Tujina

Turki znova na ulicah zahtevajo odstop Erdogana

Istanbul, 26. 12. 2013 07.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
S.S./N.Š.
Komentarji
12

Po odstopu treh turških ministrov zaradi korupcijske afere so se na ulice znova podali protestniki. Zahtevajo, da odstopi tudi premier Erdogan. Ta je zamenjal del vladne ekipe. Turško vlado pretresa korupcijski škandal, v katerem pa Erdogan vidi zaroto tujine.

Protestniki so znova preplavili ulice Istanbula.
Protestniki so znova preplavili ulice Istanbula. FOTO: Reuters

Turške ulice so preplavili protestniki, ki zaradi korupcijske afere zahtevajo odstop premierja Recepa Tayyipa Erdogana.

V Istanbulu se je zbralo več kot 5000 oseb. Tam je po poročanju tujih medijev prišlo do spopadov s policijo, ki je uporabila solzivec. Najmanj štiri osebe so prijeli. Večje skupine protestnikov so se zbrale tudi v Ankari, Izmirju in drugih mestih.

Policija je uporabila solzivec.
Policija je uporabila solzivec. FOTO: Reuters

Erdogan izvedel menjave

Turški premier Recep Tayyip Erdogan je včeraj sicer obelodanil veliko rekonstrukcijo vlade, potem ko so pred tem zaradi korupcijske afere odstopili trije ministri. Naprej sta zaradi domnevne vpletenosti svojih sinov v obsežno korupcijsko afero odstopila vplivna člana islamsko-konservativne turške vlade, gospodarski minister Zafer Caglayan ter notranji minister Muammer Güler.

Nato je čez nekaj ur odstopil še tretji minister, minister za okolje Erdogan Bayraktar, ki je odstopil tudi s poslanskega položaja. Za turško zasebno televizijo NTV je še menil, da bi moral odstopiti tudi premier Erdogan in poudaril, da mu v korupcijski preiskavi nimajo kaj očitati.

Turški premier je nato sporočil, da je poleg omenjenih štirih ministrov zamenjal še ministra za pravosodje, promet, družino, šport in industrijo ter enega od štirih podpredsednikov vlade. Z oblikovanjem "vojnega kabineta", kot je spremembo v ministrskih vrstah označila opozicija, želi sicer Erdogan preprečiti politično krizo v državi.

Erdogan naj bi za notranjega ministra imenoval svojega državnega sekretarja Efkana Alaja. Ta naj bi imel vodilno vlogo pri spremembah v vrhu policije po začetku protikorupcijske preiskave, pomembno vlogo pa naj bi igral tudi pri nasilni obravnavi protestnikov v istanbulskem parku Gezi.

Recep Tayyip Erdogan je zamenjal deset ljudi.
Recep Tayyip Erdogan je zamenjal deset ljudi. FOTO: Reuters

 

Do razkritja korupcijske afere je prišlo 17. decembra, ko je policija pridržala več deset ljudi, gre pa sicer za največji korupcijski škandal, povezan s sodelavci premierja Erdogana, ki je na oblasti od leta 2002.

Erdogan se je na razkritja ostro odzval in ocenil, da gre za napad na njegovo vlado. Namesto podpore boju proti korupciji je odstavil številne vodilne policiste. Skupno naj bi jih po poročanju do premierja kritičnega časnika Zaman zaradi "zlorabe položaja" odstavili že več kot 500, med njimi tudi načelnika policije v Istanbulu.

V ozadju afere naj bi sicer stal spor med Erdoganom in njegovim nekdanjim zaveznikom Fethullahom Gulenom. Vplivni islamski klerik, ki živi v izgnanstvu v ZDA, ima namreč še vedno precejšen vpliv v turški policiji, tajnih službah in sodstvu.

Po poročanju turških medijev naj bi bil naslednja tarča protikorupcijske preiskave Erdoganov sin Bilal. Tožilci naj bi namreč pritiskali na policijo, da razišče razpis enega od okrožij Istanbula, ki ga je dobila s premierjevim sinom povezana nevladna organizacija. Župan tega okrožja, sicer član premierjeve Stranke za pravičnost in razvoj (AKP), je že obtožen korupcije.

 

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

velesperun
27. 12. 2013 10.30
+3
V Turčiji je tAK korupcija, kot pri nas. Le da imajo tam enega diktatorja, pri nas se pa menjajo dve diktatorski smeri, liberalci in desničarji!
ljx
27. 12. 2013 00.20
+2
"Arabska pomlad",se seli svoji sponzorici v soseščino!
1adler
26. 12. 2013 19.57
+1
Rodil se bo Sultan Sulejman in naredil red
Fredy Meserati
26. 12. 2013 17.12
+10
Pri nas smo prehitro zapustili ulice...
Emeritus
26. 12. 2013 16.42
-4
Turčija,žrtev invazije zombijev in levih fašitov.
Lana.Gorjan
26. 12. 2013 14.19
+17
Problem je, če se človek ''navadi'' biti na oblasti kot sta se Erdogan in Gul..samo menjavata si premierski in predsedniški stolček!!!!! Je pa to tandem, ki želi Turčijo vrniti v srednji vek. Poleti sem bila šokirana, ko je Erdogan želel z zakonom prepovedat vsem nosečim ženskam nastop v javnosti!?!? Kot je Ataturk rekel: Turčija se bo nekoč dvignila iz te bede in pepela.. ampak žal ne s tema dvema na čelu!!!
Americaner1777
26. 12. 2013 18.46
+0
Podobno kot v Rusiji. Enkrat Putin drugič medv
franceljtancelj
26. 12. 2013 13.36
+3
Para čok, problem jok!
Brabus
26. 12. 2013 12.02
+8
Kjerkoli politiki kradejo, je vse politični konstrukt in zarote. Bljak.
gostgozd
26. 12. 2013 11.25
+3
čas je, da ljudje končno sprevidimo, da je korupcija nekaj, kar je "naravno" stanje človeštva in se ji ne smemo več "čuditi" in jemati, kot da je to izjema. korupcija je sestavni (normalni) del politike in ekonomije. čudi me, kako to to ljudem še ni jasno. vsi psihološki poskusi že več desetletij kažejo, da človek, ki ima/dobi moč, jo bo sigurno uporabil/zlorabil. in to je korupcija. ...sedaj, ko vemo kakšen je problem, pa se morajo najti kakšne pametne glave, da izumijo način/sistem, kjer bo korupcija čimbolj onemogočena (pa ne z novimi zakoni o javnih razpisih, ki so večalmanj samo pesek v oči - tako kot večina stvari/zakonov, ki nam jih politiki, pravo in ekonomisti rinejo v goltance...
Northwest
26. 12. 2013 09.17
+5
Naj jih uboga,ker ce ne,ga bodo vrteli kot kebeb.
andrej321
26. 12. 2013 08.52
+18
prevod na transparentih: gotof si