Tujina

Nad Trumpom ogorčeni celo republikanci: 'To je moralna sramota', rasisti pa: 'Hvala, predsednik, za pogum'

Washington, 16. 08. 2017 06.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min

Ameriški predsednik Donald Trump je znova izenačil neonaciste in rasiste z nasprotniki. "Na eni strani so bili slabi ljudje, na drugi tudi zelo nasilni," je Trump opisal dogajanje v Charlottesvillu, kjer je beli rasist do smrti povozil 32-letno protestnico. V Charlottesvillu so sicer pripravili spominsko slovesnost za 32-letnico.

Na Trumpa se je spet vsul plaz kritik, so pa navdušenje nad njim izrazili v Ku Klux Klanu.
Na Trumpa se je spet vsul plaz kritik, so pa navdušenje nad njim izrazili v Ku Klux Klanu. FOTO: AP
Ameriški predsednik Donald Trump je sklical novinarsko konferenco in na njej znova govoril o nasilnem incidentu, ki se je zgodil v soboto v mestu Charlottesville v Virginiji in v katerem je umrla 32-letna Heather Heyer, potem ko je 20-letni rasist James Alex Fields z avtomobilom zapeljal v množico ljudi, ki so protestirali proti rasizmu.

Trump se je na nasilje uvodoma odzval s kratko izjavo, ki je krivila obe strani. Po hudih kritikah je nato Bela hiša v nedeljo podala izjavo z obsodbo neonacistov in rasistov, kar pa kritikov ni pomirilo. Trumpa so nato sodelavci le prepričali, da je v ponedeljek jasno obsodil neonaciste in rasiste brez moralnega enačaja s protestniki.

Proti rasizmu in ksenofobiji se je treba boriti v ZDA in povsod po svetu, je danes dejal generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres v odzivu na nedavne incidente v ZDA in izjave ameriškega predsednika Donalda Trumpa.

Kritike zaradi prepočasne Trumpove obsodbe belih rasistov so se nadaljevale, vendar bi se sčasoma unesle, če ne bi Trump v torek na novinarski konferenci v svoji stolpnici v New Yorku uničil vse, kar so uslužbenci Bele hiše dosegli v ponedeljek.

Na novinarski konferenci, ki je bila prvotno sicer namenjena podpisu izvršnega ukaza o infrastrukturi in je bila za vprašanja predvidena le ministrica za promet Elaine Chao ter še kakšen gospodarski svetovalec, je Trump namreč znova izenačil neonaciste in rasiste z nasprotniki njihovi ideologiji.

"Direktorji odhajajo, ker jim je nerodno"

"Zakaj vas zapuščajo direktorji?" je bilo prvo vprašanje Trumpu, ki je zaradi odziva glede Charlottesvilla do torka ostal brez treh članov svojega Sveta za predelovalno industrijo, po novinarski konferenci pa so ga začeli zapuščati še drugi. "Zato ker ne jemljejo resno svojega dela in proizvajajo v tujini. Mi hočemo proizvajati doma in odhajajo, ker jim je nerodno," je dejal Trump.

"Zakaj ste potrebovali toliko časa za obsodbo neonacistov?" je bilo drugo vprašanje, ki ga je Trump zavrnil s trditvijo, da ni čakal dolgo, ampak je v nasprotju s politiki in lažnimi mediji le hotel imeti dejstva, preden kaj pove. "To je bila najbolj smešna izjava večera. Trump je doslej vedno streljal po Twitterju, še preden je imel kakšna dejstva," je menil kolumnist Washington Posta Eugene Robinson.

Trump je nato branil svojo kritizirano sobotno izjavo in dodal, da je imel v ponedeljek več dejstev, ko je obsodil le neonaciste in rasiste. Nato je ponovil svojo sobotno enačenje nacistov s protestniki.

"Če mediji ne bi bili lažni, bi povedali, da je bila moja sobotna izjava zelo lepa," je dejal. Na vprašanja, zakaj ga imajo neonacisti radi, pa je dejal, da ga nimajo. "Imate kakšno vprašanje o infrastrukturi? Ustvaril sem milijone delovnih mest," je med drugim odgovoril Trump.

Predsednik o Bannonu: On ni rasist, on je moj prijatelj

Nekdanji veliki čarovnik Ku Klux Klana David Duke je Trumpa po novinarski konferenci pohvalil za pogum, da je povedal resnico in obsodil levičarske teroriste. Trump je leta 2000 Duka označil za rasista in nestrpneža, lani med kampanjo pa ni vedel, kdo je, ko mu je izrazil podporo pred volitvami.

Trump ima sicer v kabinetu političnega stratega Steva Bannona, vodilnega predstavnika tako imenovanega gibanja "alt-right", to je skrajnih desničarjev, ki tradicionalne konservativne vrednote peljejo v smer belega nacizma. "Bannon je moj prijatelj. Je dober človek, ni rasist. Mediji so nepošteni do njega," je odgovoril Trump na vprašanje, ali ga bo obdržal na položaju, in dodal, da "bomo videli, kaj bo z Bannonom".

Trump je na vprašanje o gibanju "alt-right" odvrnil z vprašanjem, kaj pa je potem z gibanjem "alt-left". Tega so si izmislili na televiziji Fox za opozarjanje, da so skrajneži tudi na levici. "Prišli so s palicami in mahali. Bil je grozen dan. Na eni strani so bili slabi ljudje, na drugi tudi zelo nasilni. Tega nihče ne želi povedati. Ampak jaz bom," je Trump opisal dogajanje v Charlottesvillu, kjer je beli rasist do smrti povozil 32-letno protestnico.

"Imel si skupino, ki ni imela dovoljenja za shod in je bila zelo nasilna. Obsodil sem neonaciste, vendar vsi tam niso bili neonacisti. Bili so ljudje, ki so protestirali proti odstranitvi spomenika. Ta teden je Lee, potem bo Stonewall Jackson, in zanima me, ali bo naslednji George Washington ali Thomas Jefferson," je dejal Trump in na pripombo, da to ni isto, odgovoril z dejstvom, da sta oba imela sužnje. "Spreminjate zgodovino, spreminjate kulturo," je bil ogorčen Trump.

Na vprašanje, ali njegove izjave pomagajo celiti rane rasnih delitev v ZDA, je Trump odgovoril, da ustvarja milijone delovnih mest, ljudje bodo služili in plače bodo višje.

V Charlottesvillu spominska slovesnost za ubito nasprotnico rasizma

Žalovanje za Heather Heyer
Žalovanje za Heather Heyer FOTO: AP

V Charlottesvillu v ameriški zvezni državi Virginiji so sicer danes pripravili spominsko slovesnost za 32-letnico. Neonacistične organizacije so napovedovale proteste, vendar njihovih članov ni bilo zraven gledališča, v katerem se je zbralo okrog 1000 ljudi.

Potem ko je v torek na novinarski konferenci v New Yorku izenačil neonaciste in rasiste z njihovimi nasprotniki, je predsednik ZDA Donald Trump danes tvitnil, da je bila pokojnica lepa in neverjetna ter res posebna mlada ženska, ki se je bodo vsi spominjali. Rasistični mediji so jo opredelili kot predebelo, da bi se lahko umaknila drvečemu avtomobilu.

Žalovanje za Heather Heyer
Žalovanje za Heather Heyer FOTO: AP

Na slovesnosti je mati pokojnice Susan Bro skupaj z očetom Markom Heyerjem in starim očetom Elwoodom Shraderjem opisala hčer kot zagreto borko za enakopravnost in pravičnost, ki je želela zatreti sovraštvo. Žalujoči so bili oblečeni v njeno najljubšo barvo - vijoličasto, Mark Heyer pa je dejal, da noben oče ne bi smel pokopati svojega otroka.

V času nemirov sta umrla tudi dva državna policista Virginije, ki sta opazovala dogajanje na tleh, njun helikopter pa se je zrušil zunaj mesta. Mladi rasist iz Ohia je z avtomobilom poškodoval še 19 ljudi.

Newyorčani so Trumpa ob včerajšnjem prihodu domov na 5. avenijo pričakali s protesti.

Do Trumpa niso kritični le demokrati, ampak tudi republikanci

Predsednik predstavniškega doma ameriškega kongresa, republikanec Paul Ryan, iz Wisconsina je v odzivu dejal, da je treba biti z obsodbo belega rasizma jasen. "Ta nestrpnost je v nasprotju z vsem, na čemer sloni naša država. Ne more biti nobene moralne dvoumnosti."

"Nobenega moralnega enačaja ni med rasisti in Američani, ki se jim postavijo po robu," je sporočil republikanski senator iz Arizone John McCain. Podobno mnenje so izrazili tudi drugi republikanci, demokrati pa so seveda šli malce dlje.

"Kot Jud, kot Američan, kot človek nimam besed za izraz gnusa in razočaranja. To ni moj predsednik," je dejal demokratski senator s Havajev Brian Shatz. Neonacisti in rasisti so konec tedna v Charlottesvillu med drugim namreč tudi vzklikali: "Judi nas ne bodo nadomestili."

"Predsednik ZDA je branil neonaciste in krivil tiste, ki obsojajo sovraštvo in rasizem. To je bolno," je dejala demokratska senatorka iz Massachusettsa Elizabeth Warren. Trumpov rojak, senator Chuck Schumer, iz New Yorka pa je dodal, da se je Trump postavil na stran belih rasistov, ki so ga pohvalili.

Demokratski guverner Virginije Terry McAuliffe je zavrnil Trumpovo trditev, da so prišli v Charlottesville mirni protestniki proti odstranitvi spomenika, ki so jih napadli divji levičarji. "Prišli so oboroženi neonacisti, klanovci in beli rasisti, širili sovraštvo in izzivali spopad. Eden od njih je umoril mlado žensko. To nista obe strani," je dejal.

Trump je najprej presunil ameriške televizijske voditelje. Nekdanja direktorica komunikacij Bele hiše pri Georgeu Bushu mlajšemu Nicole Wallace se je spraševala, kdo bo zdaj odstopil. "Kdo lahko še naprej dela za tega človeka, ki dobiva pohvale od Davida Duka?" je dejala in Trumpa opredelila kot sramoto za republikansko stranko.

Republikanski komentator Charles Krauthammer je predsednikove besede označil za moralno sramoto. "Zadnjih 50 ali 60 let smo razumeli, da je zgodovina suženjstva in rasizma v naši državi nekaj posebnega. To bolezen smo morali zdraviti." "Kar Trump ne razume, je to, da so vse skupaj sprožili nacisti in edina žrtev je bila žrtev nacista," je še dejal glede dogajanja v Charlottesvillu.

Trumpov Svet za predelovalno industrijo je po novinarski konferenci zapustil vodja največje sindikalne organizacije v ZDA AFL-CIO Richard Trumka. "Ne morem biti član Sveta za predsednika, ki ne zavrača nestrpnosti in domačega terorizma," je dejal Trumka. Pred njim je odstopil tudi predsednik Zavezništva ameriške predelovalne industrije Scott Paul.

Na Trumpove izjave se je odzvala tudi britanska premierka Theresa May, ki je poudarila, da se je pomembno odzvati "na skrajno desničarske poglede – kjerkoli in kadarkoli jih slišimo".

Ku Klux Klan: Hvala, predsednik, za poštenost in pogum

Trump pa je razveselil rasiste. Nekdanji veliki čarovnik Ku Klux Klana David Duke, ki je Trumpa po ponedeljkovi obsodbi rasistov kritiziral, je bil v torek poln pohval. "Hvala, predsednik Trump, za poštenost in pogum, da poveš resnico o Charlottesvillu in obsodiš levičarski terorizem," je sporočil Duke, ki ga je Trump leta 2000 javno označil za nestrpneža in rasista. Duke je lani podprl Trumpovo kampanjo, Newyorčan pa je trdil, da ne ve, kdo je Duke.

Rasistični provokator in ideolog Richard Spencer je že v ponedeljek dejal, da ne verjame v iskrenost Trumpove obsodbe njegove ideologije, v torek pa je dobil potrditev. "Trump je za resnico in njegova izjava je bila poštena in odkrita," je sporočil.

Tako Duke kot Spencer sta bila konec tedna v Charlottesvillu. Duke je v soboto na zborovanju rasistov povedal, da bodo izpolnili Trumpovo obljubo in si vzeli državo nazaj. "V to verjamemo, zaradi tega smo volili Trumpa," je zatrdil.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (1666)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

BUONcaffee
17. 08. 2017 16.29
-3
Ma ni problem, ker je zgodba prenapihnjena. V Ameriki se najdejo posamezni nestrpneži kot povsod po svetu, ni pa tako kot so nam jo prikazali. Jaz sem videl v Italiji že marsi kaj pa mi nikoli noben ni naredil nič. Za prepir sta potrebna dva. Tisti kateri sodijo takim ljudem pa je država in ne druga množica ljudi. Kdo so oni, da so sodili nacistom???? Za to je država da uredi stvar.
contadino
17. 08. 2017 16.21
+3
Ni problem v Ameriki , četudi mi je njihova vloga v svetu odvratna in nesprejemljiva . Ameriškega predsednika ima velik del sveta za pajaca , a če bi nam prišel na obisk , se bi cel naš politični vrh, vrgel na kolena in plazeče prikimaval njegovim izjavam .Kako moramo biti ponižni in poslušni, nam je že naš predsednik pokazal . Trampova zvezda bi kmalu ugasnila , če bi večina držav igrala pošteno igro . A politika zda se ne bo spremenila , vse dokler , v njihovi hiši , ne bo prišlo do požara . Res pa je, da je še nekaj držav, ki igrajo podobno igro kot amerika .
BUONcaffee
17. 08. 2017 16.18
-2
V bistvu bolj razmišljam o zadevi bolj se mi zdi zgodba prenapihnjena kot dejansko je. Zdi se mi kot, da poskušajo z prikazovanjem vsega skupaj škoditi Trumpu in nič drugega. Take zgodbice o nekem nacizmu in nestrpnosti zaradi določenih posameznikov probajo izkoriščati proti Trumpu kateri z tem nima nič. Gre za interese v ozadju in to je to.
BUONcaffee
17. 08. 2017 15.44
+0
Sedaj razumem zakaj je M. Jackcson hotel postati belec.
Al83
17. 08. 2017 15.23
+1
Mislim zdaj ste šli pa u polno. Mislim David Duke, ki je bil nevem koliko let v demokratski stranki, ob enem pa klanovec, in zdaj ni klanovec že trideset let, in ga nastavljajo Trumpu, zato ker je med volitvami rekel da podpira Trumpa. Kaj pa glavni zmaj klanovec in demokrat Robert Byrd, ki je bil Hillarijin mentor. Kar se pa tiče republikancov ali bolje rečeno neokonzervativcev, kot so Ryan, McCain, Warren,Schumer in podobnih, pa ti isti nasprotujejo Trumpu od prvega dne njegovega kandidiranja, vse skozi primarne volitve, pa po tem so isti šli volit za Hillari, in od izvolitve mu mečejo polena pod noge vsak dan, ta zadnja stvar je McCain od znotraj preprečil preklic obamacera. Protest so organiziral unite the right, zaradi odstranjevanja kipov konfederalistov po južnih državah ZDA, tako da so desničarji imeli vso pravico biti tam, saj je bil shod prijavljen in zakonit. Tam pa seveda niso imeli pravice protestirati skrajni levičarji, ki protiprotesta niso prijavili in za to po zakonu niso imeli kaj tam iskati. Levičarji so prišli na protest z koli, verigami in molotovkami, videl sem pa tudi na posnetkih primere z doma narejenimi metalci ognja. Tako, da ni treba lagat, da druga stran ne obstaja. Še posebno po tem kar smo videli na g20 v nemčiji ali pa na protestih v Berkliju. AntFa so prišli iz cele ZDA, verjetno, kot je to po navadi z organiziranim prevozi Sorossovih avtobusov, z čistim namenom agitacije in konflikta.Trump je povedal edino pravlno, ko je rekel, da so slabi ljudje na obeh straneh. Ko levičarji grejo nekam z eksplicitnim namenom delat kaos in konflikt, in po tem se enemu od njih v nastalem kaosu in vojni coni ki jo naredijo, nekaj zgodi jih seveda levi mediji, kar je 90% medijev predstavijo kot totalne žrtve in to poskušajo spet kot vedno izkoristiti za pridobitev maksimalnega možnega političnega kapitala. Do sedaj sem videl na televiziji posnetke avta, ki je zapeljal v množico že vsaj stokrat. Zakaj nam niste pokazali posnetkov mohamedovega tvornjaka, ki gazi množico v Nici, ali pa Berlinu. Kaj na te ljudi se pa ne smemo razjezit, a hinavci. Kaj se je pa zgodilo z #notall ali pa #dontlookbackinanger, a? Pozab to, kle je morilec belec in nacional socijalist, zato bomo spustil kladivo nanj s polno silo, pa tudi na vse desničarje in seveda njihovega voditelja, a ne? Trump ima tukaj povsem prav so norci na desni-nacijonal socijalisti in norci na levi-antifa huligani. In nacijonal socijalisti sploh niso pravi desničarji, ker so socijalisti in socijalizem je v nasprotju z osnovam desne filozofije, kot je osebna svoboda in pravica do osebne lastnine, pa prosti trg ljudi, surovin, izdelkov in idej.
AlternativeFacts
17. 08. 2017 15.49
-1
Khmm...D.Duke je bil na protestu, kjer je govoril o tem, kako bodo uresničili to,. kar jim je obljubil Trump v predvolilnih shodih...Kakšna je bila ikonografija in kaj so vsklikali oboroženi desničarji je pa jasno...Tu, pa si lahko ogledaš jok enega teh podpihovalcev "ljubezni"....."Pogledajte kako američki neonacist cmizdri nakon što je saznao da ga traži policija".....
Al83
17. 08. 2017 16.40
+3
Wow, to je tvoja asociacija med Dukom in Trumpom, da je Duke na shodu govoril o Trumpu. In o čem so govoril? Da je treba zgraditi zid in izgnati ilegalce, kar bi po zakonu morali narediti tak in tak. Niso dolžni Ameriški davkoplačevalci živeti Meksikancev, kakor mi nismo dolžni plačevati ti. romom po 1500e na mesec socialne. Kar se mene tiče, dokler ti v neki državi ne delaš vsaj deset let ne bi smel imeti pravice do nikakršne socialne in pa podobnih transverjev, pa če si državljan ali pa ne. Kar se pa tiče ikonografije, pa dokler ne bo prepovedana komunistična ikonografija, tudi proti nacistični ne bom nič rekel. So komunisti pobili mnogo več ljudi. Na zadnje so bili pri nas agresorji Srbi in komunisti JLA devetesetega, kar je dosti bližje od druge svetovne. Ne vem zakaj nismo še zrušili spomenikov naših Agresorjev, ki so hoteli podjarmit naš narod, je že skrajni čas da spomeniki JLA gredo.
Uporabnik113189
17. 08. 2017 13.54
+0
Očitno bomo potrebovali dolg premislek o tem kdo je za nas dober in kdo slab. Pa bi priporočil za začetek, ali je za nas dobro da Iran uspe z jedrskim orožjem, podobnimi medcelinskimi raketami kot Kim? Naj dodam drobno opombo, zanje smo v EU neverniki. To tudi odkrito razložijo. Da ne omenjam SA, kjer so sploh odtrgani. Če so danes tolerantni ali bodo tudi v bodoče ko bodo imeli orožje? Praksa kaže da temu ni tako. Pa nimam nič osebno proti njim, samo vprašam. Tudi Kim ni ravno nek mirovnik, se mi zdi.. Njegove neumnosti z orožjem presegajo vse mere dobrega okusa. Dobro da so se vsaj v ZN zbudili.. Čeprav dvomim da bo kaj zaleglo. Pa če kdo misli, da nam bodo kitajci ( v primeru svetovne prevlade) prinesli visoko kulturo, naj se raje prepriča dvakrat. Komaj so zlezli iz fevdalizma, pa komunizma. Če so industrijo dobro razvili, to ne pomeni da so tudi svojo kulturo. Mislim da bomo večina obravnavani kot pridne mravljice vse dokler ne bo postala gnojilo.Da ne bi kdo sanjal o kakem socializmu. Nekaj je gotovo, morali se bomo opredeliti. To ne bo lahko in v prihodnosti bo svet precej bolj krut kot je že danes. Mnogo bolj kot smo do sedaj tega vajeni..To dokazujejo množična begunska taborišča v katerih ni mogoče ne živeti ne umreti. Pa tudi izhoda od tam ni. Ali se niso koncentracijska taborišča tako začela? ZDA so talilni lonec, tam se mora začeti, ker so najbolj razvit del kapitalizma. Napetosti v njihovi družbi so izjemne, če se kdo spominja napetega ozračja pri nas v letih pred osamosvojitvijo, je situacija tam enaka. Nekaj se bo zgodilo pri njih in to kar se bo, bo precej nasilno. Napetosti se pač morajo sprostiti, fizikalni zakon. Brez Trumpa ali z njim, en sam človek ne more spremeniti vseh napetosti v družbi pa če je tudi predsednik. Lahko samo jaha na teh valovih, stvari pa bodo šle bolj ali manj svojo pot. Pa kdor misli da temnopolti rasisti ne obstajajo, naj premisli še enkrat..
BUONcaffee
17. 08. 2017 13.28
-3
ZDA bo velika kolikor si jo boste naredili v vaši glavah. Država kot vsak država z svojimi plusi in minusi.
prašek
17. 08. 2017 13.41
+0
Ti pa boš vedno ostal majhen ! Sploh inteligenčno !!!
Ronin SLO
17. 08. 2017 13.52
+0
BUONcaffee
17. 08. 2017 14.11
+0
BUONcaffee
17. 08. 2017 13.26
-2
Konec koncev rasizem v ZDA ni naš problem. Ne vem kaj toliko pompa glede tega. Drugorazredna tema.
BUONcaffee
17. 08. 2017 13.10
-1
Trump je po prednikih Nemec. Njegov praded je prišel v ZDA iz Nemčije.
BUONcaffee
17. 08. 2017 13.24
-2
Melanija je hotela biti Avstrijka a se ji ni izšlo.
korintos23
17. 08. 2017 13.27
-1
BUONcaffee
17. 08. 2017 13.09
-5
Meni je všeč multikultura in multi ljudje. Jaz bi živel v Ameriki, ker je toliko različnih ras in kultur.
Degnar
17. 08. 2017 13.17
+6
Super pojdi kamor ti paše. V Sloveniji živimo Slovenci in naj tako tudi ostane.
BUONcaffee
17. 08. 2017 13.20
-2
korintos23
17. 08. 2017 12.11
+5
Dobro da si je Kim premislil!
prašek
17. 08. 2017 12.13
+1
Ampak pred tem je pa dobro ponižal Krampa !
Apostol1
17. 08. 2017 12.33
+1
korintos23
17. 08. 2017 12.38
+3
Kaj si te misliš kakega norca je naredil iz njega, celi svet je vedel da Kim ne bo začel vojne, tako pa spet ni nor.
BUONcaffee
17. 08. 2017 13.08
-5
BUONcaffee
17. 08. 2017 13.22
-6
Kim je naredil norca sam iz sebe. Še Kitajci ga imajo dovolj.
korintos23
17. 08. 2017 13.27
+4
Kitajci in Kim v duetu zelo dobro Trumpa smešijo.
korintos23
17. 08. 2017 11.48
-4
Meni se pa zdi da se najbolj kolca po Jugi ravno spreobrnjenim, rasistom.
BUONcaffee
17. 08. 2017 11.11
-13
Ne razumem zakaj so nekateri ljudje rasisti????? Sploh za ZDA srce demokracije si nisem mislil, da so še v starem veku.
korintos23
17. 08. 2017 11.14
-8
Staroselce imajo v rezervatih, prišleki so se pa sprebarvali kak satan.
Morana7
17. 08. 2017 11.27
+10
ČrnaWahta na ta argument običajno folk napiše, da je revščina neizpodbiten faktor ampak ta folk dobi nastanitve in tudi žepnine...jih torej kdo sili v kriminal za preživetje? Če nimaš za jest greš koga posilit al kje je tu korelacija revščina in poslistvo?
Morana7
17. 08. 2017 11.32
+11
Revščina je sicer faktor, ker ta folk dejansko ni sredni sloj ampak še večji je pa pomojem njihova skupnost, ki na neka dejanja npr. posilstva gleda kot na upravičena in normalna, nato en tak dobi smešno nizko kazen in s tem še dodaten signal, da to pa ja ni nič kaj takega.
nikhrast
17. 08. 2017 11.32
-7
Pa zakaj toliko rasistov po Sloveniji, poglej komentarje. Zakaj toliko podpore Trumpu, pa toliko graje na antifa
Degnar
17. 08. 2017 11.33
+12
Revščina je lahko faktor za kriminal. Vendar ne v tem primeru. Dobro situirani ljudje so se šli boriti v vrste ISIS-a ne zaradi denarja ampak zaradi verskega prepričanja. Za kriminal ki ga izvajajo prišleki po Evropi je v glavnem kriva njihova kultura v kateri vera igra veliko vlogo.
Degnar
17. 08. 2017 11.34
+8
Degnar
17. 08. 2017 11.35
+8
nikhrast - odgovor na to je precej enostaven.
AlternativeFacts
17. 08. 2017 11.50
+2
Res me zanima, zakaj je po vaši razlagi, na švedskem več posilstva..Uradna razlaga je sicer povsem jasna, in ne govori o tem, kar vi nabijate.....
Degnar
17. 08. 2017 11.56
+11
AlternativeFacts@ no povej zakaj se je stevilo posilstev na Svedskem povecalo za 1600 procentov po prihodu migrantov. No daj da slisimo vsi kako bos opraviceval take stevilke.
Degnar
17. 08. 2017 12.01
+4
Vse je povezano z njihovo kulturo in vero. Recimo bobu bob.
Degnar
17. 08. 2017 12.09
+6
Beli moški smo prikazani kot nee izkoriščevalske pošasti od katerih jih je treba osvoboditi skozi razna feministična gibanja. Resnica je povsem drugje.
AlternativeFacts
17. 08. 2017 12.38
-2
ČW@ Poišči, kaj je švedski minister povedal, ko je klovn A.Jones nabijal bedarije okoli švedske.....Začne se s tem, da je toleranca do posilstva na švedskem praktično nična, zato je že dovolj da nekdo žensko prime za rit, pa ga ta lahko obtoži posilstva.....Sedaj pa se le potrudi in pobrskaj po guglu....
Degnar
17. 08. 2017 12.43
+4
Da da. Hočejo skriti dejstva pa jim ne uspe. Kot so prikrivali obstoj no go con. Ko je prišla avstralska TV mreza da se prepriča na lastne oči so hitro ppotrdili da je to res. Trenutno je na švedskem 55 mest kamor si policija ne upa oziroma za patruljiranje zaprosi lokalnega imama.
Degnar
17. 08. 2017 12.44
+4
Na spletu je posnetek isci 60 minute sweden na yt. Oglej si ves blišč multikulti keke.
AlternativeFacts
17. 08. 2017 12.49
-3
Nič nočejo skriti dejstva. tako imajo zakonodajo in ta zakonodaja jim dviguje statistično povprečje posilstev...kar pa se video posnetkov tiče..ja imaš jih, problem pri njih je, da je en kup fake posnetkov....Kot jke bil recimo posnetek, na katerega se je limala naša "poštena" desnica z fotografom na čelu, na koncu pa se je izkazalo da je posnetek star in iz taivana in ne Italije, ter da nima nobene veze z migranti....
Degnar
17. 08. 2017 12.59
+1
Ja ja vse je fejk ane. Si pogledal posnetek avstralske TV. Upam da ja. 25. junij 2017 šef švedske policije prosi državo za pomoč. Poglej si še to. Išči sweden police boss help. Vse kar povem so preverljive informacije. Ti pa prosim ne laži. Ljudje trpijo zaradi lažnjivcev kot si ti.
Degnar
17. 08. 2017 13.03
+1
Ko ti šef policije pove v obraz mislim da je z tvojimi alternativami konec. Dejstva so na mizi.
Morana7
17. 08. 2017 13.28
+1
Ena izmed teh sprememb je bila v 2013 denimo, da se tudi poslilstvo ženske, ki se ne brani, je nemočna v šoku ali nezavestna tudi šteje kot poslilstvo...tako, da niso dodali samo šlatanja in podobnih dejansko manjših prestopkov.
AlternativeFacts
17. 08. 2017 13.30
-1
hahaha oh joj, a si ti bral še kaj drugega razen teh manipulativnih novic? Ja res je, švedska policija je prosila za pomoč, ampak kaj manjka v tem, kar si ti bral? Daj poišči, na spletu..hahaha kera snežinka, komplet oprana...... :)) ...No da se ne boš matral po nepotrebnem, tu imaš tisto, kar ti manipulativni mediji tipa Infowars nikoli ne bodo povedali: "Malmö police chief: 'Help us'"... res si muffin :))
Degnar
17. 08. 2017 13.30
+2
Tako je Morana. Smisel migracij je zamenjava populacije kot si lahko preberemo na strani združenih narodov. Reprodukcija pri tem igra pomembno vlogo. Elita pri posilstvih pogleda stran samo zato da je cilj dosežen. Trpljenje je postranska zadeva tako ko kolateralna škoda v vojni.
Degnar
17. 08. 2017 13.33
+2
AlternativeFacts@ mucek ne laži drugim in sebi. Intervju z šefom policije je na spletu vsak si lahko pogleda sam. Ne prikrivaj resnice.
AlternativeFacts
17. 08. 2017 13.36
-3
ČW@ Ja saj sem ti prilepil intervju...Tisto, kar ti prodajaš je manipulacija, dokazana tudi iz strani tega policaja..ker jolbe...... :))
AlternativeFacts
17. 08. 2017 13.39
-3
Morana@ Ja vse so dodali, zatio tudi takšen porast statistike....Na tisto drugo, zakaj se ne objavi ime storilca, je pa zadeva zelo enostavna, dokler ni pravnomočno obsojen, velja za nedolžnega. ...
Morana7
17. 08. 2017 13.43
+2
AF posnetki so nekateri tudi fake se strinjam, kejr je volja je tudi pot ampak speltna stran statističnega urada Švedske pa ni fake ampak uradna državna statistika.En krasen primer politične korektnosti, kjer je pomembno kakega porekla so žrtve, kje so bile posiljene, so storilca poznale ali ne, o poreklu storilcev pa rajši ne razpredajo. Imam še en popravek in sicer "88% avtohtone švedinje in švedi." tole ne drži pravzprav statistika kaže, da je večina žrtev potomk 2 generacije priseljencev, Za površno prebrano, razumljeno in zapisano se vnaprej opravičujem.
AlternativeFacts
17. 08. 2017 13.44
-4
ČW@ Daj ne kakaj bedarij....Policaj ki je prosil za pomoč je fehtal lokalno skupnost da bi sodelovala pri dokazih. Nikoli ni omenil nobenih migrantov.pardon omenjal je ....Ampak mediji, ki sebeoznbačujejo za "glasnike resnice" so vso zuadevo zmanipulirale v to, kar ti snežinka oprana lepič...To je povedal tudi poliocaj in jaz sem ti še prilepil članek, ki to dokazuje.....
AlternativeFacts
17. 08. 2017 13.48
-4
Morana@ Se ti delaš neumno? Seveda statistični urad potrjuje dvig statistike posilstev, če se je metodologija obravnavanja posilstev spremenila in sedaj praktično vsak dotik ki ni odobren tretira kot posilstvo...ja eni pa ste pametni za znort.....Samo iz firbca, statistični urad tudi potrjuje dvig obsodb na temo posilstev? Ali samo potrjuje dvig prijav posilstev? ....
Morana7
17. 08. 2017 13.53
+2
A si sploh prebral kaj pišem? Analizirajo vse samo porekla storilcev ne, s kakšnim namenom se ščiti folk obsojen ne osumljen posilstva in drugih dejanja vezanih na spolno nedotakljivost? Tudi pišem, da logično, da je številka večja zaradi zakonodaje, ker je to ja logično....očitam jim nekaj drugega. Zdaj a nočeš razumet napisanega ali si pa ti malo neumen...odločitev prepuščam tebi.
Degnar
17. 08. 2017 13.54
+2
AlternativeFacts@ mucek ne laži. Dejstva so na mizi tvoje prikrojene alternativne resnice nas ne zanimajo.
AlternativeFacts
17. 08. 2017 15.30
-2
Morana sem prebral, vprašanje je ali si ti razumela napisano: kaj pove statistika? Govori o PRIJAVLJENIH posilstvih, ali OBSODILNIH sodbah storilcev....Ne ščiti se folk ki je obsojen, te lahko prebereš na uradnih objavah, katere izda sodišče, ščiti se folk, ki je šele v postopku sojenja. Kolikor deluje človeška zarukanost, bi ob objavi imena potencialnega obsojenca, lahko takoj zaključili s sojenjem, ker bi ga zarukančki avtomatsko razglasili za krivega...Sem bil sedaj dovolj jasen?.....ČW@ Se trudim da bi ujel tvojo veličino.....
Degnar
17. 08. 2017 15.35
+0
AF@ nisem velik sem le majhen nepomemben državljan Slovenije.
AlternativeFacts
17. 08. 2017 15.46
Če ti že doma niso vcepili samospoštovanja, potem vsaj na znanje vzemi to dobronamerni nasvet..."Ne obstajajo veliki, mali, pomembni ali nepomembni državljani, obstajaj osamo državljani"..Enakopravni da se razumemo.....
Degnar
17. 08. 2017 15.55
-1
Ceprav si hotel dobri se zelo motis. Svet je piramidna hirarhija. Z mislijo na enakopravnost mirijo drzavljane. Reci mi da ne mislis da smo v resnici vsi enakopravni. Zo je samo iluzija za lazje vladanje.
Degnar
17. 08. 2017 15.56
+1
Za drzavo si vreden samo toliko kolikor drzavi doprineses z delom in dejanji. Ce te drzava kar tako v nekaj letih zamenja za tujo populacijo ves da nismo vredni pocenega grosa.
AlternativeFacts
17. 08. 2017 16.10
-1
Država je abstraktni pojem...daj začni pri osnovah, recimo brez državljanov ni države....kapital pa je ustrojen po piramidi to pa ja...samo kapital ni država
M_teorija
17. 08. 2017 11.04
-4
Težko bo zapreti Pandorino skrinjo nestrpnosti, težko zaustaviti snežno kepo sovraštva, katerih akter je Trump zaradi lastnega pohlepa!?
Degnar
17. 08. 2017 11.11
+7
Ustavite naseljevanje tujcev na Slovenski zemlji. Tukaj zivimo slovenci in slovenke in tako naj tudi ostane. Dokler prodajate državo globalistom se nimamo kaj zgovarjati.
korintos23
17. 08. 2017 11.14
-3
Črna..., a v Ameriko ste se pa lahko naseljevali in prvotne prebivalce zredčili?
Degnar
17. 08. 2017 11.17
+3
Koga so zredčili indijanci preden je belec zredčil njih?
AlternativeFacts
17. 08. 2017 11.54
+0
ČW@ Ti pa si snežinka 1 klase..Po tej tvoji neumni logiki se povsem za brezveze vžigaš okoli migrantov....Ker vsi so nekoč nekoga izrinili, tudi Slovani, ali če hočeš Slovenci, smo pred davnimi leti nekoga izrinili iz tega prostora...Torej je potem vse OK, pač močnejši izrinbe šibkejšega......Bi pa res rad od tebe slišal, koga so Indijanci zredčili, zgleda ti to zelo dobro veš....
Degnar
17. 08. 2017 12.15
+1
60 000 let nazaj prihod paleoamericanov/Luzia. Genoocidiranii ali izrinjeni od kasnejsih naselitev ameriskih indijancev ki jih poznamo danes.
AlternativeFacts
17. 08. 2017 12.32
-1
(paleoamericanov/Luzia) je nič drugega kot INDIANKA iz paleolitika...Torej ti si sedaj navrgel da so Indijanci sami sebe izrinili.. :))
Degnar
17. 08. 2017 12.35
+0
Kas si pa sedaj zmisljujes. Vsak lahko preveri kar sem napisal.
Degnar
17. 08. 2017 12.36
+0
Enostavno napisi american indian in dobis na strani natio.nal geogra.phic
Degnar
17. 08. 2017 12.38
+0
Tam ti lepo piše da so bili izrinjeni oz genocidirane. Upam da znaš brati.
Apostol1
17. 08. 2017 12.39
+2
M_teorija lepo si napisal v vseh komentarjih ,žal ti le tule lahko dam več kot en plus+++++++++++++++++
AlternativeFacts
17. 08. 2017 12.55
ČW@ Nič se ne izmišljujem...(paleoamericanov/Luzia) je Indianka iz paleolitika.....Res da ima ozek obraz, kar je antropologom dalo misliti, da gre za neindiance, ki da so živeli na prostorih S in J Amerike, samo jim je idejo prekrižalo indijansko ljudstvo Aimore, Portugalci so jih poimenovali Botocudo, ki imajo tudi ozke obraze kot ta Luiza...Tu pa se zgodba o tem, da bi Indijanci kogarkoli izrinili tudi končala....
Degnar
17. 08. 2017 13.21
+1
National Geographic pravi drugače. e ti opravičujem če si bil pri raziskavi zraven in veš več. Vendar dvomim.
AlternativeFacts
17. 08. 2017 15.18
NG pravi, da primer stoji na sodišču.....snežinka.....Antropologi, ki so delali na tem primeru pa so Rolando Gonzalez-Jose, Frank Williams in William Armelagos ...Da so primer zaključili pa gre zahvala ljudstvi Aimore, ali po portugalsko Botocudo. zahvalkjuoč temu ljudstvu danes velja, da je Luiza indianka, njena oblika pa je genetsjka deviacija....Brskaj za "Genetic drift " da boš razumel zakaj je Luiza Indianka.....
Uporabnik113189
17. 08. 2017 11.04
+1
Ko so že protestirali proti spomeniku, naj odvržejo še dolarje, na njih je tudi slika tistega, ki je bil lastnik sužnjev. Gotovo so zanje ogabni. Po možnosti naj tako protestirajo v moji bližini..
AlternativeFacts
17. 08. 2017 12.16
Klasik@ Bi se ti tudi rad zapeljal v množico ljudi, kot se tvoji idoli v Evropi in po novem tudi v ZDA? Ti na površje buta potaškana osebnost ti naci lover? Napačno si dojel vso zgodbo...Tisti ki so bili povoženi, niso protestirali proti kipu, Ta kip bi itaq padel, ker je bila sprejeta politična odločitev, ampak so protestirali proiti takim kot si ti, torej zagovornikom družbene neenakopravnosti...Tu pa imaš še video posnetek junaka, ki je za nekatere na "mirnem" protestu oboroženih desničarjev, ki so bolj kot protestirali proti podrtju kipa, pozivali k pobojem vseh drugače mislečih, ki sedaj, ko je fasal aretacijo, zajokal kot otrok....(vir:yt - American Terrorist Christopher Cantwell balls his eyes out)....če ti gre angleščina težko v uho, lahko tudi počekiraš indexov članek "Pogledajte kako američki neonacist cmizdri nakon što je saznao da ga traži policija"....In še ena malenkost, na dolarjih je slika predsednika ki je postavil ZDA na svetovni zemljevid, ko je takrat še britansko kolonijo odtrgal od Britancev (Washington) in predsednika ki je začel protisuženjsko politiko Jefferson.....
Uporabnik113189
17. 08. 2017 13.01
+1
Mnogo besed ne spremeni dejstva da so vsi bili lastniki sužnjev.
Uporabnik113189
17. 08. 2017 13.07
+0
Prvič, nisem noben ljubitelj nacistov. Drugič pa sovražim neumnost. Noben nacizem ali pa fašizem se ne more začeti v državi vse dokler ga ne podpre politika. Ali še bolje stranka skupaj s kapitalom. Iz zgodovine je jasno razvidno, da so se zgodbe začele šele takrat, ko so stranke pod svojim okriljem in politično zaščito imele svoje nasilneže, ki so vse skupaj izvajali. Politični botri pa so se sprenevedali. Nihče ni vedel kaj ima Pavelič v svoji pisarni v košari. Na zunaj je bil kar prijeten, celo njegove izjave so bile mnogokrat sprejemljive. V ozadju pa se je dogajalo, v tišini. Ko smo izvedeli je bilo prepozno za tisoče. Brez politične zaščite so vsi malce bolj skrajni kaj hitro navadni kriminalci in so jim ure štete. Vidimo kako so zaščiteni naši politiki, pa so njihove izjave še precej bolj pekoče. Sam se poskušam dokopati do ozadja, kdo v javnosti govori eno, v ozadju pa podpira zločin. Trump ni politik, njega je lahko izzvati do nepremišljenih izjav. In tako trešči kar mu pade, izzove pol države. Razloži pa resnico, vsi so bili nasilni pa je to levici všeč ali pa ne. Zvit politik bi izjavil kaj všečnega, politično korektnega. Obama pa je temeljito premislil kaj bo izjavil, vsi so mu ploskali, kaj je pa v resnici počel v ozadju, tega se ne bi sramoval niti Hitler. Padale so države kot domine. Milijoni na begu. Ampak on je seveda lep, dober, prijazen družinski človek. Celo kako solzo je pokazal. Kdo je sedaj dober in kdo slab..
AlternativeFacts
17. 08. 2017 13.57
-1
Klasik@ A bejž, vsi lastniki sužnjev? Kdo pa je začel boj za odpravo suženjstva, če ne Jefferson, ki je bil lastnik sužnjev in je z deklaracijo prepovedal uvoz novih sužnjev?..In ne se bati, besede ki jih pišeš nakaujejo da si "naci lover"......In ljubček dragi, fašizem ali nacizem se ne začneta, ko ju podpre politika, ampak ko ju podpre izključno samo kapital, eventuelno še religija.....
Uporabnik113189
17. 08. 2017 14.20
+2
Dragi moj AF, ljubček, kar tvoje oči nakazujejo, ni znanstveno dokazana resnica. Pa me tvoje mnenje ne moti, včasih sem se za mnenje drugih še oziral, danes grem po svoji poti. Pri tebi je nacizem tudi to, da kokoš brani svoje piščance. Le glej, da te v vnemi ne bo zaneslo, pa boš svojo humano držo nehote podkrepil z nasiljem.
AlternativeFacts
17. 08. 2017 16.01
Klasik@ Ni fora kaj moje oči vidijo, ker moje oči vidijo natanko to, kar tvoj um producira....Ah sedaj boš kokoši uporabljal za izgovore....Še vedno si kar si nočeš priznati da si, tole s kokošjo je pa še bolj neumen poskus relativiziranja ideologije,ki se je izkazovala na protestu skrajnih desničarjev......Misliš da vsi posegamo po metodah tvojih idolov, kadar jim zmanjka argumentov ?....ccccc nismo vsi taki nasilneži da bi z avtomobilom zapeljali v mnoižico ljudi......
M_teorija
17. 08. 2017 10.57
-1
Dokler se ni, kot vrh ledene gore pohlepa, ki za svoje egoistično polnnjenje lastnih žepov kot je spodbujanje sovraštva, ščuvanja, ne izbira sredstev, pojavil Trump,je bilo sožitje in normalno stanje duha normalen proces socializacije odnosov ne glede na barvo kože, ne glede na izvor , normalne večine!. In to brez kakršnekoli prisile!?
korintos23
17. 08. 2017 10.59
+0
Potem pa ni bilo več kaj krasti v socializmu in komunizmu, pa so se eni komunisti odločili k maši in spovedi hoditi, za pokoro pa še bolj kradejo!
Degnar
17. 08. 2017 11.16
+0
Trump je vstal zaradi pohlepa globalizacijskih sil. Katere so nam pod pretvezo humanosti odprle meje za tujce čeprav so taisti sesuli njihove države v prah in pobile ogromno ljudi. A v vaših glavah so to humanisti in ne morilci in uničevalci civilizacij.
AlternativeFacts
17. 08. 2017 11.58
+1
Trump je globalist in si lahko 100% da je daleč od kakšnega altruista, ki bi se boril za slehernika. On je tipičnni primer pohlepnega globalista, njegova familija ima podjetja po svetu, recimo Ivanka ima podjetje na Kitajskem....Kako je potem Trump lahko antiglobalist? '..Vi snežinke, pardon muffini sploh kdaj uporabljate možgane?
Morana7
17. 08. 2017 12.13
+1
No to AF pa povsem drži..ampak lej vedno narod voli nekoga iz elite, ker se z njim poveže na meni povsem nerazumljivi osnovi..kako Trump razume delavce pa verjetno še njemu samemu ni jasno..
Degnar
17. 08. 2017 12.29
+0
AF@ pazi da se ne stopiš znežinkica. Trump je vstal zaradi razlogov ki sem jih navedel. Belcem je boljsa alternativa kot pa Kill.ary. Kdo Trump v resnici je in kdo ga ima na striku nevem in mislim da ti tudi ne. Vem pa da je potrebno ustaviti migracije igbt insinuacije. Pa naj bo to Trump, sosedova micka ali pa Francelj.
AlternativeFacts
17. 08. 2017 12.36
+0
ČW@ Trump je volitve spušil. če bi namesto elektorskih glasov, šteli glasove volivcev, bi Trump bil prekratek za 3 milijone glasov....ne ti meni snežinka, muffin....pa če se že greš vžigat okoli migracij. migracije v ZDA so začele upadati že proti koncu obamovega mandata, Trump dobesedno samo jadra na cifrah predhodnika....
Degnar
17. 08. 2017 12.52
-1
AlternativeFacts@ snežinkica, mucek, nikar se ne repenči preveč. Kdo je zmagal na volitvah? ej ej te snežinkice poskušajo in poskušajo a jim ne uspe niti z lažmi. hehe
AlternativeFacts
17. 08. 2017 13.04
+1
ČW@ Zmagal je Trump, tu ni nobenega dvoma, jaz ti samo povem, da "popular vote", kot imenujejo američani glasove ki jih oddajo volivci, ni prinesel zmage Trumpu, ker je po teh glasovih bil prekratek za 3 milijone glasov, ampak so mu zmago dali elektorski glasovi..Od tu dalje pa lahko posnemamo tebe in se delamo v über pametne.....muffin
Degnar
17. 08. 2017 13.22
prašek
17. 08. 2017 09.38
-11
Naj nam še dolgo živi rdeča zvezda !
prašek
17. 08. 2017 09.42
-8
korintos23
17. 08. 2017 10.52
-1
Na zdravje prašek, sedaj pa grem en pivček ruknem, tistega z lepo rdečo zvezdo na nalepki, na zdravje tovariši.
Ronin SLO
17. 08. 2017 10.52
+2
Ronin SLO
17. 08. 2017 10.52
+2
korintos23
17. 08. 2017 10.55
-3
Kaj te moti, pivo ali rdeča zvezda? Ti si pa križ naloži in ga nosi proti Jajcu.
Ronin SLO
17. 08. 2017 13.53
+2
Alkohol škoduje, rdeča zvezda pa tudi,..
Apostol1
17. 08. 2017 09.33
-8
O čem vse se tukaj komentira in oddaljuje od resnice. Eni trdijo desnica ima prav drugi da ima levica , vendar če po nesreči zakuriš ogenj z desnico ga ne boš brezupno teptal z levico pač pa boš prijel posodo z vodo z desnico in levico ter boš ogenj pogasil in ta ogenj sovraštva pogasimo lahko samo skupaj. Če pogledamo nazaj v zgodovino je Hitler razdelil ljudi na arijsko raso in na nearijsko in vemo da so zaradi te norosti plačali z življenjem milijoni nedolžnih ljudi in danes bo vsak šolarček rekel da Hitler ni imel prav in če izjave Trumpa primerjamo s dogajanjem pred več kot pol stoletja ali je res tako težko ugotoviti da Trump nima prav in da podpihuje samo sovraštvo z ciljem da bo njegova denarnica bolj polna in denarnice njemu podobnih, res žalostno je to da mnogo ljudi tako enostavnih stvari ne vidi ali pa noče videti.
Degnar
17. 08. 2017 10.21
+8
Ustavite migracije in razkazovanje LGBT jevcev pa nebo treba gasiti. Ne prodajajte države globalistom. Tako je to enostavno.
M_teorija
17. 08. 2017 10.34
-2
Razkazovanja in migracije so posledica in ne vzrok!? Celo porast fašizma je posledica!?
Degnar
17. 08. 2017 10.44
+4
Tako je vse so posledice in vzroki. Ljudje ki so nam pokradli banke, so sesuli cel bliznji vzhod začeli vabiti migrante v EU in US z namenom sesutja držav in vzpostavitve globalnega novega reda. Problem -reakcija- rešitev Vse je planirano v naprej.
Degnar
17. 08. 2017 10.46
+5
Izginil bo jezik, kultura in celotne države. Slovencev nebo več. Vsi bodo samo se rjavi mešančki brez zgodovine in asppiracij pod kontrolo globalistov. Super ni kaj.
Ronin SLO
17. 08. 2017 10.53
+1
korintos23
17. 08. 2017 10.57
-2
Črna, tudi prvotnih Amerov ni, par jih še imajo v rezervatu, in kaj jim manjka?
Degnar
17. 08. 2017 11.22
+2
korintos23@ Amerom nič. Indijancem pa veliko generacij. Zato odimo pametni in poskrbimo da se podobno ne zgodi tudi nam. Ustavimo migracije!
nikhrast
17. 08. 2017 09.16
+2
Kako se je spremenila Slovenija, poglej podporo rasistom, pa ekstremni desnici..., podpora Trumpu v Sloveniji je neverjetna, kmalu bom še slišal kaj prijaznega o Hitlerju. Ne vem kaj meni zveza borcev, še vedno vandrajo okoli z rdečo zvezdo.
prašek
17. 08. 2017 09.24
-9
Seveda. Pod vodstvom rdeče zvezde je bila Slovenija osvobojena !
nikhrast
17. 08. 2017 09.26
-6
Osvobojena Nemcev, potem pa 50 let pod diktaturo komunizma in socializma. Zdaj pa precej zgražanja nad anti-fašisti, poglej komentarje.
prašek
17. 08. 2017 09.31
-6
nik ....... Sem že malo manj mlad mladinec, živel sem v dobi tistega "strašnega" socializma v Sloveniji ! Nikoli nisem bil v KP, pa sem si samo z delom zgradil svojo hišo, vsako leto smo hodili na morje, v planine ......... Imeli smo brezplačno šolstvo, brezplačno zdravstvo brez čakalnih vrst, plačo vsakega 10. v mesecu, nikoli ni zamujala ...... Pogrešam čase tistega "krutega" socializma !!!!
prašek
17. 08. 2017 09.32
-8
Naj še dodam, da sem bil sprva sicer poslovodja v trgovini, potem pa v veliko težji službi ! Skratka, povedati želim, da nisem bil nikoli pisarniški delavec !
prašek
17. 08. 2017 09.33
-7
Kapo dol rdeči zvezdi !!!!!!!! Poglej kam so nas pripeljali novi osamosvojitelji !
prašek
17. 08. 2017 09.34
-9
In pozabil sem: nadvse lep dan želim vsem tovarišem in tovarišicam !
Apostol1
17. 08. 2017 09.35
-10
Prašek iskreno povedano prav vesel sem tvojih iskrenih kratkih komentarjev+++++++
prašek
17. 08. 2017 09.38
-9
Apostol ........ Lepo pozdravljen ! Veš, imam navado da besed ne olepšujem, povem pa vedno tisto, kar imam na duši !
jg57
17. 08. 2017 10.35
-3
Tudi jaz sem delal v socializmu z VS izobrazbo, plača je bila redna, v denarju pa je znašla 250 - 300 mark, seveda protivrednost v dinarjih (vsak "gastarbaiter" v Nemčiji je zaslužil 1500 mark). Naročil sem si fička, stal je 26 mojih plač, čakalna doba je bila ne manj kot 1 leto. Po 1 letu so dvignili ceno za 30%, plačat sem moral v 14 dneh, da sem imel potem ceno garantirano. No fička sem dobil po 16 mesecih. To je samo en detajl tega socializma, res se ga nebi želel nikoli več, pa ne samo zaradi fička, tudi zaradi vsega ostalega. Če bi bil sistem tako dober kot tu nekateri nakladate nebi šel v maloro.
frako
17. 08. 2017 10.44
+0
sistem se je preveč izkoriščal pa še narodi so bli skregani zato je šlo v maloro. sej veš si šu k zobarju da ti je dau napotnco za mostiček, si šu na banko po kredo za mostiček dobil denar se preselil na naslednje okence, uzel kredo za auto, uzel denar se preselil na tretje okence in s prišparanim denarjem uzel kredo za hišo. Pol da si jo pa zgradil si pa šu u šihtu u delaunco odšraufal co2 boco na varilcu si shladil meinec in usekal s kladvom da si mel plačano bolniško da si lahko gradil.
korintos23
17. 08. 2017 10.49
+2
Pozdravljeni tovariši, tudi jaz sem živel v tistem strašnem komunizmu! jg57, dosti mojih sorodnikov je odšlo delat v tujino, hiš si niso nič prej zgradili kot jaz, na morje povečini niso hodili, otroci, moji, dve-tri kepice sladoleda, njihovi samo eno, bog ne daj dve ali tri, je treba šparati. Sedaj jih pa pridi pogledat, krah, izmučeni in iztrošeni, mi socialisti smo za njih zakon, Imajo velike penzije, sami so, jaz pa med svojimi otroki in vnuki, kaj češ lepšega?
korintos23
17. 08. 2017 10.51
+3
frako, jaz tega nisem nikoli delal in moji znanci tudi ne, smo šli popoldan fušat in fajn zaslužili. Hiša je pa itak bila narejena v dveh-treh mesecih, prijatelji in sorodniki so zakon.
Uporabnik113189
17. 08. 2017 10.51
-3
Nekateri norci smo pa ves čas delali brez bolniške, ker je bilo pomembno za domovino tudi po več dni skupaj brez spanja..Zato smo danes dobili krasno plačilo. Brco v rit.. Medtem so drugi brili norce in fušali, barantali z devizami, malce odpeljali nujno blago iz firme ko je zmanjkalo doma..
Ronin SLO
17. 08. 2017 10.52
-1
Seveda korinstos, komunisti ste imeli vse priviliegije...
korintos23
17. 08. 2017 10.53
+4
Pozdravljen stari Ronin, danes boš tudi 16 ur na "šihtu"?
korintos23
17. 08. 2017 10.54
+3
Klasik, če nisi bil bolan je pač treba delati! Komunist pa nisem bil in mi je še danes žal, samo Ivana poglej, niti v parlament mu ni treba hoditi, plačo pa vleče.
Ronin SLO
17. 08. 2017 10.54
-2
korintos23
17. 08. 2017 10.58
+2
Uporabnik113189
17. 08. 2017 11.01
+0
Lahko bi pisal romane, pa ne bom. Samo to bom dodal, da je tak sistem moral propasti, ker vodstva podjetij tega niso mogla vzdržati zapirajočih se škarij. Fušarjev nisi mogel prisiliti k delu, plače pa si jim moral dati čeprav so se norčevali iz dela.. Absurd brez primere. Samoupravljanje je bilo dobro v začetku, potem pa se je izrodilo v pajdaški sindikalni kretenizem. Ni ekonomije na svetu, ki bi to vzdržala..
korintos23
17. 08. 2017 11.05
+2
Klasik, kdaj je več podjetij propadlo v Sloveniji, za časa Juge ali od leta 1991 naprej?
korintos23
17. 08. 2017 11.06
+2
Demos se je prehitro odpovedal enim trgom, Peterle je samo v Nemčijo silil.
Uporabnik113189
17. 08. 2017 11.11
+0
Za resnico o tem bi moral napisati knjigo, da bi osvetlili vse vidike in razloge, ker je zgodba zapletena. Enostavna razlaga je pa prispodoba, ko vržeš morsko ribo v sladko vodo v jezeru. Mogoče bo preživela, najverjetneje pa ne bo. Socializem je bil okolje v katerem so ta podjetja živela. Potem je nenadoma okolje izginilo. Ljudstvo mora pa vse preživeti. Ker za to gre, ne za denar. Stati in obstati. Preživeti v vseh razmerah..
korintos23
17. 08. 2017 11.13
+2
Že že, Jugo trgu se nismo smeli kar čez noč odpovedati, ali pa onih še nižje, za njih so naši izdelki bili dobri in po ceni in po kvaliteti! Sedaj pa nama itak nič ne manjka, a ne?
Uporabnik113189
17. 08. 2017 11.24
-2
Nismo se mi odpovedali Jugotrgu. Izrinili so nas naši "prijatelji". Hrvati so po svojih krtih uspeli ukrasti naš Mercator in namesto naših opleniti južne trge. Po njihovo. Naši so vsaj nudili kakovost, oni pa balkanski sistem prodaje. kakva vrata takva plata. Pa to ni edina zgodba. Jih je cela vrsta od naložb vojnih dobičkov pri nas, do oplemenitenja le teh s podkupninami, odvoza v oaze. V naši državni upravi je pač mnogo takšnih ki so naprodaj. Tip je na primer z nalepkami v avtih oplenil Slovenijo, denar odpeljal k hrvatom, tam pa so ga obtožili, zaprli v celico, kjer mu je odpovedalo srce. Heh. Naključje? Res je pomagal svoji državi..
nikhrast
17. 08. 2017 11.28
-1
Fantje hvala, lepo pišete kakšni reveži smo bili pod socialistom. Samo ne vem zakaj se zdaj tako spravljate na anti-fišiste in tako podpirate Trumpa.
Morana7
17. 08. 2017 12.03
nikhrast Tole ni nujna podpora Trumpa sicer, tip tropbezlja vse živo tudi precej nesmislov ampak objektivno gledano take konstantno negativne medijske obravnave ni imel še noben predsednik, pa bi jo dejansko lahko glede na zadeve ki jih ti možje počno skoraj vsak....in take gonje glede politične korektnosti tudi še ni bilo kot je danes. Mislim ljudje se javno opravičujejo na poziv anti.fa ali LGTB ali feministk in to za stvari, ki so dejansko brutalna resnica ali pa zgolj izraz svobode mišljenja...recimo nazadnje se je opravičeval en pevec, ker je grajal drugega pevca, ker si je ta sam vzel živlejnje in izrazil jezo ob tem. Verjetno bi moral javno čestitat za pogum, da bi bili vsi srečni in zadovoljni skratka dogaja se napad na pravico izražanja kot takega. Tip ni napadel nobene skupnosti, nikogar žalil, nikomur grozil pa se je moral javno opravičit. Opravičujejo se konec koncev tudi komedianti za parodije na xy teme itd.....mislim a je to normalno? Nekam hudo zateglo in nesproščeno je postalo, če bi Carlin še živel, bi ga verjetno kar v zapor strpali norca se je delal tudi iz tega, kako mu prijatelji umirajo in on sedaj te njihove fotke zbira na desktopu...kakšno društvo upokojencev bi ga ja linčalo za kaj takega.
resslovenka
17. 08. 2017 08.56
+2
Svoje čase smo sanjali o pravljični Ameriki, deželi neskončnih možnosti. Danes ne več, predvsem ker ni to kar smo si predstavljali. Preveč razlik je. Ena skrajnost prerašča v drugo skrajnost. Kot nekdo pravi, zna se zgoditi , da razslojenost mulikuturnega prebivalstva preraste v katastrofo. V kolikor ne bo prevladal razum tistih, ki državo vodijo. Vrniti Ameriko američanom? Zazrimo se v zgodovino te dežele, pa bo marsikomu marsikaj bolj jasno. Nasilje rodi nasilje. Potrjena resnica!
nikhrast
17. 08. 2017 09.11
-1
Malo na sprehod po velemestih, Amerika je že zdavnaj multi-kulti, saj se stalno pogovarjamo od kje je kdo ko se srečamo. Katerim Američanom bi pa vrnil Ameriko?
Apostol1
17. 08. 2017 09.12
+1
V glavnem kar drži kar si napisala v svojem komentarju , treba je pa vedeti da je današnja Amerika sestavljena iz potomcev ljudi ,ki so šli v Ameriko samo iz dveh razlogov ,ali doma niso imeli ničesar za izgubiti ,ali pa so bežali pred zakonom . no in ti njihovi predniki so uničili Indijance ,navozili sužnje iz Afrike in nastali so tako kot povsod bogati in revni , v dobi informacijske tehnike so pa tako revni kot bogati zelo dobro o vsem obveščeni in tule pa nastopijo razni Trumpi in njemu podobni ki ljudi hujskajo drug na drugega , korist pa imajo samo bogati in isto je pri nas in povsod po svetu in dokler bogati ne bodo spoznali da je ravno tako bogat če ima 50 milijonov na banki kot pa če jih ima 60 milijonov na banki ,no do takrat bo ta naš svet ki temelji na pohleui tak kot je sedaj.++
nikhrast
17. 08. 2017 09.24
+2
Kaj češ, vsi migranti niso ambiciozni, sposobni, podjetni, brithni, pridni..., pa zavidajo tistim ki so uspešni. Okoli mene, polno Evropejcev, pridni, ambiciozni..., lepe bajte so si zgradili, ni čudno da jim nekateri zavidajo.