Tujina

FOTO in VIDEO: Turško letalo strmoglavilo na vas, umrlo najmanj 37 ljudi: 'Cele družine so bile ubite med spanjem!'

Biškek, 16. 01. 2017 07.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Letalo boeing 747 turške letalske družbe ACT Airlines je zaradi goste megle strmoglavilo na vas blizu letališča v Biškeku. Pri tem je umrlo 37 ljudi, večinoma prebivalci vasi Dača-Suu, poročajo tamkajšnje oblasti. Glede na prve ugotovitve naj bi letalo strmoglavilo zaradi napake pilotov.

Letalo boeing 747 turške letalske družbe ACT Airlines je strmoglavilo na vas, ki leži le dva kilometra od letališča v Biškeku, glavnem mestu Kirgizije. Pri tem je umrlo 37 ljudi, večinoma prebivalci vasi Dača-Suu.

V nesreči je umrlo 33 prebivalcev vasi Dača-Suu in štirje člani posadke.
V nesreči je umrlo 33 prebivalcev vasi Dača-Suu in štirje člani posadke. FOTO: AP

Letalo boeing 747 je okoli 7.30 po krajevnem času strmoglavilo med poskusom pristanka v gosti megli in je očitno zgrešilo pristajalno stezo. Predstavnik kirgizijske civilne zaščite Muhamed Svarov je povedal, da bi se število žrtev lahko še povečalo, saj reševalna akcija še poteka. "Škoda na infrastrukturi v vasi je velika," je dodal.

"Glede na preliminarne informacije je letalo strmoglavilo zaradi napake pilotov," je na državni televiziji sporočil namestnik premierja Muhametkali Abulgazijev.

Našli eno od črnih skrinjic

Kirgizistanske oblasti so našle tudi eno od črnih skrinjic, ki bi lahko razkrila, kaj se je dogajalo v zadnjih trenutkih leta. V torek bodo na mesto nesreče prispeli tudi predstavniki letalske družbe ACT Airlines in mednarodni strokovnjaki za letalsko varnost, so še napovedali v Biškeku.

Najmanj štirje piloti na letalu, ki je bilo na poti iz Hongkonga preko Biškeka v Istanbul, so v nesreči umrli. Eden od članov posadke je nesrečo sicer preživel, vendar je podlegel poškodbam na poti v bolnišnico, poročajo lokalni mediji. Trupla enega pilota še niso našli, pa je sporočila civilna zaščita.

Letalo je po navedbah oblasti poškodovalo okoli 43 hiš. Po nesreči se je razširil požar, ki so ga gasilci že skoraj pogasili.

Domačini: Od hiš ni ostalo nič, ubite so cele družine!

Prebivalka vasi Zumrijat Rezahanova je povedala, da je letalo padlo naravnost na hiše, v katerih so spali vaščani. "Hiša moje sestre je močno poškodovana. Na srečo sta ona in njena družina preživeli," je dodala.

"Letalo je treščilo na hiše in ubilo celotne družine," pa je dejal očividec, ki je želel ostati neimenovan. "Od hiš ni ostalo nič, ljudje so bili ubiti s celotnimi družinami, z otroki. Številni so spali."

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Kirgizijski premier Soronbaj Ženbekov je imenoval posebno vladno komisijo, ki bo preiskala nesrečo.

Predsednik države Almazbek Atambajev pa je medtem že odpovedal obisk na Kitajskem in se vrnil v Biškek, poročajo kirgizijski mediji.

V zadnjem desetletju več podobnih strmoglavljenj letal 

V preteklosti se je zgodilo že več podobnih nesreč, kot je bilo strmoglavljenje turškega tovornega letala.

30. junij 2015 - Indonezijsko letalo hercules C-130 je kmalu po vzletu strmoglavilo na naseljenem območju na indonezijskem otoku Sumatra. Skupaj je umrlo 142 ljudi, od tega okoli 20 na tleh. Poškodovana so bila tudi številna stanovanjska poslopja.

30. november 2012 - Na naselje v bližini letališča Maya-Maya v Brazzavillu v Kongu je strmoglavilo letalo iljušin T76 armenske letalske družbe Rij Airways. Pri tem je umrlo 32 ljudi, od tega 25 lokalnih prebivalcev. Letalo, ki ga je med pristajanjem presenetila nevihta, je zadelo več hiš, preden je trčilo v globel in zagorelo. Nesreča se je zgodila okoli 400 metrov od pristajalne steze.

3. junij 2012 - Letalo vrste mcdonnell douglas 83 nigerijske družbe Dana Air s 153 ljudmi na krovu je strmoglavilo na dvonadstropno stanovanjsko zgradbo v gosto naseljenem predelu Lagosa v Nigeriji. V nesreči so umrli vsi ljudje na krovu letala in še šest ljudi na tleh.

21. marec 2011 - Na naseljenem območju mesta Pointe-Noire na jugu Konga je strmoglavilo tovorno letalo antonov 12 družbe Trans Air Congo. Življenje je izgubilo 23 ljudi, od tega jih je bilo 14 na tleh.

4. november 2008 - Šestnajst ljudi, med njimi sedem lokalnih prebivalcev, je na območju Mexico Cityja umrlo v strmoglavljenju mehiškega vladnega letala, na katerem je bil mehiški notranji minister Juan Camilo Mourino. Letalo je strmoglavilo ob pristajanju.

4. oktober 2007 - V Kinšasi v Demokratični republiki Kongo je kmalu po vzletu strmoglavilo letalo antonov 26 zasebne družbe El Sam Airlift, ki je zadelo okoli deset hiš, nato pa je zagorelo. Umrlo je 50 ljudi, med njimi 27 tamkajšnjih prebivalcev.
 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni