Tujina

Turški diplomati v Nemčiji zaprosili za azil

Berlin, 08. 10. 2016 17.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Po neuspelem državnem udaru v Turčiji in potem, ko je Ankara zahtevala odvzem diplomatskih potnih listov, so najmanj trije turški diplomati zaprosili za azil v Nemčiji. Med njimi je tudi vojaški ataše.

Najmanj trije turški diplomati so po neuspelem državnem udaru v Turčiji zaprosili za azil v Nemčiji. Med njimi je tudi vojaški ataše, danes poročajo nemški mediji. Za azil so zaprosili, potem ko je Ankara zahtevala odvzem njihovih diplomatskih potnih listov.

Po poročanju nemškega časnika Süddeutsche Zeitung in televizij NDR in WDR, ki se sklicujejo na vladne vire, je Turčija odvzem potnih listov zahtevala za osem diplomatov, ki naj bi bili privrženci v ZDA živečega klerika Fethullaha Gülena. Gülena Ankara obtožuje za julijski državni udar v Turčiji.

Turki v Kölnu - 3
Turki v Kölnu - 3 FOTO: AP

Nemški zvezni urad za begunce in migracije se glede teh prošenj še ni izjasnil, poročanje časnika, ki v tem vidi nov preizkus za nemško-turške odnose, povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Berlin in Ankara sta bila namreč v zadnjem času v sporu zaradi resolucije nemškega parlamenta o genocidu v Armeniji v času otomanskega cesarstva. Zaradi te resolucije Turčija nemškim poslancem več mesecev ni dovolila obiska turškega zračnega oporišča Incirlik, kjer je tudi okoli 250 nemških vojakov. Poslanci Bundestaga so lahko sredi tedna le obiskali oporišče.

Od julijskega spodletelega državnega udara so sicer turške oblasti aretirale okoli 32.000 podpornikov puča. Erdogan je z odlokom zaprl številne ustanove in medije v državi. Poleg tega je odpustil in suspendiral več deset tisoč javnih uslužbencev. V začetku tedna so za tri mesece podaljšali izredne razmere.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

BUONcaffee
09. 10. 2016 13.46
+3
Edino pametno. Kdo pa si še želi živeti v Turčiji, katera se spreminja v novo pogorišče.
Frane Šajn
08. 10. 2016 22.25
-3
Nazaj z njimi sami vodje IS-ja.
karlo6
08. 10. 2016 20.10
+0
Za diplomati pa bodo prišle še horde turkov z ovcami.