Tujina

Donald Trump gostil britansko premierko, po telefonu pa govoril z mehiškim predsednikom

Washington, 27. 01. 2017 08.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Donald Trump je v Beli hiši gostil svojega prvega gosta iz tujine, in sicer britansko premierko Thereso May. Mehiški predsednik je zaradi groženj o gradnji zidu na meji že včeraj odpovedal obisk v Washingtonu, a sta s Trumpom govorila po telefonu. Novemu predsedniku očitno ni mar za odnose z Mehiko, bo pa zato kmalu spet govoril z ruskim predsednikom Putinom, slišal pa naj bi se tudi z Merklovo in Hollandom.

Donald Trump je v Beli hiši gostil bitansko premierko Thereso May.
Donald Trump je v Beli hiši gostil bitansko premierko Thereso May. FOTO: AP

Donald Trump je v Beli hiši danes osebno sprejel in gostil prvega tujega voditelja. V Washington je namreč pripotovala britanska premierka Theresa May, s katero sta se pogovarjala o sodelovanju v bližnji prihodnosti, saj se, kot je znano, Britanija pripravlja na odhod iz Evropske unije. Trump naj bi Mayevi že ponudil dober trgovinski dogovor.

Kot navajajo tuji mediji, sta se najprej pogovarjala v Ovalni pisarni, nato sta imela tiskovno konferenco, potem pa sta odšla na kosilo.

Sicer pa medije že dva dni polnijo prispevki o nameravani gradnji zidu na meji z Mehiko, ki naj bi ga plačala južna soseda. Zaradi zaostrovanja odnosov je mehiški predsednik Enrique Pena Nieto odpovedal uradni obisk v Washingtonu, a Washington post poroča, da sta se predsednika danes zjutraj slišala po telefonu. Trump je dejal, da je šlo za prijateljski pogovor, podrobnosti pa uvodoma niso bile znane. Iz Ciudada de Mexico so medtem sporočili, da sta se dogovorila, da javno o zidu na meji ne bosta več razpravljala.

V štabu ameriškega predsednika so se sicer domislili, kako naj bi Mehika proti svoji volji plačala za zid na meji. Uvedli naj bi 20-odstotni davek na uvoz iz Mehike, kar naj bi počelo 160 držav sveta.

Zamisel je v četrtek objavil tiskovni predstavnik Bele hiše Sean Spicer na letalu novinarjem, ki so se skupaj s predsednikom vračali iz Philadelphie, kjer je Trump s svojo delavnostjo navduševal kongresne republikance, ki so se tam zbrali, da si začrtajo pot naprej.

Nova ameriška veleposlanica pri ZN Nikki Haley je obljubila, da bodo ZDA pokazale svojo moč v mednarodnih zadevah in opozorila vse, ki nasprotujejo politiki ameriškega predsednika Donalda Trumpa, da si beležijo njihova imena.

Predsednik predstavniškega doma kongresa Paul Ryan je dejal, da bo zid na meji z Mehiko zgrajen, ker bo predvidenih 15 milijard dolarjev zanj prispeval kongres.

Trump pravi, da bo ta denar prišel nazaj od Mehike, ki o tem noče niti slišati. Na vztrajna novinarska vprašanja, kako bo Trump Mehiko prisilil, da plača za zid, je Spicer prišel na dan z idejo o uvedbi 20-odstotnega davka na uvoz iz južne sosede.

Spicer je razložil, da ima Mehika okrog 50 milijard dolarjev trgovinskega presežka z ZDA in če na to udariš 20-odstotne carine, potem na leto izvlečeš okrog deset milijard in imaš pokrite stroške za zid, pa še nekaj bo ostalo. To menda počne kar 160 držav sveta. Spicer ni pojasnil, ali le z Mehiko ali nasploh.

Donald Trump
Donald Trump FOTO: AP

Trumpa poslabšanje odnosev z Mehiko ne skrbi

Po zgrajenem zidu bo proračun ZDA še bogatejši, kajti izpadli bodo stroški lova na nezakonite priseljence, ki ne bodo mogli v ZDA, zatorej ne bo potrebno zapravljati denarja za lov nanje. Spicer je zagotovil, da kongresniki to vedo in se strinjajo. Poslabšanje odnosov z Mehiko Trumpa ne skrbi, ker morajo vsi najprej poskrbeti zase.

Davek bi prinesel odpuščanja in podražitve

Imenitna zamisel o uvedbi 20-odsotnega davka na uvoz iz Mehike bo pomenila tudi 20-odstotno dodatno breme za ameriška podjetja, ki kupujejo surovine ali sestavne dele za svoje proizvode v Mehiki, kar bo pomenilo naraščanje stroškov, s čimer se podjetja ponavadi najprej spopadejo z odpuščanji. Pomenilo bo tudi podražitev številnih izdelkov v ZDA za ameriške potrošnike.

Od kod Trumpu ideje in kdo je Steve Bannon?

Ideje za Trumpove izvršne ukaze se po poročanju medija Politico rojevajo v glavi ustanovitelja konservativnega spletnega medija Breitbart, ki je v času predvolilne kampanje navduševal z raznimi za lase privlečenimi teorijami zarote.

Steve Bannon si je zaradi tega prislužil položaj glavnega stratega Bele hiše, kjer sedaj Trumpu sestavlja izvršne ukaze večinoma brez ministrstev in vladnih agencij, ki bodo nosile posledice, in to bolj ali manj po navdihu.

Obrambni minister presenečen, Trump bi rad vrnil mučenje terorističnih osumljencev

Obrambni minister James Mattis je bil na primer močno presenečen nad poročilom, da namerava Trump vrniti mučenje terorističnih osumljencev, Spicer pa je v četrtek zanikal, da bi te ideje prišle iz Bele hiše, čeprav je Trump pred in po volitvah zatrjeval, da je potrebno teroriste obravnavati veliko ostreje kot v času predsednika Georga Busha mlajšega.

Bannon, glavni strateg Bele hiše, ameriškim medijem: Utihnite!

Bannon je v četrtek v intervjuju za New York Times ameriške medije označil za opozicijsko stranko in jim svetoval, naj utihnejo ter raje poslušajo, kar jim pravi Bela hiša. Zato, ker so bili hudo ponižani z volilnim izidom in ne razumejo Amerike.

Vsi osrednji mediji, razen televizije Fox, Breitbarta in podobnih, naj bi bili aktivisti za demokratko Hillary Clinton, meni Bannon, ki sebe primerja z negativnim junakom iz filmske serije Vojna zvezd Darthom Vaderjem.

Trump je nameraval v četrtek še podpisati izvršni ukaz za preiskavo volilnih prevar, za katere pa do zdaj ni predstavil nobenih dokazov. Predsednik odbora za vladni nadzor v predstavniškem domu, sicer Trumpov podpornik, Jason Chaffetz je v Philadelphii povedal, da naj Trump preiskuje, kar hoče, njegov odbor pa tega ne bo počel, ker ni prav nobenega dokaza za kakšne volilne prevare.

Dokazov o tem, da so ljudje registrirani v različnih državah za volitve, o čemer je tvital Trump, je sicer kar nekaj, med njimi to velja za Trumpovega kandidata za finančnega ministra Steva Mnuchina in Bannona, ki je registriran v treh državah. Morda je to razlog, da je Trump za v četrtek napovedan podpis ukaza o preiskavi "začasno" preložil.

Ruski predsednik Vladimir Putin
Ruski predsednik Vladimir Putin FOTO: AP

Trump naj bi se v soboto slišal s Putinom in Merklovo 

Če se Trump odmika od Mehike, pa očitno vse bolj odpira roke Rusiji. Ameriški mediji poročajo, da bo to soboto po telefonu govoril z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom. Možnost telefonskega pogovora med voditeljema so potrdili tudi v Kremlju.

Tiskovni predstavnik ruskega predsednika Dmitrij Peskov je na vprašanje ruske tiskovne agencije Ria Novosti o možnosti telefonskega pogovora med Trumpom in Putinom odgovoril: "Da."

Da s Putinom ni dobro češenj zobati, je Trumpa posvarila tudi Mayeva. Na vprašanje na novinarski konferenci o sankcijah proti Rusiji zaradi zavzetja dela ukrajinskega ozemlja je Trump odgovoril, da je govoriti o odpravi sankcij še prezgodaj. Dodal je, da želijo imeti ZDA veličastne odnose z vsemi, tudi z Rusijo.

Mayjeva je povedala, da si Velika Britanija želi ohraniti sankcije, dokler se ne bo sporazum iz Minska iz leta 2015 v celoti uresničil.

Mayeva je poudarila pomen mednarodnih organizacij, kot so Nato, ZN in Svetovna banka. ZN je treba reformirati, a še vedno imajo svoje poslanstvo, je dejala Mayeva, medtem ko je Nato označila za "temelj obrambe Zahoda". Oba sta zadovoljna zaradi zavzemanja za "zgodovinsko poseben odnos med ZDA in Velike Britanijo." 

V soboto pa naj bi se Trump po telefonu slišal tudi z nemško kanclerko Angelo Merkel. Pogovor naj bi se vrtel okoli Rusije, poroča agencija Reuters. Bela hiša je medtem potrdila, da se bo Trump pogovarjal tudi s francoskim predsednikom Francoisom Hollandom.

Kot ob tem dodaja nemška tiskovna agencija, so bile Trumpove izjave o Nemčiji in Merklovi doslej protislovne. Vedno znova je ostro kritiziral begunsko politiko nemške kanclerke, hkrati pa jo je hvalil kot osebnost. Doslej se Merklova in Trump še nista srečala.

Merklova in Hollande sta se danes sestala v Berlinu in se zavzela za tesnejše sodelovanje znotraj Evrope kot odgovor na Trumpov populizem in nejasnosti glede njegove politike.

Voditelja že govorila

Trump in Putin sta sicer prvič govorila po telefonu novembra lani, kmalu po Trumpovi zmagi na ameriških predsedniških volitvah. Takrat sta se zavzela za normalizacijo odnosov med državama.

Trump je pred prisego minuli teden znova dejal, da si želi izboljšati odnose z Rusijo. Dvostranski odnosi so trenutno na najnižji ravni od konca hladne vojne.

Washington sicer obtožuje Kremelj, da je s hekerskimi napadi poskušal vplivati na ameriške predsedniške volitve.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (1027)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Frane Šajn
29. 01. 2017 20.05
Verjetno bo ponudil v odkup obveznice Slovenski desnici!
korintos23
28. 01. 2017 08.44
+0
Trump zameri Rusiji da so ruski hekerji vplivali na njegovo izvolitev, ima čisto prav!
ljx
28. 01. 2017 15.21
+1
Ma kakšni hekerji neki,kdo pa še verjame medijskim lažem.
Frane Šajn
29. 01. 2017 20.06
muci007
28. 01. 2017 08.24
+3
"Obrambni minister presenečen, Trump bi rad vrnil mučenje terorističnih osumljence". Zadeva bi bila uporabna v Sloveniji, če bi se omejila na skorumpirane politike, lopovske bankirje in vse odgovorne za več milijardno krajo tisočletja.
korintos23
28. 01. 2017 08.45
+1
ferencz 1
28. 01. 2017 08.21
+5
Ta britanska vešča je itak lutka na vrvici, ki jo vodijo drugi!
korintos23
28. 01. 2017 08.45
-2
Prvo se je spravila nad EU sedaj pa išče novega kamerada!
antirepresija
27. 01. 2017 22.58
+7
Bomo videli kaj bo cas prinsel. Jaz upam, da se bo delalo v tej smeri, da ponovno ukinemo cenzuro in da se ponovno uvede svoboda govora. Zahodna civilizacija temelji na svobodi govora. Zaradi proste izmenjave mnenj in idej smo danes na tej razvojni stopnji. In kar se je dogajlo zadnja leta je sramota za celotno zahodno civilizacijo. Politicna korektnost je le drugi izraz za cenzuro. Pa upam, da bodo fakestream mediji dobili konkurenco, ker ce dovolj novice spremljas in dovolj razlicnih virov, vidis ,da nas imajo za norca na vseh straneh. Sama propaganda in cenzura. Ce bo slo tako naprej bo nekje spet neki Galileo po tihem sepetal: Pa vendar se vrti...
Diškor
27. 01. 2017 22.27
+9
Hanzi TV, zamenjajte pristranskega E.Žitnika, govori, kot bi imel krompir v ustih, da o pokvarjenih in lažnivih poročilih ne govorim.
Diškor
27. 01. 2017 22.31
+10
B.Obama je v 8 letih deportiral 2,8 miljona ilegalcev, sam v vednost
trumpet2018
27. 01. 2017 22.42
+8
lahko bi vedel da je služba na tv slo dosmrtna, poglej si Marcela, on bo do konca, ko naš Titej, do zadnjega diha.a so še kdaj koga odpustili? nikoli, na pop tv je pa veliko odpuščanja
korintos23
28. 01. 2017 08.46
-2
Tudi Nemci in Avstrijci enako govorijo, naj njih tudi zamenjajo?
Bruhalnica24
27. 01. 2017 22.21
-1
" Fake news " A ni Putin nastavil Trampa ????
feniks69
27. 01. 2017 21.59
-2
če še malo dvigne brado bo kod duče
periot22
27. 01. 2017 21.39
-3
Kmalu bo tretja svetovna!!!!!!!!!
trumpet2018
27. 01. 2017 22.01
+13
zbudi se, ni zmagala Killary, lahko prideš ven iz atomskega zaklonišča :)
AlternativeFacts
27. 01. 2017 22.05
+0
Res je, zmagal je Trump. Človek, ki je v predvolilnem govoru poudarjal, da se nukice delajo zato, da se jih meče..tudi na Evropo, če bo potrebno....Kakšen odnos do Evrope ima pa vemo....trumpet# Tega nič ne pišejo na Time Warner Cable, ali po domače Infowars? A majo cenzuro a kaj?
trumpet2018
27. 01. 2017 22.20
+7
ne bo treba nukic, se bodo sami razbežali , ker džihadisti so pogumni samo takrat ko se izživljajo nad šibkejšimi,saj vemo, mesarji, šoferji kamionov in podobni zadetki
komarec
27. 01. 2017 22.40
-3
Sodeč po belkotih, tudi oni so bili veliki strahopetci.
lnterReflections
27. 01. 2017 21.16
+8
To, da Trump udriha po državah, ki so bolj revne od ZDA, kaže na to, da je velik nasprotnik globalizacije. S tem bo namreč prisilil ameriško industrijo, da pride nazaj domov. Poslabša odnos z Mehiko, Mehika nažene ameriško industrijo iz države, industrija pride nazaj domov. Težava bo v primeru Kitajske, saj ima Kitajska v lasti ameriški dolg. Če Kitajci umaknejo kapital iz ZDA, gredo ZDA v bankrot.
Netajkun
27. 01. 2017 21.27
+3
Država bankrotira , ko ni več zmožna poravnavati svojih obveznosti . Ameriški zunanji dolg je okoli 4500 milijard € ( cca. 25 % skupnega javnega dolga ) oz. kakšnih 27-28 % BDP-ja . Poleg tega sami tiskajo svoj denar !
Nora24TV
27. 01. 2017 21.59
-2
trumpet2018
27. 01. 2017 22.06
+3
res je, lepo si opredelil svoje trolaste kolege in sebe. res nimate pojma ka delate :)
Raspunin777
27. 01. 2017 20.58
+2
Poznate tisto pesem od priznanega ustvarjalnega levega umetnika Iztoka Mlakarja: Puntarska ? kjer trebati ni delat če dobro znaš gobcat , če garaš ko živina pa moraš gobc držat .... No ta verz si tukajšnji teoretiki in filozofi ponavljajte vsak dan , in morda vas bo v glavi razsvetlilo . Če ne vas bo šah -mat.
Nora24TV
27. 01. 2017 21.07
-2
Poznaš uno Mario špinel? Tako mi deluješ
Raspunin777
27. 01. 2017 21.09
+3
No no teoretik. Skoraj na pamet jo znam. Pa znaš ti sveta marija prosi za nas ??? aaaaaa ???? Tudi teorija in filozofija ti več ne pomaga jajaja
ToJeToZaZdaj
27. 01. 2017 21.12
-2
Ne ne. On ima samo problem razdvojene osebnosti . No mogoče celo potrojene ali še kaj več....:-)
lnterReflections
27. 01. 2017 21.19
+3
V proizvodnji je ponavadi tako, da vodja izmene govori in nič ne dela, delavec pa mora delati in molčati.
johanca123
27. 01. 2017 21.26
+1
Mlakar poje o časih slavnega in pravičnega socializma!
Nora24TV
27. 01. 2017 21.55
-1
Nora24TV
27. 01. 2017 21.56
-2
Nora24TV
27. 01. 2017 21.56
Hrvat...kaj misliš o Piranskem zalivu in Teranu?
Voronez
27. 01. 2017 20.36
+6
Kakšen cirkus okrog te ograjce z Mehiko, na drugi strani pa kuhajo vojno na Balkanu. Tko ne bo potoka beguncev v Evropo ane, ker begunci iz Sirije ne bojo šli iz enega bojišča v drugega, ane? Skozi Rusijo si pa itak ne upajo..
Voronez
27. 01. 2017 21.03
+6
Evropo velesili izrabljata kot šahovnico- Madžari so popolnoma na strani Rusov, pa prištejmo še Srbe, ki poleti prejmejo v dar od Rusov bojna letala, na drugi strani pa imajo ameri vojaške vaje na Poljskem (ker kao Rusija predstavlja resno groožnjo za Evropo), Tukaj sta še Albanija oziroma Kosovo in Srbija, cela godlja je v Bosni, Hrvatje pa amerom lezejo v rt. Ker se pripravlja dogovor med velesilama glede Sirije mora orožarski posel nekako preživeti, ane?
trumpet2018
27. 01. 2017 20.32
+2
šele zdaj opazil, ker ne nikoli berem vsega članka oz teh prepisanih razvlečenih jeter. podružnica CNN-a oz. 24 fake news obtožuje breitbart da producira teorije zarote. 24 kur, dobro mi vemo kdo je fake news in kdo ne, ne rabimo vaših fake lekcij in vaših zavajujočih predavanj, hvala.
Nora24TV
27. 01. 2017 21.04
-1
AlternativeFacts
27. 01. 2017 21.42
+0
Pobrskaj po spletu : Time Warner Cable - CNN - Infowars.....potem pa pridi nazaj povedat kako je kaj v "fake landu"? ..... Res ste smešni opranoglavčki. Vse vam je "fake news" kar ne paše v kontekst opranoglavosti.....
korintos23
27. 01. 2017 20.25
-2
Papež ni nor!
Nora24TV
27. 01. 2017 20.27
-1
Očitno, ne maram RKC, ampak temu je vse jasno!
Raspunin777
27. 01. 2017 20.25
-1
Zanimivo. Tukajšnji filozofi množično (sodeč po komentarjih) napadajo Donalda.. Kdaj človek napada ? Takrat ko je nesiguren vase oz. se boji za svoje social transferje . Bo kar držalo jajajjajaja
Nora24TV
27. 01. 2017 20.28
+1
A tako ti je povedal Schatten Reichskanzler Kalimero?
Raspunin777
27. 01. 2017 20.17
-2
Ni ga šahista v resničnem svetu kot je Donaldisimo.Nič ne pomaga:psi lajajo karavana gre dalje
obratnidarwinizem
27. 01. 2017 20.16
-1
Veliki pogajalec se je spet spotaknil ob svojo lastno neumnost. Ne samo, da je sam miniral sestanek z donedavno prijateljskim državnikom. Domislil se je še premetenega načrta, kako do denarja za veliki, čudoviti zid. Z 20% carino na uvoz blaga iz Mehike!!!!! Kdo bo torej plačal veliki čudoviti zid? Mehičani ali ameriški davkoplačevalci???!!!!
Raspunin777
27. 01. 2017 20.20
+0
če preveč obračaš,tuhtaš,polemiziraš potem te negdo lahko matira. In to se je zaenkrat zgodilo demokratom. Kmalu bodo šah mat pričakali tudi Mehika , Nato -Eu državice ki se švercajo,kitajska -največji prevaranti,..in še in še.
Nora24TV
27. 01. 2017 20.21
+1
Ko bodo morali Ameri Kitajcem vrniti denar bodo revni kot cerkvene miši
obratnidarwinizem
27. 01. 2017 20.34
+0
Rasputin777 Pusti šah pri miru, ker je zato prenaporen šport. Uporabi kar imaš med ušesi - namig ni nos in si odgovori na vprašanje. Kdo bo po Trampovem predlogu plačal veliki, čudoviti zid. Še en namig. Mehičani že ne.
Nora24TV
27. 01. 2017 21.05
Covidus
27. 01. 2017 20.16
+2
ko že misliš da večjega klovna ne moreš najti...
Raspunin777
27. 01. 2017 20.21
+2
ampak pozabu si povedat da se največji Klovn nahaja med samimi neizvirnimi maškarami !! hahahah
Nora24TV
27. 01. 2017 20.22
+0
Nora24TV
27. 01. 2017 20.24
+1
Oprosti...nisem poimenoval čisto prav: Schatten Reichskanzler Kalimero
Raspunin777
27. 01. 2017 20.34
+2
Vidiš pikolovstvo vas bo neslo. Ne vidiš bistva ,tavaš v megli in tehtašššš....,. Medtem pa šah mat. hahahah
Covidus
27. 01. 2017 20.40
-1
Raspunin777
27. 01. 2017 20.45
+2
Popuščajo jajaja. ampak maškare so pa spomladi in ne Januarja.
Nora24TV
27. 01. 2017 21.05
+0
korintos23
27. 01. 2017 19.57
+1
Rozika je spet med nami!
Nora24TV
27. 01. 2017 20.01
+0
haha sej so Čuki imeli en komad na to temo
CestniKolesar370Wattov
27. 01. 2017 19.42
+6
Bill Clinton je imel leta 1995 govor pred demokratskim senatom. Obljubil je, da bo deportiral 2x več ilegalnih priseljencev, kot katerikoli drug predsednik pred njim. Požel je stoječe ovacije in to je bilo to. Okrog leta 2000 je imela govor Hillary in povedala, da so ilegalci problem in da je treba poostrit varovanje južne meje ter zgraditi ZID. Rekla je ZID in ne ograja, tehnična ovira, bla bla bla. Požela je stoječe ovacije. Obama je deportiral 3 milijone ilegalcev in je rekorder med ameriškimi predsedniki. Nihče o tem ni pisnil niti besede. Zdaj ko bo Trump deportiral prvih 10.000 ilegalnih priseljencev, ki so kriminalci, bo CNN takoj našel in naredil intervju z nekim deportiranim kriminalcem, iz katerega bojo naredili žrtev. Ubogi človek, želel si je samo boljšega življenja, blablabla.
Nora24TV
27. 01. 2017 19.44
-1
Nora24TV
27. 01. 2017 19.45
-1
Mislil sem nekaj kot bife, ne to da si bister
srebrnibreg
27. 01. 2017 19.50
+3
Brakedirt
27. 01. 2017 19.52
+0
korintos23
27. 01. 2017 19.56
+0
Milton, kaj te norite s toto deportacijo če zidu vzdihljajev nimate zgrajenega, nazaj vam bodo drugi dan prišli!