Tujina

Erdogan meni, da mirovnega procesa s kurdskimi uporniki ni mogoče nadaljevati

Ankara, 28. 07. 2015 10.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

"Mirovnega procesa ni mogoče nadaljevati s tistimi, ki napadajo narodno enotnost," je poudaril Erdogan. Zaradi stopnjevanja nasilja med Turčijo in PKK, pa tudi Islamsko državo, se bodo na izrednem sestanku sestali veleposlaniki članic Nata.

Recep Tayyip Erdogan
Recep Tayyip Erdogan FOTO: Reuters

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je danes izjavil, da mirovnega procesa s kurdskimi uporniki ni mogoče nadaljevati.

"Mirovnega procesa ni mogoče nadaljevati s tistimi, ki napadajo narodno enotnost," je na novinarski konferenci na letališču v Ankari pred odhodom na Kitajsko poudaril Erdogan, pri čemer je namignil na borce prepovedane Kurdske delavske stranke (PKK).

Ti so po smrtonosnem napadu v kraju Suruc na jugu države 20. julija, za katerega odgovornost pripisujejo džihadistom Islamske države, obnovili oborožene operacije. Turčija je nanje začela odgovarjati v petek z bombardiranjem položajev PKK na severu Iraka.

PKK je posledično že pred dnevi sporočila, da prekinitev ognja nima več smisla. Sledilo je nasilje na turških tleh, katerega tarča so bili med drugim policisti in vojaki, v ponedeljek zvečer pa tudi plinovod iz Irana. Za to nasilje ni sicer nihče prevzel odgovornosti.

Turški predsednik je sicer danes povedal, da Ljudske demokratske stranke (HDP), glavne kurdske stranke v Turčiji, ki je bila prejšnji mesec prvič izvoljena v parlament, ne bodo prepovedali. Bi pa lahko sprejeli ukrepe proti njenim posamičnim članom, ki imajo povezave z uporniki.

Turški prokurdski opozicijski voditelj pa je dejal, da je PKK načrtoval razorožitev, a da je to preprečil turški predsednik Erdogan.

Eksplozija

Na plinovodu, ki povezuje Turčijo in Iran, je ponoči v vzhodni turški provinci Agri odjeknila eksplozija, zaradi katere so ustavili transport plina, je sporočil turški minister za energetiko Taner Yildiz. Odgovornosti ni prevzel še nihče, turški mediji pa so v luči zaostrenih razmer prst že uperili v prepovedano Kurdsko delavsko stranko (PKK).

"Eksplozija je povzročila požar. A smo ga uspeli hitro pogasiti. Transport plina bomo obnovili, ko bo plinovod popravljen," je v izjavi sporočil Yildiz.

Številni mediji so za eksplozijo okrivili PKK, ki že desetletja bije uporniški boj na jugovzhodu Turčije in jo tako Ankara kot Washington dojemata kot teroristično organizacijo.

Skupina je v zadnjih tednih izvedla niz napadov. Med drugim je v nedeljo prevzela odgovornost za smrt dveh turških vojakov v provinci Diyarbakir. Že minuli teden so stali tudi za umorom dveh policistov na jugovzhodu države.

Izredni sestanek

Zaradi stopnjevanja nasilja med Turčijo in PKK, pa tudi Islamsko državo, so se na izrednem sestanku sestali veleposlaniki članic Nata.

Ankara se je v zahtevi za srečanje sklicevala na 4. člen ustanovitvene pogodbe Nata, ki vsaki članici omogoča, da zahteva sestanek vseh 28 veleposlanikov, ko je po njenem mnenju ogrožena njena ozemeljska celovitost, politična neodvisnost ali varnost.

Turčija je zaprosila za srečanje v luči resnosti razmer po terorističnih napadih v zadnjih dneh in ker želi zaveznice obvestiti o ukrepih, ki jih sprejema, so v izjavi konec tedna sporočili z Nata. Dodali so, da zaveznice zelo pozorno spremljajo razvoj dogodkov in so solidarne s Turčijo.

Turčija je minuli teden po valu nasilja v državi začela dvojno ofenzivo - na položaje PKK na severu Iraka in skrajne Islamske države v Siriji.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (25)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

123dddd
29. 07. 2015 01.25
+2
HAHA to je sama laž vsa Turčija z Erdoganom podpira namišljeno islamistično državo obenem pa laže da izvaja napade tudi na njih, edino kar je resnica v tem je da napada Kurde kar že delajo celo večnost dokler jih nebojo izbrisal....
Misija1
28. 07. 2015 20.37
+2
Kaksna farsa in kako prozorno napravljen scenarij. Sami sebi nastavijo bombo, okrivijo Kurde, pa ceprav niso prevzeli odgovornosti, niti ni logike, da bi Kurdi stali za napadom, nato pa tako prozorno pokazejo svoj obraz in prave razloge - UKINITEV pogajanj s Kurdi.
Ost1234
28. 07. 2015 21.00
+3
Potihoma pa paktirajo z Islamsko državo. Le stežka so dovolili Američanom da za letalske napade na položaje islamistov uporabijo NATO bazo v Turčiji! Maslce težko pa tudi razložijo bratenje islamskih borcev in turških vojakov ob obleganju obmejnega mesteca Kobane ( Ayn al Arab)
Misija1
28. 07. 2015 22.46
+2
se strinjam. No, sej Turcija ve, da brez Amerike ne more nic, od njih imajo namrec vso vojasko opremo, vse kar imajo lastnega vojaske proizvodnje, temelji na ameriski opremi, katero izdelujejo po licenci, ker med ameriskimi velja za zastarelo. Recimo F15 in F16, ceprav sta dobra lovca. Ce pogledamo vojastvo Turcije, vidimo, da imajo prakticno vse od tujcev. Njihovi vojaski helikopterji so licencni Francoski, ostale poganjajo francoski motorji. Tanki so ameriski, letala vsa ameriska (licencne kopije), 4x4 vojaska vozila na bazi ameriskih Hummer (platforma cisto ista) in se in se lahko nastevamo. Samo poglejte na spletu njihovo orozje, lepo pise od kod izvor in od kod licence. Razclenjeno.
Ost1234
28. 07. 2015 20.01
+1
Zgodovina se ponavlja. Pred dobrimi štirimi stoletji je na približno istem prostoru začelo rasti Osmansko cesarstvo. Zaradi malomarnosti in medsebojnega driblanja evropskih vladarjev vključno z Vatikanom, se je iz male državice razvilo mogočno cesarstvo, z več kot polovico ozemlja na evropskih tleh. POodobno se kaj hitro zgodi z Islamsko državo. Njihovi apetiti so razvidni iz zemljevidov, ki krožijo po spletu. Obstaja pa ena razlika. Iz osmanskega cesarstva tedaj praktično nihče ni emigriral v Evropke države. Sedaj pa se to masovno dogaja. In med temi ljudmi je zagotovo tudi nek odstotek pristašev ISISa. Evropa se bo morala zbuditi! Kurdi v tem trenutku za Evropo pomenijo isto, kar so v času Osmanskega cesarstva pomenili Uskoki! Če Islamsko državo Evropa ne bo ustavila na njenem teritoriju, se bo razpasla vse do Dunaja. Kot se je nekoč skorajda že!! Vendar bo sedaj to veliko lažje!!
yarrick
28. 07. 2015 16.05
+4
Zakaj imam občutek da bodo kurde zgolj zlorabili v boju proti ISIS, jim obljubili lastno državno na koncu pa požrli besedo in se delali francoze? Turki pa kar naj bodo tiho, ko pa imajo na vesti enega najhujših genocidov v preteklosti (poleg nemčije, sovjetske zveze in ZDA)...
Ost1234
28. 07. 2015 19.41
+2
Zloraba je zelo verjetna! Kurdi na okopih Evrope! Razen Američanov, ki jih podpirajo z letalskim bombardiranjem od ISISa okupiranih mest bolj rušijo mesta kot pa branijo same kurde in Nemčije, ki je pomagala z osem tisoč avtomatskih pušk, z nekaj streliva, tristotimi raketnimi metalci in DVEMA voziloma - Kurdom z orožjem ne pomaga nihče!! Francozi in Italijani pa urijo nekaj deset sirskih upornikov, med njimi pa še ne ducat Kurdov!
Ost1234
28. 07. 2015 15.27
+9
PKK teroristična organizacija? A se tisti, ki se borijo za svojo svobodo in lastno državo sedaj imenujejo teroristi? Kaj je bila potem naša Manevrska struktura in TO?
Ov3r9000
28. 07. 2015 17.46
-5
Borijo se za svobodo z ubojem dveh nedolžnih Turških policistov, češ za to ker Turčija ni izpeljala povračilnih ukrepov pri samomorilskem bombardiranju IS kurdskega političnega zborovanja? To je samo en primer, ampak tudi oni so rdeči od krvi nedolžnih, in za njihove metode ni prav nobenega opravičila. Medtem ko ne zagovarjam Turške pasivnosti in navidezne brezbrižnosti glede vprašanja Kurdov. Ali je TO tudi zavestno pobijala nedolžne? PKK si z takšnim ravnanjem zasluži naziv teroristične organizacije (še posebej če so bili odgovorni tudi za današnje bombardiranje plinovoda). Ob tem je pa tudi vredno omeniti da PKK še zdaleč ni edina organizacija ki se bori za kurde, so še mnoge druge.
Ost1234
28. 07. 2015 20.26
+1
Nedolžni turški policaji? Že mogoče. Ampak kako pa ti gledaš na genocid, ki ga je Turčija izvajala nad Kurdi? A tega pa ne veš??
Ov3r9000
29. 07. 2015 01.08
Torej ker so Turki delali genocid, imajo Kurdi pravico pobijati Turške civiliste? Noben nima te pravice do pobijanja civilistov po nobeni logiki.
Ov3r9000
29. 07. 2015 01.29
Pa še PKK, ki jih je po Turških številkah okrog 15000 je teroristična organizacija ker delujejo tudi z samomorilskimi napadi nad civili (normalna civilizirana vojska tega ne dela), Peshmerge ki jih je 200000 so pa recimo vojska Iraškega Kurdistana, potem je še YPG ki jih je pa 65000 in delujejo v Siriji. Mislim da je jasno da je PKK pljunek v morje proti Peshmergami in YPG.
Ate_ist
28. 07. 2015 12.50
-8
Vse skupaj je le premišljena akcija kako odstraniti Erdogana. Zakulisni režiserji sedijo v ZDA
Ost1234
28. 07. 2015 15.23
+6
Mogoče res. Vsekakor pa Kurdi, številčen narod, živeč v štirih državah , zaslužijo svojo državo. Državo, v kateri bodo sami svoj gospodar. Vsaj tako, kot Slovenci. Na papirju ...
merdzan
28. 07. 2015 19.04
+1
na papirju ja, v realnosti pa ni nobeni od močnejših držav v interesu kurdistan.. žal
Ost1234
28. 07. 2015 19.32
+1
1xy
28. 07. 2015 11.54
+10
novinar oz. urednik spletne strani, PROSIM, če lahko zaposlite lektorja ali vsaj gimnazijskega maturanta z znanjem slovenskega jezika........Turški mediji za eksplozijo na plinovodu obtožila prepovedano kurdsko stranko........ker ne boste dojeli, kaj je je narobe........turški mediji - obtožila???........
Dakota 100
28. 07. 2015 12.08
+8
merdzan
28. 07. 2015 11.39
+13
erdogan misli da je sultan
Pacek22
28. 07. 2015 15.29
-2
ustup1d
28. 07. 2015 11.32
+15
sedaj imajo turki razlog da napadejo in uničijo kurde, kot si že desetletja želijo. isto kot američani kateri so potrebovali razlog za napad na irak. turški fašisti, najboljši prijatelji ameriških teroristov in ISIS.
Salamandros
28. 07. 2015 11.00
+3
Američani ne pustijo uničenja ISIS, ker so to njihovi plačanci. Sedaj bodo pa spet civilisti nastradali.
Ost1234
28. 07. 2015 15.20
+1
Sam bog ve, kaj ameri preizkušajo v Siriji in Iraku. Vsekakor je v povezavi z letalstvom.