Tujina

Obama v govoru o varnosti svetoval tudi Trumpu: 'Pomembne informacije dobili tudi brez mučenja'

New York, 07. 12. 2016 07.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Trumpov nastop na političnem zborovanju v Severni Karolini, kjer je upokojenega generala marincev Jamesa Mattisa predstavil kot prihodnjega obrambnega sekretarja, je bil bolj umirjen. Poudaril je, da bo poenotil državo in branil delovna mesta v ZDA. Obamov zadnji govor o nacionalni varnosti pa je bil poln nasvetov Trumpu.

Novoizvoljeni predsednik ZDA Donald Trump je v torek na političnem zborovanju v Severni Karolini množici predstavil upokojenega generala marincev Jamesa Mattisa kot prihodnjega obrambnega sekretarja. Mattis se je leta 2013 upokojil, predtem pa je bil poveljnik centralnega poveljstva.

Trumpov nastop v Severni Karolini je bil nekoliko bolj umirjen kot dosedanji. V govoru je poudaril, da bo poenotil državo in branil delovna mesta v ZDA.

Mattis bo lahko zasedel položaj le, če bo kongres sprejel poseben zakon, saj nekdanjim vojakom ni dovoljeno služiti na čelu Pentagona najmanj sedem let po upokojitvi. Republikanci so predlagali, da bi o zeleni luči za Mattisa brez razprave glasovali skupaj s predlogom o začasnem podaljšanju proračunskega financiranja vlade, a demokrati temu nasprotujejo in želijo razpravo.

Veliko besede nimajo, saj so v manjšini v obeh domovih kongresa. Zakon o začasnem podaljšanju financiranja dela vlade poteče v petek, do takrat je potrebno sprejeti nov podaljšek, saj se o proračunu, ki bi ga morali potrditi že do 1. oktobra, še niso uspeli dogovoriti. Podaljšek naj bi veljal do 28. aprila.

Trump je na političnem zborovanju v Severni Karolini množici predstavil upokojenega generala marincev Jamesa Mattisa kot prihodnjega obrambnega sekretarja.
Trump je na političnem zborovanju v Severni Karolini množici predstavil upokojenega generala marincev Jamesa Mattisa kot prihodnjega obrambnega sekretarja. FOTO: AP

Newyorški župan: Varovanje Trumpa in družine mesto vsak dan stane pol milijona dolarjev

Administracija sedanjega predsednika Baracka Obame želi tudi 35 milijonov dolarjev za financiranje Trumpove varnosti v New Yorku do inavguracije 20. januarja. Newyorški župan Bill de Blasio je dejal, da varovanje Trumpa in družine mesto vsak dan stane pol milijona dolarjev. Ker se je bodoča prva dama ZDA Melania Trump odločila, da bo ostala v New Yorku, dokler sin Barron ne dokonča razreda, bodo stroški še naraščali.

Nepremičninski posredniki že oglašujejo prosta stanovanja v Trumpovi stolpnici na 5. aveniji kot posebej privlačna, ker bo to zaradi prisotnosti tajne službe ZDA odslej najbolj varna lokacija v mestu. Manj zadovoljne so okoliške trgovine, kot je Tiffany, ki imajo zaradi zavarovanja, ovir in občasnih protestov manjši promet.

Trump je pred odhodom v Severno Karolino v torek grozil proizvajalcu letal Boeing, da bo odpovedal pogodbo za izdelavo dveh novih predsedniških letal Air Force One zaradi previsokih stroškov, ki naj bi dosegli do štiri milijarde dolarjev.

Donald Trump
Donald Trump FOTO: AP

Japonski milijarder obljubil 50 milijard dolarjev investicij v ameriško gospodarstvo

Na obisku je sprejel japonskega kolega milijarderja Masayoshija Sona, ki je obljubil 50 milijard dolarjev investicij v ameriško gospodarstvo in najmanj 50.000 novih delovnih mest. Son je lastnik podjetja SoftBank, ki ima pod seboj ameriškega mobilnega operaterja Sprint. Trump se je pohvali, da bodo milijarde dolarjev prišle v ZDA izključno po zaslugi njegove zmage na volitvah.

Po telefonu se je pogovarjal tudi s češkim predsednikom Milošem Zemanom in poudaril, da je bil Zeman edini evropski predsednik države, ki ga je podpiral v času kampanje. Aprila ga je povabil na obisk Bele hiše ter potrdil, da bo tudi sam obiskal Češko. Trumpova prva soproga Ivana je češkega rodu in se je že ponudila, da bo veleposlanica v svoji nekdanji domovini.

Trumpova diplomacija že zelo skrbi State Department, odkoder ni sprejel še nobenega poročila o dogajanju po svetu. Trumpova hči Ivanka je bila na srečanju z japonskim premierjem, zet Jared Kushner naj bi posredoval v sporu med Palestinci in Izraelci, drugi otroci bi reševali problem Sirije s pomočjo Rusov.

Podobo banana republike, kot to opisujejo neimenovani diplomati State Departmenta, utrjuje Trumpov pogovor s predsednico Tajvana Tsai Ing Wen. Politico poroča, da je za Tajvan pri Trumpu že pred volitvami močno lobiral nekdanji vodja senatne večine in podpredsedniški kandidat republikancev, danes 93-letni Bob Dole.

Obama branil protiteroristično strategijo

Ameriški predsednik Barack Obama pa je imel v letalskem oporišču MacDill v Tampi na Floridi, ki služi kot sedež Centralnega poveljstva oboroženih sil zadolženega med drugim za Bližnji vzhod, svoj zadnji govor o nacionalni varnosti, ki je bil poln nasvetov Trumpu. Ta je med kampanjo kritiziral vse, kar je delal Obama, nihče pa ne ve, kaj bo na položaju dejansko storil.

Obama je branil svojo protiteroristično strategijo, ki zavrača mučenje, delitve ljudi po veri, velika vojaška posredovanja in izpostavlja delovanje po zdravi pameti. Trump je med kampanjo vse to zavračal in napovedal mučenje terorističnih osumljencev, posebno obravnavanje muslimanov uničenje skrajne skupine Islamska država z vsesplošnim bombardiranjem.

Njegov izbranec za obrambnega ministra Mattis, mu je že svetoval, da mučenje ne deluje. To je v torek poudaril tudi Obama, ko je dejal, da je prepovedal mučenje, ki vključuje tudi zalivanje z vodo. "Nikoli mi nihče, ki je delal z mano, ni povedal, da s tem dobivamo dobre obveščevalne podatke. Kljub vsej politični retoriki o odvzemu pravic teroristom so naše zasliševalske ekipe dobile pomembne informacije brez mučenja," je dejal Obama.

Predsednik ZDA je dejal, da je v osmih letih dokazal, da zvestoba tradiciji države, v kateri vlada pravo, pomaga varnosti in vrednotam. Na kritike, da noče govoriti o islamskem ekstremizmu ampak govori o nasilnem ekstremizmu je Obama odgovoril, da se borijo proti teroristom, ki trdijo, da se borijo za islam, a ne zastopajo milijarde muslimanov po svetu, še manj pa za ameriške muslimane, ki služijo v ameriški vojski. "Če stigmatiziramo dobre domoljubne muslimane, potem le pomagamo teroristom," je dejal Obama.

Ameriški predsednik Barack Obama je imel v letalskem oporišču MacDill v Tampi na Floridi svoj zadnji govor o nacionalni varnosti.
Ameriški predsednik Barack Obama je imel v letalskem oporišču MacDill v Tampi na Floridi svoj zadnji govor o nacionalni varnosti. FOTO: AP

Obama je branil tudi svoje zanašanje na pobijanje teroristov z brezpilotnimi letali. Zatrdil je, da je zaradi tega manj žrtev med civilisti, kot bi jih bilo z letalskimi napadi ali nameščanjem kopenskih enot. "Terorizem ni grožnja obstoju ZDA in spopad se ne bo končal z jasno definirano zmago," je dejal Obama in mimogrede napadel kongres ker mu ni dovolil zapreti "madeža na ameriški časti", to je taborišče za osumljene teroriste Guantanamo na Kubi.

Priznal je, da mu na žalost ni uspelo umakniti ZDA z bojišč, saj se Američani danes bojujejo na več bojiščih kot takrat, ko je prišel na položaj. Ob tem je poudaril, da ni več velikega števila enot na bojiščih, ampak večjo vlogo prevzemajo posebne enote, zaradi česar je tudi manj žrtev med Američani. Največja pomanjkljivost njegovega pristopa je sicer vidna v Siriji, kjer bo Bašar Asad ostal na oblasti dlje od Obame, saj Trump namiguje na dogovor z Rusijo, ki Asada podpira.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (22)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Transformerji
07. 12. 2016 13.06
-1
Jasno, da Obama daje napotke. Če bi zmagala Hillary - teh napotkov ne bi bilo. Se bo Trump že naučil, kako se piha v isti rog!
alicante123
07. 12. 2016 10.10
+5
Če govorimo o stroških predsedovanja, to stane davkoplačevalce približno 1,4 milijarde dolarjev letno. Obamin pes potrebuje svojega handlerja in mu plačajo več kot 100.000 dolarjev letno, kino s plačanim predvajalcem filmov v Beli Hiši pa je za vsak slučaj odprt 24 ur na dan. Hčerke spremlja kar 25 varnostnikov. Obamo kličejo Ultimativni turist, ker na stroške davkoplačevalcev obiskuje svoje sanjske kraje, ki nimajo veze s funkcijo predsednika države (potapljanje na Midwaju, Stonehenge, piramide v Egiptu, muzej Boba Marleya na Jamajki, preživetje v naravi z Bear Gryllsom...)
cirenij
07. 12. 2016 10.16
+3
Preden bo predal funkcijo, bo še marsikaj zakuhal. Med drugim 4500 vojakov v EU, kar bo zneslo 3,5 milijarde dolarjev. Zakaj jih le potrebujemo? Bog ve,kaj še ima za bregom?
Saj ni res
07. 12. 2016 10.18
+3
Si ni mogel pomagati, da ne bi sel v muzej boba marleya.
Roka pravice 1
07. 12. 2016 10.01
-2
Obama je zapru Quantanamo kot je obljubil.
gremonadesno
07. 12. 2016 10.00
+4
Koga boli K kaj pravi OBAMA!
49mf5k0d
07. 12. 2016 09.57
+1
namesto, da ta denar gre za osveščanje o avtizmu
jzkzfzmz
07. 12. 2016 09.30
+3
Lahko bi napisali da je Stari del mesta Alepo osvobojen in ameriški teroristi masivno zapuščajo oz. bežijo iz mesta tako da Alepo je bolj ali manj v rokah Sirijske vojske. Velika zmaga. Še več ozemlja čaka žal čaka.
cirenij
07. 12. 2016 09.25
+4
V intervjuju za Večer je naš velespoštovani G. Kacin izjavil, da NATO ne bo popuščal Rusiji. Kaj se ta človek gre?
I G N O R A N T
07. 12. 2016 09.28
+2
cirenij
07. 12. 2016 09.30
+2
On bo tem odločal? Kot med našo "vojno", ko se je drl po radiu, da avioni vzletajo iz splitskega letališča. Na ta račun so mi v kleti splesneli vsi rezervni "madraci", in hrane za ohoho časa.
cirenij
07. 12. 2016 09.32
+1
Plača sigurno ne pod 20.ooo. EU. Nekajletna delavca, ki njega in podobne redi.
I G N O R A N T
07. 12. 2016 09.04
+4
Amerika gre v drugo smer.Ti nasveti so groteskni
murinar
07. 12. 2016 09.00
+9
Zamurc spokaj ,si dal posnetke o arbitraži hlapčkom hrvatom!
proofreader
07. 12. 2016 08.48
+7
Obama bi brez pomisleka dal milijarde davkoplačevalskega denarja za novo letalo. Trump je realist in ve, da ni toliko vredno.
proofreader
07. 12. 2016 08.46
+10
Če me izvolite, bom zaprl Guantanamo. Je lagal Obama.
trumpet2018
07. 12. 2016 08.42
+14
Trump je samo z nekaj telefonskimi klici in s svojimi pogajalskimi sposobnostmi (Carrier - ohranitev 1000 delovnih mest na domačem teritoriju, plus Ford) opravil več kot Obama v 8. letih. Obama za ohranitev delovnih mest ni napravil nič, ni se mu dalo niti dvigniti telefonske slušalke, zato je on zadnja oseba, ki bi lahko svetovala Trumpu. Tramp je poklical tudi Apple, ki se je strinjal, da bo svoje pametne telefone izdeloval v Kaliforniji
NiVzdevka76
07. 12. 2016 08.20
+5
Prijetno presenečena nad Donaldom. Zdaj je rekel, da se ustavi naročilo novega air force one. A vi veste kdo je Donald Trump? :D
Kollerik
07. 12. 2016 08.42
-5
Tomvojo
07. 12. 2016 08.18
-6
Ladja starcev (norcev). Nič dobrega se ne obeta.
draghci
07. 12. 2016 08.13
+12
Bravo, Čehi, naši pa navadne riti.
Mese?nikPajac
07. 12. 2016 08.00
+8
bravo Trump !