Tujina

Ulice spet preplavljene s smetmi

Palermo, 13. 11. 2009 13.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Italijo so spet preplavile smeti. Tokrat se s smrdljivimi težavami soočajo na območju Palerma, kjer so se župani celo odločili zapreti šole.

Lani se je s podobno krizo soočal Neapelj.
Lani se je s podobno krizo soočal Neapelj. FOTO: Reuters

Palermo in nekaj občin vzhodno od njega se zaradi stavke smetarjev sooča z velikimi količinami smeti, ki se na ulicah kopičijo že več dni. Župani občine Bagheria in še drugih devetih občin, kjer je stanje najhujše, so se zaradi zdravju škodljivih nakopičenih odpadkov odločili zapreti šole. Če pa se stanje ne bo izboljšalo, naj bi bili poleg tega od ponedeljka naprej zaprti tudi vsi javni uradi. "Ni druge rešitve. Razmere v mestu so postale neznosne," je dejal župan mesta Bagheria Biagio Sciortino.

Zaposleni pri komunali v Palermu sicer stavkajo, ker že več mesecev niso prejeli plač. Upravitelji odlagališča zunaj Palerma medtem od mestnega komunalnega podjetja Amia zahtevajo plačilo v višini 60 milijonov evrov, za izvajanje večjega pritiska pa je odlagališče v tem času zaprto. Posledično se smeti kopičijo na ulicah.

Palermo se je zaradi stavke smetarjev že junija utapljal v odpadkih, zaradi krize s smetmi pa je posredovala celo vojska.

S krizo s smetmi se je lani soočal Neapelj, kjer niso imeli primernega smetišča. V tem dvomilijonskem mestu so se smeti na ulicah kopičile več mesecev, nato pa so oblasti v posredovanje poslale vojsko. Pred nekaj meseci so v kraju Acerra postavili sežigalnico smeti, ki je Neapelj v veliki meri rešila težav.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

alterego
14. 11. 2009 11.29
a Palermčani mislijo, da jim bojo zastonj njihovo svinjarijo pospravljali?
warezovc@email.si
13. 11. 2009 22.37
Nauders
13. 11. 2009 22.18
men se zdi, da je včasih pri kakšnem izdelku embalaža več vredna kot sam izdelek
Nauders
13. 11. 2009 22.17
Slovenija promised land, Switzherland 2
minnaema@yahoo.com
13. 11. 2009 22.01
...ma v teh skoraj več kakor 58 milijonski državi Italiji je vedno kaj presenečenj v negativnosti seveda. Na Siciliji se vedno kaj kuha z tamkajšnjimi prebivalci, ker je tam veliko droge, bede in ekvivalentno MAFIJA ima tam veliko ozemlje in velikokrat je NAROBE SVET - tam pri njih in problemi ostajajo v latencah a kljub vsemu & k sreči so ono Siciljani v tem primeru iz Palemrma zelo odaljeni od nas in naša dvomilijonska država k sreči živi spokojno, pa tud idržavljani smo prilično varni hoditi po mestu in Lp
6-5
13. 11. 2009 19.38
Kaj se toliko razburjaš. meni jih tudi brišejo. So pač navajeni na izbrisane. Demokracija torej. Če nisi njihov si proti njim. Še bolje da te zbrišejo kakor zakoljejo ali bombardirajo. Slovence je že Kopitar brisal v časopisu. Navade se ohranjajo. Po domače, z dežele, iz največjih globin (ker ne poznajo osnov delovanja narave)
butalecizbutal
13. 11. 2009 14.43
MODERATORJU, KI BRIŠE KOMENTARJE BREZ DA BI RAZUMEL BISTVO SPOROČILA... KJE SO ZDAJ TISTI, KI SE HVALIJO Z USPEŠNIM LOČEVANJEM ODPADKOV V SLOVENIJI. ČE BI LOČEVALI TEH TEŽAV ZAGOTOVO NE BI IMELI. NAJLAŽJE JE ZAPRAVLJATI DAVKOPLAČEVALSKI DENAR IN VOZITI ODPADKE IZ ENEGA KONCA SLOVENIJE NA DRUGI TER ŠE DODATNO Z PLINI OBREMENJEVATI OKOLJE. NAJVEČJO ODGOVORNOST NOSIJO KRATKOVIDNI ŽUPANI, KI SE NE ZAVEDAJO PROBLEMA, KOMUNALNA PODJETJA TER VODILNI V USTANOVAH OZ. PODJETJIH. LOČEVANJE NI OMOGOČENO PRAKTIČNO NIKJER: PETROLI, MERKATORJI, JAVNE USTANOVE, OBČINE, MUZEJI, ŠOLE... VSI RAJE PLAČUJEJO VISOKE POLOŽNICE ZA MEŠANE ODPADKE. ČE BI PLAČEVALI IZ SVOJEGA ŽEPA TEH TEŽAV NE BI BILO ZAGOTOVO. V SLOVENIJI VSAK ODPADEK DVAKRAT DRAGO PLAČAMO, PRVIČ KO GA KUPIMO V TRGOVINI PLAČAMO EMBALAŽNINO IN DRUGIČ KO PLAČAMO ODVOZ SMETI. ALI JE TO POTREBNO?! ALI SE KDO MOGOČE NE STRINJA Z MENOJ???
butalecizbutal
13. 11. 2009 14.34
ZANIMIVO BRISANJE...