Tujina

FOTO in VIDEO: Trump in Putin govorila po telefonu. Rusi namigujejo, da bi se lahko prvič srečala ravno v Sloveniji

New York, 14. 11. 2016 07.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Novoizvoljeni predsednik ZDA Donald Trump je prvič po telefonu govoril z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom. Eden od Putinovih tesnih sodelavcev je medtem namignil, da bi se lahko prvič srečala prav v Sloveniji. Medtem se v ZDA nadaljujejo protesti zoper in za Trumpa. Ta je sicer v intervjuju za televizijo CBS dejal, da bi delal brezplačno in se bo obnašal bolj predsedniško.

Več videovsebin
  • Trumpovi nasprotniki na cestah
    00:51
    Trumpovi nasprotniki na cestah
  • Iz 24UR: Podpora demokratom že več let pada
    01:15
    Iz 24UR: Podpora demokratom že več let pada
  • Iz 24UR ZVEČER: Se bosta Trump in Putin prvič srečala prav v Sloveniji?
    01:15
    Iz 24UR ZVEČER: Se bosta Trump in Putin prvič srečala prav v Sloveniji?
Donald Trump in Vladimir Putin
Donald Trump in Vladimir Putin FOTO: AP

Se bosta bodoči predsednik ZDA Donald Trump in ruski predsednik Vladimir Putin prvič sestala prav v Sloveniji, domovini Melanije Trump? O tem je nocoj govoril Vječeslav Nikonov, direktor fundacije Ruski svet, poslanec v Dumi in človek, ki spada v Putinov ožji krog ljudi.

Šlo naj bi sicer samo za predlog Nikonovega. Kot so novinarji oddaje 24UR ZVEČER še neuradno izvedeli naj bi bila lokacija srečanja Trump–Putin znana februarja.

Trump in Putin po telefonu o Siriji

Bodoči predsednik ZDA Donald Trump in ruski predsednik Vladimir Putin sta sicer danes prvič govorila po telefonu, so sporočili iz Kremlja. Govorila sta predvsem o položaju v Siriji ter o izboljšanju in razvoju dvostranskih odnosov med državama.

Putin je v pogovoru izrazil pripravljenost na izboljšanje odnosov med državama, so poudarili v Kremlju. Govorila sta tudi o skupnem boju proti mednarodnemu terorizmu in ekstremizmu. Dogovorila sta se za nadaljevanje telefonskih stikov, Trump pa je dopustil tudi možnost osebnega srečanja, so še sporočili iz Kremlja.

Odnosi med Rusijo in ZDA so sicer močno skrhani zaradi ukrajinske krize in konflikta v Siriji, kjer sta državi na nasprotnih bregovih. Trump pa je med predvolilno kampanjo nakazal, da namerava dosedanjo zunanjo politiko ZDA spremeniti. Putina je tudi označil za močnega voditelja in dejal, da mu je všeč.

Trump pravi, da bo bolj predsedniški, ker je trezna osebnost

Novoizvoljeni predsednik ZDA Donald Trump je v intervjuju za televizijo CBS nastopil bolj spravljivo in skušal pomiriti svoje privržence,   

Po ZDA namreč poročajo o napadih Trumpovih privržencev na "drugačne", po šolah se pojavljajo napisi "samo za bele" in "samo za črne", cerkve manjšin dobivajo nesramne rasistične grafite, muslimane in nezakonite priseljence je strah.

Trump jih je v intervjuju skušal pomiriti in napovedal, da bodo uvodoma polovili in izgnali le "od dva do tri milijone" kriminalcev. Zaskrbljeni so tudi homoseksualci oziroma celotna skupnost LGBT, a Trump zagotavlja, da nima nič proti njim in odločitvam vrhovnega sodišča ZDA, ki je denimo uzakonilo homoseksualne poroke. Te poroke in pravico žensk do splava lahko vrhovno sodišče ZDA sicer spet odpravi.

Vrhovne sodnike namreč predlaga predsednik, potrdi pa jih senat, analitiki zato pričakujejo, da bo Trump do konca svojega prvega mandata verjetno predlagal tri nove.

Prihaja tudi do nasilja z druge strani, saj protestniki ponekod uničujejo premoženje in napadajo policiste, mediji pa poročajo tudi o pretepanju belcev kot Trumpovih privržencev, četudi to so ali niso. 

Ameriški predsednik Barack Obama se je odpravil na svoj zadnji državniški obisk, in sicer v Grčijo. V Atenah so uvedli stroge varnostne ukrepe, vpoklicali so več kot 5000 policistov, prepovedali javna zbiranja v središču mesta, ob letališču in v bližini hotela, v katerem bo nastanjen Obama. Poleg Grčije bo obiskal še Nemčijo in Peru, kjer bo vrh Azijsko-pacifiškega foruma za gospodarsko sodelovanje (Apec). Glavna tema pogovorov bo najverjetneje izvolitev Trumpa na položaj predsednika ZDA in kaj to pomeni za bilateralne odnose in mednarodne sporazume ZDA s svetom.

Po zmagi se nič več ne pritožuje nad volilnim sistemom

Čeprav je Trump pred volitvami pozival k reformi in odpravi elektorskega sistema, pa se po zmagi v intervjuju ni več pritoževal, da je volilni sistem nameščen in potreben reforme, prav tako ne zahteva več ukinitve elektorskega sistema.

Trump je med intervjujem izvedel, da je predsednikova plača okrog 400.000 dolarjev, in takoj dejal, da tega denarja ne potrebuje. Delal bi brezplačno, vendar mora po zakonu sprejeti najmanj dolar plače na leto, kar bo storil.

Po novem bolj zadržan na Twiterju in bolj predsedniški

Obljubil je, da bo odslej bolj zadržan pri uporabi Twitterja, čeprav ga je skupaj z drugimi družbenimi mediji pohvalil, ker je na ta način dobil volitve. Zaradi Twitterja je lahko nadoknadil zaostanek v denarju za Hillary Clinton. Pomoči medijev na čelu s televizijami ni omenjal.

Po novem se bo obnašal bolj predsedniško, ker je trezna osebnost, vendar pa naj bi bilo vse odvisno od situacije. "Določena retorika je včasih potrebna za motivacijo ljudi," je dejal. Omenil je, da je prejel čestitke za zmago od nekdanjih predsednikov ZDA Georga Busha starejšega in mlajšega, ki ga med kampanjo nista podprla, predvsem zato, ker je bil nesramen do nekdanjega guvernerja Floride Jeba Busha, sina in brata obeh nekdanjih predsednikov.

Čestital mu je tudi guverner Ohia John Kasich, vendar je Trump izrazil hvaležnost le volivcem Ohia, ki so ga v nasprotju z njihovim guvernerjem večinsko podprli.

Donald Trump
Donald Trump FOTO: AP

Škofje Trumpa pozivajo k humanemu odnosu do migrantov in beguncev

Ameriški rimokatoliški škofje so novoizvoljenega ameriškega predsednika Donalda Trumpa pozvali k humani politiki do migrantov in beguncev. Dejali so, da je sprejemanje ljudi, ki prihajajo iz konfliktnih območij in bežijo pred nasiljem, del identitete rimokatoličanov. Cerkveni voditelji so zato poudarili, da bodo še naprej ponujali pomoč tem ljudem.

Študenti s tožbo nad t. i. Trumpovo univerzo

Tožba nekdanjih študentov tako imenovane Trumpove univerze, ki so za nepremičninski tečaj plačali veliko denarja in pravijo, da niso imeli veliko koristi, se nadaljuje. Trumpovi odvetniki želijo od sodnika v San Diegu, ki ga je Trump med kampanjo žalil zaradi etničnega porekla, preložitev nadaljevanja procesa po 20. januarju 2017, ko bo Trump prisegel na položaj. Trenutno naj bi bil preveč zaposlen s pripravami na prevzem oblasti.

Del Američanov Trumpa še vedno ne sprejema za svojega predsednika, kar glasno izraža na protestih po večjih mestih. Protesti so izbruhnili že prvi večer po volitvah v sredo in se nadaljujejo. Največ ljudi se vedno zbere v New Yorku pred Trumpovo stolpnico na 5. aveniji pri Centralnem Parku. V nedeljo je bil protest tam "imigracijsko" obarvan, ljudje pa so nezadovoljstvo izražali tudi v Los Angelesu, San Franciscu, Chicagu, Sacramentu in Portlandu, kjer je policija v noči na nedeljo zaradi nasilja aretirala 71 ljudi.

Demokratska stranka se po nepričakovanem porazu išče, začenja pa se boj za prevzem vodenja Nacionalnega odbora stranke. Kot kandidat se je prijavil nekdanji predsednik odbora in nekdanji predsedniški kandidat leta 2004 Howard Dean. Bernard Sanders naj bi skupaj s Harryjem Reidom podpiral kongresnika Keitha Ellisona iz Minnesote, prvega muslimana, ki mu je uspelo priti v kongres.

Zmaga Trumpa na ameriških volitvah je trenutek priložnosti v času velikih sprememb, je povedal britanski zunanji minister Boris Johnson ob prihodu na zasedanje šefov diplomacij članic EU v Bruslju. Trump zna sklepati dogovore, kar je lahko dobro za Veliko Britanijo in tudi za Evropo, je še poudaril.

Nadaljevanje preiskav zoper Clintonovo ne bo

Koliko so bile dejansko vredne kongresne preiskave proti Hilary Clinton, pa je v nedeljo pokazal vodja večine v predstavniškem domu kongresnik Kevin McCarthy, ki je dejal, da agenda republikanske večine v novem kongresu ne predvideva nadaljevanja preiskav proti Clintonovi. Osredotočili se bodo na delovna mesta, reformo zdravstva in obnovo infrastrukture.

Preiskava uporabe zasebnega strežnika elektronske pošte v času vodenja State Departmenta morda le ni bila hujša od afere Watergate, kot je to pred volitvami trdil Trump.

EU po Trumpovi zmagi krepi obrambno sodelovanje

Zunanji ministri EU so danes dosegli dogovor o novem evropskem varnostnem in obrambnem načrtu. Ta se sicer snuje že dlje časa, a je dobil z zmago Donalda Trumpa na ameriških volitvah dodaten pomen, saj je ta kot predsedniški kandidat postavil pod vprašaj tradicionalno obrambno sodelovanje ZDA in Evrope v okviru zveze Nato.

Pristop novoizvoljenega ameriškega predsednika Trumpa na podlagi načela "Amerika na prvem mestu" pa v Evropi vzbuja zaskrbljenost, da bodo ZDA pod Trumpovo administracijo občutno zmanjšale svoj prispevek v zavezništvu.

Drugi zunanji dejavnik, ki vpliva na preoblikovanje evropske obrambne politike, je referendumska odločitev Britancev za izstop iz EU. Velika Britanija namreč že vrsto let ovira tesnejše sodelovanje unije na obrambnem področju.

  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (712)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kapljač1
15. 11. 2016 17.19
S katerim resnim podjetjem pa naj sodelujeta in Putin in Obama. Hitro odpret nekaj podjetij in se predstavit
Transformerji
15. 11. 2016 12.34
+0
Zaradi mene in še nekaterih, se lahko srečata v Sloveniji. Bomo kaj imeli od tega, če nič, potem naj stroške nosita kar sama - že zaradi Putina je bil velik cirkus. Kar se pa tiče demonstracij proti novemu predsedniku v USA, bi pa rekel tako; naj se Trump ne preseli v belo hišo, vlada naj kar iz svojega towerja, mogoče pa bodo navadni ljudje končno razumeli, da je denar (bogastvo) sveta vladar, da nam ne vladajo politiki, temveč, tisti, ki so po bogastvu še nad njimi. Torej bogovi obstajajo!
Transformerji
15. 11. 2016 12.38
+2
Pa še to; volilci v USa ne marajo tudi Hilary, pa še prav imajo. Ne glede, kdo bi bil izvoljen , bo končni rezultat isti!
dostojevski II
15. 11. 2016 12.49
-1
Vedno bo cirkus, ko bo prišel Putin. V Rusiji budno spremljajo, kako v Sloveniji z odprtimi rokami sprejemamo neonaciste, ki jih sosednje države izganjajo.
dostojevski II
15. 11. 2016 12.57
+3
11.11.2016 Avstrijska policija je v Slovenijo izgnala 45-letno nemško državljanko, ki so jo na avstrijskem Koroškem prijeli zaradi članstva v skrajno desnem Gibanju državljanov nemškega rajha. Ženska se med aretacijo ni upirala, v Sloveniji pa ni v nobenem postopku, je sporočila policija.
Kollerik
15. 11. 2016 13.44
-1
Transformerji
15. 11. 2016 14.02
Ramzess
15. 11. 2016 14.39
Dotično je postopek, ... preteklih postopkov nima tukaj.
User1063544
15. 11. 2016 12.16
+2
Pa da Putin pristane v Mariboru, Trump v Ljubljani, srečanje pa bi bilo v Murski Soboti, zaključna večerja pa v Kopru... Pa bi vse ceste porihtali.... uuuuuuuuu Zelo dobra ideja....
DarkT
15. 11. 2016 12.17
+1
DarkT
15. 11. 2016 12.13
+1
nena se hecajte!! Bojo hrvati spet rekli, da smo spet to delal načrtno, da bi škodovali njihovemu turizmu hahahahaha. Vi 24ur se pa ne hvalite ker ste vse skozi do zdaj pljuvali po Putinu in Trumpu :). Brž hitro v stečaj ker takih novinarhev ne rabimo v Sloveniji
Ramzess
15. 11. 2016 12.08
+0
Zakaj tukaj, da bo kolaps po celotni državi, ... lahko, če bosta stroške krila sama, ne na tuj račun.
29350
15. 11. 2016 11.59
+0
Sigurno sta se zmenila ti Trump popusti jaz Putin obljubim da bo tvoja firma dobila vsa drzavna narocila v Rusiji kjer bos fajn zasluzil. Oba bova zadovoljna, ti ki bos veliko zasluzil, jaz pa bom okrepil svojo oblast. Moji podani bodo se bolj prepirčani, da smo najbolj bogata in močna drzava na svetu.
trumpet2018
15. 11. 2016 11.13
+1
normalno da se pogovarjata, menda se ne bo pogovarjal z Obamo, ki hoče uničiti Putina z gospodarskimi sankcijami, po Trumpovi prisegi in ukinitvi sankcij bodo tudi ruske delnice pridobile na vrednosti, tukaj se vidi razlika med genialnim podjetnikom in gnilim politikom. Nedopustno je tudi da Obama pridiga Trumpu, da se mora držati obveznosti do NATA.
krmeki
15. 11. 2016 09.52
+3
Ali ni Borut ponudil, da SLO sprejme zapornika iz Guantanama, samo da bi se lahko slikal z Obamo? Le kaj bo ponudil Trumpu?
User1063544
15. 11. 2016 12.34
+1
Pahor bi mu nastavil hrbet, da ga Trump z golf palico zareže ko vola.
Svalbard
15. 11. 2016 09.49
+15
Anti establishment maj ess. Še enkrat dokaz, da so vsi samo lažnjive lutke za na TV. Tako hitro kot se je pa on prodal in ploščo obrnil jo je samo še Obama. Udeležba na Jezuitski večerji je zelo zgovorna. Zakaj pa mislte, da vsi novi voditelji tečejo v Vatikan k Papežu, ki je, kako pripravno, Jezuit? Tud Borat in kompanija. Zapomnite si "Vse poti vodijo v Rim" k Satanistom!
Castrum
15. 11. 2016 09.47
+2
Izjava, ki jo je pred volitvami podala ena poslanka opozicijske stranke."Naravnost škandalozno pa je, da so mediji izbiro zreducirali na dvojec Hillary-Trump, ki je izbira med kugo in kolero." Baje, da se pripravlja na rokovanje s Trumpom....
trumpet2018
15. 11. 2016 11.30
-1
levaki se vedno pravoćasno obrnejo po vetru, to imajo v genih :)
dostojevski II
15. 11. 2016 12.46
+1
Baje se na rokovanje s Putinom pripravljajo hibridi s Trstenjakove. Ki stalno pljuvajo po Rusiji.
Mese?nikPajac
15. 11. 2016 09.45
+0
"Po zmagi se nič več ne pritožuje nad volilnim sistemom" Ampak samo sedaj se pa Killary pritozuje nad volilnim sistemom :)))
gremonadesno
15. 11. 2016 09.40
+4
ce se bo res to zgodilo , boste videli kako se bodo nasi zahrbtni mediji klačeplazili Trumpu , 24ur ste sramota za Slovenijo .
ivcekivcek
15. 11. 2016 09.46
+8
In Pozareporta kako bo klečeplazil za Malanijo .
Castrum
15. 11. 2016 09.37
-5
Iz zaupnih virov smo izvedeli, da v eni izmed koalicijskih strank že organizirajo tečaj globokih priklonov in poniglavosti. V pomoč so jim poslanci opozicijske stranke, ki jim je zelo blizu. Baje so se oglasili tudi v logopedskem centru na hitrem tečaju odpravljanja jecljanja. Prav tako pa so zaprosili znanega svetovnega proizvajalca krem, da dostavi večjo količino posebne kreme, ki preprečuje potenje čela, predvsem pa rok.
korintos23
15. 11. 2016 09.40
-4
Tota krema bo za Trumpa? Si gre za vsakim rok umivat če mu v roko segne, to bo vredi. Kupite mu še federbajs, naj še s tistim proba, da ne bo "vuka" faso.
korintos23
15. 11. 2016 09.36
-4
Putin ga je že zauzdo, se mu je kar ponudil, še pred prevzemom oblasti. Jiha konjiček, vozi Miško!
vertex
15. 11. 2016 09.28
-4
janšistični mediji nič ne pišejo o tem,dokončno se jim je odpeljalo ob tej novici,toliko let rusofobije zaman
korintos23
15. 11. 2016 09.29
-7
vertex
15. 11. 2016 10.03
+2
korintos23
15. 11. 2016 09.25
-4
Putin se zaveda da so škarje in platno v njegovih rokah!
kokon12
15. 11. 2016 09.24
+0
Kje bo prvo srečanje Putin - Trump? V Ljubljani pri Sevnici. Neuradno.
tankopiš
15. 11. 2016 09.27
-6
Tramp ne pride v držaqvo ki ga sovraži,ni nor.
Castrum
15. 11. 2016 09.23
-1
Sicer bi bilo super, da se srečata v čudoviti Sloveniji. Sploh bi bilo pa zanimivo videti kdo vse od slovenskih politikov bi se hotel rokovati s Trumpom. Sploh od tistih, ki so njega in Melanijo poniževali...
Jaka 3.3.
15. 11. 2016 09.26
-2
ne boj se, bodo hitro našli Donaldovo zlato žilo...
korintos23
15. 11. 2016 09.26
+1
Reporter in njegov šef bo ziher tam, tako se to dela! Omerza je pa njegov oproda.
TRUMPP
15. 11. 2016 09.27
-3
korintos23
15. 11. 2016 09.30
-2
2x so se že Rusi in Ameri srečali v čudoviti Sloveniji, samo Trumpa pa res zraven ni bilo, je še zidove fršolo.
Mese?nikPajac
15. 11. 2016 09.20
+6
se pravi same pohvale o Trumpu - kmalu mu bodo 24 ur začele pisati slavospeve....
Jaka 3.3.
15. 11. 2016 09.21
+3
Jaka 3.3.
15. 11. 2016 09.18
+3
24h je prišel do info, da Trum in Putin nameravata kupiti stanovanji v Celovških dvorih in si bosta prva soseda....