moža zapufanega za več, kot 650 mio Dolarjev, bo ljubezni hitro konec.
HolyRomanEmpire
21. 08. 2016 09.20
+2
Še vseeno boljši od Clintonove, Pika. Se mi pa zdi popolnoma jasno, da ga mediji bombardirajo, spremljajo vsak njegov gib in napako, kar je verjetno vsaj delno delo Clintonove. Zame je bil njen mož zadost.
Al83
20. 08. 2016 21.17
+2
Zlobni Trump zahteva indedifikacijski zakon, ki bo preprečil ilegalcem, da volijo prvi dan, ko stopijo iz avtobusa. Bo-ho-ho. Pa pomoč je nesel žrtvam poplav. Medtem ko Obama golfira in samo podžiga rasno sovraštvo, z izjavami, kot so, da ne boste rasistični pri pomoči. Ja gospod Obama, siguren sem, da bodo črnce pustil na strehah hiš in bodo rešili samo belce.Medtem Hilari spi, in njeni pomočniki zbirajo pomoč prek internete. Kar se pa Manaforda in Janukoviča tiče, pa dobro vemo, da je bil Janukovič demokratično izvoljen na volitvah za katere ni nihče rekel, da bi bile nelegitimne. Poleg tega se govori, da Manaforda Rusi niso imeli najrajši, ker je prepričal Janukoviča, da sodeluje z EU. Vsi pa vemo kako se je to končalo, ko je demokratkinja Nullandova iz Ameriškega State Departmenta s pomočjo denarja Hillarijnega mentorja iluminatijskega zločinca Sorosa naredila državni udar. Še ena zanimivost o Manafordu in Janukoviču. Oseba, ki je izdala to informacijo je brat Hillarijinega menedžerja, ki je isto delal z Junakovičem.
puspan
20. 08. 2016 21.08
+0
Ravno prave je izbral za svojo kampanjo. Pri dementnih niti ne potrebuje kakšnega pametnega govora, ki bi jim ga moral sestaviti, zadostuje že kakšen paket toaletnega papirja in že so srečni in se veselijo.
puspan
20. 08. 2016 20.52
+0
Edino, kar se pri tem možakarju sosklada z njim, je njegovo ime. Boljšega mu njegov boter ni mogel izbrati, res pravi trumpf.
rde?kar
20. 08. 2016 19.50
-1
Nevem zakaj se naši komunisti Trumpa boijo .
Al83
20. 08. 2016 22.21
+2
Trump govori resnico o Muslimanih, Mehičanih in podobnih in spravlja s tem v zadrego lažnjive liberalce, ki non-stop prikrivajo zločine ˇmanjšinˇ in s tem razbija njihov ideal multikulturizma.
Kollerik
21. 08. 2016 11.00
:).. Toda polje vrhunske politike ni prostor, kjer bi govorili resnico. V nasprotnem bi prišlo do 3. svetovne že v nekaj sekundah... :))
Verbena
20. 08. 2016 19.44
+4
Mogoče bi bilo kaj drugače, če bi nas tako zavzeto kot nas obveščate o vsakem koraku Trumpa, obveščali tudi o naših ljudeh, ki se potegujejo za parlament....tako pa eno soočenje in nato že volitve....
Našvasan_zob
20. 08. 2016 19.42
+2
Napišite še članek zakaj je varnostnik Hilary Clinton bo njej hodil z injekcijo proti "epileptičnim napadom"... Kaj to pove o zdravstvenem stanju HIlary Clinton.. Zakaj so javnosti razkrili samo delček njene zdravstvene kartoteke in zakaj jo zdravijo po metodah iz leta 1950 ??
Našvasan_zob
20. 08. 2016 19.40
+2
Dr. Drew javno spregovoril, da sumi težje možganske poškodbe Hilary Clinton.. Clintonova ne more sama po stopnicah... nekontrolirano pokašljuje.. na jeziku ima sledi narejene biopsije.. Ne izključuje niti možnost raka... Medtem pa se njeni škandali vrstijo en za drugim... Sedaj je za svoje strežnike elektronske pošte obtožila COlin Powella, slednji je obtožbe najostreje zavrnil... Clintonova tone globlje in globlje..
Verbena
20. 08. 2016 20.01
+1
....4leta nazaj so govorili, da je v bolnici , kjer so ji odkrili krvni strdek, ki naj bi bil posledica padca, ta pa slabosti....republikanci pa so govorili, da to Clintonova le hlini, da ji ne bi bilo treba pričati v senatu, takrat je bila državna sekretarka in govorilo se je o enem terorističnem napadu v eni bolj eksotični državi, kjer je umrl tudi ameriški veleposlanik....hm...nikomur ne želim bolezni, če ima kake resne zdravstvene probleme, potem funkcije, za katero se poteguje tako ne bo mogla dolgo opravljati...
Bover
20. 08. 2016 17.58
+3
Donald je bil v Lousiani,Obama je golfal v Marta's Vineyard in imel problem z Hilary ki je bila cady,zogica je sla prevec v levo ker mu je dala narobe iron..
Našvasan_zob
20. 08. 2016 19.43
+2
Hilary ne more več sama po stopnicah.. Lahko mirno pozabiš, da je sposobna pobirat žogice in prenašat torbo z golf palicami..
puspan
20. 08. 2016 20.55
+2
Menim, da so posledice še dosti hujše, če človeku namesto proteze prišvasajo zobe.
Klimova
20. 08. 2016 15.22
-2
Če bi američanci slučajno iz Turčije v Romunijo preselili B-61, bo Rusija na Krim parkirala TU-22M3
CyberWorm90
20. 08. 2016 15.35
-2
sej cool rusi so močnejši wojaško od američančkou : ))) sam s čim se lohka ponašajo rusi w gospodarstwu?? z moskwičem al pa trabantom ?? : )))
CyberWorm90
20. 08. 2016 15.37
+1
ena sama wlka wojaška industrija jh je : ))) štancajo kalašnike za šalo itd : )) pol pa američančkom očitate prodajo orožja : ))) kalašnik pa najbolj prodana brzostrelka wseh časou hahaha
Klimova
20. 08. 2016 15.38
-3
Klimova
20. 08. 2016 15.39
-2
Cyber, Kalašnikov zdaj štancajo tudi v Ameriki
CyberWorm90
20. 08. 2016 15.42
-2
ameriška wojska je naprimer izumla tcp/ip k je podlaga za internet : ))) k ga dans wsi uporabljamo : )) kaj je ruska wojska izumla za ciwile : ))))
CyberWorm90
20. 08. 2016 15.43
-3
Klimova
20. 08. 2016 16.35
-2
Cyber tam na dolenjskem ste čist zabačeni. Nimate pojma kako je ruska tehnologija napredopvala zadnja leta
Klimova
20. 08. 2016 16.46
-1
Ruski znanstveniki so npr. naučili pse dihati pod vodo na globini 500m do pol ure, A ni to fino za reševanje ljudi?. Potem so kemiki razvili nanoprašek, ki lahko izpiše odtise prstov s katerih jih daktiloskopija ne more, potem je Nikolaj Školjnik izumil najmočnejši motor z notranjim izgorevanjem, pa raziskovanje globin hladnih morij, pa zdravilo proti raku in še in še česar pametni Rusi sploh nočejo objaviti...
CyberWorm90
20. 08. 2016 16.55
-3
ok cool sam kaj mamo mi ciwili od tega?? ok pustmo un wic k sta bla 2štajerca zasuta w snežnem plazu pa pride en bernardinc pes s sodčkom ruma : ))) pa reče en najboljši člowekou prijatelj je prišel : )) pa reče drug : ))) pa koako lepi pes ga je prinesel : ))))
CyberWorm90
20. 08. 2016 16.58
-3
drgač pa kočewrji nismo dolenci kle ne uspewa trta pa pol wino itd : ))) kle sam šnops kuhamo : ))))
Klimova
20. 08. 2016 17.00
-3
a to ti je pa všeč, da američanci na vsakem koraku šnoflajo za tabo? Saj so itak najjači v tehnologiji ane? A ni tko, da američanci sami brez Slovanov ne zmorejo prav ničesar, razen, da jim dobro plačajo tako kot Školjnika, ki je motor patentiral pri njih?
CyberWorm90
20. 08. 2016 17.00
-3
posadi trto w kočewju ajde da te widim kolk sezon bo uspela itd : ))) kle je preweč hoste itd : ))) pa nima folk weze kle itd
Klimova
20. 08. 2016 17.01
-3
zanimivo bi bilo zmešat vodko pa vaš šnops
CyberWorm90
20. 08. 2016 17.02
-2
kaj naj rečem klimowa : ))) če majo preweč cajta pa dnarja naj šnofajo : )))
CyberWorm90
20. 08. 2016 17.04
-3
jst nimam kej skriwat če si ga pa radi drkajo na moje porniče pa ni panike : ))))
Klimova
20. 08. 2016 17.20
-1
a na črno šnops kuhaš, pa še mal zaslužš pa to?
Ate_ist
21. 08. 2016 14.17
amerikanci iz turčije ne vozijo nikamor bomb. baza je zaprta jim turki ne dajo dihati ker so poveljniki baze osumljeni sodelovanja v puču
spletni Kritik
20. 08. 2016 15.17
+0
Pa saj so lastniki ZDA že zdavnej določili kako se bo cirkus odvijal. Najprej črn, nato z joškami, po joškah se nam pa obeta prvi latinoameriški predcednik... Pa en lep shabbat shalom vsem skupaj :)
ParaVomo
20. 08. 2016 15.22
-1
Klimova
20. 08. 2016 15.15
-3
Slovenci bi imeli še največ koristi od tega cirkusa, če bi šla Melanija in Vladimir sama na kofe...
periot22
20. 08. 2016 15.08
+2
24 ur mene pa zanima kaj se kaj dogaja v drugih državah po svetu o Ameriki že vemo vse ???????????????????
seljakback
20. 08. 2016 15.10
+4
Rusi obracjo svoje jedrske rakete proti Romuniji
seljakback
20. 08. 2016 15.11
+6
Na Nizozemskem se želijo referendum o izstopu iz EU in odpravo sankcij proti Rusiji
seljakback
20. 08. 2016 15.12
+4
Šokantno Novi dokazi v zdravstvenih kartotek: Hillary Clinton trpi zaradi demence in umiranja
seljakback
20. 08. 2016 15.14
+4
PEKEL v Siriji: Rusi in Asadova vojska v Alepu pregnala 7000 džihadistov
seljakback
20. 08. 2016 15.15
seljakback
20. 08. 2016 15.17
+1
Jedrskia podmornica iz ameriške mornarice trčila v v ladjo v ožini Juan de Fuka, ob obali države Washington.
seljakback
20. 08. 2016 15.25
+6
ORBAN : Obama, Clinton in Soros želijo uničiti Evropo!
Mese?nikPajac
20. 08. 2016 14.56
+5
Trump je zakon !
križnagorc
20. 08. 2016 19.46
+2
Maddox
20. 08. 2016 14.39
-1
Me zanima kaj je zadi, da je kar naenkrat odstopil. So njegovo družino obiskali ponoči in mu povedali pogoje....jao kak svet!!!! Kilary klinton je večja baraba kot trump, on je tumast, sam ni pa pokvarjen!!!
galjot
20. 08. 2016 14.33
+0
Ah Donald ,nadležen si kot sitna muha,ampak si vsekakor manjše zlo v beli hiši kot Hilary
Sandalphone
20. 08. 2016 14.19
+2
tudi mi bi lahko izvolili kakšnega bogataša. Naši reveži politiki itak pol mandata porabijo za polnjenje lastnega žepa :)
seljakback
20. 08. 2016 14.22
+6
spominjam se janso ko je nosil prešvercane italijanske kavbojke....in ta isti jansa mi bo danes predaval o postenju v ARMANI obleki ko so mel prijateljsko privatizacijo
CyberWorm90
20. 08. 2016 14.25
+2
čudežno obogatijo pol : ))) zraste en kubik slamnatih podjetij da lifrajo keš w dawčne oaze : ))) zokni je lep šolski primer : ))) prek poštnega kaslca w bloku zlifra miljone w dawčne oaze : ))) lublančani ga pa še woljo za nagrado : )))
Sandalphone
20. 08. 2016 14.26
+1
Mene ne moti če se odgovorni vozi v ferarriju in armani oblekah. Glavno, da omoči gospodarske razmere, ki bodo drugim omogočile isti uspeh.
ivan.z Doba
20. 08. 2016 14.18
+1
Po svetu se res nič ne dogaja, da je tole 'trump'-lo vsak dan novica dneva?!
spodajbrez
20. 08. 2016 13.52
+1
kaj sem napisal neprimernega,razen da sem opozoril še na drugo plat v spoštljivem tonu -VSEBINA NEPRIMERNA ajajja
BlokiranZaradi24urFašizma
20. 08. 2016 13.54
+3
resnica boli - je star SLO pregovor. Piši laži pa bo vse OK.
korintos23
20. 08. 2016 13.56
-1