Tujina

Umrl pred izrekom sodbe

Haag, 11. 03. 2006 13.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
40

Miloševićevi privrženci za njegovo smrt obtožujejo haaško sodišče, drugim je žal, da ni dočakal konca procesa.

Zaradi slabega zdravja so sojenje Miloševiću več kot dvajsetkrat prekinili
Zaradi slabega zdravja so sojenje Miloševiću več kot dvajsetkrat prekinili FOTO:

Najbolj znani obtoženec haaškega Mednarodnega sodišča za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije, nekdanji jugoslovanski predsednik Slobodan Milošević, je umrl v priporu v Haagu.

Kot je za 24ur.com povedalo haaško sodišče, so Miloševića okoli 10. ure dopoldne našli negibnega v njegovi celici. Takoj so obvestili nadrejene in dežurnega zdravnika, ki je potrdil njegovo smrt. Predstavniki sodišča so sporočili, da ni nobenih dokazov, da bi Milošević storil samomor, na izvide obdukcije pa še čakajo.

Namigovanja o zastrupitvi

Ob objavi vesti o Miloševićevi smrti so se namreč pojavila namigovanja o samomoru oziroma zastrupitvi. Miloševič se je bal, da bi ga v priporu zastrupili, je novinarjem v Haagu povedal njegov pravni svetovalec Zdenko Tomanović. Kot je pojasnil, mu je Miloševič v petek povedal, da so ga skušali zastrupiti.

Prevoz trupla Slobodana Miloševića iz zapora Scheveningen
Prevoz trupla Slobodana Miloševića iz zapora Scheveningen FOTO: Reuters

Po posvetu z njegovo družino je Tomanović zato od Haaga uradno zahteval, da obdukcijo izvedejo v Moskvi in ne v Haagu. Sodišče je to zahtevo medtem že zavrnilo, zato je Tomanović zahteval, da so pri obdukciji navzoči tudi ruski patologi.

Milošević ni storil samomora, saj je želel zaključiti sojenje. Pred nekaj tedni mi je rekel, da se je toliko časa boril in da si zato ne namerava storiti nič žalega. Miloševićev odvetnik Steven Kay

Truplo Miloševića naj bi pozno popoldne prenesli v nizozemski forenzični inštitut v Haagu, kjer bodo izvedli ustrezne preiskave. Haaško sodišče sicer tega ni potrdilo, je pa potrdilo, da je na prošnjo Beograda dovolilo, da pri obdukciji sodelujejo tudi patologi iz SČG, ki bodo v Haag odpotovali v nedeljo.

Miloševičeva soproga obtožuje sodišče

Vdova Miloševića, Mira Marković, je za smrt nekdanjega predsednika Jugoslavije obsodila haaško sodišče. Za CNN je povedala: "Sodišče je umorilo mojega moža." Brat Miloševića, Borislav Milošević, je v Moskvi izjavil, da je haaško sodišče v celoti odgovorno za bratovo smrt. "Haaško sodišče nosi polno odgovornost za to," je dejal.

Mira Marković, ki trenutno živi v Rusiji, za smrt svojega soproga obtožuje haaško sodišče
Mira Marković, ki trenutno živi v Rusiji, za smrt svojega soproga obtožuje haaško sodišče FOTO: Reuters
Milošević je bil obtožen zločinov proti človečnosti, vojnih zločinov in genocida na Hrvaškem (1992-1995), v BiH (1991-1995) in na Kosovu (1998-1999).

Haško sodiše je za njegovo smrt obtožila tudi njegova Socialistična stranka Srbije (SPS), katere formalni vodja je še vedno bil. Predsednik glavnega odbora stranke Ivica Dačić je zatrdil, da je Miloševiču "prej, preden so ga v Haagu umorili, uspelo ubraniti nacionalne in državne interese Srbije in srbskega ljudstva, zaradi česar mu moramo biti vsi hvaležni, saj bo to izredno koristilo naši prihodnosti".

Posredno pa je haaško sodišče kritiziralo rusko zunanje ministrstvo. "Na žalost se sodišče kljub našim zagotovilom ni strinjalo, da bi Miloševiću omogočili zdravljenje v Rusiji," je v izjavi za javnost še zapisalo zunanje ministrstvo v Moskvi, ki je obenem izrazilo pričakovanje, da bo sodišče obvestilo Rusijo o vseh okoliščinah smrti nekdanjega jugoslovanskega predsednika.

Haaško sodišče očitke zavrača

Haaško sodišče kritike, ki so se pojavile na račun sodišča, zavrača. Sodišče obtoženim posveča izjemno pozornost, Miloševiću pa še posebej, je izjavil tiskovni predstavnik sodišča Christian Chartier in poudaril, da sodišča ni mogoče kriviti za malomarnost.

Pripor haaškega sodišča v Scheveningenu, kjer je zadnja leta preživel preminuli obtoženec
Pripor haaškega sodišča v Scheveningenu, kjer je zadnja leta preživel preminuli obtoženec FOTO: Reuters
V Scheveningen so od ustanovitve sodišča leta 1993 umrli še trije haaški obtoženci. Pred tednom dni je sodišče pretresla vest o samomoru nekdanjega voditelja hrvaških Srbov med vojno na Hrvaškem Milana Babića. Hrvaški Srb Slavko Dokmanović je junija 1998 prav tako storil samomor, avgusta istega leta pa je naravne smrti umrl bosanski Srb Milan Kovačević.

Kot je znano, je sodišče 24. februarja zavrnilo Miloševićevo prošnjo, da bi zaradi težav s srcem in visokega krvnega pritiska odšel na zdravljenje v Moskvo. Kot je pojasnilo, ni videlo nobenega razloga, zakaj ga ruski zdravniki ne bi mogli zdraviti na Nizozemskem. Sodišče je tudi menilo, da se Milošević kljub zagotovilom Rusije verjetno ne bi vrnil v Haag na sojenje.

Milošević je v priporu že dalj časa bolehal zaradi težav na srcu, pogosto zvišanje krvnega tlaka pa je bilo posledica hipertrofije levega srčnega prekata. Zadnje čase pa se je tudi pritoževal, da ima hude glavobole in da čuti pritisk v očeh. Zaradi njegove bolezni so sojenje prekininili več kot 20-krat.

Sodišče je o njegovi smrti najprej obvestilo njegove najbližje, ki živijo v Rusiji. Vest o Miloševićevi smrti je prvi objavil beograjski radio B-92, haaško sodišče pa je že zahtevalo tudi podrobnejšo preiskavo njegove smrti.

Prvi odzivi

Plakat v četrti v Beogradu, kjer ima svoj sedež Združenje Svoboda, ki zagovarja Miloševićevo politiko
Plakat v četrti v Beogradu, kjer ima svoj sedež Združenje Svoboda, ki zagovarja Miloševićevo politiko FOTO: Reuters

Zunanji minister Srbije in Črne gore Vuk Drašković obžaluje, da Miloševiću niso sodili v Srbiji. "Milošević je organiziral veliko umorov ljudi moje stranke in moje družine. Naročil je tudi atentat name," je na zasedanju zunanjih ministrov EU v Salzburgu povedal Drašković.

Hrvaški predsednik Stipe Mesić je dejal, da obžaluje, ker Milošević ni dobil kazni, ki si jo zasluži. "Škoda, ker ni dočakal konca procesa, na katerem bi ga obsodili na zasluženo kazen," je dodal hrvaški predsednik.

Kosovski predsednik Fatmir Sejdiu je povedal, da "Miloševičev duh žal še živi v Srbiji", kosovski premier Agim Ceku pa pričakuje, da bo Miloševićeva politika "dobila zasluženo kazen".

Predsedujoči predsedstvu BiH Sulejman Tihić je v odzivu "zaradi žrtev, resnice in pravice" obžaloval, ker sojenje ni končano. Nekdanji visoki predstavnik mednarodne skupnosti v BiH Paddy Ashdown je menil podobno, obenem pa je izrazil bojazen, da utegne priti do krajšega obdobja nestabilnosti na Balkanu.

"S smrtjo nekdanjega jugoslovanskega predsednika Slobodana Miloševića se simbolno končuje obdobje jugoslovanske balkanske katastrofe in prihaja čas za evropsko perspektivo Balkana," je dejal slovenski zunanji minister Dimitrij Rupel. "Treba je še marsikaj pospraviti, a z odhodom Miloševića izginja zadnja opora reakcionarnih sil v Srbiji," je bil še prepričan Rupel.

Smrt Miloševića pomeni tudi smrt zadnjega podpisnika Daytonskega sporazuma, s katerim se je konec leta 1995 končala vojna v Bosni in Hercegovini. Hrvaški predsednik Franjo Tudjman je umrl 11. decembra leta 1999, predsednik BiH Alija Izetbegovič pa 19. oktobra 2003.

Na vest se je odzval tudi nekdanji slovenski predsednik Milan Kučan. Smrt Slobodana Miloševića je "prelomni dogodek, ki bo Srbom olajšal vrednotenje preteklosti in verjamem, da se bodo zato lažje soočali z izzivi prihodnosti Srbije, ki jo vidim v evropskih integracijah," se je povedal.

Glavna tožilka haaškega sodišča Carla Del Ponte je izrazila "globoko obžalovanje," ker je bivši srbski in jugoslovanski predsednik umrl pred bližajočim se koncem sojenja. "Globoko obžalujem, kar se je zgodilo, saj smo se bližali koncu sojenja, ki bi se moralo zaključiti v začetku poletja," je dejala za britansko televizijsko mrežo BBC World. "Obžalujem zaradi vseh prič, preživelih ter vseh žrtev, ki so čakali na pravico", je dejala.

Francoski zunanji minister Philippe Douste-Blazy je dejal, da je bil Milošević glavni akter v balkanski vojni. "Sočustvujem s tistimi, ki so pod njegovo roko trpeli," je še dodal Douste-Blazy.

Del Pontejeva obžaluje, da Milošević ni dočakal konca sojenja
Del Pontejeva obžaluje, da Milošević ni dočakal konca sojenja FOTO: Reuters

Visoki zunanjepolitični predstavnik Evropske unije Javier Solana je izrazil upanje, da bo smrt nekdanjega jugoslovanskega predsednika pomagala Srbiji, da se sooči s preteklostjo in prihodnostjo. "Čas je, da Srbija začne gledati v prihodnost. Ta pa je tu, v EU," je dejal Solana. Visoki zunanjepolitični predstavnik je še povedal, da je imel z Miloševićem zelo zapleten odnos celo vrsto let, zato je predstavljal "zelo kompleksen del mojega življenja". "Njegove smrti nisem pričakoval," je še dejal Solana, ki pa posledic, ki jih bo ta imela za Mednarodno sodišče za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije v Haagu, ni želel komentirati.

"Smrt vsakega človeškega bitja je žalosten trenutek. A politično se za regijo in Beograd potreba, da se soočita z dediščino preteklosti, katere del je bil Slobodan Milošević, ne spremeni. To je eden od izzivov za regijo, končni cilj pa je trajni mir in sprava,"
pa je izjavila predsedujoča Evropski uniji, avstrijska zunanja ministrica Ursula Plassnik.

Generalni sekretar zveze NATO Jaap de Hoop Scheffer je izrazil obžalovanje, ker pravici ne bo zadoščeno. "Obvestili so me o smrti Slobodana Miloševića. Žal, v mnogih pogledih tudi nezadovoljivo, če upoštevamo številne žrtve vojn na Balkanu, da pravici ne bo zadoščeno," je zapisal.

ZDA so v odzivu izpostavile, da je bil odgovoren za nasilen razpad nekdanje Jugoslavije in posledične vojne. Ameriški State Department je Miloševića označil "kot glavno osebnost, ki je bila odgovorna za nasilen razpad bivše Jugoslavije v 90-ih letih, vključno z izbruhom dveh grozovitih vojn v BiH in na Kosovu". Ameriški posrednik na Daytonskih mirovnih pogajanjih Richard Holbrooke pa je zatrdil, da za to "pošastjo in sociopatom" ne bo potočil niti solze.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (40)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

RdeceKrilo@hotmail.com
15. 03. 2006 15.06
joka.zi: Domovina te kliče, kaj še delaš tu če te nihče ne razume ? Zakaj si tu če je bilo doma tako lepo ? Od kod ti ideja, da želimo poslušati tvoje ideje o večnih srbskih žrtvah? Kdaj se boste naučili, da ni vse črnobelo in da so srbi doživeli veliko hudega in tudi naredili veliko hudega? In to ravno zato, ker ste nekateri tako srepo verjeli svojim voždem kot npr, nemci nacistom. Nikoli ne bom razumel ljudi ki emigrirajo in potem serjejo kako lepo je bilo v državi iz katere je prišla ... Knjig o Miloševiču ne rabiš, uporabi internet in zdravo pamet pa ti bo marsikaj jasno... Umrl je ob nepravem času in bo tako za marsikoga zavedenega srba (p)ostal mučenec, kajti ni mu bilo, dano, da bi se mu "grehi" tudi javno dokazali.Še eden izmed diktatorjev, ki je imel to srečo ...
oktober77@gmail.com
15. 03. 2006 11.28
joka.zi:Zaenkrat je na srečo še več takih, ki jim gre za pravični svet. Zamisli si kaj bi bilo, če bi bilo vse dovoljeno takim kot je bil Miloševič, Tuđman,....Ne more si en človek vzet pravice da bo pa kar ustvaril neko državo, ne glede na žrtve.Saj ti "taveliki" itak nikdar ne najeb... najeb... vedno raja.Na žalost pa tud mi mali ljudje prevečkrat verjamemo v "pravilna dejanja" naših vodilnih, tud če niso pravilna in kar mirno gledamo.Saj on osebno mogoč res ni nikogar ubil, sam kot predstavnik države je pa imel vse vajeti v rokah in je ravno tako odgovoren.Nihče ga ni umoril, se je kar sam k je mislil da bo izsiljeval s slabim počutjem.Tud za trenutek mi ni žal takega človeka kot je bil on.
senci
15. 03. 2006 11.18
sploh ni kaj za dokazovati. vse je na posnetkih, kjer so vpričo kamer streljali v hrbet ,pobijal, klali nedolžne civiliste med njimi tudi otroke, in nemočne starejše ljudi.
joka.zi@siol.net
15. 03. 2006 00.15
Oktober77 Spoštujem tvoje mišljenje, vendar mi dovoli ,da tudi jaz izrazim svojega. Komu naj se preda in zakaj? Tistim , ki so diktatorji ,celemu svetu in tistim, ki narekujejo slog življenja in politično opredelitev po celem svetu.? A njim??? Lepo te prosim. Pa ravno oni so ga zaprli, obtožili in v petih letih mu niso dokazali niti ene od 66 tock obtožbe, na kar so ga mogli UMORITI. SO MOGOČE ONI IDEALNA REŠITEV PRAVIČNOSTI??? SO???
joka.zi@siol.net
14. 03. 2006 23.56
LUJ2 MI LAHKO PREDLAGAŠ KNJIGO ZGODOVINSKO KATERO SI TI PREBRAL''??? V KATERI SI TI NABRAL ZNANJE O ŽINVLJENJU IN DELU SLOBODANA MILOŠEVIČA ??? IZ KATERE BI BILO RAZVIDNO , DA SEM JAZ NAROBE RAZUMELA DOGODKE ,KI SO JIH PRESTAJALI SRBI DO SEDAJ????
senci
14. 03. 2006 14.29
KDO JE NASLEDNJI?? SLOBODAN MILOŠEVIĆ MILAN BABIĆ SAMOMOR
senci
14. 03. 2006 14.24
KAJ PA JE NAREDU ZA SRBE. REVEŽE ,MED SABO SKREGAN NAROD ,POLN SOVRAŠTVA... ENE JE PAHNIL V BEDO, DRUGE V SMRT PA ZDAJ ŠE SEBE.ZA NJIM BO ŠU ŠE KAKŠEN. NAMEST SVEČK ZANJ NAJ RAJE DENAR NAMENIJO REVEŽEM.TUD SVEČE JE ŠKODA
senci
14. 03. 2006 14.18
TAKIH JE ŠE KAR NEKAJ ZA POSPRAVIT. ČE JIH NE BO PRAVICA ZAPRLA SE BOJO PA SAMI. TAK KOT SLOBO..
senci
14. 03. 2006 14.16
škoda besed, škoda komentarja, škoda časa samo njega pa NI ŠKODA
LUY2
14. 03. 2006 12.52
Teli joka.zi odgovarjam, naj se malo skulira in si prebere kakšno zgodovinsko knjigo. Svečo pa lahko prižiga kjerkoli, saj živi v demokraciji in ne v srbiji, kjer za demokracijo še slišali niso. Vseeno pa SLAVA MU.
senci
14. 03. 2006 11.00
KAR SI JE ZASLUŽU SI JE SAM PRISLUŽU-SAMOMOR K NI ZDRŽU.SLEJ KO PREJ BI SE FENTOV KER GA JE GRIZLA SLABA VEST. PO DRUG STRAN JE PA NAREDU PROSTOR V HAAGU ZA DRUGE ZLOČINCE PA ŠE DENAR SE BO PRIŠPARAL ZA SOJENJE. KDO GA BI PA FUTROV ZASTONJ.RUSIJA? MALO MORGEN NE ČUJEM DOBRO!!
oktober77@gmail.com
14. 03. 2006 10.23
Kakšen heroj neki, tale Milošević! Če ga nebi zaprli, bi ravno tako kot vsi njegovi pobegnil v Rusijo. Vsi ki so za Srbe heroji, so se usrali in pobegnili. Če so se res boril za to kar Srbi slepo verjamejo, bi to brez slabe vesti priznali in se predali. Kakšni heroji neki, takšni so zame izdajalci!
joka.zi@siol.net
13. 03. 2006 23.41
BIL JE SRBIN VREDEN SPOŠTOVANJA, PAMETEN , PATRIOT , HEROJ,. AMERIČANOM SE JE POSTAVIL PO ROBU PA ŠE DRUGI GOLAZNI ZATO GA CENIM . HVALA MU ZA VSE KAR JE NAREDIL ZA SRBE. SRBI PRIŽGITE MU SVEĆO V ZNAK SPOŠTOVANJA JAZ SEM MU ŽE " MIŠO SLAVA TI"
gangsta
13. 03. 2006 19.45
ja sam poznao sloba osobno sloba.bio je čudan momak, ko mi svi...hehe pamtim kad sam bio mali, kad sam se igrao sa slobom u parku u blizini Kevograda. prićala sva o curama non stop...slobo je bio pravi strašni babjak znate. jao, pamtim i kad mi rekeo: bobane, jednog dana vidjet ćeš, šta ču ja napravit LOM! imo je pravo...slobo čuvaj se....
gangsta
13. 03. 2006 19.37
SRBIJA SE UMIRIT NE MOŽE
Nakije
12. 03. 2006 22.03
Milosevic je zame bil diktator kot so rekli `SLOBO SLOBO SADAME.samo mi ga je zal da ni prisel na dan pravice.pl.NOR
anzi_mahackala
12. 03. 2006 16.31
Milošević bi mogel biti vzor našim politikom. Bruselj nam tako noce pomagati glede spora s Hrvaško(to so dvostranske stvari in se moramo sami dogovoriti) tako ne bo pomagala pri drugih stvareh mi se pa pustimo tako kot oni ukazujejo zato so Norvažani pametni in jih spoštujem da nasprotujejo vstopu v EU in Srbski narod je srečen kako živi in nočejo u EU. Malo si oglejte ankete iz preteklosti večina nasprotuje EU.
tomazbodner
12. 03. 2006 15.40
Vsi ti veliki politiki, ki sedaj pravijo, kako skoda, da ni docakal konca sojenja in se tako izognil kazni, bi morali vedeti: "Innocent until proven guilty". In ce ni bil pravnomocno obsojen, da je "beyond doubt" storil kazniva dejanja, za katera so mu sodili, taksne izjave niso pretirano pametne. Verjetno bo to ustvarilo dodatno protievropsko mnenje v Srbiji, vsekakor pa bodo tisti, ki podpirajo in skrivajo Mladica in Karadzica dobili novo orozje v boju proti srbski vladi. Vsekakor pa ta dogodek ni dober za nikogar.
anzi_mahackala
12. 03. 2006 15.10
Zastrupili so ga prasice, preveč je vedel o Ameriški politiki.Laka mu zemlja. Slobo je junak! branil je svoj narod in domovino!
146312
12. 03. 2006 11.14
Smrt je vzela še druga dva junca,ki nista nikol plačala za svoje grehe..Franjo T. pa Alijo I.Za njihove žrtve se nihče ne sekira,ali pa jih javno obtoži.Aja, oni niso delali zločinov,ne. Propaganda je stvar, s katero najlažje manipuliraš z ljudmi,ki ne vidijo dlje od prsta, ali pa nočejo videt.