Tujina

Ugotovil, da nima možnosti

Washington, 10. 01. 2008 08.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ameriški demokrati imajo predsedniškega kandidata manj. Bill Richardson je po dveh četrtih mestih obupal.

Guverner ameriške zvezne države Nova Mehika Bill Richardson je odstopil od predsedniške kandidature. Za to se je odločil, potem ko je postalo jasno, da nima možnosti za demokratsko predsedniško nominacijo v boju proti Hillary Clinton, Baracku Obami in Johnu Edwardsu.

Billl Richardson se ne bo več potegoval za najvplivnejši položaj v državi.
Billl Richardson se ne bo več potegoval za najvplivnejši položaj v državi. FOTO: Reuters

Richardson je v Iowi in New Hampshiru pristal na četrtem mestu, kar ni bilo dovolj, da bi ohranil naklonjenost ljudi, ki so pripravljeni finančno podpreti njegovo kampanjo. 60-letni Richardson, ki je znan tudi po tem, da se zna pošaliti na svoj račun, naj bi odstop uradno oznanil še danes.

V politični razpravi v ZDA je v ospredju razglabljanje o tem, kako so se lahko ankete, ki so v New Hampshiru napovedovale zmago Baracka Obame s prednostjo od petih do trinajstih odstotkov, tako zelo zmotile. Zmagala je Hillary Clinton, to pa pomeni tudi skoraj dokončen poraz za Johna Edwardsa, razen če se demokrati kasneje ne bi ustrašili možnosti za izvolitev ženske ali temnopoltega kandidata na predsedniških volitvah.

Richardson je bil najbolj izkušen kandidat tako med demokrati kot tudi med republikanci. V svoji dolgi politični karieri je bil član predstavniškega doma kongresa, veleposlanik pri ZN, minister za energetiko, pogajalec in guverner Nove Mehike. Veljal je za prvega resnega predsedniškega kandidata latinskoameriškega porekla, čeprav tega glede na njegov priimek ni vedelo niti veliko Latinoameričanov v ZDA. Letošnja demokratska lista je bila tudi sicer najbolj raznolika v zgodovini (Latinoameričan, temnopolti senator iz Illinoisa in ženska senatorka iz New Yorka, Clintonova), v preteklosti so jo namreč zaznamovali le belopolti moški.

Demokratski predsedniški kandidati
Demokratski predsedniški kandidati FOTO: Reuters

Njegova odločitev za odstop od kampanje glede na rezultate in podporo v anketah ni preuranjena, čeprav se ugiba, da se je umaknil v korist Clintonove, ki sedaj ostaja kot najbolj "izkušena" med demokratskimi kandidati. Po strankarskih zborovanjih v Iowi je bilo mogoče slišati, da je nekdanji predsednik ZDA Bill Clinton rohnel od besa zaradi domnevne "izdaje". Clinton je bil besen, ker je mož, ki mu je dal položaj veleposlanika v ZN in ministra za energetiko, v Iowi svojim podpornikom naročil, naj podprejo Obamo, če sam ne bo dobil zadostne podpore za uspešen izid zapletenih strankarskih zborovanj. Z odstopom sedaj ohranja možnosti, da ga morebiti kdo izbere za podpredsedniškega kandidata.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

makajjezvami
10. 01. 2008 12.25
Mogoče je pa ankete delala Ninamedia :)
zombie_killer
10. 01. 2008 11.18
Ali pa ga je secret service odstranu, tako kot v prison break.
xzamiel@hotmail.com
10. 01. 2008 10.52
Skustran: Ja, iz tega vidika ni logično zakaj je odstopil. Verjetno je res kje kakšen dogovor itd.
drzavljan35
10. 01. 2008 09.39
A niso obdelali do sedaj samo 2 STATE-a. Ja mu ostane se 48 zveznih drzav !? Mi kdo lahko na to odgovori ?