Tujina

Trump: Tudi ZDA imajo veliko morilcev

New York, 06. 02. 2017 07.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Ameriški predsednik Donald Trump je tokrat razburil tako republikance kot demokrate. V pogovoru za televizijo Fox je namreč ob besedah voditelja, da je ruski predsednik Vladimir Putin morilec, izjavil, da imajo tako kot Rusija tudi ZDA veliko morilcev. Kremelj sedaj od televizije zahteva opravičilo zaradi žaljenja ruskega predsednika.

Ameriški predsednik Donald Trump je v nedeljo razburil tako republikance kot demokrate. V pogovoru za televizijo Fox je namreč po tistem, ko je voditelj izjavil, da je ruski predsednik Vladimir Putin morilec, povedal, da imajo tako kot Rusija tudi ZDA veliko morilcev.

Trump je voditelju Billu O'Rileyju povedal, da Putina spoštuje, ni pa znal pojasniti, zakaj. "Spoštujem veliko ljudi, to pa še ne pomeni, da se bom z njim dobro razumel," je dejal Trump in omenil, da Rusija pomaga ZDA v boju proti Islamski državi (IS). O'Riley je menil, da je Putin morilec, Trump pa je odvrnil, da imajo tudi ZDA veliko morilcev. "Kaj misliš, da je naša država tako nedolžna?"  je vprašal Trump.

Podpredsednik ZDA Mike Pence se je potem na televiziji MSNBC in drugih podobno kot velikokrat pred volitvami skušal pretvarjati, da Trump spornih besed ni izrekel. Odločno je zanikal, da bi Trump postavljal moralni enačaj med državama. Voditeljica demokratov predstavniškega doma kongresa Nancy Pelosi je zahtevala, da se sproži preiskava, s čim Putin izsiljuje Trumpa, da daje takšne izjave.

Ameriški predsednik Donald Trump je ob besedah voditelja TV Fox, da je Vladimir Putin morilec, dejal, da imajo tudi ZDA veliko morilcev.
Ameriški predsednik Donald Trump je ob besedah voditelja TV Fox, da je Vladimir Putin morilec, dejal, da imajo tudi ZDA veliko morilcev. FOTO: AP

Vodja senatnih republikancev Mitch McConnell je na televiziji CNN Trumpa pustil pri miru, med drugim pa je dejal, da je Putin nekdanji agent KGB, nasilnež, ki ni bil izvoljen po kredibilnih kriterijih in je okupiral Krim. McConnell nikakor ne bi enačil dejanj ZDA in Rusije. McConnell je bil gost na televiziji CNN, da bi zagovarjal Trumpa, ker so ponudbo Bele hiše, da pride Trumpova svetovalka KellyAnne Conway, gladko zavrnili.

Trump CNN označuje kot lažne novice, Bela hiša pa je pred dnevi sama odločila, da zaradi tega tja ne bo nikogar več. CNN se, kot kaže, s to odločitvijo za zdaj strinja.

Zaradi tega ima Trump te dni na tej televiziji manj ognjevite zagovornike, kot bi jih imel sicer. McConnell ga je moral ošvrkniti zaradi izpadov proti zveznemu sodniku iz Seattla Jamesu Robartu, ki je razveljavil Trumpov ukaz o prepovedi vstopa v ZDA beguncem in državljanom sedmih muslimanskih držav.

"Vsi smo včasih razočarani nad sodnimi odločitvami, ampak mislim, da se je najbolje vzdržati kritik posameznih sodnikov," je dejal McConnell.

Kremelj zaradi žaljenja zahteva opravičilo televizije

Kremelj sedaj zahteva opravičilo od televizije Fox, ker je O'Reilly užalil predsednika Putina. 

"Takšne besede Foxovega novinarja razumemo kot nesprejemljive in žaljive," je dejal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov. Dodal je, da pričakujejo opravičilo "tako uglednega televizijskega podjetja".

Peskov se je odzval le na trditve O'Reillyja, ne pa tudi na na Trumpove besede.

Donald Trump je tvitnil, da je sodnik, ki je razveljavil njegov ukaz o prepovedi vstopa v ZDA beguncem in državljanom sedmih muslimanskih držav, zelo ogrozil ZDA.
Donald Trump je tvitnil, da je sodnik, ki je razveljavil njegov ukaz o prepovedi vstopa v ZDA beguncem in državljanom sedmih muslimanskih držav, zelo ogrozil ZDA. FOTO: AP

"Nimamo tako imenovanih sodnikov"

Republikanski senator iz Nebraske Ben Sasse je bil na televiziji ABC bolj neposreden. "Nimamo tako imenovanih sodnikov, nimamo tako imenovanih senatorjev in nimamo tako imenovanih predsednikov," je dejal in zatrdil, da je treba sodišča spoštovati. Trump je Robarta v soboto na Twitterju imenoval za 'tako imenovanega' sodnika, njegovo odločitev pa za smešno.

V nedeljo je tvital naprej in menil, da je sodnik zelo ogrozil ZDA in da bo treba kriviti njega in sodni sistem, če se bo kaj slabega zgodilo. Trumpova oblast se je na sodno odločitev pritožila in zahtevala zamrznitev sodnikove odločitve pri zveznem prizivnem sodišču v San Franciscu, ki je zahtevo zavrnilo.

Potniki z ustreznimi dokumenti nemoteno po ZDA 

Sodišče bo o sodnikovem ukazu verjetno presodilo že danes, glede na to, da velja za najbolj liberalno v deželi, pa se bodo Trumpovi morali pritožiti še na vrhovno sodišče. Ljudje z ustreznimi dokumenti lahko medtem nemoteno potujejo v ZDA brez strahu pred aretacijo in izgonom. Pence je dejal, da ne dvomi, da bodo na sodiščih zmagali, in dodal, da lahko Trump kritizira kogar koli hoče.

Dokler bo sodne odločitve upošteval, bo to res, vendar pa so ameriški politiki obeh strank vseeno zgroženi nad obnašanjem, ki briše mejo med izvršno in sodno vejo oblasti.

Ameriški predsednik Donald Trump.
Ameriški predsednik Donald Trump. FOTO: AP

Trump na superbowlu

Trump si je v nedeljo ogledal finale ameriškega nogometa, superbowl, in opravil telefonska pogovora z generalnim sekretarjem zveze Nato Jensom Stoltenbergom ter premierjem Nove Zelandije Billom Englishem. Glede na sporočili za javnost Bele hiše sprva še ni bilo znano, ali je znova zakuhal kakšen mednarodni škandal kot na pogovorih z voditeljema Avstralije in Mehike.

Glede Englisha je Bela hiša sporočila, da sta potrdila prijateljstvo med državama, glede Stoltenberga pa, da je Trump izrazil trdno podporo zvezi Nato. Govorila sta tudi o potrebi po uresničevanju zavez vseh držav članic Nata glede plačevanja v skupni proračun, o nadaljnjem sodelovanju in o tem, da se bo Trump udeležil prihodnjega vrha zavezništva 24. in 25. maja v Bruslju.

Trump danes ne bo podpisoval izvršnih ukazov, temveč bo obiskal letalsko oporišče v Tampi na Floridi, kjer je sedež centralnega poveljstva in poveljstva posebnih enot.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (276)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Apostol1
06. 02. 2017 22.57
+7
Pri dnevniku sem pogledal posnetek kjer novinar vpraša Trumpa oziroma izzvenelo je bolj kot trditev "Putin je morilec" , potem je Trump odgovoril da so tudi v Ameriki morilci in ne glede na to da obsojam Trumpa zaradi nedavnih njegovih odločitev , tule je pa krivda izključno na strani novinarja in Trump je pravzaprav odgovoril naravnost in v tem odgovoru sploh ni nobene laži oziroma stopil je na žulj najbolj vsem tistim Američanom ,ki jih krasi dvojna morala pa naj bodo demokrati ali republikanci in tule je obsojanja vreden samo novinar in prav nihče drug.
Ate_ist
06. 02. 2017 22.52
-1
državne elite ZDA (Hitlery) so zgubile proti svetovni eliti (Trump) in se s tem nikakor nočejo sprijazniti in še opletajo z repom. V bljižni prihodnosti se bo verjetno zgodilo nekaj za njih neprijetnega, da jih strezni. Nekaj kot recimo pornič na CNN. Le da bo bolj boleče
nikhrast
06. 02. 2017 22.48
+0
Pa Ivanka ima tudi probleme, prejšni teden je Nordstrom vrgel ven njene izdelke, ta teden pa Neiman Marcus.
nikhrast
06. 02. 2017 22.45
+0
Trump je poskrbel da smo se naučili nekaj geografije, zdaj vemo v katerih islamskih državah nima svojih hotelov.
puspan
06. 02. 2017 22.06
-4
Pred nekaj minutami se je končala na ORF2 interesantna oddaja Thema, v kateri sem slišal nekaj mnenj eminentnih osebnosti o novemu ameriškemu fuehrerju Trumpu, bom pa izluščil samo eno od njih, t.j. Helene von Damm, članica republikancev in ena od Reaganovih svetovalcev med njegovo predsedniško kampanjo, preden je postal eden od najuspešnejših ameriških predsednikov. Po nominaciji jo je postavil na mesto ameriške veleposlanice v Avstriji. Ne bom komentiral njenega mnenja, me pa samo potrjuje v dejstvu, kako prav imam v temu, kar sem in bom še naprej trdil. Trump ni samo nevarnost za Ameriko, Trump je nevarnost za cel svet in tak bo tudi ostal do konca. Sem pa slišal še en interesanten komentar, ki zadeva ravno to nevarnost kaj bi, če bi.....? Hvala bogu so državne in zelo pomembne institucije, kot je predvsem sodstvo, neodvisni od politike, kajti Amerika je še vedno demokratična država in tu obstaja zopet veliko upanja, da bi se zelo težko zgodilo kaj nepredvidenega, saj ne smemo pozabiti, da je ta država še vedno najmočnejša jedrska sila na svetu. Panika tu ni na pravem mestu, saj obstaja zelo dobra varovalka, v kakšnem scenariju bi lahko prišlo do njegove zamenjave, kar tudi ni izključeno. In prav to Trump zelo dobro ve in prav je, da ve.
trumpet2018
06. 02. 2017 22.44
+3
že v prvem stavku lažeš in spodbujaš s-ovraštvo z navedbo da je trump f-aschist in f-uehrer. ti si navaden a-gitatorski trol . Trump ni noben f-ashist, niti r.....t, levaki, te vaše lažnive etikete ne vžgejo več, ta forum je samo še levaška greznica, polna umazanega in lažnivega podtikanja.
Ate_ist
06. 02. 2017 22.48
+5
še večja laž je, da je Amerika demokratična država. Demokracija je tam definitivno umrla z JFKjem. Bill pa jo je iz republike spremenil v korporacijo orožarske industrije. Amerika je skupek nadnacionalni podjetij, ki jim varnost za nečednosti po svetu zagotavlja čista brutalna moč državne vojske.
srbija777
07. 02. 2017 09.25
Oba ze povedala kar sem hotel. Ti Puspan se pa skrij v nek kot in se pokrij z usesi opranoglavec
piljan
06. 02. 2017 20.41
+3
Hočem ,ali ne nočem ,pogrešam plodnje komentarje na tole temo Bideja,trumpeka,pa še koga.Priznam,prvič se je zgodilo,da se s Trumpom strinjam.Sicer Ros in nekaj poskuša v bran,ampak nekako ne pije vode.Prokleti interner.
Covidus
06. 02. 2017 20.37
+1
cel svet se dela norca temu trampu
Frane Šajn
06. 02. 2017 21.25
+1
Frane Šajn
06. 02. 2017 20.07
+4
Še enkrat Trump, vse čestitke za nalito čisto vino tem lažnivim v obraz ,tem nesramnim obtoževalcem vsega kar počez, kar ni po ameriški meri. Za nohte , za manšete in pod rokave naj si pogledajo tale gospoda sledi se ne, da kar skriti.
nikhrast
06. 02. 2017 20.23
+1
Francl, zdaj bo pa še Putin priznal da je morilec.
Frane Šajn
06. 02. 2017 21.23
+2
Nima se za kaj, hvala bogu! Če pa ščiti interese in gola življenja svojih ljudi na sami meji doma kjer se še kar zgrinjajo vojaške mašinerije in vojaštvo kot grožnja, potem bo morilec upravičeno. Vse skupaj me spominja na zgodovinski zapis Vse hitlerjeve vojske v Rusiji!
Frane Šajn
06. 02. 2017 19.58
+7
Trump povej tem kilavim kvazidemokratom, da je poboj isti ali ga naredi Ameriški demokrat ali Ruski vojak. Pri meni si si popravil renome za 200% dokler bo trajal tvoj mandat! Takih morilcev od druge svetovne vojne do danes ni še svet videl, kot so ameriški vsiljevalci demokracije po njihovi meri.
nikhrast
06. 02. 2017 20.19
+1
Daj no, malo poglej kaj pravijo republikanci, Fox News...
franz1988
06. 02. 2017 20.27
+1
Frane, Frane, kaj bo s tabo? A se ti kaj šajna?
puspan
06. 02. 2017 22.29
+0
Mislim, da ne bo nič posebnega s Franclnom, res pa je, da imajo on in njegovi bolj ozkotirno naravnana obzorja v glavah, zaradi katerega jim pa tudi ne smemo preveč zameriti. Sem pa med svojimi kolegi, s katerimi imamo različne poglede na omenjeno temo opazil, da so tisti, ki jim je Tramp za vzgled, v glavnem ljudje, ki v času, ki jim je bil posvečen ustvarjanju, niso ustvarili nič, ali bolje rečeno popolnoma nič. In prav Trump jim zaradi tega manka pomeni neko upanje. So pa v tej evforiji navdušenja pozabili, da je vlak z omenjenim že davno odpeljal brez njih.
Kollerik
06. 02. 2017 19.42
+3
ha, ha, ha.... Bravo Trump, Bravo Amerika, ha, ha.....
Ate_ist
06. 02. 2017 19.28
+2
sem pa mislil, da si v Ameriki nedolžen, dokler ti krivice ne dokažejo.
zaenotnost
06. 02. 2017 18.30
+2
svet brez pohlepa
korintos23
06. 02. 2017 18.40
+0
komarec
06. 02. 2017 18.13
+1
Malček se mi čudni zdite tisti, ki ljubite Trumpa. Pred leti ste zagovarjali Ameriko kot tako in ste bili nasprotniki Rusije. Danes ste poleg Rusije in Kitajske že našli sovražnika še v skoraj polovici Amerike, če bo šlo tako naprej boste kmalu imeli samo še sovražnike.
korintos23
06. 02. 2017 18.41
+3
Samo nekaj tu ne štima. Trump je zaljubljen v Putina, SDS v Trumpa, Rusov pa ne marajo, Samo se spomni kaj je Mahnič govoril. To se ne bo dobro končalo.
Ronin SLO
06. 02. 2017 19.04
+1
Spori so zgrajeni, zaradi Trumpa se imamo vsi radi;-)
Frane Šajn
06. 02. 2017 20.00
+2
Če imaš take prijatelje kot je patronat ameriške politike nad nami sovražnikov preprosto ne rabiš!
Netajkun
06. 02. 2017 18.07
+1
Naši EU-jevci so združno ugotovili . . . nevarnost Evropi predstavljajo Trump , Rusija , Kitajska in islamski teroristi . . . sam bi se upal trditi , največjo nevarnost Evropi predstavljajo oni sami ( oziroma mi sami )
korintos23
06. 02. 2017 18.42
+0
Vse si pomešo! Vsi so dobrodošli na gospodarstveni ravni, z orožjem pa naj eni ravno v Evropi ne delajo preiskusov!
macro
06. 02. 2017 17.56
+2
Je mislil na Hilari.
krtofl
06. 02. 2017 17.45
+4
uf...gledal...kar čeljust se je povesla novinarju....
nikhrast
06. 02. 2017 17.53
+2
O'Reilly ga je res spravil v zadrego, pa Fox News, edina prijazna TV mreža do Trumpa.
Vrhovni
06. 02. 2017 17.44
+3
Konec mirnega spanca za levičarske skrajneže: Ameriška tajna služba za petami “tviterašem”, ki so Trumpu grozili z umorom
nikhrast
06. 02. 2017 17.51
+3
Ne vem zakaj bi grozili Trumpu, skrbi za smeh, saj se še zdaj smejimo teh skečov na SNL.
piljan
06. 02. 2017 18.03
+4
komarec
06. 02. 2017 18.17
+5
RešujemoSlovenijo, ti še samega sebe ne zmoreš rešiti, Trump pa bo prijateljeval s tistim, ki bo imel interes, če bo treba tudi samo z levičarji.
Kollerik
06. 02. 2017 19.40
+3
Mi imamo Trumpa v bistvu radi, saj se zavedamo, da je ravno on nekaj najhujšega, kar se je lahko zgodilo republikancem ...
Frane Šajn
06. 02. 2017 20.14
+5
Rešuje Slovenijo pred kom pa pred Ameriškim pokristjanjenjem. Ne se bat Titosti gremo za tistimi,ki ne skrivajo svojih namer in govorijo odprto in pošteno. V tem primeru smo s Trumpom. Takoj ko bo proti malim ljudem bomo proti njemu . Vedno na strani malega človeka je naš moto.
tutankamon86
06. 02. 2017 17.41
+6
Se ne morem niti pošteno jeziti, zakaj pišete takšne bedarije. Navzsezadnje ste financirani iz strani ''Central European Media Enterprises'', ki pa je del konglomerata ''TIME WARNER'', kar pa je seveda multinacionalna medijska korporacija s sedežem v New Yorku. V ZDA se pa ve, da so vsi mediji ''privatni'' in ne zastopajo nacionalnih interesov, med drugimi čez 90% medijev piše v prid Demokratov.
tutankamon86
06. 02. 2017 17.45
+3
skratka POP-tv NE zastopa Slovenije v politično-informacijskem delu novic. Seveda, ''vedenje'' vsake inštitucije je odvisno od ''vira'' financiranja....seveda je tudi še politika...
tutankamon86
06. 02. 2017 17.51
+6
seveda s tem želim le pojasniti, čemur se POP-TV nekaterim stvarem absolutno preveč posveča, dajejo prevelik pomen, poleg tega pa še 'neprofisionalno' in neobjektivno poročajo...medtem ko se nekaterih stvari sploh ne dotaknejo, ki se nas precej bolj tičejo.
tutankamon86
06. 02. 2017 17.41
+1
Se ne morem niti pošteno jeziti, zakaj pišete takšne bedarije. Navzsezadnje ste financirani iz strani ''Central European Media Enterprises'', ki pa je del konglomerata ''TIME WARNER'', kar pa je seveda multinacionalna medijska korporacija s sedežem v New Yorku. V ZDA se pa ve, da so vsi mediji ''privatni'' in ne zastopajo nacionalnih interesov, med drugimi čez 90% medijev piše v prid Demokratov.
nikhrast
06. 02. 2017 17.49
+2
Ja, zdaj je še Fox Trumpov problem, poglej kaj ga sprašuje O'Reilly. Ubogi Trump, na SNL so mu še najbolj prijazne, se vsaj malo nasmejimo.
Infraping
06. 02. 2017 17.20