Tujina

Ubili glavnega osumljenca za napad na muzej Bardo v Tunisu

Tunis, 29. 03. 2015 17.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Tunizijska vlada je sporočila, da so ubili glavnega osumljenca za napad na muzej Bardo v Tunisu, v katerem je umrlo 22 ljudi, večina turistov. Več deset tisoč ljudi in nekateri svetovni voditelji pa so se udeležili mirnega protesta, s katerim želijo opozoriti, da na ekstremistično nasilje ne bodo pristali.

Tunizijski premier Habib Essid je sporočil, da so ubili glavnega osumljenca za napad na muzej Bardo v Tunisu, v katerem je umrlo 22 ljudi, med njimi večina turistov. Šlo naj bi za Khaleda Chaieba, ki je med drugim znan tudi pod imenom Abu Sakhr Lokman in velja za enega vodilnega alžirskega militanta.

Organizator napada na muzej Bardo v Tunisu naj bi pripadal teroristični mreži Al Kaida.
Organizator napada na muzej Bardo v Tunisu naj bi pripadal teroristični mreži Al Kaida. FOTO: Reuters video

Pripadal naj bi delu teroristične mreže Al Kaida, oblasti pa so prepričane, da je bil prav on glavni organizator terorističnega napada na muzej Bardo, ki se je zgodil 18. marca.

Chaieba so poleg osmih drugih domnevnih teroristov ubili v nočni operaciji v bližini alžirske meje. V akciji ni bil ubit noben civilist, je še poudaril premier. Vlada je sporočila, da izvajajo več protiterorističnih akcij, nekaj skrajnežev so napadli tudi v severnozahodni regiji Kef.

V Tunisu sicer potekajo mirni protiteroristični protesti, na katerih se je zbralo več deset tisoč ljudi.

Številni svetovni voditelji so se udeležili mirnega protiterorističnega shoda v Tunisu.
Številni svetovni voditelji so se udeležili mirnega protiterorističnega shoda v Tunisu. FOTO: Reuters

Udeležili so se ga tudi številni svetovni voditelji, med drugim tudi francoski predsednik Francois Hollande in italijanski premier Matteo Renzi. Tunizijska vlada je na proteste pozvala tudi vse večje politične stranke. Ti so se skupaj z visokimi gosti sprehodili od vladnega sedeža do muzeja Bardo.

Francoski predsednik Francois Hollande se je pred spominskim obeležjem poklonil žrtvam napada na muzej Bardo v Tunisu, med katerimi so tudi štirje francoski državljani.
Francoski predsednik Francois Hollande se je pred spominskim obeležjem poklonil žrtvam napada na muzej Bardo v Tunisu, med katerimi so tudi štirje francoski državljani. FOTO: Reuters

Množični protesti so se sicer začeli že takoj po napadu, ko so ljudje odšli na ulice in zahtevali, da vlada pripravi učinkovito strategijo za zajezitev ekstremističnega nasilja. V Tuniziji sicer deluje več radikalnih skupin, ki so povezane s skrajneži v Alžiriji in Libiji.

V napadu na muzej Bardo v Tunisu, ki je priljubljena turistična točka, je sicer umrlo 22 ljudi, več deset pa je bilo ranjenih. Med 22 žrtvami napada je bilo 18 turistov, med njimi Japonci, Italijani, Španci, Britanci, ostali so bili državljani Tunizije. Napad je prekinila policija, ko je ubila dva napadalca. Pet varnostnikov muzeja, ki so tik pred napadom odšli na odmor, so po napadu odpustili, policaj, ki je bil odgovoren za nadzor muzeja pa je v zaporu. Odgovornost za napad je prevzela skupina Islamska država.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

TheGrayMask
29. 03. 2015 19.27
+1
Oba Obaserving the Hypocrists !
Duhec003
29. 03. 2015 18.40
+5
Uspeh??? Ko ti glavnega osumljenca teror napadov nikol ni cilj ubit, ampak živega zajet....
nevica
29. 03. 2015 18.27
+7
Miroljubnost ne bo premagala terorizma. Ghandi je bil velik idealist, svet gre v popolnoma drugo smer.
ferencz 1
29. 03. 2015 18.18
-6
To so bili itak Mossadovi agenti.
Duhec003
29. 03. 2015 18.42
+2
Hahahaha.... oni ga neb fental. Šele, ko neb blo koristi od tega izmečka....
Našvasan_zob
29. 03. 2015 18.05
-2
Zanimivo.. v spomin na 700.000 potamanjenih civilistov Iraka pa niso nikoli shode sklicevali..
nevica
29. 03. 2015 18.28
+5
Vseeno je razlika med vojno in terorizmom na mirnih področjih. Saj ne podpiram vojne, ampak razlika vseeno je.
nevica
29. 03. 2015 18.30
+4
Na tak način se lahko zvrtinči v nasilje cel svet, če se dopusti razširitev terorizma. In to skrajneži pravzaprav hočejo.
Našvasan_zob
29. 03. 2015 19.37
-1
Ja sej Irak je bil tudi miren dokler niso tja prišli amerji in britanci.. od takrat poteka vojna...