Tujina

Uberjevo vozilo, ki je do smrti povozilo peško, ni aktiviralo samodejnega zaviranja

Tempe, 24. 05. 2018 18.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Znani so rezultati preiskave, ki jo je po nesreči, v kateri je Uberjevo samovozeče vozilo v Arizoni do smrti povozilo 49-letno peško, uvedla ameriška Agencija za varnost v prometu (NTSB).

Senzorji na Uberjevem terenskem vozilu so žensko, ki je 18. marca ponoči nepravilno prečkala cesto, sicer zaznali. Prav tako je bil sistemu poslan signal, da je potrebna vključitev manevrskega sistema v sili, ki bi ublažil trčenje, a ta ni aktiviral zavore, so v poročilu zapisali preiskovalci.

Vozilo že pred nesrečo samodejno izklopilo varnostne sisteme

"Tovrstni manevri za zasilno zaviranje so bili v času, ko je avtomobil vozil samodejno, namreč onemogočeni oziroma izklopljeni - tudi zato, da ne bi prihajalo do nenavadnega 'obnašanja' vozila," razlagajo na NTSB.

Uberjevo samovozeče vozilo, ki je marca v ameriški zvezni državi Arizona do smrti povozil peško, ni aktiviralo samodejnega zaviranja.
Uberjevo samovozeče vozilo, ki je marca v ameriški zvezni državi Arizona do smrti povozil peško, ni aktiviralo samodejnega zaviranja. FOTO: AP

Odgovornost za zaviranje je bila tako na varnostni operaterki Rafaeli Vasquez, ki bi morala nadzirati samodejno testno vožnjo, poroča Bloomberg. Avtomobilski senzorji so peško približno šest sekund pred udarcem sicer zaznali - sprva kot neznani predmet, nato kot vozilo in nazadnje kolo, so ugotovili preiskovalci. Računalnik avtomobila je nato trk predvidel 1,3 sekunde oziroma 25 metrov pred udarcem, a na to ni opozoril operaterke. Iz 22-sekundnega posnetka kamer iz vozila, ki ga je nato objavila ameriška policija, pa je razvidno, da ta v času nesreče ni gledala na cesto.

Vozilo je v 49-letno Elaine Herzberg nato trčilo s hitrostjo 62 kilometrov na uro.

Varnostna operaterka je reagirala manj kot sekundo pred trkom. "Na operaterju je, da poskrbi za posredovanje in ukrepanje," je zapisal agencija v poročilu. "Sistem namreč v osnovi ni namenjen opozarjanju operaterja. Ta je sam odgovoren za spremljanje vožnje, dogajanja v prometu in ustavljanje vozila, kadar bi lahko trčilo v pešca ali oviro na cesti. Prav tako je zadolžen za spremljanje računalniškega sistem ain vodenje dnevnika dogajanja," so še zapisali preiskovalci NTSB.

Poročilo, ki sicer še ni dokončno, ob tem sproža vrsto vprašanj tudi o sistemu samodejnega zaviranja, pa tudi o vlogi varnostnega operaterja in morebitni 'krivdi' umrle. Po podatkih preiskovalcev je ta namreč imela v času nesreče v krvi drogo - natančneje metamfetamin in marihuano, pred (nepravilnim) prečkanjem ceste pa prav tako ni preverila, ali je to varno. Bila je oblečena v temna oblačila, njeno kolo ni imelo odsevnikov, ki bi bili vidni iz strani, cesto pa je prečkala na slabo osvetljenem mestu. Kljub temu je vidna na kamerah vozila, na posnetkih je vidno tudi, da pred trkom pogleda bližajoči se avtomobil.

Poročilo sicer ne navaja, ali so preiskave na pristonost drog ali alkohola opravili tudi pri varnostni operaterki.

Družina pokojne Elaine Herzberg se je z družbo Uber poravnala.
Družina pokojne Elaine Herzberg se je z družbo Uber poravnala. FOTO: AP

Volvo XC90 SUV je bil opremljen tudi z ločenim senzorjem, ki bi lahko aktiviral samodejni zavorni sistem, imenovan City Safety. Ta je prav tako sposoben zaznati, ali je voznik oziroma varnostni operater zbran in osredotočen na dogajanje na cesti. Vendar pa je bil ta sistem onemogočen vsakič, ko je bilo vozilo v načinu samodejnega vožnje.

Varnostna operaterka Rafaela Vasquez v času nesreče ni gledala na cesto.
Varnostna operaterka Rafaela Vasquez v času nesreče ni gledala na cesto. FOTO: AP

"To je zelo resna opustitev programiranega ukaza," pravi Bryant Walker Smith, profesor na Pravni fakulteti Univerze Južna Karolina, ki preučuje samovozeča vozila. "Kljub temu, da je vozilo samodejno, pa je zelo veliko nalog dodeljenih enemu samemu varnostnemu operaterju," dodaja profesor.

Izredno podrobna preiskava nesreče je potekala od marca. Preiskavo nesreče je končala tudi policija, poročilo pa predala tožilcem.

Uber je v sredo - še pred objavo poročila - v Arizoni ukinil tudi vsa testiranja samovozečih vozil v praksi. Uvedli so tudi lasten varnostni pregled samovozečih vozil, prav tako pa so najeli tudi nekdanjega predsednika NTSB, da bi podjetju v prihodnje svetoval glede varnosti. "Veselimo se sprememb, ki se nam obetajo v prihodnjih tednih," so zapisali pri Uberju.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ramzess
25. 05. 2018 17.03
+1
Senzorji in pol, vidijo vse namesto nje, le peške ne. Zakaj ob branju začetka prispevka, kot da bil vpleten kakšen hekerski napad na vozilo.
Kvagleas
24. 05. 2018 21.42
+0
Ta nova vozila so jajca.