Trump z vojsko grozi tudi Venezueli, tamkajšnji general mu odgovarja: To je dejanje norosti

Venezuelski predsednik Nicolas Maduro je po telefonu skušal spregovoriti z ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom, a ga je ta zavrnil. Trump ni izključil niti "vojaške možnosti" posredovanja v Venezueli, če bi bilo to potrebno. Venezuelski obrambni minister je te besede označil za "dejanje norosti".

Nicolas Maduro

Venezuelski predsednik Nicolas Maduro je zaman skušal stopiti v stik s Trumpom. (Foto: AP)

Bela hiša je v petek sporočila, da je skušal venezuelski predsednik Nicolas Maduro po telefonu spregovoriti z ameriškim kolegom Donaldom Trumpom. Vendar je slednji pogovor zavrnil, vse dokler Maduro v državi ne obnovi demokracije.

Izključil ni niti "vojaške možnosti" posredovanja v Venezueli, če bi bilo to potrebno. Venezuelsko obrambno minister, general Vladimir Padrino, je Trumpove besede označil za "dejanje norosti, dejanje vrhunskega ekstremizma".

"Predsednik Trump je od vsega začetka prosil, naj Maduro spoštuje venezuelsko ustavo, opravi svobodne in poštene volitve, izpusti politične zapornike, preneha s kršitvami človekovih pravic in preneha zatirati venezuelsko ljudstvo. Madurov režim tega poziva ne le ZDA, ampak tudi drugih držav iz regije in sveta, ni upošteval. Raje je izbral pot diktature," je sporočila Bela hiša.

"ZDA so na strani Venezuelcev, ki se soočajo z zatiranjem Madurovega režima in predsednik Trump bo z veseljem sprejel pogovor z voditeljem Venezuele takoj, ko se v državo vrne demokracija," še dodaja sporočilo Bele hiše.

Trump je pred tem na novinarski konferenci novinarjem dejal, da so glede Venezuele, ki se sooča z gospodarsko in politično krizo, vse opcije na mizi. Kaj natančno je s tem mislil, ni razložil.

Venezuela prijela vodji napada na vojaško oporišče

Venezuela

Venezuela je prijela dva bivša častnika narodne garde, ki naj bi stala za napadom na vojaško oporišče. (Foto: AP)

Venezuela je sicer prijela dva bivša častnika narodne garde, ki naj bi stala za napadom na vojaško oporišče v venezuelskem mestu Valencia konec prejšnjega tedna, je sporočil tamkajšnji obrambni minister, general Padrino. Načrtovanja napada sta obtožena Juan Carlos Caguaripano in poročnik Jefferson Gabriel Garcia.

"Voditelja in načrtovalca paravojaškega in terorističnega napada" sta bila aretirana, je v petek dejal Padrino, ki vodi venezuelsko vojsko. Minister je za državno televizijo pojasnil, da so moža aretirali v vzhodnem Caracasu, kjer so ju prepoznali pri cestni kontroli. Preostale člane skupine še iščejo, Padrino pa je poudaril, da bo kazen za "izdajalce naroda" tudi "zgled" za vse ostale.

Dva napadalca so venezuelske sile sicer ubile, osem pa zajele. Caguaripano ter Garcia pa sta pobegnila s preostankom svoje ekipe in ukradenim orožjem.

Okoli 20 napadalcem v uniformah naj bi poveljeval Caguaripano, ki je venezuelsko vojsko zapustil leta 2014. V videoposnetku, ki je po spletu zaokrožil tik pred napadom, je dejanje označil kot legitimen upor proti morilski tiraniji predsednika države Nicolasa Madura. Prav tako je bivši častnik pozval k oblikovanju prehodne vlade in svobodnim volitvam.

Napad je sicer močno zaostril napetosti v dolgotrajni venezuelski krizi in povečal možnosti, da se ta sprevrže v oboroženi konflikt. V nasilnih protestih proti Maduru je od aprila umrlo skoraj 130 ljudi, Madurova ustavodajna skupščina pa si je ta teden podelila neomejena pooblastila za vladanje.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 76
kolbek 13.08.2017 21:37:14
Ja kdo ima največ zapornikov*
Več komentarjev