Turški parlament za tri mesece podaljšal izredne razmere

Turški parlament je za tri mesece podaljšal izredne razmere v državi, ki so jih uvedli po lanskem spodletelem državnem udaru. Veljale bodo do 19. oktobra. Erdogan je že večkrat ponovil, da bodo izredne razmere v Turčiji ostale v veljavi, dokler v državi ne bosta vladala mir in blagostanje.

Turški parlament je danes za tri mesece podaljšal izredne razmere v državi, ki so jih uvedli po lanskem spodletelem državnem udaru. Izredne razmere bodo veljale do 19. oktobra.

Razglasitev izrednih razmer nekaj dni po poskusu puča je turški vladi dodelila široka pooblastila. Turškim oblastem je omogočila, da so izvedli največjo čistko v zgodovini države, turški predsednik Recep Tayyip Erdogan, ki spričo izrednih razmer lahko vlada s predsedniškimi dekreti, pa je v tem času še bolj utrdil svojo oblast.

Recep Erdogan

Erdogan je že večkrat ponovil, da bodo izredne razmere v Turčiji ostale v veljavi, dokler v državi ne bosta vladala mir in blagostanje. (Foto: AP)

Kritiki trdijo, da so oblasti izredno stanje, ki so ga uvedle 20. julija lani, izkoristile za obračun z vsemi Erdoganovimi nasprotniki, vključno s kritičnimi novinarji, aktivisti in prokurdskimi politiki, ki so nasprotovali prevratu. Do izrednih razmer so kritični tudi gospodarstveniki, saj je gospodarstvo zaradi njih utrpelo precejšnjo škodo.

Parlament v Ankari je izredne razmere podaljšal četrtič, in sicer dva dni po prvi obletnici spodletelega poskusa državnega udara, med katerim je del vojske poskušal strmoglaviti predsednika Erdogana. Poskus puča je bil v nekaj urah zatrt, a je pustil daljnosežne posledice na turški družbi in politiki. Zaradi domnevnega sodelovanja pri puču je službe izgubilo že več kot 120.000 ljudi, aretirali pa so jih okoli 47.000.

Erdogan je že večkrat ponovil, da bodo izredne razmere v Turčiji ostale v veljavi, dokler v državi ne bosta vladala mir in blagostanje.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 4
 
appollyon 18.07.2017 11:10:33
NSlednji v liniji islamkih diktatorjev. Cisto po godu rusije, da bo ima spet koga scitit.
Več komentarjev