Tujina

Tudi Rusi v boj zoper IS: 'Nobena država ne more podpirati teh grozot'

Kobane/Pariz/Washington, 15. 10. 2014 10.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

"Tekajo po ulicah in streljajo, ne bojijo se umreti," naval džihadistov na mesto Kobane po telefonu opisuje kurdski uradnik. ZDA in zavezniki bi se morali bolj potruditi, sicer bo prepozno, opozarja. Obama odgovarja, da z bojem zoper IS mislijo resno. K sodelovanju so povabili tudi Rusijo.

Letalski napadi na skrajneže IS v mestu Kobane se nadaljujejo. A kot poročajo kurdski borci v mesto po vsakem napadu prihajajo nove čete nasprotnikov.
Letalski napadi na skrajneže IS v mestu Kobane se nadaljujejo. A kot poročajo kurdski borci v mesto po vsakem napadu prihajajo nove čete nasprotnikov. FOTO: Reuters

Koalicija držav v boju zoper skrajnežem samooklicane Islamske države na območju kurdskega mesta Kobane nadaljuje z zračnimi napadi. V zadnjih dveh dneh so izvedli 21 zračnih napadov, s čimer so po podatkih ameriške vojske nekoliko upočasnili čete ekstremistov. Kurdska vojska, ki se na vse pretege trudi pod nadzorom obdržati vsaj polovico mesta, po drugi strani opozarja, da njihove zaloge orožja hitro kopnijo, v mesto pa z vseh koncev tako imenovanega kalifata nenehno prihajajo nove čete skrajnežev s težkim orožjem.

'Tekajo po ulicah in streljajo, ne bojijo se umreti'

Če jim uspe prevzeti oblast v mestu, bo to zanje velika zmaga in dokaz, da se lahko zoperstavijo celemu svetu, pravijo. Kot še sporočajo Kurdi s terena, se približno 3000 njihovih vojakov bori s približno 9000 džihadisti, ki pa so mnogo bolje opremljeni. Medtem, ko se kurdska vojska bori s kalašniki in starimi ročnimi minometi, borci Islamske države v mesto vdirajo s tanki in modernimi brzostrelkami. "Prihaja na tisoče novih borcev. Tekajo po ulicah, streljajo, spet tekajo in streljajo. Ne bojijo se umreti," sporoča eden od kurdskih uradnikov v mestu. Če ne bodo dobili pomoči, bodo poraženi, opozarjajo.

Kljub vsemu so danes ob podpori zračnih napadov mednarodne koalicije pod vodstvom ZDA zabeležili uspeh. Tako naj bi jim po navedbah aktivistov uspelo IS pregnati z nekaterih območij na vzhodu in jugozahodu mesta.

Kurdi iz Turčije nemočni opazujejo napredovanje boje v mestu Kobane.
Kurdi iz Turčije nemočni opazujejo napredovanje boje v mestu Kobane. FOTO: Reuters

V regiji se sicer širi mnenje, da ZDA in zavezniki z vojno proti IS ne mislijo resno. Očitki s strani Kurdov letijo predvsem na Turčijo, ki dogajanje opazuje čez mejo, hkrati pa nasilno zatira njihove proteste znotraj države. Menijo, da bi se morale države bol potruditi, sicer krvavih pohodov IS ne bodo ustavili.

Obama znova sporoča: trajalo bo, a IS bomo uničili

Na očitano se je odzval ameriški predsednik Barack Obama. Kot pravi, v boju sodeluje okoli 60 držav, več kot 20 pa je članic koalicije. "Do zdaj smo skupaj dosegli pomembne zmage. Borce IS smo zaustavili pri Erbilu, iz gore Sindžar rešili veliko število ujetih jazidov, nazaj smo prevzeli jez pri Mosulu, v Siriji in Iraku pa uničili številne čete skrajnežev," je dejal. Dodaja, da je trenutno najhuje v iraški pokrajini al Anbar in v sirskem mestu Kobane, zato se bodo tam zračni napadi nadaljevali. Ponovil je, da gre za obširno in dolgotrajno operacijo ter da smo še vedno v njeni začetni fazi. Dodaja, da se vsi akterji dobro zavedajo nevarnosti, ki jo Islamska država predstavlja, zato so odločeni, da jo bodo oslabili in naposled uničili.

V Parizu sta si včeraj v roke segla ameriški sekretar John Kerry in ruski zunanji minister Sergej Lavrov. ZDA in Rusija sta sklenili zavezo o izmenjavi podatkov obveščevalnih služb glede delovanja IS.
V Parizu sta si včeraj v roke segla ameriški sekretar John Kerry in ruski zunanji minister Sergej Lavrov. ZDA in Rusija sta sklenili zavezo o izmenjavi podatkov obveščevalnih služb glede delovanja IS. FOTO: Reuters

Kerry in Lavrov sta si segla v roke, državi sklenili zavezo o izmenjavi podatkov obveščevalnih služb

Močnemu sporočilu Obame je sledila še informacija, da sta se včeraj v Parizu sestala ameriški sekretar John Kerry in ruski zunanji minister Sergej Lavrov. ZDA in Rusija sta sklenili zavezo o izmenjavi podatkov obveščevalnih služb glede delovanja IS. Kerry je pojasnil, da je dolžnost dveh svetovnih velesil, da skušata reševati aktualne svetovne probleme, čeprav so se odnosi zaradi dogajanja v Ukrajini in nekaterih ostalih zadev znova nekoliko ohladili. "Oboji se zavedamo, kako pomembno je, da ustavimo in uničimo IS," pravi. "Nobena poštena država ne more mirno gledati in podpirati grozote, ki jih izvaja IS," dodaja.

Po njegovih besedah so se na srečanju pogovarjali tudi o tem, da bo Rusija proučila možnosti za sodelovanje pri usposabljanju iraške vojske.

Nekdanji podpredsednik ZDA meni, da ZDA grozi napad z jedrskim orožjem

V zvezi s situacijo na Bližnjem vzhodu se je oglasil tudi nekdanji ameriški podpredsednik Dick Cheney. Opozarja, da je lahko Islamska država mnogo bolj nevarna od teroristov, ki so leta 2001 porušili newyorška dvojčka. 73-letni republikanec, ki v času svojega mandata ni veljal za pretiranega mirovnika, se boji, da bo ZDA kmalu priča novim terorističnim napadom. "Menim, da se približuje zelo nevarno obdobje, morda še bolj nevarno od časov grozljivega napada na stolpnici Svetovnega trgovinskega centra v New Yorku," pravi. Dodaja, da bi bil lahko naslednji napad mnogo bolj smrtonosen, kot tisti 11. septembra. Boji se predvsem jedrskega orožja na Bližnjem vzhodu. "Če Iran dobi jedrsko orožje, ne bo dolgo trajalo, preden se bodo do tega dokopale tudi ostale države v regiji. Nenazadnje bi lahko to smrtonosno orožje prišlo tudi v roke Islamske države ali Sirije," pravi.

Sirski Kurdi na begu v Turčijo - 2
Sirski Kurdi na begu v Turčijo - 2 FOTO: Reuters
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (89)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kam_to_pelje
16. 10. 2014 11.03
Rusija ima svoje načrte, kot jih imajo ostale države v koaliciji. toda tudi Rusija se zaveda nevarnosti islamistov oz. đihadistov. Zato ne dvomim da nebi opravili svoje obljubljene naloge. Je bil pa že skarjni čas, da vstopijo v igro. Toda le zakaj Turčija ne stori nič??? to je zanimivo vprašanje, ki me matra že lep čas. Zgolj opazovati kaj se dogaja in nevarnost ki ogroža celo regijo neposredno pred mejo. Tu zelo smrdi. Bi se dalo sklepati, da že imajo pod mizo nekakšen dogovor z vodstvom ISIS on nenapadalnem paktu. Bi bilo zanimivo povprašati vlado Turčije na to temo brez izgovorov. Saj očitno bojkotira sodelovanje v operacijah NATA katerega članica je.
BioKokos
16. 10. 2014 07.22
-3
Pretiravajo ZDA IN RUSIJA skupaj nemoreta premagati isis napihovanje zadeve iz muhe delat slona za lastne koristi meni je najjače nebojijo se umreti hehe to jim gre v nos boste kmalu dojeli zakaj hehe
Mb128
15. 10. 2014 22.35
+1
Mislim, prav neverjeten članek na Spiegel on line. Borcem Is-ja sta očitno padli v roke dve skladišči, kjer je Sadam skladiščil bojne strupe. V prvem naj bi bili bojni istrelki, ki vsebujejo sarin. Ja, prav ste prebrali SARIN! Sicer ta naj ne bi bil več uporaben zaradi starosti a vendar. V drugem pa naj bi bilo še nekaj bojnih iztrelkov v katerem naj bi bil plin ki ga Nemci poimenujejo Senfgas in maj bi povzročal iritacijo kože. Sicer nisem ekspert za bojne pline ampak senf bi lahko prevedli kot gorčica. Torej je to gorčični plin. Kakor koli že, Is-i se je dokopal do bojnih, kemičnih strupov. Kako je to sploh možno?! Mar nam niso po 2. invaziji na Irak zagotavljali, da so vse te stvari uničili?! A gre tukaj za zastraševanje ali pa kaj drugega? Pa kdo je tukaj nor?! Mimogrede. V Saudovi Arabiji so izbruhnili masovni protesti, ker bo država usmrtila nekega šiitskega klerika ker je slednji ščuval ljudi proti državi. Ni kaj, vsak dan le bolj pestro tam dol.
appollyon
16. 10. 2014 06.26
+1
Res je Senfgas je mustardgas. Po domače beli fosfor po katerem dobiš opekline, v najslabšem primeru ti zažge pljuča. Nekaj podobnega kot pri dimnih bombah samo v veliko večji količini
Helmuth
15. 10. 2014 20.09
+8
poglejte na tube.... Ken O'keefe on PressTv exposes Obama, ISIS, Syria, Proxy Wars, Demoralizes guest that rage quits
asgml
15. 10. 2014 22.06
+2
hvala za link.sem pogledala, groza, ne morem verjet...
nevski
15. 10. 2014 19.53
-10
Rusija ne bo poslala svoje vojske na Bližnji vzhod, saj je niso niti v Ukrajino. Bo pa poslala inštruktorje za usposabljanje iraške vojske in verjetno tudi sirske, saj jim dobavlja vse več novega orožja in je treba vojsko usposobiti, da se lahko z njim bori.
Mb128
15. 10. 2014 20.06
+11
Poslušaj, Rusi že imajo vojake tam že dolgo, ker imajo tam pomorsko vojaško bazo. In sedaj, ko je Turčija definitivno pokazala zakaj se zavzema je več kot očitno, da je američanom zadišala ruska baza. Hja, v sili hudič muhe žre mar ne?!
nevski
15. 10. 2014 20.29
-9
Rusija ima v Siriji zakupljen pomol in del instalacij v pristanišču Tartus za logistično oskrbo ladij in morebitna popravila. Osebje tam je civilno in ne vojaško. Rusija nima vojaških oporišč v Siriji.
asdfghjklqwertz
15. 10. 2014 21.07
-1
V Ukrajino jih niso upali, ker so vedli, da imajo lahko veliko sranje z ZDA in Evropo. Sicer so pa rusi ves čas imeli svoje vojake nameščene po ukrajini, ampak so bili takoimenovani proruski uporniki oz. z moje strani, ruski teroristi.
nevski
15. 10. 2014 21.41
-8
Teroristi? V Evropi je zelo malo krajev, kjer je rentabilno pridobivati plin in nafto s fracking metodo in edino res uporabno območje je ravno Donbas, ozemlje Donetske in Luganske republike, ki je tudi sicer bogato s premogom. ZDA hočejo v EU prodajati ravno ta plin namesto ruskega, vendar imajo pri tem težavo, to je prebivalstvo. Če hočejo popolnoma izkoristiti to območje za fracking metodo pridobivanja plina, morajo odstraniti prebivalstvo, torej pobiti ali izseliti. Po izčrpanju tega območja bo Donbas postalneobljudeno območje tako kot Črnobil, saj bo zemlja in voda uničena in zastruplena s kemikalijami, ki se uporabljajo s fracking metodo, tako da se ljudje tja ne bi mogli več nikoli vrniti. Ljudje v Donbasu se pač ne pustijo enostavno pobiti in pregnati in so se odločili braniti svoje domove in svojo zemljo pred ameriškimi korporacijami in ukrajinskimi nacisti. V Ukrajini se teroristi ameriški plačanci, ki izvajajo genocid nad vzhodnoukrajinskim prebivalstvom.
Patiana
15. 10. 2014 23.16
+1
nevski - pri najboljši volji ne vem zakaj dobivaš minuse
appollyon
16. 10. 2014 06.28
+4
Nevski največ tega kar si naštel je na Krimu, in kdo si je prilastil oz. aneksiral Krim?!?
nevski
16. 10. 2014 09.50
-3
Prebivalci Krima so se na referendumu odločili, da se priključijo Rusiji in tam sedaj nihče ne uničuje Krima s fracking metodo.
ficfiric 1
15. 10. 2014 19.05
+6
Ce so ze dovolil rusom da pomagajo(zato moras danes dobit zeleno luc in povabilo amerike), pol upam da rusi zasedejo sirijo in ocistijo najprej sirijo...in upam da se ne umaknejo iz sirije dokler is ni porazen...asad nima nic proti...bi pa to zlo zlo zabolelo ameriske pravicnike...
Mb128
15. 10. 2014 16.54
-2
Kumunalci zbor, cesar ima zapeko in ne more več iti sam tja kjerponavadi hodi sam, peš!
Dinka123
15. 10. 2014 16.48
+0
zato ker problema zaradi lastnih interesov nocejo resiti...prevec ocitno je...
asgml
15. 10. 2014 14.10
+29
ob vsej tehnologiji...ne rezumem, zakaj se problema ne reši v enem samem dnevu?!?! vsaka država naj vrže nekaj dol, vsaka na eno mesto, vse kar ima!!! tele norce je potrebno TAKOJ ustavit, ne pa tole, da se jih malo obstreljuje, TO NI NIČ!!! zakaj se vedno samo čaka???? nedolžni pa umirajo, živijo v strahu???na način, ki se uporablja za reševanje krize sedaj, ISIS samo pridobiva na samozavesti, ker vidijio, da jih očitno nihče ni sposoben zaustaviti.mirni pobijajo nedolžne in to še z velikim nasmeškom.Obama, Putin, vsi ostali....ste voditelji držav? Ukrepajte torej! Življenje je bolj enostavno od tehle "taktik",nekega zavlačevanja, nekih stoletnih priprav,...Voditelji, vprašajte se, kaj bi storili, če bi v mestu Kobane živela vaša družina!!!!!! Bi jo začeli reševati na tak način????? Nti slučanjo!!!!!!!!!!!!!!
LipovBogg
15. 10. 2014 14.12
+16
Dobre poante, še boljša vprašanja. In odgovor je, da jim to ni v interesu.
Neopredeljeni
15. 10. 2014 17.07
+5
Samo se vprašaš od kje 30 tisoč norcem, tako moderno orožje in zakaj imajo kurdi stare kalašnike in ti bo vse jasno
SleepyHollow
15. 10. 2014 18.13
+2
na njihovem teritoriju zivi 8 miljonov ljudi a morajo tudi oni umreti ker se v njihova mesta zbirajo osebe ki jim niti mentalne institucije ne morejo vec pomagati.
canelo
15. 10. 2014 18.21
-1
Moonky kar lep delež od teh 8 mio. podpira te norce verjami.
nevski
15. 10. 2014 20.04
-4
Američani vendar ne morejo kar bombardirati prijateljev senatorja Johna McCaina. To so vendar "borci za svobodo".
asgml
15. 10. 2014 21.59
neopredeljeni, isis dobiva denar od nafte, ker so zasedli glavnino nafte.še malo, pa bodo najbogatejši.in to je največji problem in največja žalost
appollyon
16. 10. 2014 06.30
Tukaj največ služijo Kirtajci, Rusi, Evropejci in Američani, pa še marsikdo, zato tudi ni interesa po kakšni večji invaziji.
T_one
15. 10. 2014 14.04
-4
joj, kako ti američani nategujejo cel svet.. tudi Rusi so jim nasedli.... Vedno bolj očitno postaja, da so vsi ti svetovni "dogodki", ki se dogajajo v zadnjih časih, verjetno res napeljani samo zato tako, da bi še Rusija lahko pristopila NATO-u... očitno so imeli tisti, ki so mi to razlagali, prav...
Razumnež
15. 10. 2014 13.52
+12
Bravo RUSI !!!!
RADIKALL
15. 10. 2014 13.34
+20
se spomnete kako so novinarji grozil celi evropi,kako bojo islamisti zavzel celo evropo da so bli že slovenci na okopih....evo zdej vidite kako novinarji pretiravajo 3000 vojakov zadržuje celo islamsko vojsko že en mesec s malo pomočjo letalski napadov,kaj bi blo šele da pridejo pred kako miljonsko evropsko mesto sej bi jih evropejci pojedli...
RADIKALL
15. 10. 2014 13.27
+3
američani nebojo napadli isis dokler ta nebo zrušil assada,rusi naj sam podprejo assada in v parih dneh bo konc vojne....
Razumnež
15. 10. 2014 13.53
+0
ZavedniSlovenci
15. 10. 2014 13.20
+2
Moti me pa zelo, kako hitro 24UR umaknete iz naslovnice kakor nujna vest vse to dogajanje okoli Sirije, ki je zelo nevarno žarišče za celi svet, da pahne v 3 svetovno vojno..
ZavedniSlovenci
15. 10. 2014 13.18
+21
Zanimivo je, da imajo separatisti IS moderno oborožitev Turškega porekla in izvora. To pomeni, da jih Turčija z vso tehnično opremo zalaga in spodbuja vojno v Siriji. Pač se Turčija tako maščuje nad Kurdi za zgodivo in vojno . Tu je obvezno potrebno posredovanje velesil in zaveznikov Rusije in Amerike, vendar ne samo iz zraka, pač pa nemudoma z tehnično opremo, orožjem in vsem kar ljudje potrebujejo zoper skrajneže in ekstremiste IS.
Nowotny
15. 10. 2014 12.58
+8
rusi naj red naredijo v Siriji, ya kar bodo rabil dva meseca, amerosi pa v Iraku...ya kar bodo rabil 10 let, pa še takrat, ne bo jasno ali je mir ali mesarsko klanje!
Sputnik
15. 10. 2014 12.57
+2
zda ne bodo končale te vojne dokler se ne pojavi nov sovražnik. do vojne sploh ne bi rabilo pridet nikjer po svetu če ne bi bili v zda tako pohlepni na nafto in ostale naravne surovine. in dokler po nesreči pobijajo cela naselja civilistov in bombardirajo bolnice po nesreči jim jaz ne bi pomagal niti z zrnom fižola za vojake
MIRKOKING
15. 10. 2014 12.56
+11
Kje dobijo borci isis-a popolnoma nove Toyotine pickupe, se pa nihce ne vpraša?
BlokiranZaradi24urFašizma
15. 10. 2014 12.58
+3
Recimo da so oropali nekaj trgovin, oziroma so jih za tisto milijardo ki so jim jo američani nastavili v oni banki ki so jo ISISovci oropali, lahko kupili veliko tega.
Sputnik
15. 10. 2014 12.58
+6
toyota je sponzor vojne očitno. naš denar za članstvo v natu kupuje ta vozila in bojno opremo da se pol spet z našim denarjem bojujemo proti našemu denarju. a razumeš kako bolani smo?? tako zelo da je težko verjet
BlokiranZaradi24urFašizma
15. 10. 2014 13.00
+1
pkorosec
15. 10. 2014 13.13
+0
seveda, amerika jih sponzorira :) Kako ste ze pateticni s tem kazanjem prsta na dezurnega krivca, pa to recem sam kot neljubitelj amerike. Ce bi malo brali jtuje medije, sploh avstrijske, potem bi lahko prebrali ze pred meseci, da ima dosti avtohis velike izgube, ker so sirski prostovoljci najeli poltovornjake na leasinge in to najraje toyote, nato pa pobegnili cez mejo. Ampak najprej je seveda treba takoj obdolzit amije.
dreko123
15. 10. 2014 16.28
-8
toyote že od nekaj uporablja cia in podobna ameriška vojna višja banda po bližnjem vzhodu - že od začetka... itste modele iste avtomobile... samo da jih sedaj uporabljajo njihovi otroci - IS .. nič takega... ne sanjaj o leasingih in bedarijah
BlokiranZaradi24urFašizma
15. 10. 2014 12.55
+12
To bi samo plačance tja poslali in bi bil takoj mir. Naj se razpiše 500 eurov za glavo ISISovca, pa naj se da orožje plačancem, pa bo hitro mir. Če je onih pastirjev 200.000, se jih za borih 100 milijonov + 100 milijonov za orožje, znebijo vseh. Pa še psihopatov ki si želijo klanja se znebimo. To milijoni komaj čakajo na tako ponudbo. Namesto da greš v Afriko na safari, greš še malo zaslužit v tisto puščavo.
lordslayer
15. 10. 2014 12.37
+29
ko bojo pršl rusi tja dol, bojo istrebli islam
Nowotny
15. 10. 2014 12.54
+15