Tujina

Türk vse dlje od prvega diplomata. Sam sicer meni, da ima dobre možnosti

New York, 30. 08. 2016 06.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Tadeja Lampret/M.M.
Komentarji
294

V tekmi za generalnega sekretarja ZN je Danilo Türk po tretjem poskusnem glasovanju zdrsnil na osmo mesto. Še tretjič je največ podpore dobil nekdanji portugalski premier Antonio Guterres. In kaj na vse pravi Türk? "Verjamem, da je moja kandidatura kredibilna in ima dobre možnosti, da bo tudi uspešna," pravi med drugim.

Tudi tretji krog indikativnih glasovanj je ponovno pokazal njihov taktični značaj: o tem pričajo nekateri taktični premiki na neformalni lestvici vseh treh glasovanj. Ti premiki so v določeni meri povezani z intenzivnostjo potovanj nekaterih kandidatov v tem času. Prezgodaj je še za konkretnejše ocene, pomembno pa je razumeti, da v tem času še niso vidni glasovi stalnih članic VS, ki imajo veto. Kasnejša glasovanja, ki bodo potekala v oktobru, bodo pokazala, kakšno podporo uživajo kandidati pri njih. Do takrat pa so indikativna glasovanja tudi preizkus trdnosti kandidatur. Verjamem, da je moja kandidatura kredibilna in ima dobre možnosti, da bo tudi uspešna. Danilo Türk

Članice Varnostnega sveta so na tajnem glasovanju še tretjič merile stopnje sprejemljivosti desetih kandidatov in kandidatk za novega generalnega sekretarja Združenih narodov. Do končne odločitve je še daleč, toda Portugalec Antonio Guteress je tudi tokrat dobil največ glasov podpore (11), zato še naprej ostaja glavni favorit za naslednika Ban Ki Muna.

Nekdanji slovenski predsednik Danilo Türk je tokrat prvič končal v drugem delu lestvice. Dobil je pet glasov podpore, šest proti, štiri države pa niso izrazile svojega mnenja.

Odloča najmočnejša peterica

Sinočnje glasovanje je tako nakazalo trend upadanja podpore slovenskemu kandidatu, ki je v prvem krogu končal na drugem mestu, v prejšnjem glasovanju na četrtem, zdaj pa na osmem.

Glasovanja so tajna in zato ni znan podatek, ki je najpomembnejši, to pa je, katere države so proti določenemu kandidatu.

Peterica stalnih članic Varnostnega sveta (Združene države Amerike, Rusija, Francija, Velika Britanija in Kitajska) namreč lahko blokira vsako kandidaturo, zato v boju za položaj prvega svetovnega diplomata ni pomembno samo to, na katerem mestu je kandidat in koliko držav ga podpira, ampak predvsem, kakšna je struktura glasov in katere države imajo zadržke do kandidata.

Če je med glasovi proti nekaj glasov stalnih članic, je kandidatura propadla, sicer pa upanje ostaja. Te podrobnosti najmanj do sredine septembra, ko naj bi četrti krog glasovanja razkril, v katero smer se nagiba najmočnejša peterica, še ne bodo znane.

Nekdanjemu slovenskemu predsedniku Danilu Türku na glasovanjih za generalnega sekretarja OZN kaže vedno slabše. Na tretjem glasovanju je zasedel šele osmo mesto.
Nekdanjemu slovenskemu predsedniku Danilu Türku na glasovanjih za generalnega sekretarja OZN kaže vedno slabše. Na tretjem glasovanju je zasedel šele osmo mesto. FOTO: AP

Presenečenje sinočnjega glasovanja v New Yorku je zagotovo slovaški zunanji minister Vojislav Lajčak. Zbral je devet glasov podpore, na drugo mesto pa se je zavihtel po tem, ko so ga v prejšnjem krogu mnogi že skoraj odpisali, saj je bil predzadnji.

Tretje mesto si delita nekdanji srbski zunanji minister Vuk Jeremić in nekdanja ministrica ter direktorica Unesca Irina Bokova. Ob vseh besedah o pomembnosti imenovanja ženske na čelo Združenih narodov, Bolgarka ostaja bolj ali manj zadnje upanje, saj gre vsem ostalim prijavljenim kandidatkam (vključno s favoritko Helen Clark, nekdanjo premierko Nove Zelandije) precej slabše.

Hrvatica Vesna Pusić se je že poslovila, mnogi napovedujejo, da ji bosta sledili še dve kandidatki, ki sta se uvrstili za Türkom.

Oster boj za podporo

Iz newyorških diplomatskih krogov sicer prihajajo informacije, da so bili sinoči tudi mnogi tuji diplomati začudeni nad slabo uvrstitvijo in padcem Danila Türka. Toda po drugi strani nekateri opozarjajo, da njegov slabši rezultat v zadnjem krogu ni naključje, ampak morda tudi posledica dejstva, da denimo Lejčak in Jeremić v zadnjih tednih veliko potujeta po prestolnicah, aktivno iščeta podporo najpomembnejših držav in takšna taktika naj bi se jima sinoči obrestovala.

Slovenska diplomacija po neuradnih napovedih ne bo vrgla puške v koruzo, saj do sedaj glasovanja še niso bila odločilna in še ni jasno, kaj o kandidatih pravijo stalne članice Varnostnega sveta, predvsem Združene države in Rusija; slednja naj bi močno podpirala zamisel o kandidatu iz področja Vzhodne Evrope, kar je neugodno za Portugalca Guteressa. Združeni narodi se letos sicer hvalijo s prvim malce bolj javnim postopkom izbire novega generalnega sekretarja, toda na koncu bo odločitev padla za zaprtimi vrati in bo, tako kot mnoge druge, v rokah najvplivnejših držav. Ban Ki Munu se mandat izteče konec leta.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (294)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

puspan
31. 08. 2016 16.21
+1
Nepopravljiv optimist. Sedaj resnično mislim, da se bo po dolgih mukah prišlepal vse do zadnjega mesta.
flojdi
31. 08. 2016 15.57
.kaj pa , če le ne bo Uspešno? / a je kaka razlika tudi med dosmrtnimi ko ritki
kivzfccz
31. 08. 2016 13.15
+5
Slovenčkom lahko lažejo in nakladajo o poštenosti in uglednosti našega kandidata. Toda svet se ne pusti imeti za norca. Naša politika pa gleda še vedno z starimi naočniki,čeprav ne vidi realnoasti.
BUONcaffee
31. 08. 2016 11.14
+2
ZN ni potreben, imamo ZDRUŽENE DRŽAVE AMERIKE katere skrbijo za red v svetu.
topo
31. 08. 2016 08.56
+13
Slabo se piše ZN če bo mora voditi naš udbovec
jesenvoyo
31. 08. 2016 08.10
-6
Žalostno je to, da ima najmanj podpore doma, sicer pa to je za nas tako samoumevna miselnost, ki nas nikoli ne bo pripeljala v svetu nekam naprej.
Nikiiy
30. 08. 2016 22.23
+23
Ničvredni petorazredni...
wolfterier
30. 08. 2016 22.34
+28
Zdaj že osmorazredni. Vesna Pusić je prekinila brezplodno razmetavanje denarja,naš kandidat pa je izgubil stik z realnostjo in blefira do konca in naprej.Koliko nas stane vsak dan pohajanja po NY...
est
30. 08. 2016 22.18
+10
drugorazredna tema !!
Profesormarck
30. 08. 2016 21.52
+25
Stroške poti in bivanja,si naj sam plača-oziroma oni,ki so ga tako "močno" podpirali.Cmero in karel naj dodatno zamaške zbirata,da ne bo spet zarad tega bencin dražji !
wolfterier
31. 08. 2016 09.30
+5
Bencin so že podražili,zdaj bodo še golf igrali zanj,pa to...
tony_abcde@yahoo.com
30. 08. 2016 21.48
+1
txoxnxy
30. 08. 2016 21.48
+8
A mi lahko kdo od pristojnih pove ZAKAJ se slovenija vedno večkrat omenja kot država vsodnega bloka ! Jaz vem , rabim še uradno pojasnilo !!
saturnsky23 saturnsky23
30. 08. 2016 21.17
+20
Verjetno so v ZN dobili komaj zdaj karakteristiko tega slinavca. Ko je bil pred leti v ZN serviran od Dolanca, se ni smelo niti šušljati.
zek
30. 08. 2016 21.13
+20
NAUK ZGODBE O DRUGORAZREDNEM JE -------- V OZN obstajajo države,ki nikoli ne bodo dovolile,da neki bivš udbovec stazijevec,KGBjevec ....... postane sekretar OZN! Kaj menite zakaj se ti dokumenti niso pojavili že mnogo prej?? Zato ker imajo te dokumente v hrambi samo nekateri POSVEČENI bivši partijski veljaki in udbaši in ti tega ne razkrivajo,če so njihovi bivši špiclji še lojalni in še naprej pridno izpolnjujejo ukaze,ki jih dobivajo! Kot je vsej NORMALNI vesoljni Sloveniji jasno je g Turk seveda popolnoma poslušen in ubogljiv in je ubogljivo kot predsednik države še ne tako dolgo nazaj celo z državniškim odlikovanjem nagrajeval bivše šefe zločinske organizacije kot je bila udba,torej te dokumente niso v javnost vrgli njegovi zločinski udbovski prijatelji,niti jih niso odkrili raziskovalni novinarji ala Omerza in td.... ampak je neka tuja obveščevalna služba to posredovala v Slovenijo in prek tujega lastnika POP tv prisilila uredništvo POP tv,da to objavi ! Torej so tako dali drugorazrednemu jasno vedeti,da v očeh nekaterih držav ni sprejemljiv za vodenje OZN in mu namignili naj se umakne! Ima pa ta zgodba še precej širšo dimenzijo saj so z objavo tega dokumenta dali bivšim particem in udbašem jasno vedeti,da nekatere obveščevalne službe natančno vedo o njihovi zločinski preteklosti in mafij.. sedanjosti ter,da lahko kadar koli odprejo oči zmanipulirani Slovenski javnosti in uničijo mit o pošteni KVAZI socjalno usmerjeni Slovenski levici. ------------
rde?kar
30. 08. 2016 21.13
+19
Pa kaj bo ta invalid v glavi nam sramoto delal . v združenih narodih.
rde?kar
30. 08. 2016 21.11
+24
Naj dobi službo v Barbari Rovu in naj iznosi vse kosti ven za kazen .
ne rabimo predsednika
30. 08. 2016 21.07
+4
ZN največja kavarna in bife na svetu...
Bagat
30. 08. 2016 20.22
+8
Če ga pa veseli. Bomo že nekako plačali.
Verbena
30. 08. 2016 20.12
+27
A ta pa kar z glavo skozi zid??..a ne zastopi kdaj je dovolj...šanse so...seveda so, sam tale jih ni imel niti na začetku...je bila pa Hrvatica vsaj toliko pametna in je uvidela kdaj je dovolj zapravljanja denarja državljanov...naj se vleče in grebe še naprej zaradi mene, ampak stroške naj krije sam !!!!
.jest
30. 08. 2016 19.54
+4
A ni dovolj že, da imamo zračnik za predsednika?
Netajkun
30. 08. 2016 20.24
+0
V Sloveniji je prva violina . . . premier . Predsednik je bolj figura . . . . in kako zanimivo , v anketah je že dolgo časa na prvem mestu , očitno je ljudem všeč .
Netajkun
30. 08. 2016 20.25
+10
No , dobro . . . prva violina seveda ni premier , prej podtaknjeni sodelavci in svetovalci iz ozadja , he he
ne rabimo predsednika
30. 08. 2016 21.04
+2
v redu, ampak ta "očitno je ljudem všeč" nas letno stane 100 milijonov evrov, učinka pa nobenega.
sinhron
30. 08. 2016 19.53
-18
Pri nas je res hudo , če nekdo uspe , zlasti na političnem polju , kjer rovari princ teme in s svojimi pribočniki minira vse , kar bi lahko bilo v korist Sloveniji , samo zato , ker to ni on ! Tudi ta dokument , če je pristen je vprašanje je bil plasiran v tem trenutku z namenom diskreditirati Dr. Danila Turka in njegovo kandidaturo za sekretarja ZN !
Kollerik
30. 08. 2016 20.12
-8
Netajkun
30. 08. 2016 20.21
+8
Kot da tega ne bi vedeli . . . vključno s tajnimi službami večjih in pomembnejših držav .