Tujina

FOTO: 'V imenu Norveške hvala, ampak ne hvala'

Washington, 12. 01. 2018 07.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Ameriški predsednik Donald Trump je odpovedal svoj februarski obisk v Veliki Britaniji, kjer bi se moral udeležiti odprtja nove ameriške ambasade v Londonu. So ga pa zato tja pripeljali iz muzeja voščenih lutk. Še vedno pa razburjajo Trumpove rasistične izjave glede priseljencev. Ker je dejal, da bi v ZDA raje videl več Norvežanov, so mu ti odgovorili: "Hvala, ampak ne hvala."

Ameriški predsednik Donald Trump je po novici, da se ne bo udeležil odprtja novega ameriškega veleposlaništva v Veliki Britaniji, tvitnil, da ni "preveč velik oboževalec" nove ambasade, ki se je iz elitne londonske soseske Mayfair preselila na jug Londona in za katero so ZDA odštele kar milijardo dolarjev (820 milijonov evrov). Za "slabo odločitev" je znova obtožil svojega predhodnika Baracka Obamo, čeprav je odločitev za selitev ambasade sprejela že administracija Georga W. Busha. Kot je še dejal Trump, je Obama "za drobiž prodal verjetno najboljše locirano in najimenitnejšo ambasado v Londonu"

Februarski obisk sicer ne bi bil popolni državniški obisk, na katerega je Trumpa ob nastopu njegovega mandata povabila britanska premierka Theresa May. Datuma doslej še niso določili, saj je povabilo ameriškemu predsedniku v Veliki Britaniji naletelo na precej neodobravanja javnosti. Tudi ob današnji novici, da je Trump odpovedal svoj skorajšnji obisk Velike Britanije, so v Downing Streetu poudarili, da vlada ni potrdila še nobenega datuma Trumpovega uradnega obiska in da je odprtje ameriške ambasade "stvar ZDA". Ob tem so še dodali, da bo "trdno in globoko" partnerstvo med Veliko Britanijo in ZDA obstalo kljub Trumpovi odločitvi, da odpove svoj obisk.

Medtem pa je župan Londona Sadiq Khan, ki se je v preteklosti zapletel v besedni dvoboj s Trumpom, dejal, da je očitno ameriški predsednik "razumel sporočilo", da številni Londončani zelo nasprotujejo njegovi politiki in dejanjem.  

Voščena lutka Donalda Trumpa pred novo ameriško ambasado v Londonu.
Voščena lutka Donalda Trumpa pred novo ameriško ambasado v Londonu. FOTO: AP

Namesto pravega pred ambasado pripeljali umetnega Trumpa

Trump se je danes kljub odpovedi "z glavo in brado" pojavil pred ambasado ZDA v Londonu. Osebje londonskega muzeja voščenih lutk Madame Tussauds je namreč pred novim ameriškim veleposlaništvom za kratek čas postavilo njegovo voščeno lutko. Predstavnica muzeja Claire Treacy je dejala, da so se za to odločili spontano, v nekaj minutah. "Zbudili smo se z novico, da je Trump odpovedal svoj obisk in pomislili smo: Ali ne bi bilo zabavno, če bi tja namesto pravega postavili našega lastnega predsednika Trumpa," je dejala. 

Čeprav je nadomestni Trump pred ambasado stal le slabe pol ure, pa je pritegnil kar precej pozornosti. Mimoidoči so se ustavljali, si ga ogledovali in se z njim slikali. Muzej je poudaril, da z lutko niso želeli poslati nobenega političnega sporočila, pač pa se jim je to zdelo "zabavno". 

Pod plazom kritik zaradi rasističnih izjav

Trump naj bi v četrtek med predstavitvijo kongresnega dogovora o ureditvi problema priseljevanja, ki se je dogajala za zaprtimi vrati Ovalne pisarne, prst uperil proti priseljencem iz revnih držav. Ti so po njegovem mnenju manjvredni, je na podlagi dveh virov blizu predsednika poročal Washington Post.

Demokratski senator iz Illinoisa Dick Durbin je na srečanju našteval države, katerih državljani bi lahko dobili začasni zaščiteni status. Ko je prišel do Haitija, je Trump vskočil in ga vprašal, zakaj v Ameriki potrebujejo Haitijce in zakaj želijo še več Afričanov. "Zakaj sem prihajajo vsi ti ljudje iz usranih lukenj?" je vprašal in dodal, da bi namesto njih raje videl Norvežane. Žaljiva pripomba se je nanašala tudi na priseljence iz Salvadorja.

Trump zanika, da bi revne države označil za 'usrane luknje'

Ameriški predsednik Donald Trump zanika uporabo surovih besed, ki jih je v četrtek izrekel proti prebivalcem Haitija, Salvadorja in afriških držav. Trump je tvitnil, "da to ni bil jezik", ki ga je uporabil.

"Besede, ki sem jih uporabil ..., so bile krepke, vendar to niso bile besede, ki sem jih uporabil," je sporočil. 

Potem ko je Trump zanikal svoje žaljive izjave, je Durbin zatrdil, da je to, kar poročajo mediji čista resnica. Dejal je, da so bile Trumpove besede polne sovraštva, zlobe in rasizma. "Ne morem verjeti, da je katerikoli predsednik v vsej zgodovini Bele hiše, te ovalne pisarne, izgovoril besede, ki sem jih v četrtek slišal od našega predsednika," je izjavil Durbin.

Durbin, ki je nekoč sedel v senatnih klopeh skupaj s kolegom iz Illinoisa Barackom Obamo, s katerim sta prijatelja, ni hotel ponoviti Trumpovih besed o usranih državah, ampak je le zatrdil, da so medijska poročila povsem točna. "Nisem prebral nobenega, ki ne bi bilo točno," je dejal.

Bela hiša Trumpovih žaljivk ni zanikala, je pa izjavo malo omilila

Bela hiša Trumpove izjave, ki so jo objavili številni ameriški mediji, ni zanikala. Televizija CNN je dobila pojasnilo, da jih predsednikove žaljivke ne skrbijo, ker bodo morda razjezile koga v Washingtonu, vendar bodo dobro odmevale pri Trumpovi volilni bazi.

"Nekateri ameriški politiki se borijo za tuje države, predsednik Trump pa se bo vedno boril za Ameriko in njene ljudi," je dejal tiskovni predstavnik Bele hiše Raj Shah.

Trump je priseljence s Haitija označil za manjvredne.
Trump je priseljence s Haitija označil za manjvredne. FOTO: AP

"Kot druge države, ki imajo priseljence na podlagi zaslug, se predsednik Trump bori za trajne rešitve priseljevanja, da bodo ZDA močnejše s sprejemanjem tistih, ki lahko prispevajo k družbi in ekonomiji ter se lahko asimilirajo v veliko državo", je še povedal Shah.

'V imenu Norveške hvala, ampak ne hvala'

Norvežani, ki se jih je lani po uradni statistiki v ZDA priselilo le 509, pa so Trumpovo povabilo zavrnili. "V imenu Norveške hvala, ampak ne hvala," je tvitnil konservativni norveški poslanec Torbjoern Saetre, podobno pa so se na Twitterju odzvali številni njegovi rojaki.

Predstavniki vlade premierke Erne Solberg, ki je v sredo obiskala Belo hišo, "spoštljivo" zavračajo komentarje na Trumpovo izjavo, ameriški profesor novinarstva na univerzi v Stockholmu Christian Christensen pa je bil v tvitu bolj neposreden.

"Jasno je, da se Norvežani želijo preseliti v državo, kjer bodo imeli veliko več možnosti, da jih nekdo ustreli, da živijo v revščini, izgubijo zdravstveno zavarovanje, ne dobijo plačane porodniške ali subvencioniranih vrtcev ter vidijo veliko manj žensk na položajih politične moči," je zapisal.

Svet žaljivke ostro obsodil

"Če drži, je to šokantno in sramotno stališče predsednika ZDA. Oprostite, ampak tu ni možno uporabiti druge besede kot 'rasistično'," je v Ženevi dejal tiskovni predstavnik Visokega komisariata ZN za človekove pravice Rupert Colville.

"Ne moreš odpraviti celotnih držav in celin kot "usranih lukenj", katerih celotno prebivalstvo, ki ni belo, torej ni dobrodošlo," je dodal.

Tudi haitijska vlada se je odzvala ogorčeno. Obsodila je Trumpovo izjavo in jo označila za šokantno in rasistično do haitijske skupnosti in njenega prispevka ZDA, če jo je dejansko izrekel.

Trumpovo izjavo so obsodili tudi v Afriški uniji in spomnili na ameriško trgovino s sužnji iz Afrike. Tiskovna predstavnica AU Ebba Kalondo je ameriškega predsednika spomnila, da so številni Afričani v ZDA prišlo kot sužnji, in dodala, da so njegove izjave klofuta sprejemljivemu obnašanju in praksi.

Ob tem je ZDA opisala kot globalni primer, kako so migracije postavile temelje za državo, ki je zgrajena na močni vrednotah raznolikosti in priložnosti. AU in njeni partnerji se bodo še naprej ukvarjali z vzroki migracij, hkrati pa se bodo še naprej borili proti rasizmu in ksenofobiji, je še dejal tiskovna predstavnica.

Na Trumpovo izjavo se je sicer med prvimi odzval nekdanji predsednik Mehike Vicente Fox, ki je tvitnil, da so Trumpova usta največja "usrana luknja na svetu". "S kakšno avtoriteto lahko razglasiš, kdo je in kdo ni dobrodošel v Ameriki? Ameriška veličina je zgrajena na raznolikosti ali pa si morda pozabil na lastno imigrantsko ozadje, Donald", je sporočil Fox.

Elijah Cummings, demokrat iz Marylanda, je tvitnil: "Obsojam njegovo neokusno izjavo, za katero ni opravičila."

Bocvana je zaradi Trumpove izjave danes na pogovor poklicala ameriškega veleposlanika in mu izrazila nezadovoljstvo zaradi rasistične izjave. "Menimo, da je izjava zelo neodgovorna, obsojanja vredna in rasistična," je sporočilo zunanje ministrstvo Bocvane, ki je tudi ostale države pozvalo k obsodbi Trumpove izjave. Od ameriškega veleposlanika so zahtevali tudi pojasnilo, ali ima Trump tudi njihovo državo za "usrano luknjo", glede na to, da tudi državljani Bocvane živijo v ZDA.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (878)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Apostol1
14. 01. 2018 15.31
Ker občudujem Trumpovsko izrazoslovje bom o njemu napisal tele besede ki so občudovanja vredne iz smeri Trumpa in njegovih ovac . Torej Trump je fekalni izcedek in od njega letijo samo fekalni izcedki
ROMELS
13. 01. 2018 13.20
+0
Mogoče pa naš borut tudi poreče, da so v sloveniji zaželjene ukrajinke-ci ali pa slovskinje- ki.Gliha ukup štriha.
frako
13. 01. 2018 12.29
-1
Mislm da bo mogla še letos evropa omejit migracije sz ene usrane luknje čez lužo, sej vemo s preteklih izkušenj kaj se zgodi ko daš ves denar bogatim.
Heretik1
13. 01. 2018 12.15
+1
Norvežani so povedali, da so ZDA zanje ena "usrana luknja"!
proofreader
13. 01. 2018 10.08
+2
Grims pravi, da nima nič proti beguncem. Z veseljem bi vzel 100 mladih Ukrajink.
proofreader
13. 01. 2018 10.07
+1
Trump postaja en mali Grims.
bb5a
13. 01. 2018 08.55
+3
Ne vem, kaj je narobe s pravilom, da naj bo vsak kar lepo v svoji državi, lahko gre sicer kam drugam na dopust,... pol se nej pa lepo spokajo domov... tole mešanje narodov, ver in ras nas bo pripeljalo do vojne...
ssbobo
13. 01. 2018 08.49
-2
Se Erjavec ne upa javno nasloviti uprašanja na Melanijo če tudi Slowenistan spada med države iz luknje..... ej SuperRjavina opleta samo tam kjer si upa...... nad svojimi volilci pa še te zgublja
RdečiKarton
13. 01. 2018 08.19
+4
Zakaj bi kak norvežan, ki ima doma vse hodil živet v bedo od ZDA? Naj kar sanja Donnie...
klosar.
13. 01. 2018 08.32
-1
Tako! Zdaj si pa mu jih napel. Kaj se pa gre Donnie, da bo kar tako razmetaval z metaforami :)
tudi maniia
13. 01. 2018 10.17
+1
Norvežani imajo navidez vse, ampak ta vse stane toliko, da je tudi marsikateremu norvežanu predrago. Povprečen norvežan si kar ne more privoščit it na pir v lokal, recimo. Sicer pa poznam Turid, norvežanko, ki se je preselila na jug ZDA, in ki si niti v sanjah ne predstavlja, da bi se kadarkoli vrnila v deželo megle, mraza in slabega vremena. Tudi ni verjetno norvežana, ki bi šel v ZDA na dno prehranjevalne lestvice in verjamem, da nihče od tistih 509 norvežanov nima niti najmanjše težave z zdravstvenim sistemom v ZDA. Nasprotno, zdravstveni sistem za višji srednji sloj je v ZDA odličen zaradi odličnih zdravnikov, ki seveda ne delajo v javnem zdravstvu. Kakor vse bolj spremljamo, tudi mi te odličnosti nimamo ravno na vsakem koraku, dosegljiva je samoplačnikom, v rednem zdravstvu pa so čakalne vrste do smrti!
gripson
12. 01. 2018 22.27
+1
In mi smo bili še nedavno ponosni na tega ameriškega zetorja....
zemljan10
13. 01. 2018 08.42
+3
detect
12. 01. 2018 22.22
+4
ta trumpek ne bo do konca mandata 100%
bohinj je zakon
12. 01. 2018 20.16
+1
10.000 dolarjev v New yorku je enakovrednih 2.000 eur v Sloveniji. In kje bi živeli?
nikhrast
12. 01. 2018 21.56
+3
RooneyMU
12. 01. 2018 22.14
-9
New York seveda. Ce bos kdaj tam se bos tudi ti tako odlocil;)
DAEMONIUM
12. 01. 2018 20.11
-22
Slovenija bo pokazala svoje veliko levicarsko srce in preselili iz vojnih obmocij Avganistana in Eritreje po 10.000 beguncev. Ce bi upokojencem zmanjsali pokojnine po 5% bi lahko beguncem zagotovili brezskrbno zivljenje upokojenci pa so ze tako ali tako navajeni slabega komunisticnega standarda tako da jih 5% zmanjsanje pokojnin ne bo bog ve kaj prizadelo.
Banion
12. 01. 2018 21.10
+14
Upokojenski standard v komunizmu je bil bistveno boljši kot je danes v demokraciji. Seveda bi jih desničarji ki so sužnji kapitala tako ali tako najraje odpravili in na tem močno delajo ko uničujejo javno zdravstvo
DAEMONIUM
13. 01. 2018 08.11
-1
Tako kot levica unicuje zdravstvo preko korupcijskega vodenja, ko kar 8 direktorjev bolnic z zdravniki na celu, krade kot srake in ti zdaj prsvis da desnica krade ki je vladala pred 10 leti
DAEMONIUM
13. 01. 2018 08.17
+0
In ko 90 letni udbas Zemljaric se kar pocne razne rabote po UKC, ko je vlada tako dvignila place zdravnikpm da ze ob polletju bolnicam zmanjka za place zaradi cesar bodo dvignili dodatno zavarovanje za 8 eur, ti se kar naprej krivis Janso? Pa tega clovek ne more verjeti kako plitki in intelektualno zavozeni ste!
deltex
12. 01. 2018 20.08
+12
V bistvu veliko ljudi misli podobno, le da je Trump pač povedal naglas. Kot predsednik ZDA pa kaj takega ne bi smel izjaviti, še posebej, ker so vsi prebivalci, vključno s predsednikom in prvo damo, potomci priseljencev. Temnopolte pa so v ZDA sami pripeljali....
nikhrast
12. 01. 2018 22.00
+3
Tako je, na sprehod po Floridi, skoraj vsak te vpraša od kje si, pa isto gre za Trumpa, saj ni domačin.
deus volt
12. 01. 2018 19.39
-7
pozabu je na eno usrano luknjo ! slovenijo .
deltex
12. 01. 2018 20.04
+12
Spalec
12. 01. 2018 19.34
+29
Za norvežane je Amerika shithole :)
RooneyMU
12. 01. 2018 22.15
-4
Hahahaha nisi bil pri obojih se ane da pises taksne neumnosti;)
klosar.
13. 01. 2018 08.34
-3
Spalec še ni zapustil svoje vasi pod Kamnikom, kaj pa on ve.
obub81
12. 01. 2018 19.27
+8
car tud pr nam so Norvežani bolj dobrodošli kot pa smeti z juga
bohinj je zakon
12. 01. 2018 19.26
+22
"Jasno je, da se Norvežani želijo preseliti v državo, kjer bodo imeli veliko več možnosti, da jih nekdo ustreli, da živijo v revščini, izgubijo zdravstveno zavarovanje, ne dobijo plačane porodniške ali subvencioniranih vrtcev ter vidijo veliko manj žensk na položajih politične moči," je zapisal. super odgovor profesorja
nikhrast
12. 01. 2018 22.01
-5
Šansa da si uspešen je pa res večja v Ameriki, poglej samo slovenske priseljence.
RooneyMU
12. 01. 2018 23.41
-1
Pa se kaj- ti pa blebetas. Se vidi da ne poznas politike;) velikosti plac. In zakaj si potem sam placujes. Vendar skoda debatirati s tabo, ker ne razumes.
ONniON
12. 01. 2018 19.21
-3
JApajaDAja
12. 01. 2018 18.57
+6
hahahaha, joj, kako obožujem angleški in bosanski humor!