Tujina

Turškega Frankensteina izsledili v Amsterdamu

Priština, 02. 09. 2014 11.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Srbsko tožilstvo za vojne zločine je prišlo na sled turškemu zdravniku Yusufu Sonmezu, ki naj bi na zloglasni kliniki Medikus opravljal nezakonite presaditve človeških organov. Sonmez se že več let nahaja na Interpolovi listi iskanih kriminalcev.

Sonmeza so izsledili v Amsterdamu.
Sonmeza so izsledili v Amsterdamu. FOTO: Interpol

Srbsko tožilstvo za vojne zločine je v Amsterdamu izsledilo turškega zdravnika Yusufa Sonmeza, ki ga povezujejo z zloglasno kliniko Medikus v bližini Prištine, na kateri so opravljali nezakonite presaditve človeških organov, poroča srbski Kurir. Sonmez, znan tudi kot turški doktor Frankenstein, se že več let nahaja na Interpolovi tiralici. Leta 2011 so ga aretirali v Istanbulu, a so ga po zaslišanju izpustili.

Srbsko tožilstvo je našlo njegovo internetno stran in z njim stopilo v stik preko elektronske pošte, in sicer pod pretvezo, da so zainteresirani za nakup ledvice. Po podatkih tožilstva je bil Sonmez tik pred tem, da zapusti Nizozemsko. Doktor Frankestein naj bi pred enim letom ustanovil bolnišnico za transplatacijo v Južni Afriki, so še izvedeli na tožilstvu.

Za organe plačevali po 100.000 evrov

Preiskava na kliniki se je začela leta 2008, potem ko se je na prištinskem letališču zgrudil neki turški državljan, ki so mu v Prištini odstranili ledvico. V kliniki naj bi leta 2008 sicer opravili kar okoli 30 operacij odstranitve in presaditev ledvic.

Darovalci organov so prihajali predvsem iz revnih vzhodnoevropskih in srednjeazijskih držav. Za organe so jim v kliniki obljubljali po 15.000 evrov, na koncu niso dobili ničesar. Prejemniki, večinoma bogati Izraelci, so medtem za organe plačevali po 100.000 evrov.

Kot glavni organizator celotne mreže je bil v obtožnici sicer identificiran Izraelec Moše Harel, medtem ko naj bi nezakonite operacije izvajal Sonmez. A ker ju ni na Kosovu, nista bila na obtožni klopi.

Sonmez se nahaja na Interpolovi listi.
Sonmez se nahaja na Interpolovi listi. FOTO: Interpol

Sodišče v Prištini je lani lastnika klinike Ljuftija Dervišija in njegovega sina Abrana spoznalo za kriva organiziranega kriminala in nezakonite trgovine s človeškimi organi. Ljuftija so obsodili na osem, njegovega sina pa sedem let in tri mesece zapora. Še enega soobtoženega so obsodili na triletno zaporna kazen, dva pa na leto dni pogojne kazni. Dva obtožena sta bila oproščena.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

justime
02. 09. 2014 22.36
+5
trgovina z organi se je med vojno odvijala po celem balkanu...umešana je bila tudi tako brezmadežna evropa ki je pošiljala nemalo zdravnikov te stroke in ogromno opreme. Ljudje so izginjali celo iz bolnišnic kjer so se zdravili da z ulic itd.sploh ne omenjam. Marikateri masaker nad prebivalstvom je bila prav ta trgovina z organi ki so ga izvajali zdravniki ki so "prišli pomagat"
Sirius.2
04. 09. 2014 17.59
Naj bolj znan Bernar Kushner ali kako se napiše po francosko.
wheelie1
02. 09. 2014 15.12
+21
Turki in drugi balkanci nimajo težav z realizacijo tiralic. Mogoče bi jih prosili, da poiščejo še katerega izmed naših ubežnikov, recimo nekdanjega menedžerja Luke KP?
janezpodre
02. 09. 2014 13.31
+7
Iz navedb v članku ni razvidno, zakaj naj bi ga "lovili" Srbi.
Jaka 3.3.
02. 09. 2014 14.45
+18
Deloval naj bi že od leta 1999, za kar teče sodni postopek in naj bi odvzemal organe ujetnikom OVK (Srbom, Romom in nelojalnim Albancem)
janezpodre
02. 09. 2014 19.18
+0
jes sm povedal novinarju, da je njegov članek butast
mafija leva drogeraška
02. 09. 2014 11.59
+11
ta ilegalna klinika v prištini, katere ste se dotaknili v tem skopem članku... to ni nobena ilegalna klinika, ampak je bila povsem običajna klinika, kjer je delovalo okrog 10 zdravnikov, financiral pa jo je en z nemčije. so pa 1x tedensko opravljali ilegalne presaditve organov na tej lokaciji, glavni je bil poosebljen dr. Frankenstein (kot je dobil vzdevek) - Yusuf Sonmez, turek (za njim je razpisana mednarodna tiralica, v turčiji je obsojen na 116 let zaporne kazni), sodelovalo pa je še dosti drugih kirurgov iz različnih držav, od srbov pa 2 tudi z nemčije. bili so dobro organizirani, imeli so pomočnike iz vseh možnih strok, tako so npr albanci bili neke vrste bodyguardi ljudem iz revnih držav, ki so hoteli darovat organe, šli so po njih, jih spremljali na letalu, bili z njimi v hotelu (za tisti dan ali dva), jim urejali papirje, odvzeli pasoše ipd. organi so prihajali od povsod. največ iz obmožja irana, turčije, grčije, pa tudi rusije, makedonije,...
mafija leva drogeraška
02. 09. 2014 12.00
+12
kliniko pa so kriminalisti razkrinkali zaradi enega 23-letnega turka, ki se je prav tako odločil darovat ledvico in je na poti domov na letalu začel krvavet in vse skupaj izblebetal, ker bolečin več ni zdržal. svojo ledvico je prodal za 12.000€, sedaj obupano išče 5x toliko denarja za novo.