Tujina

Učenci goljufali, šole zamižale na eno oko

Atlanta, 16. 07. 2011 18.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Približno polovica šol v Atlanti je dovolila uporabo metod, s katerimi so učenci na preizkusih znanja dosegali bistveno boljše rezultate, kot bi jih brez goljufanja. Gre za največji škandal z goljufanjem v šolah v ZDA.

Poročilo pristojnih oblasti v ameriški zvezni državi Georgia ugotavlja, da je več kot polovica šol v Atlanti "zamižala na eno oko“ pri učiteljih, ki so na preizkusih znanja brisali napačne odgovore ter spodbujali učence, da so prepisovali drug od drugega ali iz knjig. Več deset tisoč šolarjev iz 44 šol, v glavnem v revnejših četrtih Atlante, je tako lahko v minulih letih napredovalo v višji razred, čeprav niso obvladali niti osnov.

Nedavno objavljeno poročilo omenja 178 učiteljev in ravnateljev, ki so omogočali ali spodbujali goljufanje; 82 jih je že priznalo krivdo. Občutiti je tudi že prve posledice poročila, saj je nekaj ravnateljev iz šol s spornimi metodami že izgubilo službo.

Učilnica¸
Učilnica¸ FOTO: Reuters

Preiskovalci so na dogajanje na šolah v Atlanti postali pozorni, ko so pred leti zaznali veliko izboljšanje rezultatov v nekaterih šolah in ugotovili, da ti statistično niso verjetni.

V ZDA šole, kjer učenci dosegajo boljše rezultate na državnih preizkusih znanja, dobijo več denarja iz zvezne blagajne. Po drugi strani tistim s slabšimi rezultati, ki ne dosegajo praga, ki so ga določile ameriške zvezne oblasti, grozijo stroge sankcije. Med drugim morajo omogočati dopolnilni pouk, omogočiti staršem, da otroke premestijo v boljše šole ali odpustiti učitelje, ki ne dosegajo ustreznih rezultatov. Ravnatelji so zato vršili pritisk na učitelje in jih ustrahovali, da so imeli boljše rezultate. Učitelje s slabšimi rezultati pa so kaznovali in jim grozili, da jih bodo odpustili.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (42)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

pika poka ježek
17. 07. 2011 18.05
matjazsl, ni goljufal, očka mu je le kupil maturo.
Heinekenx
17. 07. 2011 11.29
Tudi sin znanega "Slovenca" je goljufal na maturi. In kaj se je zgodilo-NIČ!?
tistatam
17. 07. 2011 11.19
Resno ne poznam osebe,ki nebi vsaj enkrat svinglal v soli. V srednji se je sam studiral kak najboljs skrit plonkec in se je najdu tut ucitelj,ki je pustil nadaljevanje pisanje testa,ce te je dobil,ampak samo,ce je bil plonkec originalno naret :)
pika poka ježek
17. 07. 2011 09.38
Pri nas pa dobi petico tisti/a, ki se snov napifla na pamet in jo pozabi že čez en teden. Kje je tu obvladovanje osnov??? BIstvo šolskega sistema je, da nagradi poslušne in izloči nadarjene, ki razmišljajo s svojo glavo. Poglejte našega Žižka, je to kakšen filozof, ki se kot lajna ves čas sklicuje na druge filozofe in jih citira.
detict
17. 07. 2011 08.37
Imeti urejen svinglc je ze pol znanja. Tisti ki svingla preko listka, ki si ga je v naprej pripravil je ze itaq moral vsaj malo snovi predelat... *
dzgavec
17. 07. 2011 08.30
naj tako pustijo še na naših šolah in bo zakon
jack669
17. 07. 2011 07.32
Kakšen sistem?!? Šola, ki dosega boljše rezultate dobi več denarja namesto, da bi bilo obratno! J*** tako državo!
Roxy79
17. 07. 2011 07.21
V Sloveniji bi jih samo premestili na drugo enako ali višje delovno mesto.
Shorty Zupancic
17. 07. 2011 06.56
Jest se spomnem ko sm hodu u srednjo šolo in me je prfoksa dobila ko plonkam. Plonkec mi vzame pa reče, da mi nebo dala enke, ker sem meu lep urejen plonkec.
somebody246
17. 07. 2011 05.38
malo ste pozni to sem slišal že pred dvemi tedni!
Zidane21
17. 07. 2011 04.44
Himself
17. 07. 2011 01.45
@platon23 Biti konstanten je biti uspešen. Drugače rečen, četi napreduješ iz dneva v dan in si korak s časom bi iz tebe nekaj nekoč. Če pa si ti v službi in delaš za 40 let starm stojem in imaš 35 let pa zame to ni uspeh. Ampak potuha. Če v šoli nisi bil zagrizen, deloven ... pomoje bo tako tudi v službi. Je pa res, da se folku zmeram manj da in da bodo delovni ljudje bli pri denarju ubne lenobe pa bodo vesele, če bodo zbrale za kos kruha. Lahko si izobražen klošar.
Himself
17. 07. 2011 01.37
Grim_reaper 16.07.2011, 23:46 Veš Grim_reaper taprav faks ti da moralo. Potem razmišljaš in dojemaš vse drugače. Nekateri nizko izobraženi si preberejo ali pogledajo 3 minutne novice. Pa potem mislijo, da vse vedo o tej stvari. O Šrotu povejo nekaj v 1 minuti pa mislijo, da vejo kao potekajo managementski prevzemi ali pa ta kako vsi fantazirajo kaj bi naredili, če bi zadeli 1000 000 000 €. Popolnoma nič nebi naredili ker ne vejo kako naprej. Kam vložit. Kako stržit iz tega čim boljše življenje. Kar se pa tiče tistih ljudi, ki ne morejo študirati. Pa jih popolnoma razumem, če ni pravih dohodkov in če imaš starše, ki živijo v kameni dobi je to to. Ampak pri večini primerov gre za lenobo. Kar se tiče pa poceni delovne sile. Živimo v takem svetu, da ti izobrazba na listu in nekaj pravega znanja prinese boljše življenje ter potem takem ti ne ostane nič drugega kakor, da gremo po tej smeri. Platon23 17.07.2011, 01:09 Si se kdaj vprašal, da si ti una prva ovca - kokoška. Verjento še nisi dojel, da vsak človek na tem svetu nekaj razmišlja. zaradi takih kakršen si ti so vojne. Ker dejansko misliš, da bo svet ( določeni ljudje ) pelu na pašnik vse po vrsti. Sej nismo v 14 stoletju, da še vrjamoemo v bogove ali pa v ljudi, ki bodo nas peljal k ovčke. Poglej si mal po svetu pa boš kmalu dojel, da OZN, NATO, USA, EU, svetovne banke ..., da jim ravno ne gre vse po načrtu.
yarrick
17. 07. 2011 01.35
@Niko_K 17.07.2011, 00:01 se oproščam če sem preveč posploševal vse skupaj, ampak človek bi SKORAJ pričakoval da pa nekdo, ki se PROFESIONALNO ukvarja z računalništvom in informatiko pa ja zna na novo inštalirat windowse ali zamenjati sistemski pomnilnik na računalniku. V mojem postu je letela kritika bolj na to, da jih v šolah učijo reči ZGOLJ NA TEORETSKI OSNOVI(vsaj pri nas je bilo tako v srednji elektro šoli) s daleč premalo praktičnega pouka. In potem tak mlad nadebuden človek uleti v podjetje z KRASNIMI referencami iz šole a bore malo pRAKTIČNEGA znanja... @platon23 let's lead them to the slaughterhouses eh ;) ? Mogoče sem res "butast" ker imam samo srednjo šolo in se ne morem kititi z nevem kako visokoletečimi nazivi in se hvaliti z 1200€ plus plačo LAHKO pa rečem da imam veliko več praktičnega znanja kot večina vseh teh "visokoizboraženih" ljudi.Verjetno bi v njihovem OZKO STROKOVNEM svetu res propadel, ampak vse izven tega pa je druga stvar.Me prav zanima katara "izobrazba" bo bolj pomembna v parih letih ki prinašajo s seboj hudo ekonomsko krizo; tista ki te jo naučijo v šolah in s katero si si zagotovil službo, ali tista katera ti pomaga preživeti iz dneva v dan, četudi nimaš vsega v hladilniku in je treba za preživetje storiti še kaj drugega kot zgolj iti na banko po denar in v trgovino po hrano ? Do danes so se kmetom smejali kak so butasti da tko delajo, od jutri naprej jih bodo častili kot bogove, samo da bi dobili kos kruha in skodelico mleka. In takrat bom JAZ pr-as-ec in bom pokazal kako je to, če te zavračajo zato ker si NEPOMEMBEN in PREMALO IZOBRAŽEN !!!
Platon23
17. 07. 2011 01.09
Grim_reaper16.07.2011, 23:462 B.Hicks 16.07.2011, 22:00 naši starši najprej niso imeli možnosti, da bi se šolali(vsaj večina ne) kot drugo pa, ni bilo potrebe.pa tudi danes je vprašanje KAJ SE NAUČIŠ na vseh teh faksih.seveda je potrebna izobrazba ampak zdrave pameti ti pa v teh šolah NE VBIJEJO v glavo. sem že v prejšnjem postu napisal kako OZKO usmerjene so vse šole.ko ti diplomirani inžinir informatike NE ZNA ZAMENJATI windowsow XP se vprašaš KAJ ZABOGA jih tam učijo. poleg tega pa je problem v današnjem svetu tudi ta, da bi bili VSI VISOKOIZOBRAŽENI, VSi bi imeli dobre službe z malo in lahkim delom, NIHČE pa nebi šel praznit greznic, odvažat smeti, prekopavat njive da bo mela rulja kaj za v ustadati...PREMALO SE CENI NIZKOIZIBRAZBENE POKLICE, ki so RAVNO tako potrebni za stabilno delovanje države kot so Ekonomisti in vsi dr in ostali visokoizobraženi nazivi... JA na žalost so to otrokom vcepili ravno ti starši ki niso hodili v šole! In kar vlada neko prepričanje da če boš prilezel do 7 stopnje bo pa kar vse z rožicam poslano! Kar naj bodo vsi visoko izobraženi 30 letniki ki si ritke obrisat ne znajo kaj šele kaj drugega in so še vedno prisesani na starše! Služb ne bo za kaj v roke prijet pa je že 3/4 ljudi prefinga! Ja ravno to je poanta vsega OZKA izobrazba OZEK kot pogleda na svet OZKO dojemanje sveta in problemov rezultat je že viden danes ljudje ko kure tavajo po tem svetu še malo pa vas bodo privedli do klavncie! Papa kokoši-ovčice pokažite diplomce vašim novim gospodarjem mogoče se vas usmilijo (smeh)
Raztezje
17. 07. 2011 00.57
Še malo in bodo morali učilnice med testi pregledati posebne enote kriminalistov, za odkrivanje prisluškovalnih naprav. Ljudje se združujejo, da bi lažje razumeli naravo, s tem nastajajo nove tehnologije, zaradi katerih se spreminja načini druženja ter razumevanje narave, za kar potrebujemo spet nove tehnologije. Najhuje je, da je postalo znanje socialni konstrukt, odvisen od znanstvene sfere, ki nima veze z naravo samo, temveč je utemeljeno na nizu logičnih, empirično perverljivih dokazov, o katerih se lahko sicer vsakdo prepriča, če sledi tem konstruktom, vendar gre pri tem le za relativno dojemanje realnosti, kot ga vidi vsak posameznik posebej. Skratka, bolj kot smo razviti, več se zanašamo na tehnologijo in teorije, ki nam lahko edine omogočajo preverjanje tega znanja v praksi. Torej je obvladovanje tehnologij ravno tako pomembno kot to, kar si učenci lahko zapomnijo oziroma so še najbolj pomembne individualne sposobnosti ter domišljija posameznikov, te pa je težko združiti v celovite in enotne šolske programe. Nove učne programe pa je spet težko razviti, če družba ne zna jasno določiti prioritete, dokler jih ne potrdi strokovna skupnost, ki pa sledi potrebam spreminjajočih se socialnih konstruktov. Kriza zna doseči vrhunec s singularnostjo znanosti, ko bo ta že tako razvita, da se bodo posamezne vede začele med sabo tako prekrivati, da jih ne bo več mogoče jasno ločiti na posamezne sklope. To bo prilika za nov začetek človeštva in nesluteno svobodo bivanja v na videz povsem drugačnem, v najširšem smislu odprtem svetu ali pa bo nastal nov svetovni družbeni red, ki bi mu lahko rekli tudi "idiokracija". Edino bistvo slednjega je skrito že v imenu, temeljil pa bi na redu in disciplini, s katerim bi kontrolirali čedalje večji kaos, dokler narava ne bi spet vzpostavila ravnotežja sama po sebi. Zanimivo je, da obe viziji nastajata vzporedno, v Ameriki se razvija prva, pri nas pa smo že skoraj dosegli ideale idiokracije.
povrsniste24kur
17. 07. 2011 00.48
slabih 10 let nazaj, ko sem mel maturo, so tudi goljufali nekateri, pa nič. no sedaj pa imate mlade nesposobne wannabe meneđerje, ki si še zajtrka ne znajo naredit.
JezusKrishna
17. 07. 2011 00.22
Niko_K
17. 07. 2011 00.01
@Grim_reaper Sem inženir računalništva s 15 letno prakso dela v IT, pa tudi jaz ne znam "zamenjati Windowsov XP" ... U me je res sram povedat, kje delam...
yarrick
16. 07. 2011 23.46
B.Hicks 16.07.2011, 22:00 naši starši najprej niso imeli možnosti, da bi se šolali(vsaj večina ne) kot drugo pa, ni bilo potrebe.pa tudi danes je vprašanje KAJ SE NAUČIŠ na vseh teh faksih.seveda je potrebna izobrazba ampak zdrave pameti ti pa v teh šolah NE VBIJEJO v glavo. sem že v prejšnjem postu napisal kako OZKO usmerjene so vse šole.ko ti diplomirani inžinir informatike NE ZNA ZAMENJATI windowsow XP se vprašaš KAJ ZABOGA jih tam učijo. poleg tega pa je problem v današnjem svetu tudi ta, da bi bili VSI VISOKOIZOBRAŽENI, VSi bi imeli dobre službe z malo in lahkim delom, NIHČE pa nebi šel praznit greznic, odvažat smeti, prekopavat njive da bo mela rulja kaj za v ustadati...PREMALO SE CENI NIZKOIZIBRAZBENE POKLICE, ki so RAVNO tako potrebni za stabilno delovanje države kot so Ekonomisti in vsi dr in ostali visokoizobraženi nazivi...