Tujina

Turčija naredila napako?

Washington, 28. 03. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Namestnik ameriškega obrambnega ministra Paul Wolfowitz, eden od tvorcev ameriške zunanje politike, je izjavil, da je turška vlada storila veliko napako, ker ni prepričala parlamenta, da odobri prehod ameriških enot preko Turčije na sever Iraka.

Wolfowitz je eden od visokih uradnikov administracije, ki so vse od terorističnih napadov 11. septembra 2001 navijali za strmoglavljenje režima Sadama Huseina, potem ko so ameriške enote v Iraku naletele na nepričakovan trden odpor, pa je eden tistih, ki se izogibajo nastopanju v ameriških medijih.

Wolfowitz je turško odločitev komentiral na zaslišanju v odboru za razdeljevanje proračunskega denarja predstavniškega doma ameriškega kongresa dejal, kjer je zagovarjal predlog predsednika Busha za dopolnilo k proračunu za fiskalno leto 2003 za financiranje vojne v Iraku v skupni vrednosti 74,7 milijarde dolarjev.

Wolfowitz je kongresnikom povedal, da bodo zaradi odločitve turškega parlamenta stroški vojne za ZDA nedvomno narasli, vendar pa je še večji problem to, da bo vojna trajala dlje časa. Wolfowitz in drugi visoki uradniki administracije, kot sta podpredsednik Dick Cheney in obrambni minister Donald Rumsfeld, so pred tem v ameriški javnosti ustvarjali vtis, da bodo spopadi kratki. Po turški zavrnitvi pa je Rumsfeld samozavestno zatrjeval, da to ne bo problem, saj imajo načrte za zmago tudi brez sodelovanja Turčije. Potem ko je po tednu dni vojne postalo jasno, da se Iračani ne mislijo na hitro predati, pa postaja odločitev turškega parlamenta spet pomembna.

Paul Wolfowitz je zagovornik ameriškega enostranskega pristopa do svetovnih problemov
Paul Wolfowitz je zagovornik ameriškega enostranskega pristopa do svetovnih problemov FOTO: Reuters

Turčija bo dobila manj denarja

Paul Wolfowitz je kljub vsemu branil odločitev administracije, da v dopolnilu za letošnji proračun nameni milijardo dolarjev pomoči Turčiji. Wolfowitz je dejal, da je imela Turčija priložnost dobiti 6 milijard dolarjev pomoči, vendar je zaradi parlamentarne odločitve zamudila vlak, ki se ne bo vrnil. Turčija bo dobila vsaj milijardo dolarjev zaradi izpada turističnega prihodka, ker je dovolila prelete ameriških vojaških letal, ki napadajo Irak. Poleg tega je Wolfowitz izrazil prepričanje, da bo vojna v Iraku Turčiji koristila, saj se ji bodo kasneje v demokratičnem Iraku ponudile številne poslovne priložnosti.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou