Tujina

'Ameriškega voditelja ni na večerji, ker prebiva v Moskvi'

Pittsburgh/Washington, 30. 04. 2017 10.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Na tradicionalni večerji dopisnikov Bele hiše, ki se je prvič po več kot 30 letih ameriški predsednik ni udeležil, so poudarjali svobodo medijev. Komiki so se pošalili, da ameriškega voditelja ni, saj ta živi v Moskvi. Predsednik ZDA Donald Trump se je medtem udeležil zborovanja v Pensilvaniji, kjer je obeležil prvih 100 dni mandata in znova kritiziral medije.

Donald Trump v Pensilvaniji
Donald Trump v Pensilvaniji FOTO: AP

Ameriški predsednik Donald Trump je za obeležitev stotih dni mandata obiskal svoje privržence v Pensilvaniji in imel govor na zborovanju v Harrisburgu, med katerim je opisal dosežke svoje administracije. Takoj na začetku govora je napadel medije, ki so imeli istočasno v Washingtonu veliko prireditev.

Trump je najprej obiskal tovarno Ames, ki že vse od leta 1774 izdeluje lopate, in tam podpisal še enega v vrsti izvršnih ukazov, ki je 32 izvršni ukaz v 100 dnevih mandata. Trump je med lanskoletno predvolilno kampanjo ostro kritiziral izvršne ukaze predsednika Baracka Obame in jih skupaj s kongresnimi republikanci označeval za diktaturo.

Statistika prvih 100 dni po navedbah medijev kaže, da je Trump v tem času objavil 507 tvitov, od katerih jih je 11 umaknil, opravil 32 intervjujev, od tega 13 na ameriški televiziji Fox, imel devet novinarskih konferenc, 19 dni je igral golf, 31 dni je preživel na svojih posestvih, opravil je 22 sestankov s poslovneži ter obiskal 12 ameriških zveznih držav.

Zadnji izvršni ukaz nalaga ministrstvu za trgovino ZDA in uradu trgovinskega predstavnika ZDA, da pregledata vse trgovinske sporazume ZDA in ugotovita, ali druge države članice Svetovne trgovinske organizacije (WTO) z njimi izkoriščajo ZDA. "Nihče nas ne bo več izkoriščal, Amerika bo odslej na prvem mestu," je dejal ameriški predsednik. Zagotovil je tudi, da je njegova administracija v 14 tednih prinesla korenite spremembe v Washingtonu.

Pred volitvami obljubljal več sprememb že v prvih 100 dneh

Trump je nazadnje v petek dejal, da je 100 dni mandata lažni standard. Pred tem ga je označil za neumnost, sam pa je skupaj z administracijo naredil vse, da prikaže svoje zgodovinske dosežke v tem času. Po štetju ameriških medijev, ki jih je Trump označil za lažne in lažnive, je od 27 predvolilnih obljub za prvih 100 dni mandata uresničil 11. Od desetih, za katere je potrebna potrditev republikanske večine v kongresu, ni uresničil nobene.

Najbolj odmeva poraz poskusa odprave zdravstvene reforme predsednika ZDA Baracka Obame. Davčne reforme še ni. Ameriška administracija je sredi tedna na hitro objavila načela reforme, za katera se zavzema Trump.

Doslej še ni obiskal nobene tuje države. Prvi obisk v tujino bo maja, ko se bo udeležil vrha zveze Nato v Bruslju. V stotih dnevih je Washington doživel pet velikih demonstracij proti predsedniku, ki ga podpira okoli 43 odstotkov Američanov. Za kampanjo za drugi mandat je že zbral 13,2 milijona dolarjev in opravil štiri kampanjska zborovanja.

Opisal je svoje dosežke, razložil, da sedaj ni čas za kritiko Kitajske, ki pomaga pri reševanju severnokorejskega vprašanja ter omenil resnično pomemben dosežek, kar je bilo imenovanje in kongresna potrditev člana vrhovnega sodišča Neila Gorsucha.

Medije znova označil za lažnive, sam 'prodal' lažno novico

Trumpovo zborovanje v soboto v Harrisburgu je bilo podobno dosedanjim. Norčeval se je iz medijev in udeležencev večerje Združenja dopisnikov Bele hiše v Washingtonu, ki se je sam ni udeležil.

Ponovil je, da bo zid na meji z Mehiko zgrajen, ameriši televiziji CNN in MSNBC je opredelil za lažne novice, časopis New York Times kot propadajočega in si izmislil, da se je New York Times opravičil za svoje poročanje o volitvah, kar časopis ni storil.

Zunaj pred dvorano so se zbrali protestniki na čelu z županom Harrisburga Ericom Papenfusom, ki je dejal, da mora Trump narediti še kaj več, kot le navduševati svoje podpornike. Prišli so predstavniki sindikatov, organizacij za ženske pravice, organizacij za zaščito okolja in drugi. Govorci so ga med drugim žalili kot "oranžnega plutokrata".

Večerje Združenja dopisnikov se je udeležilo veliko novinarjev, politikov in znanih osebnosti.
Večerje Združenja dopisnikov se je udeležilo veliko novinarjev, politikov in znanih osebnosti. FOTO: AP

Letošnja večerja Združenja dopisnikov Bele hiše prvič po več kot 30 letih brez predsednika

Medtem ko je Trump nagovarjal svoje podpornike, so se v Washingtonu zbrali novinarji, politiki in druge znane osebnosti na tradicionalni večerji Združenja dopisnikov Bele hiše. V času, ko so ameriški mediji deležni napadov s samega političnega vrha, so slovesno večerjo namenili poudarjanju svobode medijev. Manjkalo ni niti tradicionalnega norčevanja iz predsednika ZDA. Tokratnega predsednika Donalda Trumpa na večerjo ni bilo.

Trump je leta 2011 kot gost omenjene večerje kuhal zamero, ko so si ga privoščili komiki in tudi predsednik Barack Obama. Nekateri menijo, da se je takrat odločil, da bo nekoč kandidiral za predsednika ZDA. Lani je kandidiral in zmagal. "Ne morem biti bolj navdušen, da sem stran od močvirja Washingtona med veliko množico dobrih ljudi," je dejal v Harrisburgu.

"Človek enostavno ne more prenesti šale na svoj račun," je dejal voditelj prireditve komik, Hasan Minhaj in menil, da se je Trump zaradi tega umaknil v Pensilvanijo, kjer je s svojimi privrženci slavil svojih prvih 100 dni mandata. Trump je prvi predsednik od Ronalda Reagana leta 1981, ki se ni udeležil večerje. Reagan je imel dober izgovor, saj je okreval po poskusu atentata.

Zbranim novinarjem, politikom in hollywoodskim zvezdam so prikazali videoposnetke nastopov nekdanjih predsednikov od Reagana naprej, ki so po vrsti hvalili neodvisne medije, čeprav jim njihovo poročanje velikokrat ni ustrezalo. Trump je medtem v Pensilvaniji osrednje ameriške medije zmerjal z lažnimi novicami. "Gospod predsednik nismo lažne novice, propadajoče organizacije ali sovražniki ameriškega ljudstva," je dejal predsednik Združenja dopisnikov Bele hiše Jeff Mason.

Zbrane v hotelu Washington Hilton je pozdravil igralec Alec Baldwin, ki ga Američani poznajo kot Donalda Trumpa v komični oddaji Sobotna noč v živo. Glavni zvezdi sta bila novinarja iz časov afere Watergate, ki je odnesla s položaja takratnega ameriškega predsednika Richarda Nixona, Bob Woodward in Carl Bernstein. Oba sta poudarjala potrebo po agresivnem in poštenem poročanju.

Legendarna novinarja Bob Woodward (levo) in Carl Bernstein (desno) sta se udeležila slovesne večerje.
Legendarna novinarja Bob Woodward (levo) in Carl Bernstein (desno) sta se udeležila slovesne večerje. FOTO: AP

'Ameriškega voditelja ni na večerji, ker prebiva v Moskvi'

Manjkalo ni niti šal. Minhaj je dejal, da se lahko le v Ameriki zgodi, da muslimanski fant zbija šale na odru na račun predsednika, vendar dodal, da bo verjetno kmalu znan pod zaporniško številko. Izpostavil je, da ameriškega voditelja ni na večerji, ker prebiva v Moskvi. Trump pravi, da ne pije alkohola in Minhaj je izrazil dvom v to z vprašanjem, katera trezna oseba objavlja tvite ob treh zjutraj.

"Rekli so mi, da če se bom delal norca iz vlade, potem bo to malenkostno, nepošteno in otročje. Skratka torej zelo predsedniško obnašanje," je dejal in medije med drugim pozval naj se ne obremenjujejo preveč s Trumpovim igranjem golfa. "Dlje ga bomo s čem zamotili, kasneje se bo začela vojna s Severno Korejo."

Prireditev je vodil komik Hasan Minhaj, ki se je tradicionalno šalil na račun predsednika, pa tudi na svoj račun.
Prireditev je vodil komik Hasan Minhaj, ki se je tradicionalno šalil na račun predsednika, pa tudi na svoj račun. FOTO: AP

Poleg Trumpovega zborovanja v Pensilvaniji in večerje Združenja dopisnikov Bele hiše, se je odvil še en dogodek. Komičarka Samantha Bee je pripravila svojo "Ne-večerjo Združenja dopisnikov Bele hiše". Glavna zvezda dogodka je bil komik Will Ferrell v vlogi nekdanjega predsednika Georga Busha mlajšega. Največ aplavza je dobil z vprašanjem, ali jim je sedaj bolj všeč oziroma ali ga pogrešajo. Prireditev je zbirala denar za odbor za zaščito novinarjev.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (36)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nevica
30. 04. 2017 14.52
+0
Samo ameriški mediji so bolj butasti od ameriških predsednikov...
nikhrast
30. 04. 2017 16.08
-1
Katere pa bereš in gledaš, NYT, Boston Globe..., Vanity Fair..., CNN, MSNBC..., preveč liberalni za tebe?
ginem
30. 04. 2017 14.24
-2
nikhrast
30. 04. 2017 16.08
+1
trumpet2018
30. 04. 2017 14.04
+3
same neumnosti. Trump sploh nima časa za igranje golfa, niti si skoraj nikoli ne vzame dopusta, Obama je pa non stop dopustoval. neinformirani novinarski troli, prepisovalci , drugega si ne zaslužite kot da vas ignorira. samo naslovnice preberem tukaj, pa še to mi je odveć. samo komentarje pregledam, ostalo je pa tako fejk
korintos23
30. 04. 2017 14.06
+0
Ker Obama se ni vojskoval in zidu gradil, je pač imel čas.
trumpet2018
30. 04. 2017 14.33
+1
proslavljajo prvi ustavni amandma, se pravi pravica do svobode govore, pa sami lažnivci in hinavci na kupu. V Berkleyu so pred tednom dni levaki na fakulteti kar zatrli svobodo govora in onemogočili konservativki Anne Coulter , da bi izvedla predavanje, tipićno po levaško, ko jim ni všeč drugaćno mnenje, te hoćejo prepovedati in ukiniti, seveda, ker nimajo nobenih argumentov. Podobno so že zatrli svobodo govora pred mesecem ko bi predavavanje na Berkleyu moral imeti Milo Yianopulos. Takrat je antifa pretepala tudi ženske in jih škropila s solzivcem.
Salamandros
30. 04. 2017 15.04
nikhrast
30. 04. 2017 16.09
NiVzdevka76
30. 04. 2017 13.36
Je suis charlie?
NiVzdevka76
30. 04. 2017 13.49
tron3
30. 04. 2017 12.49
+12
Važn, da je novica dneva kakšne težave ima neki smrkavec, kako so ga sošolci zafrkaval itd, pa to ja ni nič novga, haloooo, zakaj ne napišite, kako v večini slovenskih podjetij delodajalci zafrkavajo zaposlene, npr. v kakšnih težavah so Vaši stanovski kolegi na Delu, koliko Slovenk in Slovencev komi preživi mesec, pa čeprav hodijo v službo itd, pa ne študirajo na samomore ipd. ke ne vedo, ali bo kaj v loncu ali ne. Sedaj pa božate ubogega mulca, ki bo celo življenje nezrela in neodgovorna oseba itd, halooooooo!!
zaenotnost
30. 04. 2017 14.36
...na koncu, da nekaj čaka? razsvetljenje?
samuray1
30. 04. 2017 12.22
-2
Tradicionalno prva demokracija na svetu, temelji na dveh najbolj nevarnih organizacijah v zgodovini človeštva. Ameriški republikanci in demokrati so odgovorni za številne zločine po svetu zadnjih 80 let.Tik za njimi se je plasirala angleška politična druščina,laburisti in ostali anglo politični turisti. Predvojna( 1935-1940) atmosvera , podpora omenjenih političnih organizacij ,javni shodi,in anti židovska kampanja po ZDA in Angliji,so neizpodbitni dokazi istovetnosti omenjenih organizacij z nemškimi nacisti. Da ne omenjam povijne sage o uspehu in legalizaciji zločinskih dejanj nacistov in njihovi nastanitvi na tleh Amerike,Vatikana,Anglije...da ne govorim o današnji zakodnjaški zloumni satanizaciji Rusije,gospodarski blokadi,o NATO tajkunskem prevzemu podrepnih držav in podobno,o očitnem javnem, krvavem medsebojnem boju odsluženih političnih rabljev,Clintonu,Kouchneru,Bleru,Albrightovi...za nadzor srbskih naravnih bogastev,krajo Gadafijeve zapuščine,kuvajtske secesije in kraje iraške nafte. Da ne omenjam inovatorstva ISiS ,ki ponazarja ves šljam zahodnjaški na enem mestu. Srčno sem si želel Trumpovo zmago,toda ne zato ker naj bi on bil dober,tem več zato da se naj pokoljejo med sabo
samuray1
30. 04. 2017 12.21
-1
Čudno, danes izjemoma kot je tradicija niso nobeno državo bombardirali.
karlo6
30. 04. 2017 12.18
+1
Ce mediji zavajajo in lažejo ter potvarjajo , je to kaznivo dejanje. Tudi zakonodaja je takšna da se lahko za take svinjarije izrečejo astronomske globe. Cudno da se nihče ne posluži te variante ki bi medije streznile,še posebej naše.
DeBill
30. 04. 2017 12.06
+0
V zda imajo okoljsko zborovanje, z Alom Gorom in Leom DiCapriom. Ovce šibajo tja, da bodo blejale, zna dva bosta pa za udeležbo prišla vsak s svojim jetom in bosta posvinjala okolje in naredila toliko CO2, kot ga vsa masa, ki bo na zborovanju naredi v 100 letih. Zraven bosta bljuvala nedokazljive zadeve in se dičila z podpisi znanstvenikov ki to niso, ki niso hoteli biti zraven ali pa ki ne obstajajo. Kaj pa, če bi se pisuni spravili to objektivnoi pogledati?
CestniKolesar370Wattov
30. 04. 2017 12.42
+2
Al Gore 2007: "Do leta 2014 se bo arktični let popolnoma stopil". NASA poročilo 2015: "Največ arktičnega ledu od leta 2006 dalje".
Racio
30. 04. 2017 13.26
milton, NASA poročilo govori o povečanju antarktičnega ledu, medtem ko se arktični led iz leta v leto zmanjšuje.
Infraping
30. 04. 2017 12.02
+1
mallonge
30. 04. 2017 11.42
+10
novinarji so častili in hvalili sami sebe. isto kot pri nas. zgodi se samo tisto kar polpismeni novinarji razumejo in kar jim je naročeno.
supergigi
30. 04. 2017 11.29
+4
Melanija carica!
bigbooss
30. 04. 2017 11.48
-1
NiVzdevka76
30. 04. 2017 11.26
+0
Spet se mu je poslabšalo? :D
frako
30. 04. 2017 11.21
+0
drgač pa normal da ga ni blo k ma tanko kožo pa ne prenese viceu
CestniKolesar370Wattov
30. 04. 2017 11.56
-3
Tok ma tanko kožo, da je mel Comedy Central Roast par let nazaj. Tok ma tanko kožo, da je bil na correspondent večerji 4 leta nazaj, da se je Obama lahko delal norca iz njega.
frako
30. 04. 2017 12.59
+1
Am kolk je bla dolga lista zahtev predn je šel na roast? K obami je pa pršu gledat kako se bodo s črnca norčval pa je bil cel čas zagriženo jezn k so se s njega.
frako
30. 04. 2017 11.21
-2