Umrl še en ustreljen sodelavec: Viktor se je s prisilnega dopusta vrnil popolnoma spremenjen

Švico še vedno pretresa streljanje v lesnopredelovalnem obratu družbe Kronospan AG. Na dan prihaja ozadje zgodbe, medtem pa je v bolnišnici umrla še ena žrtev.

Urs Fulder

Član uprave podjetja Urs Fulder je zanikal, da bi se v podjetju pripravljali na odpuščanja, kar bi bil lahko motiv za strelski pohod, strelca pa je opisal kot dobrega delavca. (Foto: Reuters)

Dan po strelskem pohodu v lesnopredelovalnem obratu podjetja Kronospan AG krajani švicarskega Lenznaua še vedno težko razumejo, zakaj je prišlo do tragedije, ki je zamajala njihovo skupnost.

42-letni delavec je včeraj zjutraj najprej streljal v proizvodni hali, nato še v jedilnici. Ubil je dva človeka, ranil jih je sedem, od tega štiri hudo, na koncu je sodil še sebi. Najhuje ranjene so v bolnišnico odpeljali s helikopterji, danes je tam umrla še ena od najhuje ranjenih žrtev.

Ugibanje o motivu se nadaljuje. Čeprav je direktor družbe upravljavca strojev včeraj pohvalil kot umirjenega in pridnega delavca, zdaj na dan prihajajo drugačne informacije o vzdušju v tovarni, ki s 400 delovnimi mesti velja za enega najpomembnejših delodajalcev v regiji, je pa zaradi zaostrenih razmer na trgu tik pred prestrukturiranjem.

Sodelavec, ki je želel ostati neimenovan, je za švicarski Blick.ch povedal, da se je strelec zadnje čase držal sam zase. Deloval je odsotno, delo je opravljal s težavo in vse slabše. Prav zato ga je vodstvo podjetja za tri tedne poslalo na prisilni dopust.

"Mislili smo, da se bo vrnil boljše volje, a se je zgodilo ravno nasprotno. Viktor se je vrnil spremenjen, še bolj se je zaprl vase. V jedilnici je jedel sam, čeprav sva bila tesna sodelavca, sva izmenjala le kakšno besedo. Bil je povsem izoliran," je še razložil sodelavec.

Medtem ko številni iščejo odgovor na vprašanje zakaj, pa svojci in krajani objokujejo Viktorjevi žrtvi. Gre za 26-letnega Benna in 43-letno Christine, zaposleno v kuhinji podjetja in mater dveh otrok. Identiteta zadnje umrle žrtve še ni znana.

Podjetje je po tragediji obstalo, delavci bodo potrebovali nekaj časa, preden se bodo privadili na novo realnost. "Bil sem presenečen že, ko sem ga zagledal. Včeraj je bil prost," je povedal sodelavec Martin.

Policija je sporočila, da naj bi Viktor, ki je bil kosovskega rodu, streljal načrtno, tarče naj bi skrbno izbiral.

Potem ko so odjeknili prvi streli, se je po izjavah prič vnel boj, eden od sodelavcev naj bi Viktorju iz rok iztrgal pištolo, drugi pa naj bi ga udaril s stolom, a se je Viktor vseeno znova dokopal do pištole in jo nato usmeri še proti sebi.

Tovarna v Švici

(Foto: Reuters)

 

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 24
Boschtjan Zupanchich 28.02.2013 21:32:46
Jaooo, kaj se to dogaja zblojenemu , ali pa zmatranemu folku zaradi napačne Vzgoje v Otroštvu :-((
Več komentarjev