Tujina

Trump podjetje prepušča sinovoma, kritiki ostri: predsednikova pot vodi v škandale in korupcijo

Washington, 12. 01. 2017 07.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min

Na Donalda Trumpa po tiskovni konferenci letijo ostre kritike. Predstavil je načrt, kako se bo izognil konfliktu interesov zaradi številnih poslov, v katere je vpleten, a to kritikov ni zadovoljilo. Na Trumpove trditve, da bodo Mehičani sami plačali zid na meji, pa se je odzval predsednik Pena Nieto, in sicer da Mehika tega nikakor ne bo naredila.

Novoizvoljeni ameriški predsednik Donald Trump je na novinarski konferenci v sredo s pomočjo odvetnice predstavil načrt za izognitev konfliktu interesov zaradi številnih poslov, s katerimi je povezan osebno ali prek svojega podjetja. Ta načrt se strokovnjakom, kot je direktor urada za vladno etiko ZDA, zdi povsem nezadosten.

Odvetnica podjetja Morgan & Lewis Sheri Dillon je zagotovila, da Trump ne bo izkoriščal predsedniškega položaja v osebno korist. Vodenju podjetja se bo odpovedal, prevzeli pa ga bodo sinova Eric in Donald mlajši ter glavni finančni direktor Allen Weisselberg, ki je pri podjetju še iz časov Trumpovega očeta Freda. Podjetje ne bo sklepalo novih mednarodnih poslov, bo pa poslovalo še naprej v ZDA.

Dillonova in Trump trdita, da se novoizvoljeni ameriški predsednik z otrokoma ne bo nikoli pogovarjal o poslovanju podjetja. Trump je dejal, da se bo čez osem let vrnil in ju odpustil, če ne bosta dobro delala. "Takšne meje delujejo med poslovneži, vendar ne v družini," pa meni izvršna direktorica Projekta za vladni nadzor Danielle Brian. "Tak načrt mu ne onemogoča profitiranja s položajem, niti ne preprečuje oviranja njegovega dela v Beli hiši."

Donald Trump se z otrokoma ne bo nikoli pogovarjal o poslovanju podjetja.
Donald Trump se z otrokoma ne bo nikoli pogovarjal o poslovanju podjetja. FOTO: AP

Trump je zagotovil, da bi zlahka vodil tako ZDA kot svoje podjetje, vendar se bo žrtvoval in bo le predsednik. "Pri kandidatih za visoke vladne položaje je po navadi pomembnejši patriotizem," je dejal direktor urada za vladno etiko Walter Shaub, ki ga je na položaj leta 2013 za pet let imenoval Barack Obama, v uradu pa je delal že pod Georgeom Bushem mlajšim.

Trump prav tako trdi, da pravila proti konfliktu interesov ne veljajo za predsednike ZDA. Kljub temu so se vsi njegovi predhodniki znebili premoženja oziroma ga dali v poseben sklad z neodvisnim upraviteljem, da se izognejo tudi senci dvoma. Jimmy Carter je na primer prodal svojo farmo kikirikija, Ronald Reagan pa dal vse svoje premoženje v poseben sklad.

Za Trumpa bi bila prodaja malce bolj zapletena, saj je vpleten v okrog 500 poslovnih interesov v 20 državah sveta. Dillonova je zagotovila, da prodaja ne pride v poštev, ker se lahko zgodi, da bo moral prodati pod ceno, in to ne bi bilo pošteno, ker je podjetje gradil vse življenje. Shaub meni, da to pomeni, da predsedniški položaj za Trumpa ni dovolj pomemben.

"Predsednikovanje je delo za poln delovni čas," je dejal.
Shaub je pohvalil nekatere kandidate za ministrske položaje, kot je Rex Tillerson, ki se je ločil od svojega premoženja za čas vodenja State Departmenta, in meni, da bi moral Trump storiti enako, ne pa da ostaja solastnik sklada, ki je lastnik njegovega poslovnega premoženja. Opozoril je tudi, da je Trump odstopil od obljube, ki jo je dal novembra. Namreč da njegovo podjetje ne bo sklepalo več nobenih novih poslov.

Dillonova je o tem dejala, da bodo imenovali nadzornika za etična vprašanja, ki bo posredoval, če bo pri novih poslih dišalo po konfliktu interesov oziroma služenju na račun Trumpovega položaja. Dobiček, ki ga bo zaslužil s hotelskimi sobami, ki jih najamejo predstavniki tujih vlad, pa bo Trump nakazal finančnemu ministrstvu ZDA.

Donald Trump bo podjetje v celoti prepustil sinovoma.
Donald Trump bo podjetje v celoti prepustil sinovoma. FOTO: AP

Trump na primer najema poslopje, v katerem je njegov najnovejši hotel v Washingtonu, od vlade, ki jo bo kmalu vodil. Torej se bo prepiral sam s seboj glede višine najemnine. Njegovo podjetje dolguje več sto milijonov dolarjev tujim državam in podjetjem, kar prav tako povzroča skrbi.

"Trumpova pot vodi v škandale in korupcijo," meni nekdanji pravnik za etična vprašanja pri Obami Norm Eisen, ki je najglasnejši kritik načrta. Črno prihodnost napoveduje tudi predsednik organizacije Javni državljan Robert Weissman. "Novoizvoljeni predsednik Trump je padel na etičnem testu in Amerika bo trpela posledice," je sporočil.

Trumpovo podjetje je sicer do zdaj odstopilo od številnih predvidenih poslov, na primer v Argentini, Azerbajdžanu, Braziliji, Gruziji, Indiji in Savdski Arabiji. Trump je v času kampanje prodal za 40 milijonov dolarjev delnic. Poravnal je tožbo zaradi svoje prevarantske univerze, pred kratkim pa tudi popustil v pogajanjih s 500 zaposlenimi v hotelih v Las Vegasu in prestolnici pri novi kolektivni pogodbi, ki jim zagotavlja višje plače, pravico do pokojnine in zdravstvenega varstva.

Trumpova odvetnica je zagotovila, da novoizvoljeni ameriški predsednik ne bo izkorišča položaja v osebno korist. Pravila proti konfliktu interesov sicer ne veljajo za predsednike ZDA, je zatrdil Trump. Kljub temu so se vsi njegovi predhodniki znebili svojega premoženja.

Za kritike to ni dovolj. "Brez popolne ločitve od konfliktov interesov Američani nikoli ne bodo vedeli, kje se konča Trumpovo podjetje in kje se začne Trumpova vlada," so sporočili demokratski senatorji Bob Casey, Elizabeth Warren in Tammy Baldwin.

Trump, kot kaže, prav tako ne bo nikoli objavil svojih davčnih napovedi, česar mu po zakonu ni treba storiti. Na novinarski konferenci je vprašanje o tem zavrnil, da to zanima le še medije. Poleg tega je zmagal, čeprav tega ni storil, zato ne vidi problema.

Trump še naprej vztraja v vojni z ameriškimi obveščevalci

Donald Trump je na novinarski konferenci ugibal, da so kočljive informacije, ki naj bi jih imeli Rusi o njem, spravili v javnost ameriški obveščevalci, kar bi bilo sramotno, in se primerjal z žrtvami nacistične Nemčije. Iz Bele hiše je dobil sporočilo, da se tako ne govori.

Povsem nenavadno je, da bi bili ameriški obveščevalci v vojni z novoizvoljenim ameriškim predsednikom, kot se dogaja zdaj, saj se bo moral Trump na položaju predsednika zanašati na njihove točne informacije, na podlagi katerih bo sprejemal politične odločitve. Predvsem tiste, ki zadevajo zunanjo politiko.

Trumpu je s svojimi pripombami poenotil razdeljeno obveščevalno skupnost ZDA, ki jo tvori skupaj 17 vladnih agencij. Družno so sestavili poročilo, ki pravi, da je ruski predsednik Vladimir Putin ukazal vdore v računalniške sisteme obeh strank v ZDA, vendar predal WikiLeaksu le nerodne informacije o Hillary Clinton.

Trump je uvodoma zavrnil trditve z besedami, da gre za iste ljudi, ki so trdili, da ima Irak orožje za množično uničevanje, konec preteklega tedna, ko so mu prinesli zaupno poročilo v njegovo stolpnico na Manhattnu, pa je bil tiho oziroma poln hvale na račun obveščevalcev. Nato je CNN poročal o tem, da imajo Rusi kočljive informacije o Trumpu, Buzzfeed pa objavil zgodbo o prostitutkah v Moskvi, uriniranju in podobnih nečednostih.

Trump še naprej vztraja v vojni z obveščevalci.
Trump še naprej vztraja v vojni z obveščevalci. FOTO: AP

Trump navedbe, da bi Rusi zbrali kočljive informacije o njem, ostro zavrnil

Poročalo se je tudi o povezavah med Rusi in Trumpovo kampanjo pred volitvami. Trump se je odzval silovito, na Twitterju vse zavrnil kot laži, lov na čarovnice, linč, vreden nacistične Nemčije, in pozabil na spoštovanje do obveščevalcev. Jezo je stresel na vse medije, ki so o tem poročali, na čelu s CNN, ki je bil prvi in novinarju televizije na novinarski konferenci ni dovolil zastaviti vprašanja.

Tiskovni predstavnik Bele hiše Josh Earnest je dejal, da je velika napaka, če nekdo dvomi o motivaciji obveščevalnih domoljubov, ki sicer nimajo vedno prav, vendar pa je postavljanje motivacije za njihovo delo pod vprašaj nekaj čisto drugega.

Trump je v sredo povedal, da bo to velik madež na časti in slovesu obveščevalne skupnosti, če je res spravila umazane lažnive informacije o njem v javnost. Zatrdil je, da mu obveščevalci v predanem poročilu niso omenjali prostitutk in lulanja po hotelski postelji v Moskvi, kar je pozneje potrdila tudi televizija NBC na podlagi svojih obveščevalnih virov.

Trump je v sredo stežka izdavil, da verjame, da so Rusi vlamljali v računalnike. Temu se je do zdaj upiral iz razumljivega razloga, saj se zastavljajo vprašanja o legitimnosti njegove izvolitve. Hkrati je dejal, da so za ruski hekerski vdor krivi demokrati sami, ker sistema niso zavarovali, in takoj dodal, da vdirajo tudi drugi, na primer Kitajci.

Do inavguracije le še nekaj dni

Trump bo 20. januarja prevzel oblast in v obveščevalne agencije bo zapihal nov veter z novimi šefi. Od njega bo tudi odvisno, koliko proračunskega denarja bo kdo dobil, in Trump ima dolg spomin. Obenem pa se obveščevalnih agencij oziroma njihovih uslužbencev ne bo dalo nikoli povsem ukrotiti in v prihodnje se verjetno obeta še kakšen škandalček.

Malce nerodno bo tudi poznejše sodelovanje. Kako se bo na primer Trump pri utemeljevanju odločitve za politični ukrep ali celo napad na koga skliceval na obveščevalne podatke, ki jih trenutno daje v nič. Glede na njegov dozdajšnji pristop sicer to ne bo težko. Povedal bo pač, da jim po novem zaupa, ker so se spremenili.

Enrique Pena Nieto
Enrique Pena Nieto FOTO: AP

Mehiški predsednik: Mehika ne bo plačala Trumpovega zidu

Mehika ne bo plačala zidu, ki ga na meji med ZDA in Mehiko namerava zgraditi novoizvoljeni ameriški predsednik Donald Trump, je v sredo dejal mehiški predsednik Enrique Pena Nieto. Po njegovih besedah bodo odnosi v ZDA v prihodnjem letu izziv, s katerim pa se bo soočil z dialogom in diplomacijo.

Pena Nieto se je tako odzval na izjave Trumpa na njegovi sredini novinarski konferenci, prvi po več mesecih. Novoizvoljeni ameriški predsednik, ki bo na položaj prisegel 20. januarja, je dejal, da bo na meji z Mehiko zgradil zid in ne ograje, za kar bo plačala Mehika, ki jo sicer zelo spoštuje. Če ne v gotovini, pa kako drugače.

"Na mizi so vse teme, pomembne za naše dvostranske odnose," je dejal Pena Nieto. "Nikoli ne bomo sprejeli česarkoli, kar ne bi bilo častno za državo ali Mehičane," je zatrdil. Dodal je, da bo branil investicije v Mehiki, ki jih je Trump omenjal v prejšnjih govorih.

O zaščiti mehiških državljanov v ZDA, suverenosti Mehike in njenih interesih se mehiški predsednik ne namerava pogajati. Kot je dejal, si bo prizadeval za dogovore, ki bodo Mehiki zagotovili trgovanje in investicije z ZDA in Kanado.

"Z ZDA in njihovim predsednikom bomo imeli dobre odnose. Odnose, ki bodo dobri za Mehiko in Mehičane," je še zatrdil Pena Nieto po srečanju z mehiškimi diplomati v prestolnici Ciudad de Mexico.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (329)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

.jest
14. 01. 2017 15.49
Pravilen komentar: Tudi šešok je v Iskri zaposlil sinova, ki sta direktorja operacij. In tax grup izstavlja račune za svetovanje, novoletna zabava pa je organizirana v klub 300, ki je last... Vsaka slučajnost in lastništva so zgolj naključna. In tako se denar zlahka pretaka.
.jest
14. 01. 2017 15.34
Tudi šešokje v Iskri zaposlil sinova, ki sta driektorja operacij. In Tudi šešok je v Iskri zaposlil svoja sinova kot direktorja operacij. In tako Tax grup izstavlja račune za svetovanje, novoletna zabava pa je organizirana v klub 300, ki je last... Vsaka slučajnost in lastništva so zgolj naključna.
Ciymbalta
13. 01. 2017 20.43
Če bojo gradili Američani pol ga naj sami plačajo. Naša je spet bila na operaciji je prava lutka
kure bedne
13. 01. 2017 17.42
+3
hehe Žitnik se je zadnjič skoraj zjokal, ko je imel ta crni poslovilni govor. Aja,kje je pa naš janezek? A si je vzel mal počitka pred napornim twitanjem. Mislim, da spet študira napadalni govor na vlado.
kmadra
13. 01. 2017 13.04
-2
Tramp ni insajder in je to samo preobrat vladarja iz sence.
enakostzavse
13. 01. 2017 09.43
+1
V sevnici že zbirajo podpise, po vzoru donata, da bi hrvatarji plačali za postavljene ograje na južni meji. Od avstrijcev bomo pa mi dobili račun za njihove ograje, ktere so posavili na mejah z nami. Tale trampl je tko butast, kot njegovi zagovorniki. Imajo pa srečo, da neumnost ne boli, ker bi bilo jokanja in stokanja ogromno.
soncek1098
13. 01. 2017 09.00
-8
S prihodom Trumpa in odhodom Obame se vojna ne koncuje, ampak sele zacenja, s tem imam v mislih predvsem vojno med dvema "dinastijama", ki se danes, (tudi) v tem trenutku spopadata za svetovno (ekonomsko itd.) prevlado. Na eni strani dinastija t.i. Iluminatov (druzine: Clinton, Soros, Rotschilds, Rockefeler itd. - Obama je bil samo njihova, za ljudstvo vsecna marioneta v ZDA) in na drugi strani "dinastija"..., Trump, Putin itd. Ti dve veliki "dinastiji" se sedaj (sedaj tudi javno - preko medijiev itd.,) z "napenjanje misic", tj. z razkazovanjem moci, spopadata in bosta naredili VSE (kot je bilo ze mnogokrat v preteklosti), da zmagata (ena ali druga). Vse za ekonomsko itd., tj. svetovno prevlado. Vse te "dinastije" obvladujejo vecino svetovnih drzav, korporacij, bank, vlad itd.. PS.: Zelo toplo vam priporočam, da si ogledate video v katerem Donald Trump v 5-ih minutah razkrije, razloži BISTVO, tj. ozadje celotnega sistema (ozadje sistema, strukturo sistem, namena sistema = "dinastije Iluminatov" itd.) in svoje cilje (cilje, ki si jih je zadal za cas, ko bo izvoljen za predsednika ZDA) v zvezi s tem. Ko boste videli ta kratek video, vam bo (v kolikor vam slucajno se ni) MARSIKAJ veliko bolj jasno. Za ogled videa v You Tube vtipkajte: "Donald Tramp - govor koji će promjeniti svijet". PS.PS.: Kot receno, vse te zgoraj predstavljene "dinastije" obvladujejo vecino svetovnih drzav, korporacij, bank, vlad itd., tj. tudi Evropo, Slovenijo in s tem (posredno ali neposredno) VSE, tudi tebe, mene itd.. Eden od mnogih dokazov in primerov za to najdete npr. tudi, ce v spletni brskalnik vtipkate: "Is Your Bank Owned By The Rothschilds? Here Is The Complete List". PS.PS.PS.: To pomeni, da smo, hoces noces, vsi "figurice" v njihovi igrici "Monopol-i", kjer so si sami (ze dolgo nazaj) izmislili tako igro (ki jo vodijo, obvladujejo in nadzirajo preko monetarnega sistema, bank itd.), kot tudi pravila igre (kjer smo vsi mi samo figurice v tej njihovi igri). Ce ne verjamete, si poglejte zgoraj omenjene povezave. Posledice te njihove igre so vidne povsod: kot posledica njihovega (in posledicno vseh tistih, ki smo padli v to njihovo igro, iluzijo) pehanja za dobickom, in posledicega brezverstnega izkoriščanja Zemlje (njenih bogastev itd.) in njenega brezvestnega onesnaževanja itd., je na Zemlji poruseno osnovno ravnovesje (ravnovesje na vec nivojih: podnebno, ekonomsko, moralno, socialno itd. - vsa ta podrocja se prepletajo), posledice cesar cutimo vsi, globalno, npr. na podnebni ravni: vedno vec je ekstremnih vremenskih pojavov, ki smo jim redno prica in o katerih lahko vsak dan beremo v novicah, tudi v novicah na tem portalu, npr. preberite si clanke na tem portalu, npr. clanek z naslovom "24ur.com/novice/svet/znanstveniki-opozarjajo-igre-je-konec-zemljo-spreminjamo-v-venero.html", oz. si na You Tube-u poglejte napoved vesoljske agencije NASA, tj. trend gibanja temperatur od leta 1880 (ko so zaceli uradno beleziti temperature) do danes (v You Tube vtipkaj "NASA - Earth's Long-Term Warming Trend, 1880-2015"), pa vam bo hitro jasno, kaksna usoda (po najbolj optimisticnih napovedih znanstvenikov najkasneje v rok 1 generacije) caka nas planet, ce se v kratkem ne bo zgodil cudez... . Zakljucek: resnicno na jok gre torej lahko vsem nam in ne samo Obami - kot je razvidno iz sredinega clanka (na 24ur.com) je Obama na poslovilnem govoru zajokal ... .
nikhrast
13. 01. 2017 15.24
+2
Daj nehaj s temi zarotami, saj vidiš da se ti vsi smejijo; kdo pa še govori o Rotschildih, Rockerfellerjih..., živiš v prejšnem stoletju?
korintos23
13. 01. 2017 08.54
+1
Dobro da je Putin politik in temu bedaku ne bo nasedel. Se že pogovarjajo kako so vojaško močni, če bi slučajno......! Bedaki.
DeBill
13. 01. 2017 08.29
-1
hujše korupcije, kot je bila pod vlado administracije killary (huso je bil samo lutka) itak ne more biti.
enakostzavse
13. 01. 2017 09.36
+1
Že tvoj nick pove, da nisi sposoben razumet najbolj enostavnih stvari.
muci007
13. 01. 2017 10.39
+2
Bruhalnica24
12. 01. 2017 22.36
+2
Obomba je Ameriko zapufal, kot še noben...Trump bo to nemogoče naredil slabše... Dobro, da se je Putin tako zavzel za Američane, ker Killary bi zagnala svetovno vojno...
enakostzavse
13. 01. 2017 09.45
+1
In od kje ti tale informacija ? Ali samo bluziš, tako iz navade.
komarec
12. 01. 2017 21.57
+2
Je pa Vladimir glavni v svetu in tu ni kaj balinat.
nikhrast
12. 01. 2017 22.25
-2
Čudno, po trgovinah... pa ne najdem niti enega ruskega artikla, si kdaj kupil kaj ruskega? Saj vem, ruski izdelki so tako kvalitetni in predragi da jih še v Severni Ameriki ne vidimo.
Bruhalnica24
12. 01. 2017 22.38
+2
Ruski motorji poganjajo NASINE rakete hehe.. Ni tako enostavno, kot to vidiš...
DeBill
13. 01. 2017 08.29
+2
Čisto v vseh produktih so ruske surovine, tko ko je v vseh kitajskih PC-jih Intlov CPU.
HorstWiesel
13. 01. 2017 08.29
+0
Jest imam samo slovenske, ruske in azijske artikle, nobenega ameriškega..
nikhrast
13. 01. 2017 15.28
+1
Ruski know-how, ruska tehnologija, ruska pop.culture...??? Saj rečem, tudi mladina drvi po vsem ruskem...
AlternativeFacts
12. 01. 2017 19.57
+1
Bomo jutri brali, kako se je Trump ponovno blamiral?...Če pustimo ob strani oxymoron govor, je hit ostal kup papirja, ki ga je Trump predstavil kot kup načrtov in idej ter bla bla bla.......No izkazalo se je da je bil to samo kup papirja, in to dobesedno kup papirja, ki ni bil ne popisan, potiskan ali kakorkoli pokracan......
korintos23
12. 01. 2017 20.12
-4
MA007
12. 01. 2017 20.15
-2
LordKEK
12. 01. 2017 19.01
+4
Hehe Trump osmesil novinarja cnn na tiskovni zaradi laganja cnna o nekih ruskih prostitutkah in lulanju.
korintos23
12. 01. 2017 19.35
-6
MA007
12. 01. 2017 19.42
+2
strolal so jih na 4chanu CNN je sel pa to objavit kot novico hahahaha
nikhrast
12. 01. 2017 21.23
-2
nikhrast
12. 01. 2017 21.23
+0
korintos23
12. 01. 2017 18.47
+2
Mehičani že štoplce zbirajo! hahahaha
Kollerik
12. 01. 2017 17.52
-2
Tajga bi nucal za šank, da bi dal za rundo ali dve..... je lih tapravi... :))
korintos23
12. 01. 2017 16.27
+1
Kje so skrajneži, je kaj narobe?
AlternativeFacts
12. 01. 2017 19.58
+0
nikhrast
12. 01. 2017 15.59
+2
Glavna debata zdaj pa kaj je na video posnetku, kje in katero je Trump prijel za .....
M_teorija
12. 01. 2017 15.46
+1
Donateliju bodo mehiški zid zgradil mehičani, požarni zid rusi, zid objokovanja pa Izraelci!?
M_teorija
12. 01. 2017 15.37
-2
Prve ženske jim res ni uspelo izvolt za predsednika. Jim je pa zato uspelo prvega klovna!?
Mauzahecmauzares
12. 01. 2017 15.31
vrednote moralnih principov se meri v postenju, neizdajalstvu, casti in neposkodovanju cloveskega telesa in vse kar je zivega na svetu..... Dokler pa kot poslovnez "nasedes" na nepravilnih odlocitvah pri poslu in si pripravlen sanirat skodo...pa nima nobene veze z moralnimi zadrzki....