Tujina

Trump svojega zeta Kushnerja imenoval za višjega svetovalca Bele hiše

Washington, 10. 01. 2017 06.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Pravosodni odbor ameriškega senata je s kandidatom za pravosodnega ministra Jeffa Sessionsa začel vrsto zaslišanj pred potrjevanjem kandidatov za kabinetne položaje v prihodnji administraciji Donalda Trumpa in zaslišanje je bilo pričakovano burno s številnimi protestnimi prekinitvami.

Donald Trump je svojega zeta Jareda Kushnerja imenoval na položaj višjega svetovalca Bele hiše. Po inavguraciji svojega tasta 20. januarja bo ta tvoril najožjo ekipo svetovalcev skupaj s šefom kabineta Reincem Priebusom in strategom Stephenom Bannonom.

Trump je soprogu hčere Ivanke tudi doslej najbolj zaupal. Tako med kampanjo, kot tudi sedaj v času tranzicije. Kushner je zraven na pomembnih sestankih in pogovorih, Trump pa se ponavadi z njim še dodatno posvetuje ob koncu delovnega dneva.

V ZDA se je zato vnela razprava, ali gre tukaj za nepotizem, ki je zakonsko prepovedan. Ameriški pravniki imajo različne poglede glede tega vprašanja. Demokrati so prepričani, da je takšno imenovanje nezakonito. Ameriški zakoni proti nepotizmu na visokih vladnih položajih pa po mnenju Trumpovih in Kushnerjevih odvetnikov v tem primeru ne veljajo, ker gre za Belo hišo.

35-letni Kushner se bo moral ločiti od svojega nepremičninskega podjetja Kushner Companies in medijskega podjetja Observer Media. Trump je izrazil ponos, da ga bo imel v ključni vlogi v svoji administraciji in ga opredelil kot izjemno uspešnega v poslu in sedaj še v politiki. Na položaju v zahodnem krilu Bele hiše ne bo prejemal plače.

Kushner izhaja iz demokratske družine, saj je bil njegov oče Charles Kushner velik demokratski donator, ki ga je nekdanji zvezni tožilec New Jerseyja Chris Christie spravil v zapor. Guverner Christie, ki je po odstopu od predsedniške kampanje nemudoma začel podpirati Trumpa, zaradi tega na koncu ni našel prostora v prihodnji Trumpovi vladi. Jared Kushner je postal republikanec tako kot tast za potrebe Trumpove predsedniške kampanje.

Kushner izhaja iz demokratske družine.
Kushner izhaja iz demokratske družine. FOTO: AP

Senatno zaslišanje kandidata za pravosodnega ministra ZDA polno protestnih prekinitev

Pravosodni odbor ameriškega senata pa je s kandidatom za pravosodnega ministra Jeffa Sessionsa začel vrsto zaslišanj pred potrjevanjem kandidatov za kabinetne položaje v prihodnji Trumpovi administraciji in zaslišanje je bilo pričakovano burno s številnimi protestnimi prekinitvami.

Potrditev senatorja iz Alabame ni pod vprašajem, saj imajo republikanci zadostno večino, da potrdijo vse Trumpove kandidate brez težav. Poleg tega Sessions tudi med demokrati uživa dovolj spoštovanja. "Ne vem, kakšne so stave v Las Vegasu, ampak osebno menim, da boš potrjen," je kolegu Sessionsu zagotovil Lindsey Graham iz Južne Karoline.

Razen pogostih prekinitev protestnikov, ki so jih varnostniki hitro pospremili iz dvorane, je zaslišanje potekalo po scenariju od rojstva republike naprej. Strankarski kolegi republikanci so čas za nastop izkoristili za nizanje pohval na račun kandidata in mehka vprašanja o nogometu in družini.

Demokrati pa so priložnost izkoristili tudi za kritike napovedanih političnih ukrepov novoizvoljenega predsednika Trumpa glede priseljevanja, diskriminacij, ruskega vpletanja v ameriške volitve in podobno.

Nekdanjega pravosodnega ministra Alabame Sessionsa je senat leta 1986 zavrnil kot kandidata za zveznega sodnika zaradi rasističnih izjav. Na začetku zaslišanj sta dva šaljivca, oblečena v oblačila rasističnega Ku Klux Klana, začela ironično navijati za "brata belca" in se upirala odstranitvi iz dvorane z besedami, da sta belca in zatorej lastnika vlade.

Donald Trump si želi na položaju ministra za domovinsko varnost upokojenega generala Johna Kellyja.
Donald Trump si želi na položaju ministra za domovinsko varnost upokojenega generala Johna Kellyja. FOTO: AP

Podobnih prekinitev je bilo veliko, vendar poteka zaslišanja to ni preveč motilo. Sessions se je predstavil kot odločen zagovornik zakona in reda, opozoril na naraščanje nasilnega kriminala v ameriških mestih, nizko moralo policistov, napovedal odločno izvajanje zakonov na področju priseljevanja, ukrepe proti islamskim teroristom in nasilju z orožjem.

Graham ga je vprašal o ruskem vpletanju v volitve, Sessions pa je odgovoril, da Kitajska to dela že dolga leta, a potrdil, da tako ne gre in da bo treba ukrepati.

Demokratka iz Kalifornije Dianne Feinstein ga je opozorila, da je v Ameriki trenutno veliko strahu, še posebej med temnopoltimi in Sessions je zagotovil, da bo pri svojem delu sledil ustavi in zakonom ter zavrnil rasno diskriminacijo ter se pohvalil, da se je v preteklosti kot zvezni tožilec v Alabami in potem tudi pravosodni minister boril proti temu.

Republikanski predsednik odbora Chuck Grassley iz Iowe ga je vprašal ali se bo postavil po robu Trumpu, če se ne bo strinjal z njim in Sessions je zagotovil, da je pripravljen odstopiti, če bo moral storiti kaj očitno nezakonitega.

V ZDA ima pravosodni minister drugačno vlogo in pooblastila kot v Evropi. Imenuje in odstavi ga predsednik, vendar je pri svojem delu neodvisen od predsednika. Je neke vrste vrhovni tožilec ZDA in zastopa ljudstvo.

Sessions je zagotovil, da se bo izločil v primeru morebitne preiskave Hillary Clinton zaradi njene elektronske pošte. Trump je med kampanjo grozil, da bo preiskava, kasneje si je premislil in tudi Sessions je v času kampanje menil, da je Clintonova kršila zakone. Zaradi svojih izjav je obljubil, da se bo izločil od morebitne preiskave.

Demokrat Dick Durbin iz Illinoisa je predstavil mladega vojaka, ki so ga starši kot otroka nezakonito pripeljali v ZDA in nima urejenih dokumentov za bivanje v ZDA. Obama ga je skupaj z več sto tisoč podobnimi zaščitil pred izgonom z izvršnim ukazom, ki ga namerava Trump preklicati. Sessions je dejal le, da bo spoštoval zakone, ki jih sprejema kongres.

Zaslišanje se nadaljuje, med pričami, ki so se prijavile za nastop pa je celo demokratski senator iz New Jerseyja temnopolti Corey Booker. To je precej nenavadno, vendar pa želijo demokrati s tem dodatno opozoriti na Sessionsove pretekle težave z rasizmom.

Senatorka slovenskega rodu iz Minnesote demokratka Amy Klobuchar ga je vprašala o prizadevanjih republikancev po nekaterih državah, da z novimi zakoni zmanjšajo volilno udeležbo manjšin in Sessions je izrazil podporo zakonodaji o volilnih pravicah sprejeti v 70. letih prejšnjega stoletja, ker so do takrat na jugu grdo delali s temnopoltimi. Ne ve pa nič, da bi se kaj podobnega dogajalo tudi danes.

Senat danes zaslišuje tudi kandidata za ministra za domovinsko varnost, upokojenega generala Johna Kellyja. Tudi pri nekdanjem marincu in poveljniku južnega poveljstva, zadolženega za Srednjo in Južno Ameriko, se ne obetajo težave. Kritiki opozarjajo na njegovo zadržanost glede odpiranja vseh bojnih položajev v vojski za ženske.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (281)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Transformerji
11. 01. 2017 13.30
Vidite, pa le imamo veliko skupnega poleg prve dame!
Mich Diam
11. 01. 2017 09.45
-1
Še dobro da ni predlagal Mahniča!
nevica
10. 01. 2017 21.33
+5
Če je sposoben, je to čisto o.k. Trump ve komu lahko zaupa po vsej tej gonji proti njemu.
Stipe Mesi?
11. 01. 2017 08.08
+0
Ja to je tako kot če bi bil Jankovič predsednik pa bi izbral Jurčka na drugo pozicijo. Malo smešno in neodgovorno ne?
Kollerik
10. 01. 2017 21.17
-2
Neverjetno naiven belski delavski razred je padel na poceni finte nekega miljarderja, ki je zmagal z tremi miljoni glasov manj. Sedaj pa vleče za svoje sodelavce samo aristokracijo, bogatune. Bravo Amerika! Še več takšnih bud*l po svetu, kot so razni Orbiji, Erdiji, Putke, pa oni Filipinski hapan.... in družno si bomo zapeli Highway to Hell.... gonig down, party time.... all my friends gonna be there to...
SEJBOBOL
10. 01. 2017 20.54
-1
Je pa prbližn k JankoviĆ , k pr njemu dobi vsa njegova žlahta iz juga sedež .....
srebrnibreg
10. 01. 2017 21.19
+6
Lahko napišeš imena kateri takšni so dobili pri njem sedež.
SEJBOBOL
11. 01. 2017 08.03
-3
LAHKO TI orišem , SEDEŽ to pomeni jim in z njimi ureja biznise : od sina pa do bratrancov , mal prelisti novice nazaj za zakaj je bil pod drobnogledi , večji del info pa vem od bivše njegove zaposljene ....
SEJBOBOL
11. 01. 2017 08.12
-1
Za vprašat se je al so ti kandidati resnično najbols sposobni za te službe , kar je pa že jasno da NISO ... Lahko bi se temu reklo , da bo ameriko vodlo dužinsko podjetje ....
mrBlack
11. 01. 2017 09.53
+3
sejbobol, ne, sedež ne pomeni tega da delaš z njim biznis... sedež pomeni, da nekoga, ki nima kompetenc postaviš na uradno pozicijo (izven privatnega podjetja)... ne hvataj krivin. biznis pa lahko jankovič dela s komer želi. tako kot ti.
korintos23
10. 01. 2017 17.27
+4
Rozika spodaj pravi da gredo Mahnić, Lisec in Dodig vkup na kronanje Trumpa v A meriko?
heello
10. 01. 2017 20.58
+1
Kollerik
10. 01. 2017 21.26
+2
....tudi čokolindo bodo vzeli zraven, da ji bodo navili ušesa. Hrčki so namreč ustavili nekakšna pristopna pogajanja Srbije k EU... in tako ujezili nemce in amere. Le ti hočejo srbe čim prej spraviti v EU, ter jih tako čim bolj oddaljiti od rusov. Zato tudi vabili na svetovnem odru dokaj nepomembnemu kriminalcu Dodiku in tako naprej....
RožleYXXX
10. 01. 2017 17.02
-3
Bye..bye Obama....Bye, bye ...ISIS !!!
srebrnibreg
10. 01. 2017 17.13
+4
Bye, bye ISIS po zaslugi Putina ne Obame in ne Trumpa.
korintos23
10. 01. 2017 17.25
-1
Hudič je to, 8 let je vladal Ameriki in še sedaj ima zelo veliko podporo ameriškega naroda, vaš tega nikoli ni imel!
Kollerik
10. 01. 2017 21.27
+0
rožle, a si spet prižgalo kašno svečko domačim izdajalcem-belajzarskim kolaborantom, da si tako sproščen...
korintos23
10. 01. 2017 16.54
+4
Če že noče nihče Trumpu na kronanju zaigrati in zapeti, pridite v Prlekijo, mi vam prek meje na hrvaškem zrihtamo muzikaše in plesače, jih nimajo malo!
nikhrast
10. 01. 2017 16.23
+1
Melanižo pa nobeden ne omenja, o First Lady ne duha in sluha, zdaj se govori o First Daughter.
korintos23
10. 01. 2017 16.43
+2
mackon08
10. 01. 2017 15.51
+2
Kar so izvolili to imajo, jih bo še glava krepko bolela.
korintos23
10. 01. 2017 15.59
+3
vikendaš
10. 01. 2017 16.01
+4
Zakaj a misliš da imajo naši reveži v parlamentu in vladi več v glavi kot bogati Američani? Menim da je vseeno bolje da me vodi bogat človek kot socialni revež, ki je prišel v politiko samo zato ker drugje ne more.
mrBlack
11. 01. 2017 09.56
tisti američani, ki so si zaslužili svoje bogastvo, me niti ne motijo. tisti, ki so pa dedovali in mislijo, da jim zato pripada svet, me pa še kako motijo.
Skunk Works
10. 01. 2017 15.10
+0
ZAnimivo objavljeno sedajle v novicah, na gala večerji pred uradno inavguracijo Gospoda Donalda Trumpa, ki jo organizira njegova soproga Melanijo sta povabljena tudi dva mlada poslanca SDS a Mahnič in Lisec.....prav tako so novice pisale, da naj bi Tina Maze s svoje poslovilne after party odkartala cerarja, bil pa je tam gospod Janez Janša z ženo Urško.....ja čudno, svet izgleda nima posluha za naše moralno vele etične socialno čuteče......No ostaja jim upanje da se na njih morda spomni avtobusni šofer Maduro iz Venezuele.....in jih povabi na kakšno gala večerjo ....dress code: wc papir v žepu.....
JanzeLjj
10. 01. 2017 15.15
+0
Rožman a danes ni drugega za lepit, pa tako intelektualno čuteč ste??? :)))
korintos23
10. 01. 2017 15.52
+1
Tina je na Pohorju fasala s tisto množico navijačev, so mislili da jih bo 30 pa jih je bilo dva dni vsega fkup 20.000!
korintos23
10. 01. 2017 15.52
+2
srebrnibreg
10. 01. 2017 17.15
-2
Roseann 10.01.2017 12:07:56 -4 6 10 ZAnimivo objavljeno sedajle v novicah, na gala večerji pred uradno inavguracijo Gospoda Donalda Trumpa, ki jo organizira njegova soproga Melanijo sta povabljena tudi dva mlada poslanca SDS a Mahnič in Lisec.....prav tako so novice pisale, da naj bi Tina Maze s svoje poslovilne after party odkartala cerarja, bil pa je tam gospod Janez Janša z ženo Urško.....ja čudno, svet izgleda nima posluha za naše moralno vele etične socialno čuteče......No ostaja jim upanje da se na njih morda spomni avtobusni šofer Maduro iz Venezuele.....in jih povabi na kakšno gala večerjo ....dress code: wc papir v žepu...........LAJNAR.
M_teorija
10. 01. 2017 14.58
+5
Sam da majo v Beli hiši kako savno, da bosta lahko kako moško rekla o pusicah!?
M_teorija
10. 01. 2017 14.52
+7
Konc prisege na Biblijo. Sam še na Talmud!?
Kollerik
10. 01. 2017 14.46
+1
Nizko si padla, Amerika... nizko....
korintos23
10. 01. 2017 14.44
+3
Kako to vse vkup kaže bodo tudi Trumpa obrezali!
M_teorija
10. 01. 2017 14.46
+5
Fortuna27
10. 01. 2017 14.23
+6
Trump je v bistvu pravi liberalec... To kar so bili demokrati včasih, preden so zboleli z marksizmom.
M_teorija
10. 01. 2017 14.28
+7
Počak, da ga lobisti usmerijo na "pravo" pot. Mal, ga bodo pa še iz Telaviva navigiral, da slučajno ne skrene s kurza!?
emilzapata
10. 01. 2017 14.15
-2
brez dvoma imajo lahko 35 letniki bolj bistro glavo kot 60 ali 70 letniki, nimajo pa še dovolj življenskih modrosti, ki so nujne v politiki. Politike pa ni mogoče enačiti z biznisom, v biznisu naj bi bili vsi delovno sposobni, politik pa ima opravka tudi z marginalci.
mrBlack
11. 01. 2017 09.59
vprašanje kakšnih življenskih modrosti... npr poglej janšo... ne deluje mi nič kaj "moder"...
frako
10. 01. 2017 14.03
-5
Jah jst mislm da bo tramp končno dosegel svoj življenski cilj in postal miljarder med predsedovanjem. Amerika bo pa tud končno bankrotirala.
mrBlack
11. 01. 2017 09.59
DrFake
10. 01. 2017 13.38
+3
Sodeč po nekaj pregledanih posnetkov na Tubu z zaslišanj Obamove administracije, zgleda da jih bo kar nekaj pristalo v čuzi, morda celo sam predsednik. Seveda, če pravni sistem danes še kaj velja. Ne bi rad prejudiciral, ampak zdi se mi da bo to "Watergate tisočletja". Nekateri državni tožilci niso sposobni odgovoriti niti na vprašanja s prava, ki jih pozna osnovnošolec. Kjer je možen odgovor samo z da ali ne odgovarjajo v 5 do 10 stavkih. "Pred pregledom posnetkov bi bilo dobro da se posvetujete z zdravnikom in farmacevtom" :)))), če so taki ljudje lahko na najvišjih položajih vodilne države na svetu, potem je to hujša oblika od vseh prejšnjih absolutizmov. To je točka, kjer Orwellov roman 1984 postane resnica in ko teorije o raznih satanističnih in drugih sektah niso več le teorije. To je čas, ko je na naslovni strani POP TV-ja cel teden "antarktika" in morda tudi čas, ko na polno deluje HAARP.
srebrnibreg
10. 01. 2017 13.46
+5
Če Bush mlajši ni pristal v zaporu tudi drugi verjetno ne bodo.
frako
10. 01. 2017 13.48
+0
ja sej tram je pa čist pušten sam federalni zakon o tem da ne smeš žlahti delat uslug in jih postaulat na položaje je očitno prekršu, sam nema veze on je pušten :D
JanzeLjj
10. 01. 2017 13.50
+2
Nobelovec ne bo nikoli na zatožni klopi! Če pa omeniš HAARP in zapraševanje neba ti bodo rekli, da si povezneš čelado iz folije na glavo, čeprav tudi "nevernikom" zastirajo sonce!??? :(((
Kollerik
10. 01. 2017 14.47
+3
zapori, zlasti oni tam v Haagu, so samo za balkance in črnce...
M_teorija
10. 01. 2017 13.29
+7
Od zdej se bo v Oranžni hiši jelo le še kušer hrano!?