Tujina

Žene ruskih vojakov: Kje so naši možje?

Kijev/Washington, 28. 08. 2014 13.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Ukrajinske oblasti obtožujejo Rusijo invazije, slednja pa vztraja, da v Ukrajini ni njihovih vojakov, le enota, ki je nenamerno prečkala mejo. V Rusiji pa je vse več poročil o skrivnih pogrebih vojakov, ki so padli v bojih v Ukrajini. Njihovi svojci zahtevajo odgovore.

Kijev že mesece obtožuje Moskvo, da njena vojska na vzhodu Ukrajine podpira proruske separatiste, kar Moskva vztrajno zanika.

Veleposlanik Ukrajine pri Organizaciji za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse) Igor Prokopčuk je Rusijo obtožil invazije na Ukrajino. Njegov ruski kolega Andrej Kelin mu je že odgovoril: "Tam je samo enota okoli desetih ruskih vojakov, ki so pred dvema dnevoma nenamerno prečkali mejo," je dejal Kelin. Pri tem je mislil na ruske vojaške padalce, ki so jih v Ukrajini zajeli v torek.

A Prokopčuk vztraja, da so "zabeležili neposredno invazijo ruske vojske na vzhodu Ukrajine", kjer so redne ruske vojaške enote zasegle mesto Novoazovsk in mnoge druge bližnje kraje. "Scenarij je bil preizkušen na Krimu," ukrajinskem polotoku, ki si ga je Rusija priključila marca, je dejal. "To, čemur smo priča, je invazija in neposredna konfrontacija," je dodal.

Veleposlanik Ukrajine pri EU je Bruselj zaradi ruske invazije zaprosil za obširno vojaško pomoč. Kijev je sicer že v sredo zaprosil Nato, naj na vrhu 4. septembra odobri Ukrajini "praktično pomoč".

Nato: Ruski vojaki podpirajo separatiste

Ruska vojska v bližini meje z Ukrajino.
Ruska vojska v bližini meje z Ukrajino. FOTO: Reuters

Iz zveze Nato pa je slišati, da se trenutno proti ukrajinski vojski bori več kot tisoč ruskih vojakov. Največ jih je na območju mesta Novoazovsk, je dejal neimenovani visoki predstavnik zveze Nato. Razmere je označil za zelo zaskrbljujoče, dodal pa, da gre za konservativno oceno števila vojakov. Ruski vojaki "podpirajo separatiste, se borijo z njimi in med njimi," je dejal ter dodal, da je dobava ruskega orožja narasla tako količinsko kot kakovostno.

Visoki predstavnik, ki je pred vrhom Nata prihodnji teden novinarjem govoril v Monsu na poveljstvu zavezniških sil v Evropi, je dodal, da je še posebej zaskrbljujoče to, da so prokremeljske sile pretrgale glavno oskrbovalno pot ukrajinske vojske med Doneckom in mestom Novoazovsk na Azovskem morju blizu ruske meje. S teh položajev lahko ruske sile napredujejo proti Donecku, ki je obkoljen z ukrajinskimi silami, in polotoku Krim, ki si ga je Rusija marca priključila.

Kot je dodal, ruski vojaki sicer nimajo insignij ruske vojske, da pa je jasno, da gre za vojake, saj "upravljajo s sofisticirano opremo in svetujejo separatističnim vojakom", napredovali pa so od 40 do 50 kilometrov v notranjost Ukrajine.

Opozoril je, da so zadnja dva tedna opazili resničen porast ruskih aktivnosti na vzhodu Ukrajine, vključno z dobavo orožja, streliva, urjenja posebnih sil ter obveščevalne in logistične podpore. To povezujejo z odgovorom na napredovanje ukrajinskih sil.

Vse to Moskva sicer sistematično zanika, kar samo prispeva k zmedi, je dodal. Ocenjuje pa, da bo Rusija sedaj skušala doseči zamrznitev konflikta.

Zveza Nato je zatem objavila tudi satelitske posnetke, ki naj bi dokazovali, da so v bojne operacije na vzhodu Ukrajine vpletene ruske sile. "Posnetki, ki so nastali konec avgusta, prikazujejo samohodne artilerijske enote, ki se pomikajo v konvoju preko ukrajinskega podeželja in se pripravljajo na akcijo na območju Krasnodona," so pojasnili v Natu ob slikah.

'Kje so naši možje?'

Da je očitno res, da so ruski vojaki na ukrajinskem ozemlju, kaže tudi podatek, ki ga je objavil ruski svet za človekove pravice. Pravijo namreč, da je 13. avgusta v provinci Doneck umrlo več kot 100 ruskih vojakov, ki so proruskim borcem dostavljali strelivo.

Pred vojaško bazo v Kostromi v osrednji Rusiji pa se je danes zbralo več deset žensk, ki od Moskve zahtevajo pojasnila, kje se nahajajo njihovi možje. Za protest so se odločile po nekaterih poročilih o skrivnih pogrebih za vojake, ki da so bili tajno poslani v boj v Ukrajino. Okoli 350 vojakov iz Kostrome je bilo poslanih na vojaško urjenje na mejo z Ukrajino, nato pa so izginili, je povedala ena izmed žena, 26-letna Valerija Sokolova.

"Včeraj je prispel Tovor-200," je dejala Sokolova. Tovor-200 je sicer kontroverzni ruski film, ki govori dogodkih med letoma 1979 in 1989, ko so iz Afganistana domov pošiljali mrtve sovjetske vojake. Naslov se nanaša na dokument številka 200 in pomeni število trupel v neprodušno zaprtih pocinkanih krstah.

Sokolova je prav tako povedala, da ime njenega moža ni bilo na seznamu mrtvih ali ranjenih, je pa dodala, da so vojaški poveljniki zanikali, da bi bili njihovi možje poslani v boj v Ukrajino. "Povedali so nam le, da niso v Rusiji," je še pojasnila.

Zbrane ženske so od odgovornih želele izvedeti, kje se nahajajo njihovi možje, a so jim ti v zameno povedali le, naj gredo domov. Lokalne oblasti pa so jim medtem očitale, da pred vojaško bazo ne morejo imeti formalnega shoda.

'Največja grožnja miru je Rasmussen'

Direktor Ron Paulovega inštituta za mir in prosperiteto Daniel McAdams je za rusko agencijo RIA Novosti dejal, da največjo grožnjo mednarodnemu miru v tem trenutku predstavlja generalni sekretar Nata Anders Fogh Rasmussen. "Rasmussen je vseskozi le ponavljal neodgovorne in nedokazane trditve vlade v Kijevu o ruskih dejanjih in namenih v vzhodni Ukrajini," pravi McAdams.

Hkrati meni, da izjave prvega moža Nata zvenijo zelo neutemeljeno in absurdno. Pri tem navaja Rasmussenove izjave o tem, da so ukrajinske sile uničile konvoj ruskih oklepnikov in, da so bili v ruskem konvoju orožje in vojaška oprema ter da Rusija kopiči vojake na meji z Ukrajino. "To niso kvalitete, ki bi jih nekdo pričakoval za nekoga na vrhu večnacuonalne vojaške sile," še pravi analitik.

Predstavniki članic Nata se bodo prihodnji teden sreča v Walesu in razpravljali o odgovoru na Rusijo. Poljska, Latvija, Litva in Estonija so že pozvale, da bi v skupno izjavo po srečanju zapisali, da je Moskva potencialni agresor v Ukrajini.

Že prej je Rasmussen javno govoril, da namerava zavezništvo v Vzhodni Evropi namestiti svoje sile in s tem odgovoriti na ruske aktivnosti v Ukrajini in se tako upreti namenom Rusije v Baltskih državah.

"Videti je, da ima Rasmussen še večje načrte za Natov vrh preden bo zapustil položaj generalnega sekretarja. Mediji namigujejo, da bo predlagal Natu, da enote namesti na mejo z Rusijo, kar je zelo neodgovorno dejanje agresije," meni McAdams.

Hkrati opozarja, da Ukrajina upa, da bo od Nata na prihajajočem srečanju dobila vojaško pomoč, a po mnenju analitika, bodo voditelji v Kijevu kmalu spoznali, da je zanašanje na zavezništvo napačno, tako kot je to leta 2008 spoznal takratni gruzijski predsednik Mihail Sakašvili.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (212)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

iGURT
29. 08. 2014 09.15
+0
Grdi Putin je pozval lokalce naj odprejo humanitarni koridor da lahko obkoljeni Kijevski plačanci zapustijo področje in ostanejo celih glav.. .... dobro
Sirius.2
29. 08. 2014 09.01
+0
Verjetno ste mislili na ukrajinske matere.Ej ej 24 ur.
Robinhut
31. 08. 2014 10.39
+2
to je public opinion ingeniring s strani pravih stricev iz ozadja
BDTR
29. 08. 2014 08.13
-1
pa dobro folk kaj pa je rusija..... država ki ima cca 150 mio prebivalcev in 2.5 triliona prometa v vojsko pa vloži 90 miljard.... naj priznajo če imajo obraz ampak ne bodo ker bo začelo pokati po njih
iGURT
29. 08. 2014 08.34
+0
BDTR
29. 08. 2014 08.40
+0
iGURT
29. 08. 2014 08.46
-2
Ruska vojska ni prestopila Ukrajinske meje, ..no, 20 mandlcov je pomotoma prestopilo mejo in so jih zajeli 3km(?) znotraj Ukrajineskega ozemlja, ampak verjami da teh 20 izgubljenih, zmedenih nabornikov, 20 pehotnih brez enega dodatnega saržera ali dodatne plastenke vode ni invazija, Ruska invazija bi 'rahlo' drugače bila videt kot pa je teh 20 mladičev.. ... drugače pa, da ne bo pomote, ko boš ti ali pa kdo drug, mi predočil dokaz, da je Rusija vkorakala v Ukrajino ti bom verjel.
iGURT
29. 08. 2014 08.51
+1
Fotografije ki jih Nato kaže naokoli kaže enote na Ruskem ozemlju, morda imajo kaj drugega tudi, a to kar so dali ven, niso enote na Ukrajinski zemlji.
bakiras
29. 08. 2014 07.24
+6
včeraj zvečer je imel Obama tiskovno konferenco. Vsi so že čakali, kot da bo napovedal vojno Putinu, pa je ta dogodek komajda omenil. Vse je zrežiral predsednik vlade Ukrajine, ki že itak ves čas dela paniko in se laže glede vsega. Poleg tega se jim spet dogajajo protesti v Kijevu, kar pa seveda sploh ne omenjajo.
Razumnež
29. 08. 2014 07.06
-2
Te ruske ženske pa res nič ne vedo.... Rusija NI izvedla invazije na Ukrajino in njihovi možje 100% niso bili v Ukrajini, zato jih res ne razumem, zakaj se sprašujejo kje so...
Razumnež
29. 08. 2014 07.07
-1
Še v Sloveniji je raznim komentatorjem povsem jasno, da je to samo propaganda zahoda.... Ah te neumne ženske.
dreko123
29. 08. 2014 00.48
+10
24ur kje so pa članki o protestih v Kiejvu da naj ta izdajalski prodan in zahodno nastavljen oligarh Porošenko odstopi... kje so članki koliko ukrajinske vojske je že prebežalo v tako "osovraženo rusijo" ... aja saj res tega ne smete poročati - morte pumpat naivneže in ovčke da je Rusija grožnja in nevarnost - ne da je zahod s sponzoriranjem puča v ukraini zakuhal vso piz.... da se maščuje rusiji ker si je ne morejo podrediti ali kupiti!
nsiirhilnil
29. 08. 2014 00.34
+0
O Ukrajinski vojski lahko lahhko govorimo samo še v pretekliku... slava Novirusiji
Nowotny
29. 08. 2014 03.42
-1
StrikeOne
29. 08. 2014 00.19
+9
Do danes so se čisto vsi dokazi amerike proti bilo kateri državi pokazali za skrajno resnične! In američani so danes tako kredibilni, da ko reče njihova vlada dobro jutro grem ven preverit, če je res jutro!!!
klepecp
28. 08. 2014 22.15
+4
Pa kdo pri zdravi pameti se verjame Kijevu? "Unicili" so konvoj, ki je potem v naslednjih dneh dostavil hrano in pomoc civilistom in se v celoti vrnil v Rusijo. Samo zahodni mediji so potem vedno tiho, ko bi bilo potrebno po zdravju vprasat Kijevske oblasti o laznih navedbah. Mah tale svet je boln!
Putin22
28. 08. 2014 21.54
+1
Idemo igramo, sveeee sveeeeeee!
iGURT
28. 08. 2014 21.27
+12
Planet, in človeštvo, lahko reši še samo kakšna civilizacija nekje iz nekega predela vesolja kjer niso tako nori kot je človek, ker mi sami smo itak tega nesposobni glede na to kar počnemo planetu sebi in drug drugemu.
ServerAUTOMATIC
28. 08. 2014 21.20
-14
Putin je svetovni policaj. To dokazuje z mirovno misijo v Ukrajini. Sedaj, ko nas je NATO razočaral, kaj ko bi se obrnili proti mogočnemu vzhodu?
iGURT
28. 08. 2014 21.28
+10
Preštej koliko držav je napadla Rusijo po 2 svetovni in koliko držav je napadla amerika, sumim da se motiš a veš? Poglej kje vse po svetu ima Rusija vojaške baze in kje vse jih ima amerika, hmm, spet sumim da se motiš veš ?
dreko123
29. 08. 2014 00.44
+4
čavlek s svojimi posti vedno pravocira in v sarkazmu piše poste... tudi on drugače navija za Rusijo ki se bori proti novemu svetovnemu redu in zionistom... samo mal drka po forumih :) pustitega on uživa v minusih :)
IQ007
28. 08. 2014 20.42
+5
še to.opolčenci so prešli v kontra ofenzivo.začenjajo se boji za azovsko morje.osvojili so že kar precej mest,ki so jih prej prepustili agresorjem-ua in nacistični vojski.gledal spot kako pišejo na tanke "gremo nad kijev".nekateri,ki dajete zelo bolne izjave glede Rusije pa to.ne pišite nekaj za kar nimati 100 čistih kot sta pepo in igy.
BorcPrimorc
28. 08. 2014 20.35
+12
UN se je že zbral ... in kritizirajo kot da je že 3/4 ukrajine pod rusijo ! kakšne smešnce so to nemorš verjet
IQ007
28. 08. 2014 20.33
+9
zopet izmišljena verzija 24.com.To velja za ua vojake zato tudi protesti po vsej ua.vse kar pišete je razen bebavega ramussena čista novinarska račka.vsi imamo splet in vidimo kaj pišejo tuji mediji.nemci pristajajo na federalizacijo ua-e.rusi imajo pripravljene že nove sankcije,ki bojo eu še bolj prizadele kot jabolka.pravijo,da bojo zelo bolne.
Ate_ist
28. 08. 2014 22.14
+2
Glede na presežke EUv trgovanju z Rusijo, bo vsaka sankcija s strani Rusije močno boleča, predvsem za trenutne vlade, katerim bo lastno ljudstvo začelo meriti hlače.
iGURT
28. 08. 2014 20.27
+7
Spet neka nevidna inazija Rusije na Ukrajino, zadnjič ponoči danes čez dan, a isto, nihče jih ne vidi nihče jih ne sliši, nič, a satelite imajo oboji takšne da ti prebere kaj ti piše na avtomobilski tablici
iGURT
28. 08. 2014 20.31
+6
sem prebral zdaj še sam , OSCE ponavlja da ni Ruskih enot v Ukrajini da ni nobene invazije
BorcPrimorc
28. 08. 2014 20.27
-3
no naj začnejo vojno prot rusiji kaj čakajo ?
iGURT
28. 08. 2014 20.28
+8
Jaz si ne želim nobene vojne, želim si v tem primeru predvsem to, da Kijev neha pobijat ljudi ki so se odločili za samostojnost, da nega raketirat celotna mesta, pade kam pade - in to je prvi korak k miru na tem območju.
BorcPrimorc
28. 08. 2014 20.32
+3
ma dej to je use napihnjeno .. tud zlo smo zvedli o sestrelitvi letala od kar je zahod dobil vse kar so zahteval .. ma dej dej
iGURT
28. 08. 2014 20.24
+9
Rusinje, kje so naši možje? - Ukrajinke, ko se jih je od 4700 vrnilo 38 !!!!! kričijo na poveljnika in vse ostale, kričijo tudi bivši borci na poveljnika
IQ007
28. 08. 2014 20.45
+5
nevski
28. 08. 2014 20.24
+2
Rusko-ukrajinsko mejo nadzira OVSE, ki so prišli na mejo po ukrajinskem obstreljevanju ruskih naselij. Če bi dejansko ruska redna vojska prečkala mejo, bi o tem zanesljivo poročala misija OVSE in bi bilo vse polno fotografij. Tako pa na strani novoruske vojske deluje več ruskih prostovoljcev, kot tudi prostovoljcev iz drugih držav, kot recimo iz Belorusije, Španije, Francije, Italije, Srbije, Grčije,itd. Dejstvo je, da skuša Kijevska hunta svoj poraz na bojišču prikazati kot napad ruske vojske, da bi prikrili popolno nesposobnost kijevskega poveljstva, čeprav je bila ta zelo jasno vodna že za časa prve obkolitve konec julija in v začetku avgusta. Ukrajinska vojska je izgubila že vč kot polovico topništva in oklepnikov, od tega so tretjino zaplenile novoruske enote, ostalo pa uničile. Dejstvo je tudi, da ukrajinska vojska na bojišču uporablja vse več tankov T-72 iz rezerv, kar jasno kaže, da jim zmanjkuje tankov T-64.
mastablasta
28. 08. 2014 19.57
-4
ok mamo slike kolon pokvarjenih kamionov in tankov oz. oklepnikov ki se gibajo v smeri ruske meje. imamo slike ruskih tankov (takih z ERA5 oklepom, ki so na voljo samo ruski vojski) z oznakami separatistov. imamo krim, kjer kao ni bilo ruskih vojakov pa nobenega rusa sami lokalci pa so potem ti isti možje dobili ruska vojaška odlikovanja (bili so ruski vojaki). res je da ukrajinci tudi lažejo (pač ista šola). vendar eno je gotovo - rusi so močno vpleteni, rusi so okupirali in priključili ozemlje države v evropi s silo varianta ala hitler in češkoslovaška (da kao zaščitijo svoje državljane). podobno so hoteli še na vzhodnem delu (bogatem z rudami) pa je bil proble ker kljub neki splošni podpori prebivalstva le ti očitno niso preveč želeli v rusijo in je bilo treba pripeljati "upornike" in oficirje da malo organizirajo ljudi. ker tudi to ni bilo dovolj so poslali tanke. ker tudi to ni bilo dovolj so se skrili med civile in od tam obstreljevali ukrajince. ti pa so odvrnili z nenatančnim orožjem ala grad rakete in nastradali so spet civili. v glavnem oboji ščitijo prebivaltvo pa je ravno to tiso ki trenutno najbolj trpi. profitiral pa zaenkrat ni še nobeden. ok rusi majo krim sam tam so tako ali tako že prej meli bazo in pogodbo da jo lahko majo še naprej.
iGURT
28. 08. 2014 20.25
+1
Na Krimu so bili Ruski vojaki, vzoila, tanki , ladje, letala, ostala mehanizacija, in da je to bilo tam so Rusi lepe vsote plačevali Ukrajini.
nevski
28. 08. 2014 20.31
+1
Z ERA Kontakt-5 je bil opremljen tank T-72B iz leta 1989, torej so tudi v Ukrajinski vojski. Z Kontakt-5 so bili opremljeni tudi vsi ukrajinski tanki T-80UD, ki jih je v devetdesetih Ukrajina prodala v Pakistan. Ukrajina ima v svojih rezervah še okoli 500 tankov T-72 in eno ukrajinsko skladišče z okoli 200 rezervnimi tanki so novoruske sile zavzele že junija. V dveh mesecih jih ni težko reaktivirati, še posebej, če lahko dobiš rezervne dele od proizvajalca.