Tujina

Turčija zahtevala sestanek Nata

Ankara, 26. 07. 2015 21.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Po stopnjevanju napetosti v Turčiji, se bodo na zahtevo te države sestali veleposlaniki držav članic Nata. Do nasilja je prišlo med Turčijo, džihadistično skupino Islamska država in pripadniki prepovedane Kurdske delavske stranke (PKK)

Turčija
Turčija FOTO: Reuters

Veleposlaniki držav članic Nata se bodo na zahtevo Turčije v torek sestali na pogovorih zaradi stopnjevanja nasilja med Turčijo, džihadistično skupino Islamska država in pripadniki prepovedane Kurdske delavske stranke (PKK), so danes sporočili z Nata.

"Turčija je zaprosila za srečanje v luči resnosti razmer po terorističnih napadih v zadnjih dneh in ker želi zaveznice obvestiti o ukrepih, ki jih sprejema," so v izjavi sporočili z Nata. Dodali so, da zaveznice zelo pozorno spremljajo razvoj dogodkov in so solidarne s Turčijo.

Ankara se je v zahtevi za srečanje sklicevala na 4. člen ustanovitvene pogodbe Nata, ki vsaki članici omogoča, da zahteva sestanek vseh 28 veleposlanikov, ko je po njenem mnenju "ogrožena njena ozemeljska celovitost, politična neodvisnost ali varnost".

Turčija je ta teden po valu nasilja v državi začela dvojno ofenzivo - na položaje PKK na severu Iraka in skrajne Islamske države v Siriji.

Eksplozija ubila turška vojaka

V eksploziji avtomobila bombe v večinsko kurdski provinci Diyarbakir na jugovzhodu Turčije sta bila v novem valu nasilja sinoči ubita dva turška vojaka, štirje pa ranjeni, je sporočila vojska. Eksplozija je odjeknila, ko so priskočili na pomoč kolegom. Odgovornost za napad je danes prevzelo oboroženo krilo prepovedane Kurdske delavske stranke (PKK).

Oboroženo krilo PKK, Sile za obrambo ljudstva (HPG), je na svoji spletni strani sporočilo, da so njihovi gverilci izvedli napad in da so ubili osem vojakov, 11 pa ranili.

Vojska, ki je sporočila, da sta bila ubita dva, ranjeni pa štirje vojaki, je že pred tem za napad obtožila PKK in poudarila, da so vojake zvabili na kraj napada, potem ko so na cesti med Diyarbakirjem in Bingolom zažgali tri avtomobile. Avtomobil bomba je namreč eksplodiral ob prihodu konvoja oklepnih vozil s pripadniki elitne enote žandarmerije, ki je priskočila na pomoč kolegom na cesti v okraju Lice blizu večinsko kurdskega mesta Diyarbakir.

Do napada prihaja po tem, ko je turška vojska v soboto začela izvajati letalske napade na položaje PKK na severu Iraka, kar je PKK označila za agresijo in dodala, da je s tem Ankara kršila prekinitev ognja med PKK in turškimi varnostnimi silami, ki velja od marca 2013. "Pogoji za ohranitev prekinitve ognja so bili kršeni. Soočeni z napadom imamo pravico do obrambe", so sporočili v soboto iz HPG.

Islamsko-konservativna turška vlada je letalsko obstreljevanje položajev PKK v Iraku sprožila po vrsti napadov skrajnežev blizu PKK na policiste v minulih dneh. HPG je tako prevzel odgovornost tudi za sredino smrt dveh policistov v mestu Ceylanpinar ob meji s Sirijo, ki ga je označil za povračilni ukrep za ponedeljkov samomorilski napad skrajne Islamske države (IS) na prokurdske aktiviste v mestu Suruc, ki je zahteval 32 življenj.

ZDA, ki so zadovoljne s pripravljenostjo Ankare, da poveča vlogo v boju proti Islamski državi, pa so danes podprle pravico Turčije do napadov na položaje PKK. "Turčija ima pravico, da ukrepa proti terorističnim ciljem," je dejal svetovalec za nacionalno varnost Ben Rhodes in spomnil, da je za ZDA PKK teroristična skupina.

PKK je tri desetletja vodil upor za samoupravo na jugovzhodu države, v katerem je bilo ubitih več kot 40.000 ljudi, od leta 2013 pa je v pretežni meri spoštoval enostransko prekinitev ognja. Sobotni napadi so bili prvi napadi turških oblasti na PKK po kakih treh letih miru. Leta 2012 sta strani začeli dialog za končanje upora, a ni prinesel dogovora.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

cirus
27. 07. 2015 16.32
-1
Še sreča, da ni Turčija članica EU.
Ciymbalta
27. 07. 2015 12.56
+1
Nato ah nato si ne upa prdnit Turčija brez veze zahteva sestanek Nata. Nato itak ne bo nič naredil ker si ne upajo.Naj raši Turčija prosi za pomoč Rusijo
puspan
27. 07. 2015 09.12
+8
Turki s svojo hinavsko politiko so samo dobili to, kar si zaslužijo.
walter2
27. 07. 2015 10.31
+1
deathbite
27. 07. 2015 08.43
+1
Kaj so mislili, ko so oboroževali Kurde? Da se bodo odpovedali državi? To je njihov stoletni sen.
mmatt
26. 07. 2015 23.33
+8
Turke je strah, ker so Kurdi ob zračni podpori več kot sposobni izbrisati celoten IS. turčija želi zdaj sama zavzeti ozemlja, katera ima is in napovedali vojno kurdom. to je klavnica. najbolj žalostno pa je, da bodoz intervencijo omogočili pripadnikom is, da se umaknejo oz celo vrnejo v evropo. njihov povratek sem pomeni vojno za vse nas. berite, kaj se dogaja trenutno na švedskem
Zrkizz
26. 07. 2015 22.22
+16
A v tem primeru so pa Kurdi teroristi? A se ne morejo v ZDA glede ene stvari drzati svojih besed-nacel? Je pa seveda sedaj to sklepno dejanje zavzetja Sirije, s strani zahoda. Ker bo izgovor, da je potrebno posredovanje v Siriji, saj od tam napadajo Turke.
WilliamCooper
26. 07. 2015 22.19
+5
Zakaj pa Rusijo ne pokličejo na pomoč. Erdogan vehementno vpije proti zahodu, krši pravila NATA, se pajdaši s Hudičem in ISIS, sedaj pa...
PolitKomisar`
27. 07. 2015 01.55
+12