Tujina

Trump predstavil svojo strategijo nacionalne varnosti: mir bo ohranjal s pomočjo povečanih vlaganj v ameriško vojsko

Washington, 18. 12. 2017 21.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Ameriški predsednik Donald Trump je predstavil strategijo nacionalne varnosti. Strategija ima štiri glavne teme z zaščito domovine, ameriškega ljudstva in načina življenja na prvem mestu. Strategija kot ključne izzive ameriškemu prostoru v svetu navaja 'revizionistične sile' kot sta Kitajska in Rusija, grožnjo pa predstavljajo tudi 'regionalni diktatorji' in 'teroristi džihadisti'.

Ameriški predsednik Donald Trump je danes v palači Ronalda Reagana v Washingtonu predstavil svojo strategijo nacionalne varnosti, ki v skladu s predvolilnimi obljubami in izjavami v zadnjem letu postavlja ZDA na prvo mesto.

"Prva dolžnost naše vlade je služenje interesom naših državljanov, zagotavljanje njihove varnosti, ohranjanje pravic in obramba vrednot," se glasi uvod v strategijo. Štiri glavne teme strategije so zaščita domovine, promocija ameriške blaginje, ohranjanje miru skozi moč in širitev ameriškega vpliva po svetu. S tem želi Trump povrniti spoštovanje sveta do ZDA in povečati samozavest doma.

Trump bo domovino med drugim zaščitil z večjim nadzorom meje, reformo imigracijskega sistema in napadi na teroriste.
Trump bo domovino med drugim zaščitil z večjim nadzorom meje, reformo imigracijskega sistema in napadi na teroriste. FOTO: AP

Trump: ZDA se morajo v tem svetu braniti tako pred sovražniki kot tudi pred zavezniki

Trump vidi svet kot prizorišče nenehnega tekmovanja med državami, ki se borijo za primat. ZDA se morajo v tem svetu braniti tako pred sovražniki kot tudi pred zavezniki. ZDA se bodo postavile zase in za svoje interese, četudi bo to pomenilo enostransko ukrepanje ali zavračanje zaveznikov. V interakciji s svetom sta najpomembnejša varnost domovine in njena gospodarska korist.

Ameriški predsedniki morajo po zakonu predstaviti strategijo nacionalne varnosti, da ljudstvu in svetu pojasnijo, kako nameravajo skrbeti zanjo oziroma kakšne bodo prioritete.

Bela hiša strategijo predstavlja kot "načelni realizem", kar pomeni priznanje osrednje vloge moči v mednarodni politiki, potrditev tega, da so trdne in suverene države najboljše upanje za miren svet in jasno definicijo nacionalnega interesa. Načelen pa je ta realizem zato, ker temelji na napredovanju ameriških načel, ki širijo mir in blaginjo po svetu.

Strategija kot ključne izzive ameriškemu prostoru v svetu navaja "revizionistične sile" kot sta Kitajska in Rusija, ki uporabljata tehnologijo, propagando in prisilo za preoblikovanje sveta v nasprotju z ameriškimi interesi in vrednotami.

Grožnja so tudi regionalni diktatorji, ki širijo teror, ogrožajo sosede in si prizadevajo dobiti orožje za množično uničevanje. Tretja grožnja pa so "teroristi džihadisti", ki podžigajo sovraštvo, da izzovejo nasilje nad nedolžnimi v imenu zlobne ideologije ter mednarodne kriminalne organizacije, ki vnašajo mamila in nasilje v ameriške skupnosti.

Trump bo domovino zaščitil z večjim nadzorom meje, reformo imigracijskega sistema, napadi na teroriste, še preden pridejo v ZDA, zaščito infrastrukture in protiraketno obrambo.

Ameriško blaginjo bo promoviral z davčnimi olajšavami, svobodno in pošteno mednarodno trgovino, zaščito inovacij in intelektualne lastnine ter energetsko prevlado.

Mir bo ohranjal s pomočjo povečanih vlaganj v ameriško vojsko, uporabo diplomacije, informacij, vojske in ekonomije za zaščito ameriških interesov, krepitvijo zmogljivosti v vesolju in računalništvu, pritiskom na zaveznike, da prispevajo več in zagotovitvijo, da ravnotežje moči v ključnih svetovnih regijah ostane na strani ZDA.

Ameriški vpliv bo širil z diplomacijo in razvojno pomočjo, vzpostavljanjem partnerstev z enako mislečimi državami, promocijo vladavine prava in pravic posameznika, iz česar izhaja promocija trdne, stabilne ter cvetoče suverene države. Politika "najprej Amerika" po Trumpovih zagotovilih slavi ameriški vpliv kot pozitivno silo, ki lahko ustvari pogoje za mir, blaginjo in razvoj uspešnih družb.

Trump v svojem govoru ni pozabil kritizirati predhodnikov in pohvaliti modrost lastne politike.
Trump v svojem govoru ni pozabil kritizirati predhodnikov in pohvaliti modrost lastne politike. FOTO: AP

Trump s tem ne odstopa od bistva zunanjepolitičnih strategij predhodnikov, razlika je le v tem, da je pripravljen biti bolj brezobziren, kar je dokazal z odstopom od pariškega podnebnega sporazuma, kritikami zaveznikov v Natu, enostransko razglasitvijo Jeruzalema za glavno mesto Izraela, odstopanjem od iranskega jedrskega sporazuma in odstopom od prostotrgovinskega sporazuma na območju Tihega oceana.

V svojem govoru ni pozabil kritizirati predhodnikov in pohvaliti modrost lastne politike, ki za razliko od dosedanjih jasno pove, kaj je najbolj pomembno. "Naši voditelji so gradili države v tujini, zanemarili pa so domovino," je dejal in izpostavil trdno ekonomijo v času svojega prvega leta na položaju ter obljubil, da bo samo še bolje.

Trumpova strategija nacionalne varnosti razglaša Rusijo in Kitajsko za strateška konkurenta, ki želita ravnotežje globalne moči spremeniti v svojo korist. Kitajci gradijo otoke v Južnokitajskem morju, Rusi so anektirali Krim in obojemu nasprotuje tudi Trumpova Amerika.

Trump glede Rusije ni omenil njenega vpletanja v lanskoletne volitve, ki jih vsi drugi v Washingtonu razumejo kot poskus rušenja demokratičnih ustanov države, vendar Newyorčan ne želi z ničemer zasenčiti svoje velike zmage proti demokratki Hillary Clinton.

Za Obamo največja grožnja podnebne spremembe, za Trumpa Severna Koreja

Predsednik Barack Obama je v ospredje svoje strategije nacionalne varnosti postavil grožnjo podnebnih sprememb. Pod Trumpom podnebne spremembe več niso grožnja, ki bi ogrožala nacionalno varnost.

Na vrhu groženj je Severna Koreja s svojim raketnim in jedrskim programom, pri čemer se Rusija in Kitajska iz strateškega konkurenta prelevita v strateški partnerici.

Gospodarska varnost je nacionalna varnost in to varnost je potrebno utrditi z vojaško močjo. Zavezništva so koristna, če so koristna za ZDA. Trumpa zanima le pošteno in recipročno zavezništvo z državami Nata, kar pomeni to, da povečajo izdatke za obrambo in prevzamejo nase večje breme uresničevanja ameriškega nacionalnega interesa.

Trump je Jeruzalem razglasil za prestolnico Izraela, s čimer je po mnenju Palestincev izgubil vlogo nepristranskega posrednika na poti do miru. Trumpova strategija nacionalne varnosti pravi, da spopad med Izraelom in Palestinci ni več glavna ovira miru in blaginji na Bližnjem vzhodu, ampak so to grožnje radikalnih islamskih teroristov skupaj z Iranom, pri čemer naj bi vse več arabskih držav videlo in uresničevalo skupne interese z Izraelom.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (40)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

BUONcaffee
20. 12. 2017 13.52
-1
Očitno nekaterim tu ne diši sposoben Trump, kar se vidi na naših volitvah ker volijo nesposobne politike.
iGURT
20. 12. 2017 15.06
ko sem videl posnetek zaslišanja Matthew Spencer Petersena ki ga je Trump predlagal, sem umiral od smeha. Model ni poznal odgovora na osnovna pravna vprašanja.
BUONcaffee
20. 12. 2017 13.47
+1
Stara novica že kak teden. Jaz sem omenil to tu a folk ni verjel. Ofce ne verjamejo dokler o tem ne piše 24 ur.
flojdi
19. 12. 2017 17.52
+2
.kera hecna . več vojske za MIR. / da dol padeš
Ramzess
19. 12. 2017 17.57
+1
Res je, za povrh pa tako vojsko uporabiš celo proti lastnemu narodu.
frako
19. 12. 2017 19.17
+3
Tko kt ekonomkska teorija trampa in republikancev, vs denar bogatim in bodo vsi veseli in bogati.
big_foot
19. 12. 2017 14.18
+4
Aha a sedaj se misli bockat še z rusi in kitajci :-)) Ta ni resen, ker ga enostavno pregazijo, kitajska pa ima praktično v lasti ameriko, tako da...
appollyon
19. 12. 2017 15.30
-1
A zato so kitajciv paniki, ker americani z eno potezo naredijo sah mat, samo svoja podjetja umaknejo iz kitajske pa je miljardo kitajcev brez dela in na ulicah.
Fifi 24
19. 12. 2017 20.59
+3
app daj zaupaj mi močno treniraš al si se rodil tako zabit?
jzkzfzmz
19. 12. 2017 12.22
+5
Mir ali vsiljevanje njihove demokracije! A bo tudi on dobil nobelovo za mit kot ISIS (bele čelade) ?
M_teorija
19. 12. 2017 10.36
+3
Raja ga prinesla, raja ga odnesla!?
M_teorija
19. 12. 2017 10.35
+3
A tako pol zgleda če pride slon v trgovino s porcelanom!?
M_teorija
19. 12. 2017 10.28
+6
Zgleda, da črpa ideje iz diktatorskega priročnika za telebane!?
puspan
19. 12. 2017 09.44
+5
Volili so ga najbolj revni sloji Američanov, sedaj pa so ravno slednji še večji reveži, kot so doslej bili.
proofreader
19. 12. 2017 08.02
+2
Američani za vojsko porabijo 11-krat več od Rusov. Obrambna industrija ima vse pod kontrolo in upravlja z državo.
proofreader
19. 12. 2017 08.03
+5
appollyon
19. 12. 2017 13.46
Seveda da vec porvbijo za mleko tudi ker je 5x drazje kot v rusiji, pato ne pomeni da imajo manj mleka. Po kosih orozja se vedno. Prevladujejo rusi, sledijo jim kitajci in sele nato americani. Po ceni pa so americani prvi, ce ze pogledas da m1tank enakovreden recimo t84 oz t90 je5x drazji.
frako
19. 12. 2017 19.25
+2
Fora je da ostale države majo orožje v skladiščih tko da ni tok stroškou za novega nabavljat, med tem k ga američani skoz nucajo k so skoz v vojni s nekom, tko da je treba nadometnega nabavljat in prec ponucat seveda da posu laufa na račun davkoplačevalcev. Pač kapitalizm nima morale nema veze če more folk umirat zato da lahko prodajajo več in več orožja glaun da posu laufa. Isto s zdravstvom zdravstvena oskrba v ameriki je primerljiva s slovensko, država meče v zdravstvo na osebo primerljivo sloveniji. Sam pr njih je zdravstvo za profit tko da še enkrat tolk privatnega gnarja kokr ga država da plačaš s žepa, oziroma za zavarovanje daš vsaj 1/3 solidne plače.
tedoVV2HCmedo
18. 12. 2017 22.47
+9
To pa je novost! Ha ha. Ameriška vojaška mafija od vsakega predsednika zahteva več denarja za vojaške zadeve.
Ramzess
19. 12. 2017 17.59
+2
Ni ravno neka novost, to so v preteklosti že počeli.
ni_mi_vse_eno
18. 12. 2017 22.41
+5
iGURT, glede revežev v ZDA ni nobena skrivnost, da ogromno ljudi živi v šotorih, brezdomci. Nek gradbeni delavec je rekel, da je imel veliko ljudi zaposlenih, da je njegovo podjetje bilo uspešno in nikoli ni mislil, da bo ostal brez hiše potem, ko jih je toliko naredil. Vse zaradi privatnih bankirjev: "Če bodo američani dovolili privatnim bankirjem kontrolo nad izdajanjem papirnih lističev (denarja), se bodo otroci zbudili brezdomci v deželi, ki so jo njihovi očetje osvojili. " --- Skrivnost je v eksponentni krivulji.
appollyon
19. 12. 2017 13.47
-1
Po procentih je manj revzevkot v rusiji. Manj odvisnikov od trdih drog in z veliko vec srednjega sloja kot pa rusija.
Bruhalnica24
18. 12. 2017 22.28
+2
Čez koliko ur po govoru bodo spet nekje nemiri streljanje,mrtvi...
iGURT
18. 12. 2017 22.13
+10
glede na dostop do pitne vode in sanitarijev, so ZDA na 36 mestu na planetu...
appollyon
19. 12. 2017 13.48
-2
Dobri so glede na svojo velikost, namrecmuslimanske dezele so na zadnjem mestu skupaj z indijo.
appollyon
19. 12. 2017 13.49
-4
Daj so pa americani sirijo zropal, v kolikor jst vem so sirijo zropal rusi, oni so sli pomagat tako kot americaniv afganistan.
Klankon
19. 12. 2017 15.10
+1
ni_mi_vse_eno
18. 12. 2017 22.09
+11
In jaz bom postal bolj priden učenec tako, da bom vsak dan razbil svoje sošolce. --- Vlaganje v vojsko nujno pomeni vojno. Študentje vlagajo v učenje, da bodo diplomirali. Športniki vlagajo v šport, da bodo zmagali, mama vlaga kumarice, da jih bo koristila čez zimo in Trump vlaga v vojno, da jo bo imel na razpolago, ko bo želel okrasti nafte Irak zaradi orožja množičnega uničenja, ki jih ni bilo, ali ko bo želel v Afganistanu gojiti opij. Le kdo mu bo varoval polja opija, če ne vojska? Produkcija opija je namreč nevarno padla v času vladavine talibanov in sedaj ko je Osama umrl in naftovod iz Turkmenistana do Pakistana varen, je dobro, da vojska straži makova polja. (american troops protecting afghan poppy)
kolbek460
18. 12. 2017 22.00
+13
Pred našimi očmi so zropali .libijo ,irak ,misli tudi Sirijo ,Avganistan ,,,zanimivo komor pridejo najdejo nafto zlato ,platino ,KATERA DRŽAV JE SEDAJ NA VRSTI ,,,To naj razkrijejo ,,,
BPGC
18. 12. 2017 22.07
-13
Kolbek...nam je pa bolj blizu njihova mentaliteta kot pa ruska/kitajska. Ker zadnji 2 drzavi tudi nista ravno neomadezevani. V Zda ljudje vsaj lahko volijo kogar hocejo...
Fifi 24
18. 12. 2017 22.36
+8
BP ...drži ti ne samo da si blizu ti si nedvomno lastnik ultra redneck mentalitete
Maddox
18. 12. 2017 22.52
+12
Kaj ti pomaga, da volis kogar hoces? Itaq je tist na oblasti ki ga sami nastavijo...dej dej...demokracija je samo za ovce!
appollyon
19. 12. 2017 13.50
-4
Afganistan so oropal rusi in ne americani,. Americani so v afganistan sli pomagat vladi ki so jih strmoglavili talibani s pomocjo rusije.
appollyon
19. 12. 2017 13.51
-4
To ni nic drugace proti okupaciji krima, gruzijske pokrajine, juzne osjetije, nic proti okupaciji butana, nepala in ostalih azijskih drzav s strani kommijev kitajcev. Komiji skupajz islamskimi ljubljenci so najslabsi od vseh.
Klankon
19. 12. 2017 15.11
+4
@appollyon Daj vzami tableto, ker se ti že blede.
Ramzess
19. 12. 2017 18.01
+1
Kolbek, katera država je na vrsti, po nekem seznamu (že vnaprej sestavljen plan in začet z 11.9., tj. porušitvijo dvojčkov kot izgovor za ...), ja Kimova vendar.
bob7
18. 12. 2017 21.58
+6
BPGC
18. 12. 2017 21.56
+7
Danes kar 3 novice o Zda na prvi strani. A res ni kaksnih drugih novic, ne vem...kaj o Sloveniji? Naprimer, kako se sedaj mesta okrasujejo pred prazniki, vsako na svoj izviren nacin.
Klankon
18. 12. 2017 21.51
+10
oh ja, ker Ameriška vojska je znana po tem da ohranja mir -.-
Ramzess
19. 12. 2017 18.03
Tudi ko po naravni katastrofi pride do zob in težko oborožena ljudem na pomoč, denimo škandal s tem po Katrini.