Tujina

Rusija naj bi se v Siriji bojevala tudi s kopenskimi silami, ne le z letalstvom

Moskva, 27. 11. 2015 08.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
U.Z./M.M./STA/J.S.
Komentarji
832

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je dejal, da noče pokvariti odnosov z Moskvo in se želi sestati z Vladimirjem Putinom, a ta na njegova sporočila ne odgovarja, ker "ne vidi pripravljenosti na opravičilo". Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je sporočil, da Rusija ukinja brezvizumski režim s Turčijo.

Rusija se v Siriji bojuje tudi s kopenskimi silami, ne le z letalstvom, na spletnih straneh poroča nemški tednik Spiegel. Režimu Bašarja al Asada pomaga tudi s specialnimi enotami in topništvom.

Časnik tudi navaja, da naj bi v bojih padla že dva vojaka. Ubita naj bi bila pripadnika 22. specialne brigade Specnaz iz Rostova na Donu. Tam so ju 12. novembra pokopali mimo oči javnosti.

Da Rusija Asadovega režima ne podpira le z letali in letalskim bombardiranjem nasprotnikov režima, naj bi dokazovalo tudi to, da so v Siriji ruska transportna letala Iljušin in transportni helikopterji Mi-24, s katerimi vozijo Asadove borce na bojišče.

Ognjeno moč Asadovih sil je Moskva podprla tudi s havbicami tipa Msta-B, ki pripadajo 120. ruski artilerijski brigadi. Ta ima sicer sedež v Sibiriji, še navaja Spiegel.

V Rusiji pokopali ubitega vojaka, ki je reševal pilota

Rusija je danes s polnimi vojaškimi častmi pokopala vojaka, ki je bil ubit med reševanjem sestreljenega pilota, poroča francoska tiskovna agencija AFP. 29-letnega marinca Aleksandra Pozniča je ruski predsednik Vladimir Putin tudi posthumno odlikoval, pokopali pa so ga v njegovem domačem mestu Novočerkask.

Marinec je bil ubit v Siriji med reševanjem pilota ruskega letala, ki ga je v torek sestrelila Turčija.

"Med reševanjem kolegov je Aleksander branil svojo državo, mesto in družino. Popolnoma je izpolnil svojo dolžnost," je po poročanju ruske televizije na vojaškem pogrebu povedal guverner regije Rostov Vasilij Golubev.

Enega od članov posadke sestreljenega letala so ruske specialne enote rešile, medtem ko so drugega sirski uporniki zajeli in ubili. Truplo slednjega je še vedno v rokah upornikov v Siriji, še navaja AFP.

Rusija ukinja brezvizumski režim s Turčijo

Rusija s 1. januarjem ukinja sedanji brezvizumski režim za državljane Turčije, je danes sporočil ruski zunanji minister Sergej Lavrov, potem ko se je sestal s sirskim kolegom Validom Mualemom. Gre za še en povračilni ukrep Moskve, potem ko je Turčija v torek ob meji s Sirijo sestrelila rusko vojaško letalo. Kot je sicer odločitev za ponovno uvedbo vizumov za Turke utemeljil Lavrov, je Rusija že dolgo zaskrbljena zaradi naraščajoče teroristične grožnje iz Turčije. "To je neposredno povezano z varnostjo Rusije in naših državljanov," je zatrdil.

Pred srečanjem z Mualemom je Lavrov danes opozoril, da je Turčija s torkovo sestrelitvijo ruskega letala "prestopila mejo sprejemljivega". Kot je posvaril, turške oblasti s svojim ravnanjem postavljajo državo v zelo težak položaj "tako z vidika njenih dolgoročnih nacionalnih interesov kot situacije v regiji".

Moskva je že v četrtek sporočila, da bo okrepila nadzor nad uvozom hrane iz Turčije - uradno zaradi pogostih kršitev standardov prehranske varnosti.

Ruski premier Dmitrij Medvedjev je poleg tega v četrtek napovedal, da pripravljajo nabor povračilnih gospodarskih ukrepov proti Turčiji, ki bo pripravljen v dveh dneh.

Med ukrepi, ki jih nameravajo sprejeti, je navedel zaustavitev skupnih gospodarskih projektov, omejevanje finančnih in trgovinskih transakcij, spremembo carinskih tarif ter tudi ukrepe na področjih turizma in prometa.

Ankara si prizadeva za umiritev napetosti

Potem ko je Turčija sestrelila rusko letalo, je turški premier Ahmet Davutoglu za britanski časnik Times zapisal, da si bo Ankara prizadevala, da bi umirila napetosti z Rusijo. "Sestrelitev neidentificiranega letala v našem zračnem prostoru ni bilo dejanje, usmerjeno proti določeni državi," je zapisal in poudaril, da je Turčija zgolj ukrepala po standardnih postopkih, saj je varovala svoje ozemlje, kar bo počela še naprej.

Turški mediji danes poročajo, da je Turčija začasno prenehala izvajati zračne napade na cilje IS v Siriji. Na ta način naj bi želela preprečiti morebitne nove incidente, piše dnevnik Hurriyet in ob sklicevanju na neimenovane varnostne vire dodaja, da sta se turška in ruska stran dogovorili, da "bosta ravnali previdno, dokler ponovno ne vzpostavita kanalov dialoga za zmanjšanje napetosti".

Zdaj so potrebni pogovori, mednarodna skupnost se ne sme obrniti proti sebi, je še dodal in poudaril, da boj proti samooklicani Islamski državi (IS) ostaja glavna prioriteta.

Kot je znano, je rusko vojaško letalo Suhoj Su-24, ki je bilo na misiji na severu Sirije, v torek sestrelil turški lovec F-16. Turčija trdi, da je rusko letalo kršilo turški zračni prostor, medtem ko Rusija vztraja, da je bilo ves čas v sirskem zračnem prostoru. Pilota sta se iz letala izstrelila nad sirskim ozemljem, enega od njiju so ubili uporniki, drugi pa je preživel. Ta je za ruske medije povedal, da letalo ni zašlo v turški zračni prostor, prav tako naj ne bi bilo nobenih opozoril, da letalo izvaja nedovoljen vstop v tuj zračni prostor. Turška televizija pa je objavila zvočni posnetek, na katerem je slišati opozorila pilotov turških lovcev ruskemu suhoju, preden so ga sestrelili, a verodostojnost posnetka še ni bila potrjena.

Rusko letalo SU 24
Rusko letalo SU 24 FOTO: Reuters

Putin: To je bil nož v hrbet

Erdogan je Putina prosil, da se 30. novembra sestaneta.

Putin je včeraj dejal, da je Turčija s sestrelitvijo letala namerno pahnila odnose z Rusijo v slepo ulico in še vedno ni ponudila ne opravičila ne predlogov za povračilo škode. Ponovil je, da je bila turška sestrelitev ruskega letala, ki je bilo na bojni nalogi v Siriji, "nož v hrbet" in nerazumljivo dejanje izdaje. Še bolj boli dejstvo, da je to storila država, ki jo je Rusija imela za prijateljico. Zdi se mu nemogoče, da turške zračne sile ne prepoznajo ruskih letal. "Kar se je zgodilo na nebu nad Sirijo, je v nasprotju z zdravo pametjo in mednarodnim pravom: letalo je bilo sestreljeno nad sirskim ozemljem," je dejal.

Erdogan pa je za francosko televizijo France 24 dejal, da bi Turčija ravnala drugače, če bi vedela, da je letalo rusko. "Če bi vedeli, da gre za rusko letalo, bi morda opozarjali na drugačen način." Dodal je, da se Turčija ne namerava opravičiti, pravzaprav Ankara zaradi kršitve turškega zračnega prostora zahteva opravičilo od Moskve.

Tudi turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je danes dejal, da noče pokvariti odnosov z Moskvo in se želi ob robu podnebnega vrha v Parizu sestati s Putinom. "Želim ga srečati iz oči v oči ta ponedeljek," je povedal.

Putinov pomočnik Jurij Ušakov je po poročanju ruske tiskovne agencije Tass sporočil, da je Erdogan v minulih dveh dneh res zaprosil za pogovor s Putinom, nato pa preko zunanjega ministrstva še za srečanje v Parizu. A kot je obenem pojasnil, na sporočila turškega predsednika Putin ne odgovarja, saj na turški strani "ne vidi pripravljenosti na opravičilo".

Erdogan je ponovil, da je bila sestrelitev "avtomatični odziv na kršitev zračnega prostora" in da ni bila "namerna", ter spomnil, da je bilo takšnih kršitev že več in da je Putina v preteklosti že posvaril glede teh "grdih incidentov".

Erdogan Rusiji očital, da podpira režim 'morilca' in ne napada IS

Rusiji je Erdogan znova očital, da v Siriji podpira režim "morilca" Bašarja al Asada in ne napada ciljev Islamske države ter da torkov incident "zvito" izrablja kot izgovor za krepitev Asada.

Vladimir Putin
Vladimir Putin FOTO: Reuters

Putin Turčijo označil za 'pomagača teroristov' in ji očital kupovanje nafte od IS

Putin je opozoril tudi, da je do pojava džihadistične skupine Islamska država prišlo, ker določene države niso ukrepale in "ker sodelujejo s teroristi". "Vsakršno upravičevanje terorizma in prizanašanje terorizmu bi morali obravnavati kot de facto sodelovanje pri terorizmu in sodelovanje pri zločinih," je dejal.

"Teroristov in njihove nezakonite trgovine z nafto, ljudmi, mamili, artefakti in orožjem niso le prikrivali oz. jih prikrivajo, ampak nekdo na ta način še naprej služi denar," je dejal Putin. "Služijo na stotine milijonov in milijard dolarjev," je pristavil. Tako je znova opozoril na turško vlogo pri vzponu Islamske države.

Erdogan pa je te očitke ostro zavrnil in jih označil za "emocionalne". Od Moskve je zahteval, da predloži dokaze za te trditve. "Sram naj vas bo. Ti, ki pravijo, da kupujemo nafto od IS, naj to dokažejo. Sicer bodo obrekovalci," se je odzval. Poudaril je, da je boj Turčije proti IS nesporen. "Stališče naše države do IS je jasno od samega začetka. Tu ni vprašajev. Nihče nima pravice oporekati našemu boju proti IS in nas obtoževati," je dodal.

Putin je na te Erdoganove besede dejal, da je teoretično možno, da turške oblasti ne vedo o dobavah nafte iz Sirije, a da je to nekako težko za verjeti.

Poziv Rusom, naj zapustijo Turčijo

Lavrov je ruske državljane včeraj pozval, naj zaradi obstoječih terorističnih groženj ne hodijo na turško ozemlje. Vse, ki so že v Turčiji, pa je pozval, naj se vrnejo v domovino.

Turške oblasti pa so svojega veleposlanika v Moskvi odpoklicale, in sicer v luči "fizičnih napadov na turške misije in podjetja v Rusiji".

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (832)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ricketts
24. 12. 2019 14.44
Ježek malo nervira Srbe, malo so pa tut žalostni in malo jih tut boli.
razocarani
28. 11. 2015 12.17
+1
samo jeza se tule cita ,,ta kakec je res potrben da mu kdorkoli malo polepsa izgled ,,kako je lahko nekdo tako bogi ,,tip je ogaben kot kozlanje od macke ,,neunicljiv ,,samo sovrastvo ,,zloba ,,se en njegov komentar ni bil normalen ,,in to je vse pozegnano ,
akaOO7
28. 11. 2015 11.46
-4
ja seveda je putin dobrotnik Robin Hood on bo dal vse dobrote nafto artefakte ,plin,itd.,ljudstvu ahahahahha kako ste tuki eni kot kakor vetar zapiha v neko smer vi se obracate heheheh PUTINKO si je zazelel tudi piskrcek pristaviti!!! heheheehheheheheheh ajbo cicibancki da slisim vase kovnanjein tako naprej
Burt
28. 11. 2015 11.45
-3
V rusiji so priprli 40 turških delavcev zaradi težav z vizami. To bo rešilo težave z raztreljenim letalom! Putin če si proti temu da turki kupujejo nafto od IS potem izvolite novega predsednika Sirije saj Asad tega ne zmore.On je predsednik Sirije v njegovi državi je center teroristov.V njegovi državi teroristi preprodajajo nafto,očitno je da ni sposoben vodenja te države.
vetlan
28. 11. 2015 11.51
+10
O tem ne bo odločal niti ti, niti Putin. To je stvar Sirijcov, najprej je treba unuiti ISIS
Johnny_boy
28. 11. 2015 15.50
+6
center teroristo je savdska arabija poglej si od kod prihajajo ekstremisti...
LeviDebiIi
28. 11. 2015 11.40
+1
Italijani bojo začel zapirat islamistične nelegalne garažne molilnice ... vse pohvale sosedom ... kar se pri naših nesposobnih in koruptivnih levakih ne more zgodit, pa to ...
prašek
28. 11. 2015 12.15
+4
Nekega dne je mama jež prnesla Čokolino svojemu ježku v sobo in rekla:"Glej, da ne boš spet na računalniku cel dan visel. Ven pejt. Službo al pa ženo si najd ... baraba prekleta. A ne vidiš, da sama ne zmorem več?"
razocarani
28. 11. 2015 12.18
+2
LeviDebiIi
28. 11. 2015 11.32
-5
Čudn, da ni putinček zaprl meje s Turčijo ... res čudn, pa to ... zarad enga aviončka ... lol ...
korintos23
28. 11. 2015 11.34
+8
Turki ne rabijo meje zapirati, saj zadnje čase razen Is nihče k njim ne sili!
dzekie
28. 11. 2015 11.39
+8
Mater si dosadn Ježek, kaj nimaš kaj bolj pametnega za počet ko glumit tu gor cele dneve?
DarkT
28. 11. 2015 12.46
+2
Putin ne bo zapiral meje, ker nima Evropsko spranega mišljenja ampak bodo kalašnikove imele pevski zbor ob meji ;)
DarkT
28. 11. 2015 11.30
+7
Putin že dobro ve kdo podpira teroriste kdo pa ne, ker Rusija je zelo previdna država oz. ima veliko moč, da pride do informacij :). Če pa kdo pozna Putina pa dobro ve, da Putin ne strelja v prazno ampak počne vse premišljeno :).
korintos23
28. 11. 2015 11.22
+17
Ruse v EU ne pa Turke in adijo kavbojci!!!
LLLEPI
28. 11. 2015 11.45
+2
Pol bo pa Bruselska politicna elita ostala brez dobro placanih mest.To pa ne bo slo bo prej cela eu propadla
Ronin SLO
28. 11. 2015 11.21
+14
Ježek, Putin ti poroča, da si hitro oglej Istambul, dokler še stoji,...
LeviDebiIi
28. 11. 2015 11.16
-11
Brezvizumski režim, pa to ... hahahaa ... ful ukrep ... ni jajčk ... sem lepo povedu ... bogi putinček ... sam samcat ...
Ronin SLO
28. 11. 2015 11.18
+8
Ježek, ni tako sam, če pa tebe nima se pa ne sekira
LLLEPI
28. 11. 2015 11.26
+7
Pàtin bo vse porihtal ZDA EU IS TURKE se dobro da obstaja
LeviDebiIi
28. 11. 2015 11.29
-5
Leve multikulturne pobožne želje, pa to ... hahahaa ...
korintos23
28. 11. 2015 11.15
+6
Kosovarji tudi več ne dobijo azila v EU? Naš dohtar tu ne more nič pomagati?!?
korintos23
28. 11. 2015 11.13
+8
Angela pa še vedno vabi in vabi!
LLLEPI
28. 11. 2015 11.42
+6
Je Obama dal komando za sprejem 20 miljonckov muslimanov
LLLEPI
28. 11. 2015 11.42
+3
Je Obama dal komando za sprejem 20 miljonckov muslimanov
KLONJA
28. 11. 2015 11.12
+4
ježek,bodico v rit
Ronin SLO
28. 11. 2015 11.11
+15
dr. Uldo Ulfkotte, nemški novinar: To je strašno, nisem več želel lagati ljudem in dovolj mi je te lažnive propagande, ki nikakor ni demokracija, ki vam jo predstavljajo, kot tudi ni svobode medijev, ta sploh ne obstaja! Primer, imel sem, kot tudi moji kolegi nalogo, striktno usmerjeno da naščuvamo Evropo, da gre v vojno z Rusijo. Imel sem striktno nalogo pisati proti Rusiji in pisati proameriško. Moral sem v pisanju podpirati CIA-o in NSA, prav tako tudi transatlantsko pogodbo Evrope in ZDA, ter to prikazati kot nekaj dobrega, čeprav vsi dobro vemo, da te pogodbe niso nič dobrega, kot tudi ni dobro, da bi šli v vojno z Rusijo. Tega več ne bom počel, zato bom izdal knjigo, da cel svet izve, kaj se dogaja za zaprtimi vrati. To je moja odgovornost, da se odkupim za vse, kar sem lažnega napisal in zavedam se, da me bodo zaradi te knjige hoteli ubiti. Situacij, v katerih sem moral lagati je bilo nešteto.
LLLEPI
28. 11. 2015 11.18
+9
Eu politiki so podrepiki ZDA in so po njenih navodilih sli v sankcije proti Rusom KI PA BOL SKODIJO EU kot Rusom edino korist od tega imajo eu politiki ki so bogato nagrajevani z strani ZDA za izvrsevanje njenih navodil
mulc113
28. 11. 2015 11.32
+7
Ta dr. Uldo Ulfkotte bo žal potiho izginil.
korintos23
28. 11. 2015 11.10
+5
Ježek, predstavnik naše opozicije, je tudi proti Rusom, tuli že celo dopoldne kak satan!
LeviDebiIi
28. 11. 2015 11.07
-5
Erdogan je tud navadna rit ... naj lepo pove ... vedel smo, da je bil ruski avion in zato smo ga tud sesul, pa to ... amen ...
LeviDebiIi
28. 11. 2015 11.09
-7
Če nardiš nekaj pozitivnega res nima smisla, da to prikrivaš, pa to ...
korintos23
28. 11. 2015 11.10
+5
A on bo pa lahko nosil turban ker ste že babam burke prepovedali?
LLLEPI
28. 11. 2015 11.10
+7
Turki so pokazali svoj pravi obraz in se priklucili IS.Kaj ces muslije Eu pa jih zeli sprejeti medse cudna ta eu ki unicuje sama sebe
LLLEPI
28. 11. 2015 11.14
+8
No pa saj ni nic cudnega Bruselski politiki so vsi kupljeni in podkupljeni in delajo samo za svoje interese prihodnost eu jih ne zanima
korintos23
28. 11. 2015 11.16
+4
LLLEPI, ne boj se ti nič za EU, če ne bo šlo bo naša vlada v senci vskočila in problem je rešen.
LLLEPI
28. 11. 2015 11.23
+3
korintos23
28. 11. 2015 11.24
+5
Korln ni v senci, on je že leta in leta na soncu! Dedec pač ve.
korintos23
28. 11. 2015 11.06
+3
Zakaj pa naša opozicija nič Rusov ne hvali?!?
mulc113
28. 11. 2015 11.04
+11
Za dokaze da Turki podpirajo terorizem je poskrbel kar Erdogan z izjavo ob aretaciji turških novinarjev: ... da je bilo poročanje časnika dejanje izdajstva in da pri tem ni pomembno, ali so tovornjaki prevažali orožje ali ne ... Zapira lastne novinarje, tožilce, kupuje nafto od ISIS-a, z orožjem oskrbuje Fronto al Nusra in ostale, sestreljuje letala tistih, ki se proti ISIS-u borijo, in laže o okoliščinah ... In mi ga bomo z NATO-m branli. Potem lahko res preimenujemo NATO v North Atlantic Terorists Organization. Ali želimo Slovenci sodelovati v takšni organizaciji? Ali želimo biti v Evropi, v kateri ene članice delujejo proti drugim (mislim predvsem Turčijo)? To so referendumska vprašanja ne pa neka diskriminacija manjšine, o kateri bomo odločali na prihajajočem referendumu.
korintos23
28. 11. 2015 11.09
+3
mulc113
28. 11. 2015 11.14
+3
Zaenkrat ... Turkey - Membership status - Candidate country ... Iz uradne strani EU-ja.
korintos23
28. 11. 2015 11.18
+3
LeviDebiIi
28. 11. 2015 10.57
-7
Psiho je užaljen, k so mu en avionček sestrelil, pa to ... lololol ...
LeviDebiIi
28. 11. 2015 10.58
-6
Kot bi majhnemu otroku vzel igračko, pa to ... sama ihta ... res je bolnik, pa to ...
korintos23
28. 11. 2015 11.07
+4
Sedaj pa tulite ker se mu je zmešalo a ne? Peče vas tam spodaj kot na žaru! hahaha
Salamandros
28. 11. 2015 10.50
+11
Rusi se bojuje za svobodo in proti terorizmu. Američani se pa med seboj bojujejo v nakupovalnih centrih hahahahahahahahahaa kašn b... narod