Učenci goljufali, šole zamižale na eno oko

Približno polovica šol v Atlanti je dovolila uporabo metod, s katerimi so učenci na preizkusih znanja dosegali bistveno boljše rezultate, kot bi jih brez goljufanja. Gre za največji škandal z goljufanjem v šolah v ZDA.

Poročilo pristojnih oblasti v ameriški zvezni državi Georgia ugotavlja, da je več kot polovica šol v Atlanti "zamižala na eno oko“ pri učiteljih, ki so na preizkusih znanja brisali napačne odgovore ter spodbujali učence, da so prepisovali drug od drugega ali iz knjig. Več deset tisoč šolarjev iz 44 šol, v glavnem v revnejših četrtih Atlante, je tako lahko v minulih letih napredovalo v višji razred, čeprav niso obvladali niti osnov.

Nedavno objavljeno poročilo omenja 178 učiteljev in ravnateljev, ki so omogočali ali spodbujali goljufanje; 82 jih je že priznalo krivdo. Občutiti je tudi že prve posledice poročila, saj je nekaj ravnateljev iz šol s spornimi metodami že izgubilo službo.

Učilnica¸

(Foto: Reuters)

Preiskovalci so na dogajanje na šolah v Atlanti postali pozorni, ko so pred leti zaznali veliko izboljšanje rezultatov v nekaterih šolah in ugotovili, da ti statistično niso verjetni.

V ZDA šole, kjer učenci dosegajo boljše rezultate na državnih preizkusih znanja, dobijo več denarja iz zvezne blagajne. Po drugi strani tistim s slabšimi rezultati, ki ne dosegajo praga, ki so ga določile ameriške zvezne oblasti, grozijo stroge sankcije. Med drugim morajo omogočati dopolnilni pouk, omogočiti staršem, da otroke premestijo v boljše šole ali odpustiti učitelje, ki ne dosegajo ustreznih rezultatov. Ravnatelji so zato vršili pritisk na učitelje in jih ustrahovali, da so imeli boljše rezultate. Učitelje s slabšimi rezultati pa so kaznovali in jim grozili, da jih bodo odpustili.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 43
pika poka ježek 17.07.2011 18:05:37
matjazsl, ni goljufal, očka mu je le kupil maturo.
Več komentarjev