Tujina

Trump o odstavitvi šefa FBI: Comey svojega dela ni opravljal dobro

Washington, 10. 05. 2017 06.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min

Trumpova poteza, da odstavi šefa FBI, je odjeknila kot bomba na ameriškem političnem prizorišču. Iz Bele hiše sporočajo, da je Comey odletel, ker je slabo preiskoval zadevo okoli elektronske pošte Clintonove, demokrati pa seveda menijo, da pravi razlog tiči v preiskavi ruskega vpletanja v ameriške volitve. A kot je povedal novinarjem v Ovalni pisarni, je šefa FBI odpustil zato, ker ni dobro opravljal svojega dela.

Comey ni več šef FBI.
Comey ni več šef FBI. FOTO: AP

Predsednik Donald Trump je odpustil direktorja zveznega preiskovalnega urada FBI Jamesa Comeyja. Trump je to odločitev sprejel na priporočilo pravosodnega ministra ZDA Jeffa Sessionsa in njegovega namestnika Roda Rosensteina.

"FBI je ena najbolj cenjenih in spoštovanih ustanov naše države in danes je nov začetek za kronski dragulj policije. Iskanje novega direktorja FBI se začenja nemudoma," so sporočili iz Bele hiše, še preden so informacije o tem ušle v medije.

Iz Bele hiše so sporočili, da ga je odpustil zaradi njegovih potez pri preiskovanju elektronske pošte Hillary Clinton, demokrati so na drugi strani prepričani, da je letel zaradi preiskovanja ruskega vpletanja v volitve. Odločitev so utemeljevali s tem, da je pač treba povrniti zaupanje v FBI. Kot navaja AP, pa je Trump novinarjem v Ovalni sobi Bele hiše povedal, da je Comeya odpustil zato, ker ni dobro opravljal svojega dela.

Na Twitterju je med drugim objavil, da so zaupanje vanj izgubili tako demokrati kot republikanci in da mu bodo na koncu, ko se stvar poleže, vsi hvaležni.    

Comey preiskoval Clintonovo in rusko vpletanje v volitve

Comey je v sredo namreč izgubil vso zaupanje demokratov ne glede na to, da vodi preiskavo o morebitnem ruskem vpletanju v ameriške volitve na strani republikanca Trumpa. Na dan je prišlo, da je zavajal javnost glede nekaterih podrobnosti okrog preiskave elektronske pošte Hillary Clinton.

Trump je razrešitev šefa FBI utemeljil, da morajo povrniti ugled zveznemu uradu.
Trump je razrešitev šefa FBI utemeljil, da morajo povrniti ugled zveznemu uradu. FOTO: AP

Kljub temu je vodja senatnih demokratov Charles Schumer kmalu za novico o Comeyjevi odstranitvi s položaja nemudoma zahteval imenovanje posebnega tožilca za preiskavo ruskega vpletanja v volitve, ker bo sicer javnost upravičeno sumila, da je presenetljiva odstranitev Comeyja s položaja poskus prikrivanja resnice.

Vodja senatne večine Mitch McConnell je gladko zavrnil pozive po posebnem tožilcu, ker bi naj to oviralo preiskave, ki so že v teku. Sicer pa je demokrate vprašal, zakaj se pritožujejo, saj so sami trdili, da nimajo več zaupanja v Comeyja.

Tudi Bela hiša meni, da ni potrebe za njegovo imenovanje. Tiskovna predstavnica Bele hiše Sarah Sanders je dejala, da imenovanje ni potrebno, saj preiskava ob FBI že poteka v obeh domov kongresa.

Predstavniki Bele hiše sicer po televizijah sicer razlagajo, da bi se morala preiskava ruskega vpletanja v volitve že končati, ker ni nobenega dokaza o kakšnih povezavah med Rusi in Trumpovo kampanjo. Pri tem zanemarjajo nekdanjega svetovalca za nacionalno varnost Michaela Flynna, ki je moral odstopiti zaradi laganja o stikih z Rusi.

Trump medtem brani svojo odločitev v svojem slogu. Voditelja senatnih demokratov Schumerja je v tvitu napadel kot cmero, ki se pritožuje nad odstavitvijo, čeprav je sam trdil, da nima zaupanja v Comeyja.

Pravosodni minister ZDA Jeff Sessions že vodi proces iskanja Comeyjevega naslednika, Schumer pa zahteva, naj pride minister v senat pojasniti, zakaj je bil vpleten v odpustitev Comeyja, čeprav je zagotovil, da se bo izločil iz preiskave ruskega vpletanja v volitve, ker je med zaslišanjem pred potrditvijo zanikal srečanja z Rusi. Lani se je srečal z ruskim veleposlanikom v ZDA Sergejem Kisljakom, ki je v središču preiskave Michaela Flynna.

Trumpova poteza je odjeknila kot bomba na ameriškem političnem prizorišču in sprožila izraze zaskrbljenosti pri nekaterih republikancih ter ogorčene kritike demokratov, ki so še nekaj ur pred tem sami pozivali Comeyja k odstopu, ker so izgubili vanj zaupanje zaradi načina vodenja preiskave Hillary Clinton in izjav.

Kako so ga kritizirali Trump in njegovi sodelavci?

Rosenstein je utemeljil potrebo po Comeyjevem odhodu najprej zato, ker si je 5. julija privoščil novinarsko konferenco, na kateri je razglasil nedolžnost takratne demokratske predsedniške kandidatke glede ravnanja z zaupno elektronsko pošto. Republikanci na čelu s Trumpom so trdili, da je kršila zakone o zaupnosti.

Visoki pravnik Trumpovega ministrstva je sedaj kritiziral Comeyja, ker je oštel Clintonovo zaradi malomarnega ravnanja z elektronsko pošto in ga kritiziral, ker je 28. oktobra poslal senatu pismo, da širi preiskavo na računalnik moža sodelavke Clintonove Hume Abedin, iz česar potem ni bilo nič.

Comey je s svojimi izjavami v kampanji Clintonovi morda celo odnesel zmago.
Comey je s svojimi izjavami v kampanji Clintonovi morda celo odnesel zmago. FOTO: AP

Comey je trdil, da bi bila večja katastrofa, če ne bi nič povedal, čeprav mu je malce slabo, ker je morda vplival na volitve. Trumpov Rosenstein sedaj pravi, da je bila to napaka in bi moral biti tiho. Clintonova je pred dnevi za volilni poraz krivila sebe, Comeyja in Rusijo.

Trump je Comeyja kritiziral 5. julija, hvalil 28. oktobra in spet kritiziral pred volitvami, ko je Comey priznal, da dodatna preiskava Clintonove ni odkrila ničesar. Januarja letos ga je prosil, naj ostane na položaju, torkovo odločitev, da ga odpusti, pa je utemeljil s potrebo po obnovi zaupanja v FBI.

Comey večkrat govoril brez podlage?

Comey je pred dnevi v kongresu spet ustrelil kozla, ko je izjavil, da je Huma Abedin svojemu možu poslala več sto tisoč kosov uradne elektronske pošte. FBI je v torek kongres obvestil, da to ni res. Šlo naj bi le za nekaj kosov, ostalo pa je bila elektronska pošta, ki jo je lahko odprla s svojim geslom, kot lahko vsak stori na vsakem računalniku.

Zaradi tega so demokrati začeli z napadi na Comeyja, ki ga sedaj sicer ne hvalijo, vendar pa dvomijo v Trumpovo resnično motivacijo. "Comey je naredil veliko škode FBI-ju, vendar pa čas in način Trumpove poteze namigujeta na to, da čuti vročino preiskave ruskega vpletanja v volitve," je dejal nekdanji tiskovni predstavnik Clintonove Brian Fallon.

Televizija CNN poroča, da je FBI tik pred najavo Comeyjeve odpustitve dobil nalog za zaplembo poslovnih dokumentov nekdanjega svetovalca za nacionalno varnost pri Trumpu Michaela Flynna, ki je moral odstopiti zaradi laganja o svojih zvezah z Rusi.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Comey je v kongresu javno povedal, da FBI preiskuje morebitne povezave med Rusijo in Trumpovo kampanjo in bo vodil preiskavo vse do konca, kakršenkoli že bo. Trump je v torkovem pismu zatrdil, da mu je Comey večkrat zagotovil, da ni predmet preiskave, vendar pa demokrati že obujajo spomin na afero Watergate in Richarda Nixona, ki je odpustil posebnega tožilca. Zahtevajo naj Comey pride takoj na zaslišanje v kongres.

Trump klical senatorje?

Trump je pred odločitvijo poklical nekaj senatorjev. Schumer mu je menda takoj dejal, da dela hudo napako. Vodilni demokrat v odboru za obveščevalne zadeve Mark Warner iz Virginije je odločitev označil za šokantno in zaskrbljujočo ter dokaz, da je za rusko preiskavo potreben posebni neodvisni tožilec.

Republikanec John McCain iz Arizone je izrazil razočaranje nad Trumpom, ker naj bi bil Comey pošten in časten človek. McCain želi poseben kongresni preiskovalni odbor glede Rusije.

Kaj je pravi razlog, da je moral Comey odditi?
Kaj je pravi razlog, da je moral Comey odditi? FOTO: AP

Predsednik odbora za obveščevalne dejavnosti republikanec Richard Burr iz Severne Karoline je izrazil veliko skrb zaradi časa in utemeljitve Trumpove odločitve, tako kot McCain pa je hvalil Comeyja. Predsednik pravosodnega odbora Chuck Grassley iz Iowe se je po drugi strani strinjal z demokrati, da je Comey izgubil javno zaupanje.

Trump je poklical med drugim republikanca Lindseyja Grahama iz Severne Karoline, ki vodi preiskavo v pododboru za kriminal in terorizem odbora za obveščevalne dejavnosti ter demokratko iz Kalifornije Dianne Feinstein. Oba sta se z odločitvijo strinjala, menila, da je potreben svež začetek pri FBI, demokratka pa je dodala, da mora biti Comeyjev naslednik neodvisna osebnost.

Comeyja imenoval Obama

Na položaj z 10-letnim mandatom je Comeyja leta 2013 imenoval predsednik Barack Obama zato, ker je imel sloves nepristranskega "policaja" ne glede na to, da je republikanec. Zaslovel je leta 2004, ko je pravniku Bele hiše Georga Busha mlajšega Albertu Gonzalesu preprečil dostop do pravosodnega ministra Johna Ashcrofta v bolnišnici zaradi podpisa podaljšanja nezakonitega programa nadzora in prisluškovanja Američanom brez sodnih nalogov.

Do lanskega leta je ohranil sloves nepristranskosti, v torek pa je postal šele drugi direktor FBI v zgodovini, ki je bil odpuščen. Prvega Williama Sessionsa je leta 1993 zaradi poneverb in izogibanja davkom odpustil Bill Clinton.

Protesti pred Belo hišo

Comeyjevo slovo ni minilo brez drame. Televizija CNN je pred poslopjem FBI v Washingtonu snemala nekdanjega newyorškega policista Keitha Schillerja, ki je po dolgih letih dela za Trumpa kot telesni stražar dobil za nagrado položaj vodje operacij Ovalne pisarne.

Schiller je po nalogu šefa v torek zvečer iskal Comeyja s pismi Trumpa, Sessionsa in Rosensteina v rokah, ki mu jih je izročil preden je direktor FBI odletel na poslovno pot v Kalifornijo.

Pred Belo hišo je danes proti odstavitvi Comeyja protestiralo več sto ljudi. Odstavitvi nasprotujejo zato, ker je do nje prišlo sredi preiskave ruskega vpletanja v volitve, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Spletna stran levih političnih aktivistov MoveOn.org, ena od organizatork protesta, je sprožila podpisovanje peticije z zahtevo po imenovanju neodvisnega preiskovalca domnevnega ruskega vpletanja v volitve. Doslej jo je podpisalo več kot 220.000 ljudi.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (70)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ObalaJeZakon
10. 05. 2017 20.30
+0
Trumpić Trumpić...:-)
trumpet2018
10. 05. 2017 19.58
+0
treba bo počistiti to moćvirje, na CNN-u že ves dan jokajo zaradi te Trumpove poteze,češ da to delajo samo diktatorji, hahaha, tudi naše kure nić ne zaostajajo, pa spet jokajo za svojo skorumpirano, lažnivo Hillary, zdaj mora Trump odpustiti še Ivanko in njenega moža, oba prikrita globalista, Ivanka hoče uvažati sirijske begunce, kar je totalno nesprejemljivo, Trumpovi volivci niso volili za takšno politiko, izvolili so Trumpa, ne pa Ivanke, slednja verjame tudi pravljicam o globalnem segrevanju, njen mož ima menda povezave s Sorošem, ko se mu to dokaže, bo verjetno tudi on dobil nogo po htrem postopku. S čišćenjem močvirja bo še veliko dela, zveznih sodnikov pa ne more zamenjati, ker imajo doživljenski mandat, gre pa v glavem za Obamine politično nastavljene kadre, takšni bodo še krepko sabotirali in metali polena pod noge.Sabotira tudi Obama in njegova vlada v senci - shadow government oz. deep state (Cia in NSA), ko Comeya zamenja Trey Gowdy, se bo situacija obrnila, Obama bo lahko samo še pobegnil v Kenijo, ker Gowdy mu je že obljubil zaporno kazen, upam da mu uspe, prav tako za HIllary, vojni zločinci sodijo za rešetke
puspan
10. 05. 2017 16.04
+9
Ne bo treba dolgo čakati, ko bo na vrsti sam Donald.
iGURT
10. 05. 2017 15.10
+2
trumpa tožijo zaradi napada na sirsko letalsko oporišče Šejrat. ...lažnjivi trump napada druge države enako kot njegovi predhodniki, nobene razlike, nobene.
Lutra Lutra 1
10. 05. 2017 13.58
+0
Trump je Rus!
Erik Volk
10. 05. 2017 20.07
+1
Ne, ne...Trump je Nemec. Putin pa sin ujetnika, ki je služil Hitlerjevi vojski v 2 svetovni vojni. Deportiran je bil v Sibirijo in se kot mnogi zlil z okoljem...se prilagodil in sprejel Ruski priimek. Ni redek primer, ki so tudi na željo Stalina naselili oddaljene predele velike dežele...sploh po veliki izgubi populacije med vojno in zaradi režima...Zanimivo...Nemca vodita svet...Hitler, ki pa je delal na tem, da bi Nemci vodili vse...ni uspel...Sploh pa je bil njegov stari Judovske krvi...In on je prav te iztrebljal...
Našvasan_zob
10. 05. 2017 13.41
-3
Ne vem kaj je uradni razlog za razrešitev, je pa dejstvo da je tip hudo nesposoben ali pa skorumpiran, kar se je pokazalo v primeru MNOGIH LAŽI IN PRIHRIVANJ Hilary... Tista preiskava je bila za kozlat..
frako
10. 05. 2017 13.57
+1
Prou maš odločitev da javnosti pove da majo nove meile ki jih je treba pregledat tik pred volitvami je bla za kozlat, Sploh k se je izkazal da na njih ni blo nič spornega.
CestniKolesar370Wattov
10. 05. 2017 14.24
+5
FBI nima vseh mailov. Imeti privaten strežnik za pošiljanje strogo zaupnih dokumentov je strogo prepovedano, ampak tut tle se lahko Clintonova izgovori. Kaj ji je pa blo, da je PO TEM, ko ji je FBI naročil naj preda svoj privaten strežnik, najela profesionalca, da ji zbriše določene maile, to je pa itak višek. A je mislila, da FBI nima strežnikov in hoče njenega, da bojo imeli več prostora? Kot je rekel Trump, v zaporu imaš ljudi, ki so s strogo zaupnimi dokumenti ravnali 10x bolj primerno zakonom. Comey je v najboljšem primeru 50/50. Pritiskajo ga iz vseh koncev, obe strani mislijo, da je njihov, on mora pa izbrat srednjo pot, kar je nujno zlo. Če bi pa FBI preganjal vsakogar za kogar imajo dovolj informacij, da gre sedet za 10+ let, bi šla v zapor polovica politikov s Clintonovo na čelu. Zakaj misliš, da se je Bill Clinton z Lynchovo dobil na letalu lani poleti? Ni za izključit, da ji je Bill sam predlagal, naj se zapne v maile, ker le-ti niso 5% tako sporni, kot je Clinton fundacija. Tudi če je Trump kriv in mu je Putin nakazal €, da izniči sankcije... Ko bojo demokrati vsaj enkrat jasno povedali koliko donacij je Clinton fundacija dobivala od tujih vlad in korporacij + koliko so te donacije upadle v trenutku, ko je izgubila volitve, se naj pa javijo.
frako
10. 05. 2017 22.20
+1
Men tud fali glih un tvoj mejl ko si se s šejki dogovarjal da financirajo tvoj prevzem države.
HouseBeatz
10. 05. 2017 12.51
-6
24"fake news" ur še kr ne morete prebolet Trumpa? Ali pa ste mogoče kupljen časopis ... ali pa oboje
crazymoto
10. 05. 2017 12.56
-3
Kupleni tak al tak so... kaj nas briga Trump in prostitutke islamisti nas bojo pohodli o tem pa nič ne pišete kolko migrantov dnevno prečka mejo... ogromno ampak o tem ni ne duha ne sluha... ker bi se folk lahko zbunil...
frako
10. 05. 2017 13.10
+5
frako
10. 05. 2017 13.12
+5
Drgač bi blo pa mau hecn če novice neb objaule tazga dogodka ko najmočnejši človek na svetu ki se utaplja v korupcijskih obtožbah odstavi direktorja FBI glih po tem ko priča na dveh velikih porotah ki bodo odločale ali se ga preganja ali ne.
RoccoS
10. 05. 2017 12.35
-3
Pravilno, pri nas je to praksa vsake 4 leta
NiVzdevka76
10. 05. 2017 12.23
Se je mogu pobrat.... :d
kure bedne
10. 05. 2017 11.55
+6
Trump se bo po mojem še cel svoj mandat moral boriti proti prejšnji zimzeleni Clintonovi, Bushovi in Obamovi administraciji, ki jih je tako "poniževalno" odstranil. Zato pa mu bodo na vsakem koraku pod noge metali polena. Isto kot pri nas. Levi-desni, levi, desni, levi desni. Ehhh.
Iluzionist
10. 05. 2017 12.16
-1
malo se bo boril proti njim, pretežno se jim bo pa kar pridružil, comey je bil res korumpiran, teh par hidrinih glav bo porezal in namesto njih nastavil svojo, bomabardiranje sirije in trenutna korejska kampanja že kažeta na to
MrKritik77 .
10. 05. 2017 11.33
+5
Donnie bo šel sedet, če ga seveda Pence ne bo pomilostil, kot je Ford Nixona.
frako
10. 05. 2017 11.34
+2
Doni bo zdej naštelou kkšnega ritoliznika kot je chriss christie pa bo zadevo pometel pod preprogo. Pa mogoče organizeral 50to zaslišanje o bengaziju.
MrKritik77 .
10. 05. 2017 11.57
+2
@frako Imaš prav, kolega, ampak to bo samo odložilo neizbežno. Impeachment je pred vrati in Donnie je "gotof". :-P
frako
10. 05. 2017 12.05
+5
jah v luftu je bl zadeva trump ma republikanski kongress in senat, tko da ma možnosti da pomete zadevo pod preprogo kokr je janša pač da se zadeva neha premikat konča v nekm predalu. Zdej je odvinsn kolk pritiska lahko na sodstvo da k zadeva je pršla do velke porote kjer se bo odločal al se zadeva preganja al ne. 2 velke porote so v teku ena za mafijske posle, ena za tuje agente.
MrKritik77 .
10. 05. 2017 13.49
+2
@frako Če ni uspelo Nixonu, kolega, ki je imel precej več možganskih celic kot Donnie, potem tudi slednjemu ne bo. Pence bo v kratkem predsednik ZDA. Me edino skrbi, če to ne bo iz dežja pod kap, ker Pence ne verjame v teorijo evolucije. ;-)
UaikiUaiki
10. 05. 2017 13.59
+1
Evolucija ni teorija, to je znanstveno dejstvo.
frako
10. 05. 2017 14.00
+1
V tistih časih še niso ble tko hudo prodane duše v politiki. Drgač pa ja upam da ga odstavjo in dokažejo sodelovanje s rusi kar bi pomenil da je tud pence omadežovan in nared za odstrel.
frako
10. 05. 2017 14.01
uaki evolucija je oboje dejstvo in teorija. S povdarkom na znanstveni uporabi besede teorija ne lajični.
AlternativeFacts
10. 05. 2017 10.56
-1
Ah, a je končno odpustil človeka, ki mu je omogočil zmago na volitvah....Priden globalist Trump, vse gre po načrtu....
CestniKolesar370Wattov
10. 05. 2017 11.16
-7
Če misliš, da je Trump dobil takšen boost zaradi Comeyevega ponovnega odprtja primera proti Hillary, se motiš. Potemtakem bi lahko rekel, da je Comey uničil Sandersa, ker se na primaryjih ni dovolj zavzel za ta primer? Takrat je namreč Comey sam rekel dokaj direktno, da je Hillary too big to fail in da za politika na takšnem položaju veljajo malce drugačna pravila. Kaj zdaj? Je Comey dober, ali slab?
AlternativeFacts
10. 05. 2017 11.23
+4
Samo toliko da bomo vedeli o čem govorimo....Trump večkrat hvalil J.Comeya, ko je debata nanesla na Clintonovo (vir:Flashback: Trump praised Comey for Clinton actions in October)... :)) .....Ni tukaj nič za misliti, taka so pač dejstva....
frako
10. 05. 2017 11.26
+2
Jah kje bi mel kej efekta ko direktor FBI tedn pred volitvami reče ja mamo nove emaile in preiskujemo zadevo. Sam mislm da opravlja svoje delo kokr je to mogoče res je meu mejle za pregledat, odpustil so ga pa zdej ker isto dela svoje delo in preiskuje trampove povezavo s rusijo.
CestniKolesar370Wattov
10. 05. 2017 11.50
-1
Tist teden, ker je šlo to Trumpu na roko. Preostali čas pa govori, da je Comey najboljša stvar, kar se je zgodila Clintonovi. Pa da bomo vedeli o čem govorimo, Comey je vsaj 3x jasno rekel, da ni dokazov o povezavi Trumpa in Rusije in na zadnjem zaslišanju je rekel, da je FBI to primoran raziskovat zato, ker so dobili prijavo in prijava ne zahteva nobenih dokazov, pač pa namigovanje. Prijavo je dala agencija povezana z DNC. Trump je zmagal kot prvo zaradi prave kampanje v pravih zveznih državah, kot drugo pa zaradi napetosti, katero so ustvarili demokrati z namigovanji, da je Trump nacist, seksist, rasist... In zajeten del Trumpovih volilcev zaradi napetosti ni niti sodeloval v anketah. Zato so demokrati mislili, da imajo v žepu celoten rust belt in zato so pričakovali landslide s 320+ delegati.
frako
10. 05. 2017 11.56
+3
2 velke porote so trenutno v ena za RICKO (mafijski posli) druga za tuje agente v povezavi s trumpom včeraj je pričal pred njimi Comey nato so ga odpustili.
AlternativeFacts
10. 05. 2017 12.08
+2
FriedmanovMilton@ Torej danes je MAJ 2017, kaj je delala trumpova administracija do sedaj? Ah saj res nič, Trump je hvalil Comeya, zakaj? O tem pa lahko razpredava v stilu teorij zarot. Ampak bova hočeš nočeš, vedno prišla do Trumpa in njegovega problema z Rusi in podzemljem..... :)) Res ni lahko biti trumpova lutka. Vedno se brcneš v rit, neglede kako se obrneš :))
CestniKolesar370Wattov
10. 05. 2017 10.45
+12
Clintonova je 40 let v politiki in še zdaj ji baje ni jasno, da ena velika črka S na vrhu dokumenta pomeni strogo zaupno. Namesto, da bi kot državna sekretarka uporabljala državne komunikacijske povezave za katere non stop skrbi ekipa ljudi, da so zaščitene, se je ženska odločila postaviti svoj privatni strežnik za prejemanje in pošiljanje strogo zaupnih dokumentov. Prav tako so ji rekli, da ne sme uporabljat Blackberryjev, pač pa telefone, katere ji nameni država. Vseeno je njena ekipa uporabljala 10+ Blackberryjev v službene namene. Potem ženska reče, da je bila to pomota. Ampak pazi... Potem ji je FBI (ali CIA / NSA , ne spomnim se) naročil, naj svoj privaten strežnik preda njim. In kaj je naredila? Najela je profesionalca, ki je na strežniku počistil točno določene maile, da se jih ne da restorat. In ko je ta profesionalec šel pred sodišče, se je skliceval na peti amandma - "vzdržim se komentarja" tako kot mlajši Zoki. S Hillaryjinimi strogo zaupnimi dokumenti je razpolagala tudi Huma Abedin - njena dolgoletna osebna pomočnica, ki je bila vzgojena v Savdski Arabiji in ima močne družinske povezave z radikalci. Ta Huma je poročena z Anthonyjem Weinerjem - perverznežem in jasno je, da je Huma Anthonyju pošiljala strogo zaupne dokumente, do katerih on niti najmanj ni upravičen. Ja? V zaporu imaš vojaka, ki bo sedel 5 let, ker je naredil selfie zraven helikopterja na območju kjer je slikanje prepovedano. Hillary je pošiljala strogo zaupne državne dokumente, Comey pa je javno povedal, da bi marsikoga, ki ni na položaju Clintonove zaradi emailov že zdavnaj preganjali. Let that sink in.
trumpet2018
10. 05. 2017 10.46
+6
DrFake
10. 05. 2017 10.40
+4
Vsak si lahko na netu prebere dokument, ki opisuje bojda vmešavanje Rusije v ameriške volitve. V dokumentu ni navedenega enega samega resnega dokaza, medtem ko tričetrt teksta sploh ni posvečeno dejansko temu, kar naj bi razumeli pod izrazom "hekanje", ampak jokajo kako je televizijska hiša RT s svojimi medijskimi vsebinami posegala v odločanje volilnega telesa. To kajpak nima blage veze s hekanjem. RT seveda z razliko od preostalih strankarsko in korporativno podkupljenih medijev poroča bolj kritično o zadevah, ki jih drugi mediji sploh ne poročajo. Kakšno vezo ima to s hekanjem? Nobene. Seveda pa so besni, ker pogosto razkrivajo tiste probleme, katere preostali mediji prikrivajo. Ko Trump reče "fake media" to ne reče zaradi tega ker ima slučajno slab dan, ampak ker je bilo že dokazano, da pogosto lažejo o ključnih zadevah. Lagali so tudi o zadevi "Bengazi", ko je bil ubit ameriški veleposlanik. Na spletu je dostopnih mnogo zaslišanj s strani parlamentarne nadzorne komisije (Oversight committee). Nekateri zaslišanci, kot naprimer nekdanja pravosodna ministrica niso sposobni odgovoriti niti na vprašanje, če lahko nepooblaščena oseba dostopa do zaupnih dokumentov. Svetovni mediji namesto, da bi poročali o škandalih razsežnosti "Watergate na 100 potenco", se ukvarjajo s problemom kdaj je Trump komu rekel, da je katero zgrabil za mednožje. Poroča se po sistemu, kaj meni ta in kaj meni oni, kar pa je bilo nesporno dokazano pa se zamolči. Škandal svetovne razsežnosti je, da se pravosodna ministrica na zaslišanju obnaša tako, kot da ne bi znala štet do 10 in ni jasno sposobna odgovoriti na nobeno od zastavljenih vprašanj. Prav tako je škandal svetovnih razsežnosti, da se bojda v največji demokraciji na svetu vsake toliko časa zgodi, da izgine nešteto dokumentov. Še večji škandal pa je to, da je bilo dokazano politično delovanje ameriškega davčnega organa (IRS), ki so s svojimi goljufivimi odločbami in celo prisluškovanjem ciljali na politične nasprotnike. Slovenija seveda dela podobne stvari. Dolžniki do 10.000 € ne morajo odpreti doo-ja, medtem ko milijonski dolžniki in prevaranti odpirajo nova in nova podjetja. Državljani (navadni smrtniki) pa to vse gledamo in rečemo: "malo je treba potrpet" - tipični mazohistični moto, ki omogoča, da se nad vsakim lahko izvaja prikrita inkvizicija.
trumpet2018
10. 05. 2017 10.33
+3
to mi delaj Trump, yes :), sem že to pravilno napovedal pred mesecem dni, namesto njega verjetno Trey Gowdy, potem se pa HIllary in Obami slabo piše, možno da oba končata v zaporu. Hillary zaradi vojnih zločinov, nezakonitega brisanja mailov na nelegalnem privatnem strežniku, Bengazija,clintonove kriminalne fundacije Obama zaradi nezakonitega prisluškovanja Trumpu in zaradi podpiranja in financiranja isisa, watergate je proti temu pljunek v morje. Oba je treba tudi obtožiti zaradi veleizdaje , ker sta izdajala državne skrivnosti KItajcem. naslovnice pa ne bom komentiral, škoda besed. 24 ur je kot buzfeed, vsako stvar obrne v neresnico, in to že v naslovnici, vsebine pa tako ne berem. Tudi Soroš je v preiskavi, torej bog verjetno res obstaja :)
frako
10. 05. 2017 10.40
+1
čak mau a ga niso odpustil ker je klintonovo preganjal LOL je hudič ko se ti mudi pa nimaš cajta za izgovore
AlternativeFacts
10. 05. 2017 11.47
+0
tornadotex
10. 05. 2017 10.09
-1
Še eden ,ki se je praskal tam,kjer se nebi smel...
frako
10. 05. 2017 09.52
+2
Zdej pa sam še najt zamenjavo zihr bo kkšn "neodvisn" človek kot je Chriss Chrity.
BildiTheEmperor
10. 05. 2017 09.44
+1
Ker je natolceval brez dokazov
frako
10. 05. 2017 09.48
-3
Za to so prvo zaprosili da sam odstopi med tem pa isakli drugega direktorja .... aja ne to se ni zgodl so ga kr na enrkat niti tok cajta niso mel da bi si kkšn pametn izgovor zmislsl, praujo da so ga odpustil ker je tako grdo ravnal s hillary hahaha
trumpet2018
10. 05. 2017 10.41
+0
Gaius, ljudje ne razumejo da se hecaš, pa ti dajejo pluse, inteligenca a la medo & kori ;)
BildiTheEmperor
10. 05. 2017 11.40
+1
iGURT
10. 05. 2017 09.34
+3
Pod lažnivim trumpom še vedno padajo ameriške bombe na nič krive nič dolžne, enako kot pod njegovimi predhodniki, nobene razlike.
trumpet2018
10. 05. 2017 10.44
-2
BananaPoslanec
10. 05. 2017 09.27
+0
Putin je rekel da mora it...
cool1
10. 05. 2017 14.18