Tujina

Tudi v drugi fazi volitev v Egiptu največ glasov islamističnim strankam

Kairo, 24. 12. 2011 16.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

V drugem krogu druge faze parlamentarnih volitev Egiptu, ki je potekal ta teden, so večino glasov znova prejele glavne islamistične stranke. Stranka Svoboda in pravičnost ter skrajno konservativna Al Nur sta skupaj prejeli 65 odstotkov glasov.

Štetje glasov na egiptovskih volitvah
Štetje glasov na egiptovskih volitvah FOTO: Reuters

Muslimanska bratovščina oziroma njena stranka Svoboda in pravičnost je dobila 36,5 odstotka glasov, Al Nur pa 28,78 odstotka glasov, namenjenih kandidatom strankarskih list. Liberalna islamistična stranka Al Vafd je prejela zgolj 9,6 odstotka glasov, liberalni Egiptovski blok pa vsega sedem odstotkov. 11 milijonov volivcev je v tokratni fazi odločalo o 180 sedežih v 498-članskem parlamentu. Volitve so sicer potekale v devetih, pretežno podeželskih provincah.

Parlamentarne volitve v Egiptu sicer potekajo v treh fazah in so prve po padcu dolgoletnega voditelja Hosnija Mubaraka. Prva faza volitev je potekala minuli mesec, na njih pa sta prav tako največ glasov dobili Muslimanska bratovščina in Al Nur. Tretja in obenem zadnja faza volitev je predvidena januarja.

Drugi krog druge faze volitev je sicer zasenčilo novo nasilje med vojsko in protivladnimi protestniki v egiptovski prestolnici in pozivi k odstopu vrhovnega vojaškega sveta, ki je po padcu Mubaraka prevzel oblast v državi. V torek se je na osrednjem kairskem trgu Tahrir zbralo več tisoč žensk, ki so protestirale proti nasilju vojakov nad ženskami med protesti ter zahtevale odstop vojaškega sveta.

  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bigich
25. 12. 2011 08.14
+0
Ne hiti noobcek pred vodo! Ne bojte se. Poglejte S. Arabijo? Ima meko in medino ter "fanaticno" kraljevo druzino in je se vedno NEislamska drzava. Kmet na sahovnici zionistov. Zato se nikar ne bojte ...
tali?ni tom
24. 12. 2011 18.23
+1
zdele bo tam pa kamenjanje,feredže,konec namakanja jajc za evropejčke , prekop bojo podražl , folk se bo fajtal med sabo in podobno ! mubarak je tole spretno obvladoval , pa so se ga zahodnjaki naveličal , sedaj bo pa večji problem kot je bil po svoje in realno pameten in diplomatski mubarak ! so se egipčani naveličal bit svobodni in v miru ! bo pa sedaj vroče ! , isto je v libiji , tuniziji siriuji ,libanonu ,iraku,!!
DarthRevan
24. 12. 2011 18.37
+1
Ja, kako si oni drznejo volit nekaj kar nam ni všeč, ane.
limonca4
24. 12. 2011 19.07
+1