Tujina

Umrl bostonski kardinal Bernard Law, ki je prikrival spolne zlorabe katoliških duhovnikov

Boston/Rim, 20. 12. 2017 16.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V Rimu je umrl kardinal Bernard Law, nekdanji bostonski nadškof, ki je bil leta 2002 prisiljen odstopiti zaradi premeščanja pedofilskih duhovnikov po svoji nadškofiji. Star je bil 86 let, umrl pa je po daljši bolezni. Več desetletij trajajoče zlorabe je razkrila obsežna zgodba v časniku Boston Globe, po kateri so leta 2015 posneli z oskarjem nagrajeni film V žarišču (Spotlight).

V Rimu je v starosti 86 let umrl nekdanji bostonski nadškof Bernard Law, ki je moral leta 2002 odstopiti zaradi vpletenosti v spolne zlorabe katoliških duhovnikov.

Law velja za osrednjo figuro v največji krizi katoliške cerkve v ZDA. Svojčas je bil eden najpomembnejših ameriških cerkvenih voditeljev. V času, ko je bil bostonski nadškof, je premeščal spolne prestopnike v duhovniških vrstah iz ene škofije v drugo, ne da bi o tem obvestil starše ali policijo.

Nadškof se je ob razkritju spolnih zlorab leta 2002 javno opravičil žrtvam zlorab, ki jih je na tihem "podpiral" tako, da je duhovnika Johna Geoghana kljub temu, da je vedel za njegove zlorabe majhnih dečkov, zgolj premeščal iz ene župnije v drugo.

Geoghan je bil obsojen zaradi neprimernega vedenja in napada s hudo telesno poškodbo na 10-letnega dečka. Law na drugi strani zaradi svoje vloge pri prekrivanju zlorab ni bil nikoli obsojen, poroča CNN.

Law sprva afere ni želel komentirati, nazadnje pa se je bil prisiljen opravičiti in je obljubil korenito reformo. Pod velikim pritiskom je naposled popustil in tedanjemu papežu Janezu Pavlu II. poslal svojo odstopno izjavo, ki jo je papež sprejel. Iz ZDA se je preselil v Rim.

Bernard Law je moral leta 2002 odstopiti kot bostonski nadškof.
Bernard Law je moral leta 2002 odstopiti kot bostonski nadškof. FOTO: AP

Škandal je pretresel celotno katoliško cerkev in povzročil t.i. padec domin. Cerkev je namreč (domnevnim) žrtvam za njihov molk izplačala na milijone dolarjev. 

Vatikan je danes izdal medijsko obvestilo, da je kardinal Bernard Law zjutraj umrl po dolgi bolezni. Nazadnje je služil kot knjižničar v baziliki sv. Marije Velike, ene od štirih glavnih rimskih bazilik. Pokopali ga bodo v četrtek zjutraj z vsemi kardinalskimi častmi v vatikanski baziliki sv. Petra, pogrebno slovesnost pa bo vodil kardinal Angelo Sodano

Papež Frančišek je ob smrti kardinala izrazil sožalje, iz Vatikana pa so sporočili, da bo pogrebna slovesnost zanj v četrtek v baziliki svetega Petra v Rimu.

Za Lawove žrtve je bila njegova premestitev v Vatikan huda klofuta, saj je spodkopala prizadevanja, da bi kardinal priznal svojo vlogo pri zlorabah.

"Preživele žrtve otroških spolnih zlorab v Bostonu se počutijo izdane, saj je Law ščitil svoje podrejene. Namesto tega so ga povišali in premestili v Rim. Ni besed, ki bi lahko opisale bolečino in stisko otrok in njihovih najbližjih," so ob razkritju zlorab sporočili preživeli iz Mreže žrtev spolnih zlorab duhovnikov.

Skupina je ob Lawovi smrti dejala, da bi morali imeti žrtve zlorab v mislih tudi, ko bodo pripravljali kardinalov pogreb. 

"Vsak katolik bi moral papeža Frančiška in ves Vatikan vprašati - zakaj. Zakaj Lawa povzdigujejo, namesto, da bi razkrili njegovo vlogo pri prekrivanju spolnih zlorab?Zakaj so ga nagradili, medtem ko so bili bostonski otroci zlorabljeni, ignorirani, postavljeni na stran?"

Kardinal med vodenjem svete maše v baziliki sv. Petra.
Kardinal med vodenjem svete maše v baziliki sv. Petra. FOTO: AP

Škandal razkrila skupina preiskovalnih novinarjev Boston Globe

Kardinal Sean O'Malley je ob Lawovi smrti povedal: "Razumem, da kardinalova smrt odstira različna čustva pri velikem številu ljudi.Slišim vse, ki so pretrpeli travmo zaradi spolnih zlorab, prav tako tudi njihove družinske člane in najbližje. Moškim in ženskam se iskreno opravičujem zaradi bolečine, ki so jo doživeli. Molim zanje, Cerkev jim bo vedno stala ob strani."

O'Malley je še dodal, da je Law služil Cerkvi v času, ko je slabo opravljala svoje "delo" in ljudi prizadela, namesto da bi jim nudila pomoč: "Obžalujem to in vse posledice, ki so jo prinesle zlorabe."

Grozljivo razsežnost spolnih zlorab je leta 2002 razkril časopis Boston Globe oziroma ekipa preiskovalnih novinarjev njihovega podlistka Spotlight. Film V žarišču (Spotlight), posnet po omenjeni zgodbi, je leta 2016 prejel Oskarja za najboljši film, hkrati pa zgodbo okrog zlorab katoliških duhovnikov ponudil v vpogled širšemu občinstvu po vsem svetu.

Zgodba je dvignila veliko prahu, škandal pa se je iz Bostona razširil po škofijah po vsej državi, tudi v Chicago, New York, Philadelphio, San Francisco in St. Louis.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (33)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

frako
20. 12. 2017 18.36
+11
Jah najbl logično je dat otroke moralno uzgajat moškemu oblečenmu v kiklo, ki nima spolnih odnosov s odraslimi osebami, in k si že tm je prelčno uprašat za kkšn nasvet o zakonski zvezi.
korintos23
20. 12. 2017 18.26
+8
Da je Bog, totoga že dolgo ne bi bilo.
kolbek460
20. 12. 2017 18.24
+0
Iskrene sožalje njegovi družini in otrokom ,
korintos23
20. 12. 2017 18.25
+2
FesterAdams
20. 12. 2017 18.14
+5
Naj mu na pogrebu zavrtijo Dylanovo "Knocking on the heavens door". Naj trka in trka, vrata pa naj ostanejo zaprta...
Ka pa mislis
20. 12. 2017 18.06
+14
Pametujejo o druzini a druzine nimajo, o skromnosti a zivijo v palacah v zlatu, o postenju zivljenja a miljone so zazgali na grmadah. O toleranci in ljubezni, a sirijo nestrpnost in sovrastvo, o morali, a tolerirajo pedofilijo. To so bozji ljudje....pa ne pozabite, da kolikorkoli jim date jim je premalo in iscejo vedno vec.
jg57
20. 12. 2017 21.24
+1
Očitno si zelo dober poznavalec razmer v Cerkvi. Si bil mogoče v mladih letih ministrant?
nightifly
20. 12. 2017 17.49
+16
Ne milione dolarjev . Treba je povedati ,da je bilo na desettisoce alih zrtev ,da je Bostonska nadskofija bankrotirala ,ker je morala ze takrat izplacati cca 1,5 miliarde dolarjev odskodnine ,pa ni bilo se vsenon ,ker se nekatere zrtve niso hotele izpostavljati. Tega je se ogromno. Zanimivo , da so ti klukci dobili varen dom v Vatikanu in uzivali naprej raj na zemlji. Kako sprevrzeno. Tudi avstralski kard. Pell je zdaj na tapeti ,pa se je ze leta vedelo ,da je vpleten v pedofilijo tam doli. No, za nagrado so ga postavili kar za finanz ministra Vatikanske zakladnice. Kasen idealen delodajalec je Sveti Peter ,a ne ? Kaj pa otroci gospod Prinz iz stranke za otroke .....kaj pravite pa vi ? Vabite s poticko ?
godzila
20. 12. 2017 17.46
+8
Tudi zato nosijo ti spirjenci rumeni svoje kikle ,da se ne vidi kako so trdi tam spodaj ,sploh ko so v družbi nemočnih nedolžnih otrok,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
godzila
20. 12. 2017 17.34
+14
za skozlat in sedaj ga bo cerkev še pokopala kot največjega mučenika ,namesto ,da bi ga tako zagrebli ,da živ bog nebi vedel kje je ta gnusnež pokopan ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
nightifly
20. 12. 2017 17.33
+10
Kako lahko clovek s kardinalsko vesturo zivi tako dolgo z enormnim bremenom sramu na vesti ?
nightifly
20. 12. 2017 17.38
+10
Kako je Poljak wojtyla zivel tako dolgo s se vecjim bremenom ,kot direktni bozji namestnik ? Kaj pravijo vsi ,ki skrbijo za otroke ? Kaj pravi sef stranke v Sloveniji ,ki je ustanovil celo politicno stranko in bo izrabil otroke za svojo umestitev pri koritu ? Kaksni so to verniki ,ki vse to gledajo ? Popolni razpad vrednosti slovenske cerkve od 91 leta naprej ........z vsemi financnimi malverzacijami vred. So za to krive Murgle ? A res ?
2realforu
20. 12. 2017 17.33
+6
Vsi jih prikrivajo tudi papež.
godzila
20. 12. 2017 17.29
+15
v cerkev pa tako ali tako po večini hodijo samo še stare trcjanske mame ,da jim farje požrejo še tiste male penzije ,ki jih imajo ,do konca meseca same pa doma žuljo star kruh pa mogoče šalco mleka ti farje se pa na njihov račun bašejo s pečenko čez pa še litr ta najbolšega vina ,marsikateri farje pa že na začetku meseca veselo obiskujejo te stare vdove in molzejo denar od njih,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,, hvala vam gospa hvala vam bo bog vse poplačav ,banda manipulatorska rumena fuj in fej,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
kolbek460
20. 12. 2017 18.27
+7
Čista resnica ,,,da jih ni sram +++++++++++++
bohinj je zakon
20. 12. 2017 17.25
-13
škoda..............dober človek...............o mrtvih - samo dobro
peresni
20. 12. 2017 17.20
+6
slovenski pokončni in nespranih možganov desničarji pa v jok. ;) 50 let prepozno ga je neslo!!!
Viejo cabron
20. 12. 2017 17.20
+9
Ko vidim te stare prdece v teh oblekcah se mi kar zgrauža. In narod hodi to v cerkev gledat in poslušat??
CIGU MIGU
20. 12. 2017 17.43
+5
meni se smilijo starši ko jim dajejo v naročje lastne otroke ,nato pa tožbe,,prej je treba misliti,to so ljudje spoćiti in lepo nahranjeni,tako da jim ostane le še zabava
TolstojV
20. 12. 2017 17.18
+6
Ampak če bo cerkev vedno stala ob strani žrtvam potem jim naj Vatikan plača odškodnino za zlorabo in trpljenje. Najmanj kar bi moral storiti Vatikan je da bi kardinala upepelili na grmadi saj je opravljal hudičevo delo. Papež pravi da je hudič oseba in ni izmišljen torej je ta kardinal njihov hudič ki se je skril v kardinalu in opravljal hudičevo delo.
godzila
20. 12. 2017 17.16
+13
upam ,da se bo cvrel v peklu ali kar koli že je na oni strani ,trdno verjamem ,da se takim niti po smrti ne piše dobro takrat se za njih pravo trplenje šele začne kot vse ostale pedofile na tem svetu ,sam sem bil krščen in vse a v cerkev ne hodim in ne priznavam ne vatikana ne teh farjev še več mislim ,da je ta organizacija naredila največje svinjarije v obstoju človeštva že iz časov inkvizicije kar so že takrat počeli z ljudmi je dobesedno bolano do amena ,da ne govorimo koliko nezakonskih otrok je končalo v raznih vodnjakih in kolikim so ti pedofili povzročilii doživljenske travme vse v imenu boga -HUDIČ -naj vas vzame banda spirjena farska s papežom na čelu ,ki tudi miži na oba očesa in še do sedaj ni pometel s to nesnago ,ve se pa točno kdo so ti farji po celem svetu jih je polno ,ogromno jih je pa že pod rušo in tudi zato se nikoli ne bo vse zvedelo ,vsa ta pedofilska svinjarija s strani župnikov do najvišjih krogov v cerkvi pa je samo kaplja v morju od vsega gorja ,ki so ga storili tem posameznikom ,,,,,,,,,,,,,,,,,, in to se počne še danes s strani posameznikov v cerkvenih krogih, AMEN,,,
ezo19
21. 12. 2017 20.37
Tvoji možgani bi še mnogo bolj smrdeli, kot to o čemer govoriš, če ne bi bili do konca sprani.
mufflon
20. 12. 2017 17.15
+3
Boga sploh ni, če pa je, pa ni pravičen.
nevica
20. 12. 2017 17.07
+18
Iz Vatikana direktno v pekel....
UaikiUaiki
20. 12. 2017 17.02
+0
Encijandupli bi lahko kaj povedal na to temo...
arizonadream
20. 12. 2017 17.01
+1
Pa je mislu, da bo večno živel 8