Tujina

Trump krivdo vali na administracijo bivšega predsednika Obame

Da Nang, 10. 11. 2017 08.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

V Vietnamu poteka dvodnevni vrha Apeca, na katerem je Donald Trump opozoril na nepravični sistem trgovanja, zanj pa je okrivil tudi Obamo. Pozval je k odgovornosti in spoštovanju dogovorov. Omenil pa je tudi Severno Korejo in Kim Džong Una označil za 'diktatorja sprevrženih fantazij'.

Ameriški predsednik Donald Trump je po uradnem obisku na Kitajskem odpotoval v Vietnam, kjer se je udeležil Foruma za azijsko-pacifiško sodelovanje (Apec). Na njem je tudi ruski predsednik Vladimir Putin, toda posebnega srečanja voditeljev ne bo, je sporočila tiskovna predstavnica Bele hiše Sarah Sanders. Trump in Putin sta se sicer nazadnje srečala julija na vrhu skupine G20 v Hamburgu.

Trump je nagovoril voditelje in poudaril, da ne bo več dopustil izkoriščanja ZDA.
Trump je nagovoril voditelje in poudaril, da ne bo več dopustil izkoriščanja ZDA. FOTO: AP
Dvodnevnega vrha v Da Nangu se udeležujejo voditelji 21 držav, med njimi Trump, Putin, Duterte in tudi kitajski predsednik Ši Džinping.

Trump je v govoru voditeljem azijsko-pacifiških držav znova ponovil svojo doktrino Najprej Amerika in napovedal, da ZDA ne bodo več privolile v nepošteno trgovino, zaprte trge in krajo intelektualne lastnine.

"Ne bomo več dopustili izkoriščanja ZDA. Vedno bom na prvo mesto postavil Ameriko, na enak način, kot od vseh vas v tej sobi pričakujem, da boste na prvo mesto postavili vašo državo," je odločen.

Kitajska je medtem že napovedala, da bo odprla svoj finančni trg za tuja podjetja, kar je bila do zdaj ena od ključnih zahtev ZDA in drugih globalnih vlagateljev.

Trump prst ponovno uperil proti svojemu predhodniku

Trump vztraja, da so velike omejitve pri mednarodnem prostem trgovanju, a za to bolj kot Kitajsko krivi Baracka Obamo in njegovo administracijo. "Kdo lahko krivi Kitajsko za zaprte trge, če pa država dela v korist svojih prebivalcev? Ni kriva Kitajska, moj predhodnik ni naredil nič, da bi se meje odprle. Jaz pa se bom boril do konca," je po poročanju CNN dejal Trump.

Trenutni sistem trgovanja se mu zdi nepravičen, saj naj bi že pred leti Amerika odprla svoje meje svetu, ostale države pa so za ZDA svoje zaprle. "Se vam zdi to pravično? Zakaj se to še vedno dogaja? Spoštovati moramo dogovore in biti odgovorni," je še povedal Trump. 

Donald Trump je za zaprte trge okrivil tudi Baracka Obamo
Donald Trump je za zaprte trge okrivil tudi Baracka Obamo FOTO: AP

Ameriški predsednik pa je omenil tudi Severno Korejo in dejal, da je azijsko-pacifiška regija žrtev njenih sprevrženih namer. "Prihodnost te regije in njenih čudovitih ljudi ne sme biti talec diktatorjevih sprevrženih fantazij nasilnega zavojevanja in jedrskega izsiljevanja," je še dejal predsednik ZDA.

Ši nasprotuje Trumpu, Kitajsko imenoval za prvaka svetovne trgovine

Medtem ko Trump opozarja na domnevno nepošteno trgovino in zaprte trge, pa je kitajski predsednik Ši Džinping svojo državo imenoval za novega prvaka svetovne trgovine in globalizacijo označil za "nepovraten zgodovinski trend". Njegov govor je replika Trumpovi doktrini Najprej Amerika.

Kot se je še zavzel Ši, bi morala biti filozofija proste trgovine "bolj odprta, pravičnejša in v večjo korist za vse". Branil je tudi multilateralno trgovino, ki po njegovih besedah revnejšim državam prinaša korist.

"Podpreti bi morali multilateralno trgovino in prakso odprtega regionalizma, tako da bi države v razvoju imele večje koristi od mednarodne trgovine in vlaganj," je še povedal. 

Kitajska bo finančni sektor še dodatno odprla tujcem

Namestnik kitajskega finančnega ministra pa je v Pekingu danes napovedal,  da bo Kitajska svoj finančni sektor še dodatno odprla tujim podjetjem.

Poleg tega bodo odpravljene nekatere omejitve za dostop do lastništva kitajskih bank in skladov. Tujci imajo sicer trenutno lahko v lasti le četrtino kitajskih bank, zaradi česar tuje banke ne morejo igrati pomembne vloge na kitajskem finančnem trgu. 

"Odpiranje finančnega trga bo pripomoglo k razvoju Kitajske," je ob tej napovedi ocenil predsednik ameriške gospodarske zbornice na Kitajskem William Zarit. Številne omejitve, povezane s tujimi investicijami, so po njegovem mnenju dolgo zavirale gospodarsko aktivnost na Kitajskem.

Duterte znova razburja

Filipinski predsednik Rodrigo Duterte znova buri duhove. Pred udeležbo na vrhu Apec, ki poteka v vietnamskem Da Nangu in na katerem sta tudi Donald Trump in Vladimir Putin, se je razgovoril o svoji divjaški preteklosti.

Duterte je že večkrat poudaril, da mu umori niso tuji in da nima zadržkov ubiti človeka.
Duterte je že večkrat poudaril, da mu umori niso tuji in da nima zadržkov ubiti človeka. FOTO: AP

"Ko sem bil še najstnik, sem bil pogosto v ječi. Spopadal sem se tu, spopadal tam," je v nagovoru filipinski skupnosti v Vietnamu povedal Duterte. "Pri 16 letih sem že nekoga ubil. Pravega človeka, v pretepu sem ga zabodel. Star sem bil zgolj 16 let. Bilo je mimogrede. Kako je to šele zdaj, ko sem predsednik," je dejal 72-letni filipinski predsednik.

Dutertejeva krvava vojna proti mamilom prinesla številne žrtve

Duterte v govoru, v katerem je predvsem branil svojo vojno proti mamilom, ni skoparil z žaljivkami na račun svojih kritikov. Napovedal je tudi, da bo oklofutal poročevalko Združenih narodov, če jo bo srečal.

V 16 mesecih njegovega vodenja države je bilo v boju proti prekupčevalcem z mamili po podatkih policije ubitih skoraj 4000 ljudi. Še 2290 jih je bilo ubitih v dogodkih, povezanih z mamili. Več tisoč smrti pa ostaja nepojasnjenih, kažejo uradni podatki.

Kritiki, tako domači kot tuji, opozarjajo, da gre pravzaprav za načrtovane izvensodne poboje, ki jih izvajajo skorumpirani policisti in najeti plačanci.

Duterte tovrstne obtožbe zavrača, največkrat z gnusom in uporabo žaljivk in kletvic. Lani je na primer izjavil, da bi "z veseljem poklal" tri milijone odvisnikov od mamil. Tedanjega odhajajočega predsednika ZDA Baracka Obamo pa je ozmerjal s "kurbinim sinom", ker ga je kritiziral.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (96)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Supervillain
11. 11. 2017 15.07
+0
Trump ravna prav in je zelo pameten.
Bruhalnica24
11. 11. 2017 14.34
+0
Revček brez teleprompterjev ne zna povedat dveh besed.....
Principat
11. 11. 2017 12.51
+0
obama ima še kar nekaj podlasic v omarah b. hiše in v tujini se spretno pripravlja vse da se sprovocira DT v stanje vojne ,, še kako so aktivni v pritisku nanj , ampak to razni novinarski reveži ne zaznajo eni pa imajo direktivo sprevrženega informiranja
Kollerik
11. 11. 2017 08.15
+2
A ta še vedno ni v dotični ustanovi?
Maxx365
11. 11. 2017 08.51
+0
a infrapinga misliš? saj si revež ni sam kriv, mislim da bi takim morali nujno dostop do kompa omejit
Infraping
10. 11. 2017 17.43
-1
O urejanju! Če bo ALYONO motl, de mam mal rumene zobe od vojne, bom poslušal njoeno željo, naj si jih poštriham ali ne. V kakršnokoli barvo. Drgač pa, Alyona, mam še eno željo glede štrihanja sebe. To bo v najini zasebi, da se nasmejeva.
Maxx365
11. 11. 2017 08.52
+1
dej mi povej, a si že kdaj kaj trezen napisal?
Infraping
10. 11. 2017 17.37
-1
Pa kab mogla pol še s Trumpom še nardit, ko bi v Rov šla s Tommyjem, ko bi ven pršla, bi se mogla na ves glas dret, We're MEGALOMANIACS!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!11111 Krojač bi se pa mogu režat sam, sn vaj pa naredu! Nej gre vse v p..... m ..... za kej takga. Pol pa vsi domov, svet se pa svtomatsko ureja dalje v pravilno smer, zato.
Infraping
10. 11. 2017 17.33
-1
Tut pol, kak se v smiseln namen, pretežni v Pravico namenjeni dolgovi racionalno izbrišejo v smiselnem obsegu, in se svet končno v smiseln namen požene dalje. Alyona Zaytseva, ljubim te, in vedno te bom. Tudi če ...
Infraping
10. 11. 2017 17.29
-1
Ne morm verjet, de Henry Kissinger še kr žvi pr treh letih. Mogoče je v pičenju nečesa, seks simbol. Sma z Donaldom bolj seksi, za Ženi svoji.
Infraping
10. 11. 2017 17.27
-1
Pa tut nikol nisn nobenga moškiga v tir po.ff uku, razn kelnerja v baru mojem, ko me je žalu 25 let. Pol je blo, in to je to. Sn ga z absolutno mlahavim, pa mi je pršl na to. Ka je bla vizija tega, je moje. Bar sn zapru. Dejstvo.
Infraping
10. 11. 2017 17.23
-1
Če Alyone brazgotine še nima, jo bo še imela. Prav je tako. Da ne bo rekla,da sem ...
Infraping
10. 11. 2017 17.05
-2
O Subtststu in njegovi Ženi, ki prosita Moža in Ženo. Za perfekten nekaj. Za Vse nas. Lahk bi napisu Substitut, a nisem, ker ima to umetnostni pomen. Hitr ji bom dal lupčka, Ženi, da potrdiva.
piljan
10. 11. 2017 17.04
+1
Hehehehe,trumpek je kot dohtarček ivanček,vse so krivi drugi,sam popolnoma nič.
Infraping
10. 11. 2017 16.54
-1
O vrhunskih golfistih.
Infraping
10. 11. 2017 16.52
-2
Lahko sva samo še v tandemu zmagovitem ali pa smrtna sovražnika, kjer bom zmagal jaz - o najinih ženah. Pusti mojo, seksaj s svojo. Bolečina, ki jo odbijamo, je enaka za vse nas. Tak veš zakaj.
krispan
11. 11. 2017 14.38
Infraping
10. 11. 2017 16.49
-2
Mel sn idejo, Trump, de, če ji me W. fotr, bi mogu pridet k men v klet, de se ga napijeva, pa greva v podzavest za kej takiga. Pa tu Rumsfeld bi mogu pridet, de pokaže, če ma kej sploh. Zej te pa prosim, vzam si dopust, pa jim naroč, Kekcem, de se nej Rov Peilensteina izkoplje. Boma šla not in to je to, de vidma, če pa šilčka ne boš spil, ti bo Brat tvoj večni Gospodar. Bom šel za tabo, ker sem šef Cie, ki to sploh več ni. Samo logika je še. Bodi legenda in stori to, da vidiva, za kaj gre. In pusti mi ontaktirat Ženo mojo, tako kot jaz Tvojo pustim pri meru. Pri meri, primer
Infraping
10. 11. 2017 16.30
-1
S Trumpom sva oba Genija, želim samo, da se reči/zedeve/stvari uredijo, kot je treba in da gremo v pravo smer. O izražanju "pravnikov, tepcev. In o Sodniku.,
Infraping
10. 11. 2017 16.27
-1
Motilo me je recimo to, da moj fiktivni oče ni prišel direkt k meni, da ga peljem v klet, in skrivaj spijeva špricer, liter, potem pa dalje, da smiselno govoriva o svetovni ureditvi. Upam, da je Trump večja legenda, in da bo to storil za naju oba, da naju najini ženi občudujejo, tak kot midva njiju, in da v Večnost zmagava. Abou t timing and possible divorcing in insensible.
Infraping
10. 11. 2017 16.22
-2
Staro mAMO bom danes kaznoval in ji ne bom naštimu tv. Naj se vrti v tem in zbogom - za to ka sn js njej dajal in ka ona meni - pol sn jo še vprašu, pogrešate kej starga ata - ona: niti ne - ker jo je žvel - pa še neki je, ka je nardila - pa sn ji v perfekcijo zbrisu to, de se me niti dotaknal ni - pol pa ko sn sliko njeno vido od zelo prej še, sn pa reku, ja, to pa je od Boga. Za kaj tako grdega, in za mojo lepoto, verjet ne morš čem takem, grša je stokrat od moje fiktivne stare mame. V smiseln namen.,
Infraping
10. 11. 2017 16.05
O Rovu in v pravi veri posvečenih ljudeh.
Infraping
10. 11. 2017 16.03
Pravoslavna cERKEV mi je v redu, ker se lahko duhovniki tam poročajo, vendar, v ODessi, ko sem bil pri maši, mi ni bilo ni všeč, da beraču pred cerkvijo, obnovljeno in lepo, nihče nič ni dal po maši. Kar šli so. Tak da sn moral racionalno razmišljat, daj mu sto, da tudi ti prideš skozi. Bog je mojo desno roko vodil in sem mu dal dvesto. Še duhovnik je šou okrog vogala cerkve, rdeč ko rak, vril nek, se mi poklonil, in to je blo to. enostavno verjet čem takem. berač je bil na berglah in s palico. povedala sva si.