FOTO: Turški vojaki vdrli na območje sirskega mesta Afrin, na severu Sirije bodo vzpostavili tamponsko območje

Turčija vzpostavlja tamponsko območje na severu Sirije. Do kopenskega posredovanja prihaja dan po uradnem začetku operacije 'Oljčna vejica' proti milici YPG, ki jo ima Turčija za teroristično organizacijo. Sirski predsednik Bašar al Asad pa je turško posredovanje označil za brutalno agresijo in dejal, da Ankara s tem podpira skrajne skupine.

Fotogalerija (14)

 • Turčija vzpostavlja tamponsko območje na severu Sirije - 1
 • Turčija vzpostavlja tamponsko območje na severu Sirije - 2
 • Turčija vzpostavlja tamponsko območje na severu Sirije - 3
 • Turčija vzpostavlja tamponsko območje na severu Sirije - 4
 • Turčija vzpostavlja tamponsko območje na severu Sirije - 5
 • Turčija vzpostavlja tamponsko območje na severu Sirije - 6
 • Turčija vzpostavlja tamponsko območje na severu Sirije - 7
 • Turčija vzpostavlja tamponsko območje na severu Sirije - 8
 • Turčija vzpostavlja tamponsko območje na severu Sirije - 9
 • Turčija vzpostavlja tamponsko območje na severu Sirije - 10
 • Turčija vzpostavlja tamponsko območje na severu Sirije - 11
 • Turčija vzpostavlja tamponsko območje na severu Sirije - 12
 • Turčija vzpostavlja tamponsko območje na severu Sirije - 13
 • Turčija vzpostavlja tamponsko območje na severu Sirije - 14

Turčija bo na severu Sirije vzpostavila 30-kilometrsko 'varno območje', je sporočil turški premier Binali Yildirim ob začetku posredovanja kopenske vojske na severu Sirije, ki je pod nadzorom milice sirskih Kurdov YPG. Turške vojake naj bi na pohodu proti Kurdom spremljale tudi sile Svobodne sirske vojske.

Yildirim je turškim novinarjem danes dejal, da so turški vojaki turško-sirsko mejo pri mestu Kilis prečkali ob 11.05 po lokalnem času (9.05 po srednjeevropskem). Vdrli so na območje mesta Afrin, ki ga nadzirajo sile YPG.

Turčija vzpostavlja tamponsko območje na severu Sirije - 9

Francija je medtem zaradi turške akcije že pozvala k nujnemu zasedanju Varnostnega sveta Združenih narodov. (Foto: AP)

Do kopenskega posredovanja na severu Sirije prihaja dan po uradnem začetku operacije turške vojske 'Oljčna vejica' proti milici YPG, ki jo ima Turčija za teroristično organizacijo. Za ZDA pa so sirski Kurdi nasprotno ključni v boju proti islamskim skrajnežem v skupini Islamska država (IS). Turška vojaška letala so na območju Afrina izvedla več kot sto napadov na položaje YPG.

Hudi spopadi med kurdskimi silami in turško vojsko

V omenjenem 30-kilometrskem 'varnostnem pasu' namerava Turčija vzpostaviti tudi šotorišče za civiliste, ki se bodo hoteli umakniti iz območja spopadov. Kot je povedal Yildirim, bo turški Rdeči polmesec v sirskem mestu Azaz na meji med državama vzpostavil šotorišče za najmanj 50.000 ljudi.

Koliko turških vojakov naj bi vstopilo na sever Sirije, Yildirim ni pojasnil, naj bi pa turški tanki in oklepniki že zavarovali kakih pet kilometrov širok pas in so na poti proti mestu Afrin.

Turškim vojakom naj bi se pridružili tudi borci Svobodne sirske vojske (FSA), ki se sicer v prvi vrsti borijo proti režimu sirskega predsednika Bašarja al Asada. Še pred prihodom turških vojakov v Sirijo naj bi sicer sile FSA vdrle na kurdska območja, a so sirski Kurdi to zanikali kot turško propagando.

Dobro obveščeni Sirski observatorij za človekove pravice navedb o sodelovanju med turškimi vojaki in FSA sicer še ni ne potrdil ne zavrnil. Je pa poročal o hudih spopadih med kurdskimi silami in turško vojsko. Obe strani uporabljata tudi težko topništvo, turška letala pa še naprej bombardirajo kurdske položaje.

Turška vojska je v soboto začela operacijo proti milici sirskih Kurdov (YPG), ki jo ima za teroristično organizacijo, pa čeprav je ta milica eden ključnih zaveznikov mednarodne koalicije z ZDA na čelu v boju proti skrajni skupini Islamska država (IS). Po sobotnem letalskem bombardiranju položajev YPG je zdaj proti mestu Afrin krenila še turška kopenska ekspedicija.

Več o žrtvah spopadov med obema stranema za zdaj ni znanega. Ponoči je sicer prišlo tudi do kurdskega obstreljevanja mesta Kilis z raketami. Pri tem je bila po podatkih turških oblasti ena oseba lažje ranjena.

Erdogan napoveduje hiter konec posredovanja v Siriji

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je medtem na zborovanju v turški pokrajini Bursa izrazil prepričanje, da bo operacija turške vojske proti Kurdom na severu Sirije "končana v zelo kratkem času". Napovedal je, da bo Turčija še naprej tako odločena v boju proti milici sirskih Kurdov. "Še naprej bomo vztrajali na tovrstni poti z odločnostjo in predanostjo. Ne bomo se umaknili niti za ped," je dejal Erdogan.

"Zdaj vidim, kako organizatorji terorja iz PYD, PKK ali YPG bežijo. A kot sem dejal, bodo skušali pobegniti, mi pa jih bomo skupaj z našimi vojaki preganjali," je še dejal Erdogan.

Hkrati je tudi posvaril turško prokurdsko stranko HDP pred protesti zaradi posredovanja v Siriji. Opozoril jih je, da jim sledijo na vsakem koraku in da kakih protestov ne bodo trpeli.

Asad posredovanje Turčije proti Kurdom označil za brutalno agresijo

Sirski predsednik Bašar al Asad pa je turško posredovanje proti sirskim Kurdom na severu Sirije označil za brutalno agresijo in dejal, da Ankara s tem podpira skrajne skupine.

"Brutalne turške agresije na sirsko mesto Afrin ni mogoče ločiti od politike, ki jo turški režim vodi že od prvega dne sirske krize. V bistvu podpirajo terorizem in teroristične skupine, kakorkoli že se imenujejo," je dejal Asad.

Bašar al Asad - 3

Od začetka konflikta v Siriji leta 2011 je sirski režim pod vodstvom Asada že večkrat obtožil uradno Ankaro, da s podpiranjem upornikov v Siriji dejansko podpira džihadistične skupine. (Foto: Reuters)

Od začetka konflikta v Siriji leta 2011 je sirski režim pod vodstvom Asada že večkrat obtožil uradno Ankaro, da s podpiranjem upornikov v Siriji dejansko podpira džihadistične skupine. Ob napovedih operacije Turčije proti sirskim Kurdom je namestnik sirskega zunanjega ministra Fajsal Mekdad opozoril, da bi Sirija lahko sestrelila turška letala.

Po drugi strani pa so tudi Kurdi nasprotniki Asadovega režima. Na severu Sirije so vzpostavili obsežno avtonomno območje, čemur Asadova vlada prav tako nasprotuje.

Zaradi okrepitve spopadov v Siriji je Francija pozvala k nujnemu zasedanju Varnostnega sveta Združenih narodov. Francoski zunanji minister Jean-Yves Le Drian je na Twitterju zapisal, da je od turškega kolega Mevluta Cavusogluja zahteval "prekinitev ognja vsepovsod in brezpogojen humanitarni dostop".

Zasedanje VS ZN je zahteval tudi zaradi obnovitve spopadov v Gouti in Idlibu, ne le v Afrinu. V Gouti na vzhodu Sirije, ki je pod nadzorom sirskih upornikov, je bilo v zadnjih dneh po podatkih ZN ubitih več deset civilistov, vladne sile pa blokirajo dostop humanitarne pomoči na območje.

V Idlibu na severozahodu države, ki je prav tako pod nadzorom upornikov, v pokrajini pa so dejavni številni džihadisti, so vladne sile dosegle nekaj pomembnih uspehov na bojišču, čeprav bi moralo na območju vladati premirje, za katerega so se lani ob posredovanju Turčije, Rusije in Irana dogovorile v konflikt vpletene strani.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 36
saytrex . 22.01.2018 18:39:20
...pa kurdi so neka varjanta ciganov v sloveniji...in noben nebo zaustavil Tručije...caffe sploh se nezavedaš turške vojne moči, kot tudi 11% rasti gospodarstva...CAFFEespresso bod nevtralen pa ti bodo stvari bolj jasne...ne pa tuki k en otrok nabijat komentarje samo iz razlogov hudobije proti Turčiji...
Več komentarjev