Tujina

Trump zanika oviranje preiskave, podvomil v nepristranskost posebnega tožilca Muellerja

Washington, 23. 06. 2017 07.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
A.I./K.H./STA
Komentarji
17

Ameriški predsednik Donald Trump je zanikal, da bi imel v lasti kakršnekoli posnetke zaupnih pogovor z nekdanjim direktorjem Jamesom Comeyem, čeprav je v preteklosti večkrat namignil, da bi posnetki lahko obstajali. Prav tako je zanikal oviranje preiskave FBI o ruskem vpletanju v predsedniške volitve in izrazil dvom v nepristranskost posebnega tožilca,

Ameriški predsednik Donald Trump je danes postavil pod vprašaj nepristranskost posebnega tožilca Roberta Muellerja, ki vodi preiskavo domnevnega vpletanja Rusije v ameriške volitve in morebitno povezanost s Trumpovo volilno kampanjo.

V intervjuju za televizijo Fox je Trump dejal, da je Mueller, ki je tudi nekdanji direktor FBI, dober prijatelj z odpuščenim direktorjem FBI Jamesom Comeyjem.

V času predsednikovanja Georgea W. Busha sta Mueller in Comey sodelovala, Mueller kot direktor FBI in Comey kot namestnik pravosodnega ministra.

Mueller je bil na položaj posebnega tožilca za preiskavo domnevnega ruskega vpletanja v volitve imenovan po odpustitvi Comeyja 9. maja. Sam ni razkril nikakršnih podrobnosti v zvezi s preiskavo, glede na poročanje medijev pa naj bi preiskoval Trumpa zaradi morebitnega oviranja preiskave, tako v povezavi z odpustitvijo Comeyja kot z domnevnim poskusom vplivanja na zaključek preiskave nekdanjega svetovalca za nacionalno varnost Michaela Flynna.

Trump je v intervjuju še dejal, da so uslužbenci, ki jih je najel Mueller za pomoč pri preiskavi, "vsi podporniki Hillary Clinton". Nekateri od teh uslužbencev so po pisanju ameriških medijev prispevali za kampanjo kandidatke demokratov na lanskih predsedniških volitvah.

Ko so Trumpa vprašali, ali bi se moral Mueller umakniti iz preiskave, je ameriški predsednik odgovoril, da je Mueller "zelo dober prijatelj s Comeyjem, kar je sitno. Ampak je tudi ... morali bomo videti". Vseeno pa je Trump še rekel, da je Mueller "spoštovanja vreden moški".

Trump zanikal, da bi oviral preiskavo

Trump je sicer v četrtek zanikal, da bi oviral preiskavo FBI o ruskem vpletanju v lanske predsedniške volitve. Dejal je še, da nima nobenih posnetkov zaupnih pogovorov z nekdanjim direktorjem FBI Jamesom Comeyem. Comey je vodil preiskavo o domnevnem vpletanju Rusov v ameriške volitve. Rusi naj bi s hekerskimi vdori poskušali zagotoviti Trumpu zmago na volitvah ter navezati poslovne stike s celotno družino.

"Nobenega oviranja preiskave ni bilo, prav tako nobenega dogovarjanja," je dejal Trump za Fox News

Nekdanji direktor FBI je nedavno pred ameriškim Senatom pričal o tem, da naj bi ga predsednik prosil, naj ovrže preiskavo zoper svetovalca za nacionalno varnost Michaela Flynna

Zatrdil, da nima posnetkov zaupnih pogovorov s Comeyjem

V četrtek je predsednik zatrdil, da nima nobenih posnetkov zaupnih pogovorov z Jamesom Comeyem, potem ko je še prejšnji mesec namignil, da bi taki posnetki lahko obstajali. "Pojma nimam, ali posnetki obstajajo. Jaz jih nisem naredil, nimam jih," je Trump zapisal na Twitterju. 

Preiskovalci so Belo hišo namreč zaprosili za posnetke, saj je Trump nemudoma po Comeyevem pričanju pred Senatom na družbenem omrežju zapisal: "James Comey naj upa, da ni nobenih posnetkov najinih pogovorov, preden bo medijem zaupal vse podrobnosti!"

Trumpov tvit o obstoju posnetkov zaupnih pogovorov s Comeyem.
Trumpov tvit o obstoju posnetkov zaupnih pogovorov s Comeyem. FOTO: AP

Namigi, da so se Rusi vpletali v volitve in Trumpu pomagali do zmage, so zasenčila prvih pet mesecev njegovega predsednikovanja. Demokrat Adam Schiff je dejal, da bo moral Trump odgovoriti še na kar nekaj vprašanj o obstoju posnetkov: "Če predsednik nima posnetkov, zakaj je namigoval, da jih ima? Je želel zavajati javnost? Je poskušal utišati in zastrašiti Jamesa Comeya? Če je tako, je to poskušal tudi z ostalimi potencialnimi pričami?

CNN je v četrtek citiral dva vodilna preiskovalca za nacionalno varnost. Trump naj bi jima predlagal, da javno zanikajo kakršnokoli povezavo med njegovo kampanjo in Rusi, a nista dobila vtisa, da bi jima ukazal, naj to storita. 

Direktor nacionalne obveščevalne službe Dan Coats in direktor agencije za nacionalno varnost Mike Rogers sta se ločeno sestala z nekaterimi preiskovalci. Dejala sta, da ju je Trumpov predlog presenetil, a ga nista upoštevala. 

Reuters navedb CNN ni mogel potrditi.

Kremelj je medtem zanikal navedbe o njihovi vpletenosti v volitve, prav tako tudi hekerske vdore v elektronsko pošto demokratov. 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (17)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

M_teorija
25. 06. 2017 12.07
+0
Groza, komu so zaupali kode jedrskega arsenala!? Še Un Kim ni tako nepredvidljiv!?
Al83
23. 06. 2017 20.22
-5
Kadar levičarji ne morejo zmagat na volitvah, si pa izmislijo sodno preganjanje. Najprej so se na Ruse zgovarjal, ko so zgubli volitve, zdaj naj bi Rusi dobili od Trumpa skrivne podatke, sej človek ne more več verjeti, kaj so levičarji in njihovi mediji sposobni privleči iz svojih riti. Hilarij je dokazano delala zločine, pa se ji ni zgodilo nič, Tumpa pa zaradi namišljenih preganjajo. Sama leva kozlarija.
nikhrast
24. 06. 2017 08.15
+4
Leve si najdel v Ameriki, ta je pa dobra, še klošarji zagovarjajo kapitalizem.
trumpet2018
23. 06. 2017 11.36
+0
24 hours se spet spet ukvarjajo s stvarmi , ki nimajo već nobenih življenskih znakov, pa še kar ctirajo CNN, hahaha, a rabite eno leto, da boste ugotovili ga gre za izmišljene informacije in totalni fake news. na tiskovkah v beli hiši CNN bolj ali manj ignorirajo, vsi se jim posmehujejo, Spicer velikokrat sploh ne odgovarja na njihova vprašanja, ti lažnivi klovni si drugega tudi ne zaslužijo, Tudi Megyn Kelly je pogorela in se izkazala za lažnivko po intervjuju z Alexom Jonesom, NBC jo hoče odpustiti, pri fox news je ne želijo več, maisntream mediji so v totalnem razsulu, vendar lažejo še naprej, kot da se ni nič zgodlilo. programirani za samouničenje.
ObalaJeZakon
23. 06. 2017 12.25
+5
frako
23. 06. 2017 18.49
+4
Kje bi mi bli brez alex jonesa, bi še zmerejmisll da v kokakoli ni dojenčkou, neb vedl da nas spreminjajo v geje s sokom v škatlah, in da hillary vodi pedofilsko javno hišo v lokalni piceriji.
frako
23. 06. 2017 09.18
+3
treba se o trampu pogovarjat da neb slučajno mediji govorl o zdravstveni reformi, pred senat je šla v kruti obliki s tam vn pa v še hujši.
korintos23
23. 06. 2017 08.42
+3
Delajo z njim kot s kakim smrkavcem!
zaenotnost
23. 06. 2017 10.53
+6
CestniKolesar370Wattov
23. 06. 2017 08.05
-2
"pričal o tem, da naj bi ga predsednik prosil, naj ovrže preiskavo zoper svetovalca za nacionalno varnost" - Narobe, fake news. "zakaj je namigoval, da jih ima" - Kje je bil ta namig? "mogoče jih kdo ima" ni nek namig. Zanimivo, da povezavo Trump - Putin Demokrati forsirajo naprej, obenem pa niti serverja niso predali organom zakona in kako naj potemtakem organi zakona preiskujejo KDO jim je pohekal server? Zakaj so Demokrati zavrnili ponudbo po zaščiti serverja? Zakaj so Demokrati že leta 2015 planirali Trumpu očitat neko povezavo z Rusi, začeli pa so z njo šele po koncu volitev, ko so začeli iskat razlog za svoj poraz vse drugje, kot pa pri sebi (vir: Wikileaks) ?
ObalaJeZakon
23. 06. 2017 08.28
+6
Kolk ti imas tezav s temi Trumpicevimi zdrahami? Clovek bi pomislil, da je tvoj predsednik on in ne Pahorcek..;)
CestniKolesar370Wattov
23. 06. 2017 08.38
+3
Pahor name nima vpliva, ker njegova naloga je biti lep, urejen in da se lepo smeji ter s tem kakšni upokojenki polepša dan.
peccatum
23. 06. 2017 08.51
+0
ObalaJeZakon
23. 06. 2017 09.16
+2
Sam se zmeraj nisi amer in nikoli ne bos imel tam cez luzo volilne pravice. Tako, da se sprijazni. Trumpic ni tvoj, se manj pa ti njegov..;)
Maxx365
23. 06. 2017 09.23
+2
CestniKolesar370Wattov
23. 06. 2017 09.54
-4
Bolj kot si misliš, vsekakor bolj kot Pahor.
trumpet2018
23. 06. 2017 11.49
-3
Milton, preveč se trudiš, tako ne razumejo zakaj se gre, od takšnega ki sledi samo 24. uram, ne moreš prićakovati da bo razgledan in informiran, lahko je samo opran