Tujina

Trump užaljeno zavrnil skupno izjavo vrha G7

Ottawa, 10. 06. 2018 09.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
STA, / K.H.
Komentarji
171

Ameriški predsednik Trump je nekaj ur po koncu vrha G7 v Kanadi na daljavo po Twitterju užaljeno zavrnil podporo skupni izjavi voditeljev skupine sedmih najrazvitejših držav. Razjezila ga je novinarska konferenca kanadskega premierja Justina Trudeauja po vrhu in pred objavo skupne izjave. Francija po Trumpovem izpadu opozarja, da mednarodnega sodelovanja ne morejo narekovati izbruhi jeze.

Ta fotografija najbolj ponazarja vzdušje vrha G7.
Ta fotografija najbolj ponazarja vzdušje vrha G7. FOTO: AP

Donald Trump je tvitnil, da je ameriškim predstavnikom, ki so ostali v Kanadi za njim, ko je že odrinil proti Singapurju, naročil, naj ne podprejo skupne izjave zaradi "Justinovih" lažnih izjav na novinarski konferenci in dejstva, da Kanada zaračunava ogromne carine ameriškim kmetom, delavcem in podjetjem. Dodal je še namig, da bo kmalu uvedel visoke carine na uvoz avtomobilov v ZDA.

V nadaljevanju tvita je Trudeauja napadel tudi osebno. "Premier Justin Trudeau iz Kanade je bil ves ponižen in prijazen na srečanjih G7, nato pa je na novinarski konferenci, ko sem že odšel, dejal, da so ameriške carine žaljive in ga ne bo nihče porival naokrog. Zelo neiskren in šibak. Naše carine so odgovor na njegove 270-odstotne na mleko!"

Že pred vrhom, ki je v petek in soboto potekal v kraju La Malbaie v kanadski provinci Quebec, je bilo jasno, da bodo težave zaradi Trumpa. Najprej zaradi njegovih carin na uvoz jekla in aluminija v ZDA, ki jih je 1. junija uvedel proti EU, Kanadi in Mehiki, nato zaradi izjav, ki jih je dal pred potjo na vrh, kamor je zamudil debelo uro, in obnašanja na samem vrhu.

Že pred vrhom G7 so analitiki govorili, da gre v bistvu za vrh G6 plus ZDA, in napovedovali, da bo sklepno izjavo, o kateri se morajo strinjati vsi udeleženci, izjemno težko sprejeti zaradi ZDA. Na koncu so jo sicer le sprejeli, sicer brez ZDA v delu, ki je izražal podporo Pariškemu podnebnemu sporazumu, in brez ZDA ter Japonske pri zavezi, da bodo svetovne oceane očistili onesnaževanja s plastiko.

Francija po Trumpovem izpadu opozarja, da mednarodnega sodelovanja ne morejo narekovati izbruhi jeze

Francija je po odločitvi ameriškega predsednika Donalda Trumpa, da zavrne skupno izjavo voditeljev skupine sedmih najrazvitejših držav G7, sprejeto na vrhu v Kanadi, opozorila, da mednarodnega sodelovanja ne morejo narekovati izbruhi jeze.

"Mednarodnega sodelovanja ne morejo narekovati izbruhi jeze in odklonilne opazke," so sporočili iz urada francoskega predsednika Emmanuela Macrona.

"Dva dneva smo delali na izjavi in zavezah. Držimo se jih in kdorkoli jih zavrača, kaže zmedenost in nestanovitnost," so zapisali. "Bodimo resni in vredni svojih ljudi. Sprejemamo zaveze in se jih držimo," so poudarili v Macronovem uradu in dodali, da Francija in Evropa še naprej podpirata skupno izjavo. Sta pa ameriški in francoski predsednik očitno tekmovala v tem, kdo bo imel močnejši stisk roke. Preverite, kdo je zmagal.

Trump je namignil, da bi lahko kmalu uvedel tudi visoke carine za uvoz avtomobilov v ZDA.
Trump je namignil, da bi lahko kmalu uvedel tudi visoke carine za uvoz avtomobilov v ZDA. FOTO: AP

Nemčija je Trumpu očitala, da je s svojim dejanjem delno uničil zaupanje med ZDA in Evropo. "S tvitom lahko zelo hitro uničiš veliko zaupanja. Zato je za Evropo toliko bolj pomembno, da ostane enotna in še bolj napadalno brani svoje interese," je na Twitterju zapisal nemški zunanji minister Heiko Maas. "Združena Evropa je odgovor na najprej Amerika," je dodal.

'Trump ni slišal ničesar'

Trump je pred potjo v Kanado navrgel, da bi bilo treba G7 spremeniti nazaj v G8 z vrnitvijo Rusije, česar ni vzela resno niti Moskva, vendar pa je Trump, ki se veliko bolje počuti v družbi avtokratov, kot so Vladimir Putin, Ši Džinping in Kim Džong Un, kot pa v družbi demokratično izvoljenih in odgovornih voditeljev, vztrajal.

Na novinarski konferenci pred odhodom proti Singapurju, kjer se bo v torek srečal s Kimom, je krivdo za rusko zasedbo Krima, zaradi česar so Moskvo izključili iz G8, pripisal predsedniku Baracku Obami, ker je to dovolil, ker Trump menda tega ne bi dovolil.

Ameriški mediji so pred vrhom poročali, da Trump noče v Kanado, ker noče poslušati pridig zaradi svojih trgovinskih in drugih izpadov. V petek so mu kolegi iz šestih držav nizali statistične in druge podatke z dejstvi okrog trgovine.

Vendar pa francoski diplomatski viri pravijo, da Trump ni slišal ničesar in je uprizoril eno svojih dolgih nepovezanih tirad, kar je potem storil tudi z novinarsko konferenco v soboto, zaradi česar so kritični mediji v ZDA začeli spet ugibati o njegovem duševnem zdravju.

Trump je bil v soboto vidno jezen in je vztrajal pri svojem prepričanju, da so ZDA prašiček hranilnik za svet, kar se bo nehalo ali pa se bo nehala ameriška trgovina s svetom. Hkrati je vztrajal, da so njegovi odnosi s kolegi voditelji na vrhu odlični, celo najboljši v zgodovini. Sam je storil vse, da ne bi bili. V soboto zjutraj je na primer zamudil na zajtrk in razpravo o spolni enakopravnosti.

Vzdušje vrha G7 pa je najbolj ponazorila fotografija, ki je prišla iz kabineta nemške kanclerke Angele Merkel in prikazuje Trumpa na stolu s prekrižanimi rokami in Merklovo in druge voditelje okrog njega, ki ga stoje prepričujejo v nekaj.

Trudeau: Ne bomo sprejemali sporazuma, ki bo avtomatično potekel vsakih pet let

Kljub cirkusu je bila izjava sprejeta, vendar pa še ni bila objavljena do novinarske konference Trudeauja, ki je Trumpa tako pogrela, da je objavil žaljivi tvit in se umaknil od izjave. Kanadčan je dejal, da so tisti, ki so pričakovali rešitev sporov s Trumpom okrog trgovine, pričakovali preveč.

"Predsednik ZDA bo očitno še naprej govoril, kar govori," je dejal Trudeau in vztrajal pri tem, da bo Kanada v odgovor na Trumpove carine 1. julija uvedla svoje carine na uvoz iz ZDA v višini 16,5 milijard dolarjev. Mehika je carine že uvedla in podobno bo storila tudi EU, čeprav so se na vrhu G7 menda načeloma dogovorili o začetku trgovinskega dialoga med ZDA in EU v naslednjih dveh tednih.

"Povedal mi je, da bi bile carine napaka, in strinjam se, da si tega nikakor ne želimo. Ne želimo škodovati ameriškim delavcem, ampak na odločitev za nezakonite in nesprejemljive carine na kanadske jeklarje in delavce v avtomobilski industriji in na kanadsko ekonomijo je treba odgovoriti sorazmerno," je dejal Kanadčan in s tem izrazil mnenje praktično vseh udeležencev vrha razen ameriških.

Gladko je zavrnil tudi Trumpovo trditev, da so blizu dogovora o novem sporazumu o prosti trgovini v Severni Ameriki (Nafta), ki bo imel rok trajanja na primer pet let. "Tega ne bo. Ne bomo sprejemali sporazuma, ki bo avtomatično potekel vsakih pet let. To ni trgovinski sporazum. Tega ni na mizi," je dejal.

Sklepna izjava vrha G7 oziroma G6, ker je Trump ZDA umaknil podporo pariškemu podnebnemu sporazumu in zavezi za očiščenje oceanov plastike, med drugim takoj na začetku izraža skupno zavezo za boj proti protekcionizmu in za odpravljanje trgovinskih ovir ter mednarodni trgovinski sistem na osnovi pravil.

Potem pa na skupaj osmih straneh med drugim izraža skupno zavezo, da Iran ne bo nikoli prišel do jedrskega orožja, poziva Rusijo, naj preneha spodkopavati demokracije in neha podpirati sirskega predsednika Bašarja al Asada, poziva k hitrim reformam Svetovne trgovinske organizacije (WTO) ter poziva k večji enakosti spolov.

EU, Kanada, Japonska, Nemčija, Velika Britanija in Svetovna banka bodo za izobraževanje žensk in deklet v kriznih in konfliktnih situacijah namenile 3,8 milijarde dolarjev. ZDA se ne gredo, ampak niso proti.

Kudlow brani Trumpov napad na kanadskega premierja: Res nas je zabodel v hrbet

Ekonomski svetovalec ameriškega predsednika Larry Kudlow je kasneje za ameriške medije pojasnjeval, da so bile Trumpove ostre besede namenjene temu, da ZDA pred pogovori s severnokorejskim voditeljem Kim Jong-unom ne bi bile videti šibke. Kim "ne sme videti ameriške šibkosti" pred torkovim srečanjem s Trumpom v Singapurju, je poudaril Kudlow.

Kanadskemu premierju je očital, da jih je zabodel v hrbet. "Res nas se je na nek način zabodel v hrbet. Naredil je zelo slabo uslugo celotnemu G7," je dejal za CNN.

  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (171)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ni_mi_vse_eno
11. 06. 2018 22.34
+1
Se pa vidi, da je Macron bankir in bo še dolgo vladal.
ni_mi_vse_eno
11. 06. 2018 22.33
Bush ni bil demokratično izvoljen, ker so volitve ukradli. Putin je. Glej: Bush v. Gore: The Endless Election (2015)
Jak Tobim
11. 06. 2018 11.45
+3
trump? v čem je koristen? da pokaže na vso zlaganost evropske in in svetovne zahodne politike, ko se veliko, veliko, veliko govori, presedi cele politične mandate (celo življenje določenih politikov) v mlatenju prazne slame, ki se konča z milijon strani dolgimi podpisanimi izjavami, zavezami, obljubami,.. v praksi pa nič za vsak podpis se ustanovi po državah tisoče delovnih mest, ki pišejo akcijske plane, sestankujejo in ustanavljajo urade,..na koncu pariškega podnebnega sporazuma je tako milijon ljudi po svetu na novo zaposlenih v birokratskem sistemu, ki je slabši od hudo povečanega Kafkinega gradu, plastika (slovenci smo celo dobili nagrado od evropskih birokratov za vzorčni model ravnanja z njo) pa še v nekajkrat večjem obsegu konča v okolju - najprej jo skrbno zbiramo in ločujemo posamezniki, odpelje se v centre ponovne obdelave, odtod pa podizvajalcem, ki jo nikoli ne reciklirajo,..ampak jo na poletni dan z največjo vročino skurijo na prvem polju v bližini stanovanjskih hiš, ali pač roma v tretji svet in od tam v morja, puščave, na ulice,.. Že raje vidim, da take izjave nikoli ne bi podpisali, kot da podpisujejo nekaj kar je podpisano s figo v žepu in je ves planet naučilo, da lahko lažem kolikor se mi zljubi. če doseže trump mir s severno korejo je naredil več od vseh podpisov visoko (ne) kulturnih EU politikov, umakne vojsko iz sirije, se postavi kontra globalnemui kitajskemu imperializmu, zavzame za patriotizem, kot vrednoto,..pa čeprav na neolikan način nas bo naučil, da prenehamo trositi podpise na mrtve dogovore, temveč da se vrnemo nazaj k temu kar politik mora početi - etično z visoko mero kulture podpisati in izgovoriti samo in izključno tisto, česar se bo potem držal in bo izvedljivo - vse kar sedaj gledamo na globalni ravni s strani zahodne diplomacije je balkanizem!
hansola
11. 06. 2018 11.10
+0
Haha, ZDA gre trenutno najbolje v zadnjem desetletju, izpolnil je kar nekaj volilnih obljub in jih še izpolnjuje. Eden boljših predsednikov ZDA.
Kollerik
11. 06. 2018 10.43
+0
impičmen že zamuja...
GrKo666
11. 06. 2018 10.24
+0
Najslabši predsednik v zgodovini ZDA...
puspan
11. 06. 2018 10.33
-3
Ne samo v ZDA, temveč na celem svetu. Bokasa in on bi si lahko delila 1. Mesto.
26277
11. 06. 2018 10.08
+5
Ko gre slabo....kaj ostane....ste gledali včeraj ....zgod...dejstva o Dučeju? Zgodovina se ponavlja. SAMI SMO KRIVI, NE AZIJA.
totnhem
11. 06. 2018 08.46
+13
Amerika bo uničila ta planet.
puspan
11. 06. 2018 10.36
-1
Ne amerika, ampak njen oberkapo Trump, zato upam, da ga bodo še pravočasno postavili na stranski tir.
indal
11. 06. 2018 08.45
+3
"vendar pa je Trump, ki se veliko bolje počuti v družbi avtokratov, kot so Vladimir Putin, Ši Džinping in Kim Džong Un, kot pa v družbi demokratično izvoljenih " A Putin, da ni demokratično izvoljen? Veliko bolj demokratično kot naš pacijent JJ!
urmeka
11. 06. 2018 08.43
+9
Američani ,kdo jih rabi?
Aijn Prenn
11. 06. 2018 08.41
+19
Edino kar Trumpu zares dobro uspeva je to, da USA izgubljajo svetovni primat zdaj na enem, jutri na drugem področju..
Razumnež
11. 06. 2018 08.32
+9
Lep in pa predvsem dolg članek.... Ampak katerega skupnega sporazuma ni želel podpisati pa ni razvidno. Ali je govora o pariškem sporazumu glede zelene politike ?
MeaCulpa
11. 06. 2018 08.25
+6
Vsak si lahko misli karkoli hoče o TRUMP-u priznati pa je treba, da kar dobro izpolnjuje volilne obljube in zaenkrat kar dobro dela za Američane, je pa res, da s tem posledično povzroča težave nam, ampak on je predsednik Amerike in ne rdeči križ. Drugače pa da ne govorim kako briljantno je zadevo izpeljal, samo poglejte zgornjo sliko vsi za mizo M&M (Merkel in Macron) se nekaj vžigata on pa prekrižane roke in nasmeh (slike res povejo več ko besede včasih). Drugače pa je edina možnost, da se nekim pritiskom Amerike upreš prosta trgovina od Lizbone do Vladivostoka....ampak preden se bo to zgodilo
Aijn Prenn
11. 06. 2018 09.18
+1
Težava je v tem, da si vsi tile, ki se po tvojem "vžigajo" nad Trumpom niso ravno IQ sobne temperature in hudo dobro ocenijo mentalni domet sedečega "gazde". In to je tisto kar pri Trumpu tepe USA.
CestniKolesar370Wattov
10. 06. 2018 22.30
-7
Trump dela nekaj kar EU globalistom ne paše... "OMG Trump spet dela probleme". Ovce čiste. Beeeee. Beeeeeeeee.
puspan
11. 06. 2018 10.39
+5
Grimsi, od kdaj pa te imajo pri SDS za friedmana v vlogi ministra za propagando.
Voluhar7
10. 06. 2018 20.43
+9
Naj se zmenijo konji blesavi.
Ka pa mislis
10. 06. 2018 20.19
+3
Kdo tega klumpa se jemlje resno?
CestniKolesar370Wattov
10. 06. 2018 22.36
+0
Cel čas ti ni prav v katero smer gre ta svet. Kam gre EU, kam gre vse. Ko gre Trump v nasprotno smer, ti spet ne paše nič. Houdre pač.
CestniKolesar370Wattov
10. 06. 2018 22.36
-3
Ciymbalta
10. 06. 2018 19.44
+6
Evropa vsi so lizali rit Ameriki , sedaj imajo Ameriko. Če Nemčija želi vozit svoje avtomobile naj plačajo Ameriki carino, to velja za druge države tudi.
Rde?iAlarm
10. 06. 2018 19.52
+47
ekonomija ti ravno ne gre za nemške avtomobile kupljene v ameriki plačajo carino američani
Kollerik
10. 06. 2018 19.12
+16
Trump spet dela probleme. Ta človek je velika sramota za Ameriko.
Rde?iAlarm
10. 06. 2018 19.53
+12
CestniKolesar370Wattov
10. 06. 2018 22.33
+5
Če bi prišel Pahor v EU in povedal, da nam pa ne paše 250k migrantov, bi bile naslovnice Nemških časopisov proti Pahorju točno toliko, kot so danes na 24ur proti Trumpu. Nemci bi pa pisali, da Pahor spet dela probleme. Vidva sta dva houdreta. Z veliko začetnico. Houdreta.
Rde?iAlarm
10. 06. 2018 19.06
+58
azijski tiger je pokupil vse najboljše firme na svetu,amerikanci v paniki,evropa v primežu obeh,rusiji pa dol visi za vsemi
Rade 74
10. 06. 2018 20.14
+14
Al83
10. 06. 2018 17.38
+12
Kako si drzne Trump poskusat normalizirat odnose z Rusijo. Kaj ne ve, da bi to znalo pokvariti Merkline in Makaronove nacte sirjenja EUja proti vzhodu v Ukrajino in naprej.