Tujina

Sirski uporniki zavzeli Džarabulus, ki je bil v rokah IS

Ankara/Damask, 24. 08. 2016 10.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Sirski uporniki so sporočili, da so prevzeli nadzor nad krajem Džarabulus na severu Sirije, ki je bil od leta 2014 v rokah skrajne skupine Islamska država. To jim je uspelo s pomočjo turške vojske in letalskih koalicijskih sil pod vodstvom ZDA, ki so sprožila operacijo na severu Sirije.

Turška vojaška operacija v Siriji - 2
Turška vojaška operacija v Siriji - 2 FOTO: AP

Sirski uporniki so danes sporočili, da so prevzeli nadzor nad krajem Džarabulus na severu Sirije, ki je bil od leta 2014 v rokah skrajne skupine Islamska država. To jim je uspelo s pomočjo turške vojske, ki je danes sprožila operacijo na severu Sirije.

"Džarabulus je v celoti osvobojen," je sporočil Ahmad Otman, poveljnik uporniške skupine Sultan Murad. Drugi predstavnik te skupine je povedal, da so borci IS zbežali proti al Babu v smeri jugozahoda.

Turška vojska je operacijo, imenovano Ščit za Evfrat, sprožila davi skupaj z letalstvom koalicijskih sil pod vodstvom ZDA zagnala vojaško operacijo proti teroristični skupini t. i. Islamska država (IS) na severu Sirije. Ofenziva se je začela s topniškim obstreljevanjem mesta Džarablus v bližini meje s Turčijo, so sporočili iz urada turškega premierja Binalija Yildrima.

"Turške oborožene sile in letalske sile mednarodne koalicije so začele vojaško operacijo, katere namen je očistiti IS iz območja Džarablusa v pokrajini Alep," so sporočili iz Yildrimovega urada.

Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP se je vojaška operacija začela davi ob 4. uri. Mesto Džarablus v bližini meje s Turčijo so najprej obstreljevali s topovi, nato so proti njemu prodirali turški tanki in sirske uporniške sile.

Turška vojaška operacija v Siriji - 3
Turška vojaška operacija v Siriji - 3 FOTO: AP

Obstreljujejo tudi kurdske sile

Turška vojska je sicer obstreljevala tudi kurdske sile v Siriji, ki jih podpirajo ZDA, ne glede na to, da danes v Turčijo prihaja ameriški podpredsednik Joe Biden.

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je davi začeto vojaško operacijo Turčije na severu Sirije označil za operacijo proti džihadistom Islamske države in članom prepovedane Kurdske delavske stranke. Po njegovih besedah želijo z njo končati teroristične grožnje iz Sirije. Turške sile so medtem že prodrle na sirsko ozemlje in se bližajo Džarablusu.

Erdogan je v govoru v Ankari, ki ga je v živo prenašala televizija, poudaril, da želijo z operacijo rešiti težave na turško-sirski meji. 

Turška vojaška operacija v Siriji - 1
Turška vojaška operacija v Siriji - 1 FOTO: AP

Cavosoglu: Kurdske sile boj proti IS izkoriščajo za vzpostavljanje območja lastne vladavine

Turški zunanji minister Mevlüt Cavusoglu je ob začetku operacije dejal, da kurdske sile boj proti IS izkoriščajo zgolj za pretvezo, medtem ko v Siriji vzpostavljajo območje lastne vladavine. "To skrivno agendo bomo prekrižali," je poudaril.

Vodja kurdske Stranke demokratične unije (PYD) Salih Muslim je sicer po začetku operacije na Twitterju zapisal, da je Turčija "v sirskem močvirju", in dodal, da jo bodo premagali, kot so IS. Cavusoglu je v odziv na to dejal, da je namen Turčije "izsušiti močvirje".

Cavusoglu je tudi poudaril, da če bi šlo sirskim Kurdom res za boj proti IS, bi pozdravili, kar Turčija počne v Džarablusu. Da tega ne storijo, pa je dokaz, da sledijo skrivni agendi. Ponovil je tudi zahtevo Turčije, da bi se morale kurdske milice umakniti na položaje vzhodno od Evfrata.

Sirska vlada: turško posredovanje je groba kršitev ozemeljske neodvisnosti

Sirska vlada je turško vojaško operacijo obsodila in označila za grobo kršitev sirske ozemeljske neodvisnosti. Sirsko zunanje ministrstvo je sporočilo, da obsoja prečkanje turško-sirske meje s tanki in oklepnimi vozili in zahtevalo "konec te agresije" in poudarilo, da se mora vsaka skupina, ki se želi na sirskem ozemlju bojevati proti terorizmu, o tem predhodno uskladiti s sirsko vlado.

Kot so poudarili na ministrstvu, se sirska vojska v tej vojni bori že pet let, zato se morajo morebitne nove sile pred začetkom posredovanja uskladiti tudi z njo. "Preganjati Islamsko državo in jo nadomeščati s terorističnimi skupinami, ki jih podpira Turčija, ni boj proti terorizmu," so dodali.

Rusija zaskrbljena

Rusko zunanje ministrstvo je zaradi turške vojaške operacije v Siriji izrazilo zaskrbljenost in opozorilo na krepitve napetosti. Nove vojaške aktivnosti predstavljajo tveganje za "dodatno poslabšanje situacije na konfliktnem območju", je posvarila Moskva.

"Globoko zaskrbljeni smo zaradi dogajanja na sirsko-turškem obmejnem območju," so zapisali na ruskem ministrstvu.

Turška ofenziva, ki je uperjena tako proti Islamski državi kot tudi kurdskim milicam, bi lahko vodila do žrtev med civilnim prebivalstvom in "podžgala medetnične napetosti med Kurdi in Arabci", navaja izjava.

Rusija, velika zaveznica sirskega režima, je okrepila svoj odnos s sirskimi Kurdi, slednji so v Moskvi pred kratkim odprli svoje predstavništvo.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (118)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dreko123
25. 08. 2016 22.34
+5
sirski uporniki - IS so zavzeli sami sebe?? - nekaj ni logično v tem članku... kako lahko uporniki kateri so vsi po vrsti tuji plačanci in razne veje terorističnih skupin zavzamejo IS?? to naj mi nekdo razloži ali 24ur misli da ta ameriška propaganda pali isto kot v nerazgledani in oprani ameriki?
Razumnež
25. 08. 2016 21.57
+1
Turki in FSA niso nič zavzeli od ISISA, ker je to že prej nareila YPG.... So se pa Kurdi umaknili pred zmešanim Erdoganom in gredo nad Rako. Kar se pa osi zla tiče Asad-Putin-Erdogan, pa samo upam, da jih čimprej doleti plačilo....
funk
25. 08. 2016 17.52
+2
PROTEST PROTI VSILJENIM KVOTAM MIGRANTOV LJUBLJANA, TRG REPUBLIKE; sobota, 27.8.2016 ob 16:00
ljx
25. 08. 2016 17.01
+2
Vidim da zdej že pišete tko kot govorite,Džarabulus!
appollyon
25. 08. 2016 13.33
+7
Ne vem zakaj imate temo na prepoved burk in nikabov zaklenjeno. Pa prosim da ločite med poklicno obleko, ki jo nosijo nune, ko opravljajo svoj poklic, in med obleko ki jo nosi vernik! tudi sam ne smem voziti oblečen v klovna, ker je to kaznivo dejanje, in zakaj bi lahko nekdo vozil oblečen v nindžo?!?
spodajbrez
25. 08. 2016 15.15
+2
burka v banki-si predstavljaš haha-rop iz prve-ja danes oćitno z burko lahko delaš vse in še to legitimno
alko82
25. 08. 2016 12.10
+2
Že takoj kmalu po začetku posredovanja ruske aviacije v siriji so se zacele pojavljati propagandne novice da se jim bodo pridruzili tudi kitajci.. Od tega ni blo nic, tko da je assad z rusijo potegnil zal ta kratko.. Edina zmagovita kombinacija bi bila rusija-kitajska-iran.. SAA bo ostala le mediteranska mini drzavica skupej z damaskom pa morda alepom, cez ostalo centralno sirijo pa bo speljan plinovod..
spodajbrez
25. 08. 2016 14.05
+1
rusija-kitajska-iran-naveza ki že deluje,samo da v naših medijih tega ne boš zvedel-ameriške med. hiše so bile pod alarmom nekaj dni nazaj,ko je postalo jasno da kitajci podpirajo Asada- 10 dnevne zaloge pri frau Merkel pa tudi niso kar iz trte zvite, čeprav bodo to opravičevali na vse mogoče načine-mal voda v grlo teče YENKIJEM.
dreko123
25. 08. 2016 22.36
+0
voda teče v grlo globalistom ki vodijo ameriko in tudi vazalsko eu ter še par prodanih državic
Klimova
25. 08. 2016 12.06
+6
Glavni namen Enerdogana je seveda, da spuca Kurde in ne isis. Vladimir pa se je nenadoma spomnil, da pregleda borbeno usposobljenost ruske vojske. Ampak čisto vso....
Nightyfly
25. 08. 2016 12.10
+10
Turki so s tanki vdrli na sirsko stran ,kar je cisto krsenje suverenosti Sirske drzave . Zelijo ocistiti 45 km pas v globino Sirije , da Kurdi ne bi ustanovili svoje avtonomije . Turki to pocenjajo skupaj z uporniki in amerisko pomocjo . To je nelegitimno . Varnostni svet , EU in oastali pa tiho . Na drugi strani so Kurdi s privolitvijo Rusije odprli pisarno ,kar je pozitivna stvar .
Nightyfly
25. 08. 2016 12.13
+10
Zanimivo , kako Ameri in EU javno podpira upornike , torej puciste v Siriji ,kot so to naredili v Ukrajini . Torej legitimno izvoljeni predstavniki v obeh drzavah nic ne predstavljajo . Samo sprasujem se ,kaksno demokracijo predstavljajo amerikanci in evropska unija . Celo Turcija zdaj po novem zatrjuje , da Asad lahko ostane . Cudna politika .
spodajbrez
25. 08. 2016 15.11
-1
BRAVO-eden redkih ki opazi dvoličnost USA DEMOCRA
Razumnež
25. 08. 2016 21.59
-2
ALO ??? Kdo je pa pri Putinu prejšnji teden stiskal roko???
appollyon
25. 08. 2016 10.26
-5
Kaj pišete bedarije, da so se kurdi se spoprijateljili z rusi, če pa jih napadajo, in bombardirajo.
Klimova
25. 08. 2016 12.09
+4
a zato so potem Kurdi v Moskvi odprli svoje predstavništvo?
Nightyfly
25. 08. 2016 12.39
+1
appollyon
25. 08. 2016 13.35
Sej ga imajo tudi američani pa ne pomeni da so kolegi. In da sem se repričal, Sriska vojska je s pomočjo rusije nedolgo nazaj napadla Kurdske položaje. objavljeno tudi na RT news, da se boš bolje počutil.
dreko123
25. 08. 2016 22.41
+4
napadli so jih zato ker američani že od začetka sponzorirajo in trenirajo kurde sedaj so jih pa napumpali še proti sirki oblasi in sirski vojski drugače pa jim zaprejo pipico... kar pomeni da so američani kurde spremenili v teroriste ki napadajo vladne sile v siriji - kar pomeni da ima sirija in rusija vso pravico bombardirat - samo škoda ker so rusi tako mirni in prenašajo vs ta sranje, drugače bi morali zbombardirat in spucat komplet to nezakonito sovražno ameriško bando ki se nezakonito valja po siriji in sponzorira in uri razne teroristične skupine... me zanima kako bi amerika gledala da bi sirija imela po ameriki svoje svetovalce ki bi texasu svetovali in zalagali z orožjem da se borijo proti washingtonu... - appollyon kako misliš da bi reagirala amerika? zbombardirali bi jih do amena!
tali?ni tom
24. 08. 2016 22.18
+10
to so isti ko isis le da jih spet financira amerika in izdatno pomaga turčija! tudi člani isis so bili baje "uporniki"! le da so prestopili mejo dobrega okusa! zgleda da se gre v siriji drugi krog! upam da jih rusi nalomijo in da assad zmaga! potem bo bolje za večino ljudi tam doli! do takrat,begunci na poti!
appollyon
25. 08. 2016 10.25
-3
Člani ISIS so bili uporniki, proti amerom med zalivsko vojno, Tej člani ki danes vodijo ISIS, pa so bili najvišji poveljniki v sadamovi vojski in pripadniki stranke BAAS, ki pa jih je podpirala rusija!
HorstWiesel
25. 08. 2016 10.37
+2
Stranko BAAS in Sadama Huseina je podpirala tudi Amerika med iraško/iransko vojno..... torej sunite proti šiitom. Isisovci so pa suniti.
rdecioktober
25. 08. 2016 10.37
+1
v Sloveniji jim strokovno pravimo Videmškovi uporniki :)
appollyon
25. 08. 2016 13.37
-1
Haha amerika je podpirala sadama, dej ne seri, dej si poglej Iransko iraški konflikt pa mi prosim pokaži en ameriški tank. Pa čaprav so po 1 zalivski vojni tanke prodal iračanom, zaradi embarga ko so napadli iran, niso imeli ni za dele. Podpirali so jih pa rusi, tako kot Iran, v istem konfliktu.
HorstWiesel
25. 08. 2016 13.52
+1
apoly, očitno si o tem konfiktu hudo slabo poučen. Ti predlagam, da se bolje informiraš, predno traparije kvasiš.
HorstWiesel
25. 08. 2016 13.55
+1
za info iz wikija:"Iranski možje so bili predani, vendar slabo opremljeni, medtem ko je Irak užival diplomatsko, vojaško in ekonomsko podporo Sovjetske zveze in ZDA ter večine zahodnih držav. Poleg tega je Irak dobil denarno podporo od Kuvajta in Saudove Arabije, a tudi Evropa (predvsem Francija in Nemčija) ter ZDA so se postavile na stran Iraka in ga opremljale z orožjem in znanjem."
srebrnibreg
24. 08. 2016 20.28
+20
V Siriji se več ne ve kdo pije in kdo plača.
ljx
24. 08. 2016 21.13
Kollerik
24. 08. 2016 21.39
+8
Kako ne? Plača vedno preprost in namanj kriv narod, otroci ženske. Ti nikogar ne brigajo med prestavljanjem šahovskih figur po šahovnici.
srebrnibreg
24. 08. 2016 21.42
+8
Mislil sem na vojaškem poligonu med vojskami.
Kollerik
24. 08. 2016 21.54
+0
Bilo bi res zelo zanimivo slišati kakšne poglobljene analize od kakšnih dobrih raziskovalnih komentatorjev in analitikov, kaj za vraga se tam doli v resnici dogaja. No, teh analitikov pa na naši TV skoraj ni več videti. Morda se tu in tam še oglasi kak Erik Valenčič...
appollyon
25. 08. 2016 10.26
+2
Dokler se med sabo, je čisto vredu. Manj ko jih bo, mirnejše bo.
mikkki
24. 08. 2016 20.22
+12
Turki prijateljujejo po novem z Rusi, tolčejo po Kurdih. Rusi zavezniki sirskega režima, Turki pa z Američani tolčejo po ISu z "uporniki". WTF?
tilen slatau
24. 08. 2016 20.05
+9
agresija na tujo državo ampak po zahodni logiki je vse dovoljeno!
PolitKomisar`
24. 08. 2016 21.46
-1
Če iz tuje države letijo topovske krogle in rakete čez mejo nad tvoja mesta, potem ni druge kot vzet stvari v lastne roke.
Frane Šajn
24. 08. 2016 19.44
+12
Kako se kaj zdi ta morija in to centrifugiranje sosedov okrog Sirije in ves ta kaos na bližnjem vzhodu skupaj svetovnemu žandarju , ki je v imenu kvazidemokracije in multinacionalk vse zakuhal.
glava2
24. 08. 2016 19.27
-1
naj se vsi med sabo, pa bo mir!
srebrnibreg
24. 08. 2016 19.21
+14
Turki in Američani nimajo kaj iskati v Siriji.
Nightyfly
25. 08. 2016 12.14
+0
gregaB5
25. 08. 2016 13.32
+0
Rusi pa lahko? Če velja suverenost, potem naj velja za vse. Sicer pa Sirija že lep čas ni suverena država..če bi bila, ne bi tega brali tukaj. Sprijaznite se, da boste počasi lahko na imeni Sirija in Irak pozabili.
appollyon
25. 08. 2016 13.38
+1
američani in turki imajo toliko pravic iskati v siriji kot Rus v ukraini oz. na krimu!
dreko123
25. 08. 2016 22.46
+2
Rusi so bili povabljeni s strani Sirije in legitimne izvoljene sirske vlade in potrjeni s strani varnostnega sveta - američani turki in vsi ostali pa po vseh mednarodnih pravilih nimajo v siriji kaj iskati in se lahko vsako kršenje tretira kot vojno dejanje! - kot drugo Rusija in Ukrajina je eno in isto za oprance kot so appllyon to je tako kot bi rekel da nimajo indijanci kaj iskat v ameriki... - najprej je bila Kijevska Rusija z glavnim mestom Kiev... predn je kakšna Ukrajina sploh obstajala... to je isti narod s tem da je vzhodna Ukrajina - razviti del ukrajine že od nekaj bolj ruska in rusko govoreča, med tem ko zaostali in nerazviti zahod bil bolj zase... Krim je Ruski ker so se preko referenduma tako odločili prebivalci Krima ki so ravno tako večinsko Rusi še iz časov predn je Nikita šenkal Ruski krim Ukrajini... Če smo že na tem nimajo albanci in američani skupaj s svojo bazo iskat na Kosovu... tam ni bilo nobenga referenduma ali pa da bi kdo koga vprašal... dajte fantje mal dejstva ne pa samo slepo nabijanje opranih nerazgledanih glav!
SSHanjarDivision
24. 08. 2016 18.56
-10
to je že bolje 24ur, pridni! lep naslov!
brainhead007
24. 08. 2016 20.37
+3
še en osebek, ki predstavlja neko zver, sodec po nicku...matr, kr mrgoli vas, ki ste na `uni` strani smradi eni
alicante123
24. 08. 2016 18.38
+7
Kurdi so presekali dostavno pot ISIS-a za ukradeno nafto iz Sirije v Turčijo. Po nekaterih ocenah je Turčija iz Sirije "uvozila" nafto v vrednosti preko 100 milijard dolarjev in iz Iraka v vrednosti 1500 milijard dolarjev. Prazni ameriški, hrvaški, turški in izraelski tankerji pa čakajo na robo v Ceyhanu.
alicante123
24. 08. 2016 18.47
-1
Kollerik
24. 08. 2016 18.48
-2
SSHanjarDivision
24. 08. 2016 18.57
-10
Putin prenehal plačevati za komentarje? zato vas je malo
Kollerik
24. 08. 2016 19.50
+5
appollyon
25. 08. 2016 13.39
Prvo si preberi koliko je Iraq sploh proizvedel nafte, letno, potem pa uskladi svoje izmišljene cifre.
appollyon
25. 08. 2016 13.40
Ko so kurdi zasedli obmejno mesto, jih je bombardiral asad s pomočjo rusije. Vprašanje komu gre v nos, ko ne morejo več švercati nafte.
Kollerik
24. 08. 2016 18.33
+6
Zopet imamo priložnost opazovati geostrateške igrice vpletenih na najvišjem nivoju. Kurdi, edini res pravi borci proti norim bradačem.... so v teh igrah na žalost spet samo drobiž.
SSHanjarDivision
24. 08. 2016 17.45
-5
Jarablus je že osvobojen!, turške sile zdaj nameravajo utrditi položaje in kreniti na osvoboditev Sirijskih mest na Severo zahodu
appollyon
24. 08. 2016 17.44
+14
In sedaj naj verjamem muslimanom kaj rečejo! Grem staviti da bodo za vsako bombo odvrženo na IS, odvrgli 100x več bomb na kurde, tako kot je bilo do sedaj.
SSHanjarDivision
24. 08. 2016 17.45
-11