Tujina

Tudi to so ZDA: streljanja učijo petletnike, rojstne dneve praznujejo na streliščih

Washington/Las Vegas, 28. 08. 2014 13.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

V Ameriki več kot tretjina družin z otroki poseduje orožje. Otroci se z njim spoznajo že zelo zgodaj, nekateri celo pri petih letih starosti. Na streliščih organizirajo rojstnodnevne zabave, kjer lahko otroci streljajo tudi z brzostrelkami, s kakršno je devetletna deklica minuli vikend ubila inštruktorja.

Kar tretjina ameriških družin z malimi otroci poseduje orožje. Nekatere starši streljanja naučijo že pri petih letih starosti.
Kar tretjina ameriških družin z malimi otroci poseduje orožje. Nekatere starši streljanja naučijo že pri petih letih starosti. FOTO: Thinkstock

Po tragediji na strelišču v ameriški zvezni državi Arizoni, v kateri je devetletna deklica izgubila nadzor nad brzostrelko in v glavo ustrelila 39-letnega inštruktorja, svetovno javnost pretresa dejstvo, da je v nekaterih predelih ZDA tovrstno učenje otrok nekaj povsem vsakdanjega.

V deželi onkraj luže glede na aktualne raziskave najmanj tretjina družin z majhnimi otroki poseduje orožje. Otroci, ki odraščajo v teh družinah, se z orožjem spoznajo že zelo zgodaj, njihovi starši pa menijo, da je to dobro za njihovo lastno varnost.

Po podatkih tamkajšnjega centra za preprečevanje nasilne uporabe orožja kar 31 odstotkov družin z najhnimi otroci poseduje najmanj en kos orožja. Kot poročajo, veliko staršev meni, da so odgovorni lastniki orožja le, če streljanja naučijo vse družinske člane, tudi svoje otroke. O zelo močni kulturi orožarstva priča tudi dejstvo, da v nekaterih predelih ZDA na prvi dan sezone lova na srnjad v šolah ni pouka. Obstajajo celo podjetja, ki izdelujejo orožje za otroke. Njihove puške so nekoliko šibkejše in prirejene manjšim rokam.

Otrok z orožjem
Otrok z orožjem FOTO: Thinkstock

'To je dobro za otroke, saj gre za izkazovanje zaupanja'

Dan Baum, avtor knjige Gun Guys, v kateri Američane poučuje o orožarski kulturi, je za CNN dejal, da je sam pričel streljati s svojimi petimi leti. Meni, da je učenje streljanja hkrati tudi dobra lekcija o spoštovanju in disciplini. "To je dobro za otroke, saj gre za izkazovanje zaupanja vanje," pravi. Svojo hčer je streljanja naučil pri desetih letih starosti. "Otroci so pametni. Najdejo vse, kar jim poskušaš skriti. Poleg tega pa so dovzetni za učenje. Lažje jih je naučiti varnega ravnanja," meni.

Baum sicer trdi, da otrokom ne bi smeli v roke dajati brzostrelk, ob zadnjem tragičnem dogodku pa izraža skrb, da je ta incident voda na mlin nasprotnikom uporabi orožja. "Žal se upravičeno bojim, da se bodo pri ljudeh zaradi neprevidnega inštruktorja pojavili predsodki v zvezi z uporabo orožja," pravi.

Bi otrokov rojstni dan praznovali na strelišču?

Nekateri na streliščih celo organizirajo rojstnodnevna praznovanja. David Price je na primer s soprogo dve leti nazaj odprl strelišče Eagle Gun Range, kamor so povabljeni tudi otroci, stari komaj osem let. "Želimo zagotoviti varno in družinam prijazno okolje, kjer se lahko otroci poučijo o varnem ravnanju z orožjem. Slej kot prej bodo prišli v stik z njim," je dejal. Kot pravi, orožje vidijo tako v računalniških igrah, kot tudi na televiziji, zato je prav, da se pričnejo zavedati, kako nevarno je to lahko. Svoja lastna otroka je rokovanja z orožjem naučil, ko sta bila stara komaj pet in šest let. "Zdaj zanju to ni več tako zanimivo, kot bi jima bilo sicer," pravi in dodaja, da po zakonu ni starostne omejitve za uporabo orožja. To je prepuščeno staršem otrok.

Kot je novinarjem CNN še pojasnil Price, lahko otroci na njegovem strelišču uporabljajo tudi brzostrelko, s kakršno je minuli vikend devet let staro dekle po nesreči pokončalo svojega inštruktorja, a morajo biti ob tem upoštevani določeni varnostni pogoji, med drugim tudi minimalno število nabojev v orožju.

Posnetek tragičnega streljanja v Arizoni

Silvio Calabi, avtor knjige The Gun Book for Boys, pravi, da gredo pogovori o uporabi orožja v dve skrajnosti. Nekateri zagovorniki uporabe orožja na spletu objavljajo fotografije svojih petletnih otrok z brzostrelkami v rokah. "V resnici, si tega nihče ne želi," pravi in dodaja, da vsak normalen človek takšnega orožja otrokom ne bi dal v uporabo. Po drugi strani nasprotniki po njegovih besedah mislijo, da vsi tisti, ki posedujejo orožje, zelo slabo skrbijo za varnost in da je le vprašanje časa, kdaj se bo v kateri od družin spet zgodila tragedija. "Velika večina lastnikov je pri uporabi orožja izjemno previdna, shranjuje pa ga na varnih mestih in pod ključem," pravi. Dodaja, da njegovi otroci, ki jih je streljanja naučil pri 12 letih, kot odrasli orožja ne uporabljajo več. Spoznali so ameriško tradicijo in se hkrati pričeli zavedati tudi nevarnosti uporabe orožja. Odločili so se, da ga ne bodo uporabljali, dodaja.

Ankete kažejo, da se Američani orožju niso pripravljeni odpovedati

Kljub številnim grozljivim strelskim pohodom, med drugim tudi po ameriških šolah in vrtcih, in dolgotrajnim preprekanjem zagovornikov in nasprotnikov posedovanja orožja, je anketa, ki jo je pred nekaj meseci opravila televizijska hiša CNN, pokazala, da so Američani vse manj naklonjeni strožjim zakonom o orožju. Leto dni po pokolu predšolskih otrok v Newtownu je bilo namreč proti zaostrovanju zakonodaje kar 50 odstotkov, podpiralo pa jo je 49 odstotkov Američanov.

Izredno močan orožarski lobi je sicer v preteklosti že nekajkrat preprečil zaostritev zakonodaje o prodaji orožja. Na streljanja se očitno Američani odzivajo ravno obratno, kot bi bilo pričakovati. Po poročanju tamkajšnih medijev je namreč število prošenj za strelska dovoljenja in prodaja orožja po takšnih dogodkih vsakič poskočila.
 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (68)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Krta?a 21
29. 08. 2014 06.54
+6
ce je pa to drugod po svetu, si pa terorist. V ameri si pa patriot....
Budjola
29. 08. 2014 14.47
+2
ma kaj patriot, Heroj. poglejte malo s kaksnim zadovoljstvom in ponosm govorijo kaj so v vietnamu poceli z bogimi ljudmi.
Ov3r9000
29. 08. 2014 01.33
+1
Ja če mentalni omejenci dajejo nezrelim osebkom stroje za pobijanje. Kaj drugega je lahko rezultat?
Justiceiscoming81
29. 08. 2014 01.10
+3
naslov tega članka bi moral biti: stupid americans
LOPOVI V AREST
28. 08. 2014 22.44
+4
ONniON
28. 08. 2014 21.42
+8
jah amerika pač Najbolša stvar v ZDA je tabla za Kanado !
razocarani
29. 08. 2014 15.07
+1
te pa se nisem slisal --je pa res odlicna ha ha
asgml
28. 08. 2014 20.49
+2
devetletna deklica z brzostrelko po pomoti ubila inštrukktorja, dogodek sta snemala starša, ki sat želela video takoj objavit na FB, hahahhahahhhahaha še ne bo konec, drug teden bo kakšna druga nesreča, pa ne bojo nič naredili,NIKOLI.že dejstvo, da imajo učenje straljanja na rojjstnodnevnih zabavah otrok pove VSE o američanih.ni mi škoda niti enega.ker sami zagovarjajo orožje, vključno z obamo
razocarani
29. 08. 2014 15.09
+1
no da bi bilo cim vec takih deklic--bi se prej koncale take norosti ..tale instruktor je dobil kar je iskal ,,mogoce pa je deklica vedela kaj mora naredit ..kdo ve ?
asgml
28. 08. 2014 20.35
+3
pa kaj se tolk ukvarjate s tole ameriko??????????? ji nehote dajete eno navidezno veljavo.naj se fentajo med sabo, naj počnejo karkoli, me ne zanima
razocarani
29. 08. 2014 15.10
+1
pocasi se pa le bodo ,a kaj ko jih takoj nadomestijo se bolj nori priseljenci
Matjaž Zvan
28. 08. 2014 18.38
+3
Amerika je preplavljena z orožjem. Če bi živel tam, bi verjetno res čutil, da ga rabim tudi sam. Tako kulturo ne moreš razoroževati, ker bo res ostalo preveč oboroženih lopovov in tolp, ki se bodo počutili varne. K sreči živim drugje, pa tudi naši kriminalci za enkrat še niso tako obsedeni, da bi se res rabil bati za življenje.
Mb128
28. 08. 2014 17.13
+5
A je ta novica sploh koga presenetila?!
Gone4eveer
28. 08. 2014 16.54
+0
Ena nesreča se naredi, pa takoj članek... na BV se otroci vsak dan med sabo koljejo, to pa nobenega ne zanima... samo, da je nafta.
Emeritus
28. 08. 2014 16.20
+2
Naši cerkvenjaki ki so proti spolni vzgoji otrok podpirajo ameriko ki otroke uči strelat in ubijat.
Emeritus
28. 08. 2014 16.19
+0
Naši cerkvenjaki ki so glasno proti spolni vzgoji otrok podprajo kavboje ki otroke učijo ubijat.
Ramzess
28. 08. 2014 16.09
+2
V Ameriki imajo mladi celo v počitniških kolonijah del programa, ki vključuje streljanje z orožjem. Za nas je to nepredstavljivo.
Ramzess
28. 08. 2014 16.07
+2
"Ankete kažejo, da se Američani orožju niso pripravljeni odpovedati" Težko je spremeniti tako zelo zakoreninjeno miselnost že praktično način življenja, ...kot temu pravijo Američani, njihov način življenja.
janezpodre
28. 08. 2014 16.06
+8
Ja kuga pa mislte. Ne more prit v šolo z gunom,strelat pa ne bo znav.
Ramzess
28. 08. 2014 16.06
+7
"v kateri je devetletna deklica izgubila nadzor " Dejstvo je, da ga nikoli ni imela.
Roxy79
28. 08. 2014 16.02
+2
h e he he .. ma res narobe svet.... medtem ko jih v ameriki vspodbujajo in vozjo za rojstne dneve na strelišča, kjer se "vežbajo", imajo taisti možje veliko povedati čez IS, kateri šolajo 10 letnike in jih učijo vojskovanja. In v čem je razlika ali američan uči 5 letnika streljati ali pa IS 10 letnika učiti ubijati ?? Razlike NI. Oba otroka bosta znala ubijati en prej drugi pa iz zasede
Ramzess
28. 08. 2014 16.08
+1
pegazus
28. 08. 2014 15.29
+6
JAZ SEM STRIKTNO PROTI OROŽJU, VSE KAR JE TAKEGA BI MORALI PREPOVEDAT PO VSEM SVETU!!!
pegazus
28. 08. 2014 16.16
+2
zanimivo... to sem napisal, ker sem mislil, da bo vsa folk samo pluske talal, pa vidim, da je še nekaj takih, ki vemo kaj je orožje :)
24uric
28. 08. 2014 18.30
+1
res zanimivo kako ljudje v 21 stoletju se zmeraj podpirajo morijo in nasilje
Karel Lionheart
28. 08. 2014 15.27
+2
A tisto Vitezu jedan, da drži sinek glavo novinarja "gnilega zahoda" pa se ti ne "zdi skrajno bolano" Niti prirezovanje "labia grande"?
rhombur
28. 08. 2014 15.40
+0
Ne, to je multikulturalizem. Vsi drugačni, vsi enakopravni. Saj več, kako je to...
artus
28. 08. 2014 15.15
+3
Varno okolje je okolje brez orozja.
rhombur
28. 08. 2014 15.37
rhombur
28. 08. 2014 15.40
Manifestno napačna izjava. Preveri dejstva.