Tujina

FOTO: Odzivi na smrt savdskega kralja: 'Danes nismo izgubili kralja, temveč očeta'

Rijad, 23. 01. 2015 07.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

V 91. letu starosti je umrl savdski kralj Abdulah, nasledil pa ga je njegov 79-letni polbrat Salman, ki naj bi prav tako imel težave z zdravjem. Številni svetovni voditelji so izrekli sožalje in odpovedali svoje obveznosti, da so se lahko udeležili pogreba.

V savdski prestolnici Rijad so danes, manj kot 24 ur po smrti že pokopali savdskega kralja Abdulaha. Na pogrebni slovesnosti so se zbrali številni voditelji muslimanskih držav, od turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana do pakistanskega premierja Navaza Šarifa.

Pogrebna slovesnost je potekala v glavni mošeji Imama Turki bin Abdulaha v Rijadu. Prenašala jo je tudi državna televizija. Zbrani so molili ob novem kralju, Abdulahovem polbratu Salmanu.

V skladu z muslimansko tradicijo so Abdulaha pokopali še isti dan, kot je umrl. Na njegovi zadnji poti v grob so ga na preprostih nosilih nosili člani kraljeve družine. Med njimi je bil tudi princ Miteb bin Abdulah, sin pokojnega kralja.

Pokojnika so nato hitro prepeljali na javno pokopališče El-Ud in ga v skladu s strogo savdsko tradicijo položili v neoznačen grob, podobno kot so to storili z njegovim predhodnikom, kraljem Fahdom, ki je umrl leta 2005.

Kot so sporočili iz savdske kraljeve palače, je 90-letni kralj Abdulah umrl kmalu po eni uri ponoči po lokalnem času. Vzroka njegove smrti sicer niso sporočili, je bil pa že dlje časa slabega zdravja. Nasledil ga je njegov 79-letni polbrat Salman.

Abdulah je bil sicer doslej tudi najstarejši živeči monarh. Ta naziv pa je zdaj prevzela britanska kraljica Elizabeta II., ki je stara 88. let.

Tudi novi kralj naj bi bil slabega zdravja

Naslednik, 79-letni Salman, ki je bil sicer pred tem obrambni minister države, v preteklosti pa tudi guverner prestolnice Rijad, je imel danes že svoj prvi nagovor. Obljubil je, da bo nadaljeval politiko svojega predhodnika. "Še naprej bomo sledili pravični politiki, ki jo vodi Savdska Arabija, odkar jo je kralj Abdulaziz ustanovil in odkar so vodenje prevzeli njegovi sinovi," je dejal. "Arabske in muslimanske države dandanes nujno potrebujejo solidarnost in enotnost. V državi bomo nadaljevali s koraki za krepitev enotnosti v muslimanskih vrstah in za zaščito interesov države," je poudaril.

A Salmanov nagovor je okrepil skrbi o njegovem zdravstvenem stanju. Medtem ko že dlje časa krožijo govorice, da trpi za demenco, je med današnjim televizijskim nastopom govoril s težkim glasov, zmanjkovalo mu je tudi sape, zato ga je bilo zelo težko razumeti.

Salman je danes tudi že opravil prva imenovanja. Za namestnika kronskega princa Murkina je imenoval sedanjega notranjega ministra, princa Mohameda bin Najefa, svojega sina, Mohameda bin Salmana, pa je imenoval za novega obrambnega ministra.

Novi savdski kralj Salman je v televizijskem nagovoru kazal znake slabega zdravja.
Novi savdski kralj Salman je v televizijskem nagovoru kazal znake slabega zdravja. FOTO:

Savdijci so globoko užaloščeni

Številni Savdijci izražajo žalost, izrekajo sožalje kraljevi družini in hvalijo pokojnega monarha. Abdulaha so "ljubili Savdijci in celotno muslimansko prebivalstvo. Danes nismo izgubili kralja, temveč očeta," se je glasilo eno od sporočil na Twitterju.

Sožalje so izrekli tudi številni svetovni voditelji. Ameriški predsednik Barack Obama je nemudoma izrazil osebno sožalje in sožalje v imenu vseh Američanov zaradi smrti kralja, ki se je pogumno zavzemal za uspeh arabske mirovne pobude, izobrazbo prebivalcev države in njeno večjo povezanost s svetom. Obama je še sporočil, da je vedno cenil mnenja in prijateljstvo kralja, ki je trdno verjel v pomen odnosov z ZDA kot silo za stabilnost in varnost na Bližnjem vzhodu. Ameriško delegacijo je na pogrebu sicer vodil podpredsednik Joe Biden.

Salman tako kot njegov predhodnik velja za zmernega človeka, znanega po varčnosti, trdem delu in disciplini. Zaradi Abdulahovega vse slabšega zdravja v zadnjih letih je imel vse vidnejšo vlogo. A tudi njega so pestile zdravstvene težave, med drugim je prestal več operacij hrbta. Velja za delavnega človeka, ki ceni dialog in želi čim bolj prijateljsko reševati spore. Prav tako mu je ljubša zmernost v notranji in zunanji politiki. Salman se je poročil trikrat, ima deset sinov in hčer. Ena od žena in dva sinova so sicer že umrli.
Francoski predsednik Francois Hollande je Abdulaha označil za človeka, "čigar delo je pisalo zgodovino njegove države". Ob tem je pohvalil njegovo vizijo "pravičnega in trajnega miru na Bližnjem vzhodu".

Egiptovski predsednik Abdel Fatah al Sisi je predčasno odšel s Svetovnega gospodarskega foruma v švicarskem Davosu, da se je udeležil žalnih slovesnosti v Rijadu. Enako je storil jordanski kralj Abdulah II., Jordanija pa je razglasila 40 dni žalovanja. Palestinski predsednik Mahmud Abas je razglasil tridnevno žalovanje.

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je zaradi Abdulahovega pogreba odpovedal načrtovan obisk v Somaliji. Kuvajtski emir, šejk Sabah al Ahmad al Sabah, pa je sporočil, da je svet izgubil "velikega moža".

Sožalje je izrekel tudi šiitski Iran, sicer glavni tekmec sunitske Savdske Arabije za vpliv na Bližnjem vzhodu. Ob tem so v sporočilu iranskega zunanjega ministrstva sporočili, da se je Abdulahovega pogreba v imenu Irana udeležil zunanji minister Džavad Zarif.

Savdski kralj Abdulah
Savdski kralj Abdulah FOTO: Reuters

Kdo je bil kralj Abdulah?

Abdulah se je rodil leta 1924 v Rijadu kot eden od devetih otrok ustanovitelja države Abdula Aziza al Sauda. Leta 1982 je postal prestolonaslednik, njegov brat Fahd pa se je povzpel na prestol. Leta 1995 je Fahda zadela kap in Abdulah je postal vladar izjemno konservativne kraljevine, dejansko pa potem leta 2005, ko je Fahd umrl.

V politično zgodovino se je zapisal kot avtor arabske mirovne pobude, s katero bi arabske države priznale Izrael, če se ta umakne za meje ozemlja, zasedenega v vojni leta 1967. Zavezništvo z ZDA so zaznamovali vzponi in padci, vendar pa so odnosi ostali pragmatično dobri. Savdska Arabija proizvaja nafto, ZDA pa jo kurijo.

Abdulah je bil prijatelj s predsednikom Billom Clintonom ter Georgem Bushem mlajšim, ki ga je dvakrat obiskal na njegovem ranču v Teksasu. Odnosov ni pokvarilo niti dejstvo, da je kar 15 od 19 napadalcev na ZDA 11. septembra 2001 prišlo iz Savdske Arabije. Leta 2003 je Abdulah zadušil poskuse revolucije teroristov Al Kaide, ki so potem pobegnili v Jemen in tam oblikovali Al Kaido na arabskem polotoku.

Abdulah si je prizadeval za modernizacijo države in je malce izboljšal položaj žensk. Letos bodo lahko kandidirale na lokalnih volitvah, leta 2009 je imenoval prvo namestnico ministra, leta 2012 pa je dovolil nastop dvema športnicama na olimpijskih igrah. Abdulah, ki za seboj pušča harem z ducatom vdov in okrog 20 otrok, se je celo znašel na isti valovni dolžini z Izraelom.

Podobno kot izraelski premier Benjamin Netanjahu si je tudi Abdulah želel odločnejšega pritiska ZDA na šiitski Iran, saj je Teheran glaven rival Rijadu za vpliv na Bližnjem vzhodu. Najmanj, kar si Savdska Arabija želi skupaj z Izraelom, pa je Iran z jedrskim orožjem.

SORODNI ČLANKI

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (114)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

BŠK
24. 01. 2015 16.02
+1
Oni so legende in vsaj sposobni Naši pa totalno nesposobni in samo v svojo korist gledajo Pri njih vsaj ni takega kreljizma Abdulah sožalje....
Kimberley-Echo
24. 01. 2015 15.24
-1
O mrtvih vse dobro!
DonMiltonFriedman
24. 01. 2015 13.51
+0
Isto kot Tito. Cez 50 let bo vsem jasno kaksen pek je bil.
Mb128
24. 01. 2015 11.50
+1
Ena zanimivost. Obama je takoj našel čas, da se bo udeležil pogreba preminulega monarha. In kje je tu zanimivost? Za Francijo, ki je po njegovih besedah najstarejša in najzvestejša zaveznica, zaveznica s katero Zda delijo baje iste vrednote pa ni našel časa?! A ni to vsaj zanimivo? No, tisti, ki podrobneje vemo kaj Zda veže na Saudovo Arabijo še sploh na to rodbino tako ali tako vemo kam pes taco moli. Evropa z Francijo vred se mora zavedati, da je samo ameriški vazal s pomočjo katere Zda uresničuje svoje interese drugače pa je Evropa za Zda en velik nebodiga treba. To spoznanje je izredno kruto a več kot očitno dejstvo in zadnji čas bi že bil da Evropa kot kontinent naredi nekaj glede tega!
MihaK77
24. 01. 2015 11.07
+0
Tako smo žalovali tudi mi v Jugoslaviji, ko smo leta 1980 izgubili našega velikega voditelja, maršala in očeta naroda Josipa Broza Tita. Ampak lahko se pohvalimo, saj naš Tito sicer ni bil tako premožen kot njegov savdijski kolega Abdulah, imel pa je zagotovo več ljubic.
velesperun
24. 01. 2015 09.32
+6
Izgubili so diktatorja!
nets372
24. 01. 2015 09.22
+4
To bo zdaj glavna novica na 24ur še en teden sigurno!!!
johndoe35
24. 01. 2015 03.21
+8
Ta človek lahko pove živel sem polno življenje. Bogat, 10 žen, 30 otrok, 91 let. KAJ DRUGO SI ČLOVEK SPLOH LAHKO ŠE ŽELI V ŽIVLJENJU???
DonMiltonFriedman
24. 01. 2015 01.48
+1
Sozalje. Bil je dober clovek in velik humanitarec. Sedaj nam ostane samo se Gianni Rijavec.
polnjenapaprika
24. 01. 2015 00.38
+11
baje da Obama pride kr s tankerjem na pogreb... tako pravijo na Rojtersu po zadnjih informacijah
Skopušnik Janez
23. 01. 2015 23.44
+8
Diktator in hudoba.
ONniON
23. 01. 2015 23.30
+1
vplivni bogati voditelji z sprenevedanjem , navadni ljudje pa slabo živijo in niso zaščiteni delavsko, pravno ipd...
odgovorje42
23. 01. 2015 23.22
+5
za tega izvoznika vahabitskega ekstremizma na sodčku olja izrekajo sožalje, ko se bo poslovil pa castro bodo pa žurali... tak je ta svet.
karamba34
23. 01. 2015 23.10
-4
v imenu alaha naj počiva v miru!
polnjenapaprika
23. 01. 2015 19.48
+22
mirora
23. 01. 2015 20.33
-5
RedRocket
23. 01. 2015 21.52
+3
kakoi
23. 01. 2015 22.12
+4
kakoi
23. 01. 2015 22.13
+6
polnjenapaprika
24. 01. 2015 00.28
+9
VolkBrenin
23. 01. 2015 19.37
+28
naslov je dovolj zgovoren...ne kralja, zgubili so očeta....samo alah ve ...koliko jih je ta zaplodil...
23becks23
23. 01. 2015 17.56
+19
. Najmanj, kar si Saudska Arabija želi skupaj z Izraelom, pa je Iran z jedrskim orožjem. TO PA JE AMERISKA PROPAGANDA :))...v naslednjih letih bomo brali o vojni v Iranu in seveda z AMERIČANI,ki bodo "reševali" svet pred "nevarno" drzavo ki ni napadla nikogar že več kot 100 let ampak resnica je da je IRAN zadnja velika proizvajalka dobrot (ki zanimajo americane),le te pa se ne placuje v dolarjih ampak v zlatu. 6 miljard ovc pa par pastirjev da nas usmerja :))
Mb128
23. 01. 2015 17.42
+13
Ja, za plučnico je umrl eden zadnji fevdalcev na tem planetu in šef plemenske šure za katerega ne bi vedel živ krst če se ne bi na njegovem fevdu nahajale največje zaloge nafte na tem svetu. Kljub temu, naj počiva v miru!
kakoi
23. 01. 2015 17.31
+4
za take me ne briga..ali po domače povedano boli me * za tega..
Klimova
23. 01. 2015 16.09
+7
Se kaj ve zakaj je umrla ena izmed njegovih žena in dveh sinov?
BegunceNaLadijeInvAMERIKO
23. 01. 2015 16.44
+2
k_komet
23. 01. 2015 17.07
+2
Aljaska...tega pa čist ne razumem...a je bila žena od kralja in istočasno tud žena od dveh njegovih sinov?...:)