Tujina

Umrl še sedmi gasilec

Split, 01. 09. 2007 12.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
U.Z./D.L.
Komentarji
9

Požar na Kornatih je zahteval že sedem žrtev. Tragedijo je povzročil cigaretni ogorek.

Pogorišče na Kornatih
Pogorišče na Kornatih FOTO: dnevnik.hr

V noči s četrtka na petek so 23-letnega gasilca Anteja Crvelina z opeklinami na več kot 85 odstotkih telesa pripeljali v bolnišnico, a je danes ponoči umrl. To je že sedma žrtev, ki jo je terjal požar na otoku Kornat, v katerem je umrl tudi Antejev oče. Šest gasilcev je še vedno v kritičnem stanju, zdravniki se borijo za njihovo življenje, poroča Jutarnji list. Hude opekline imajo po večjem delu telesa.

Gasilci so med gašenjem požara v Narodnem parku Kornati ostali ujeti v ognjenem obroču. Zaradi dima so se zadušili, preden so zgoreli. Najmlajša žrtev je imela le sedemnajst let, dva od umrlih gasilcev pa sta bila dve leti starejša.

Tragedija zaradi cigaretnega ogorka

Hrvaška se že od junija bori z ognjenimi zublji. Zabeležili so okoli 900 požarov, večinoma vzdolž Jadranske obale, požari pa so uničili približno 13.000 hektarjev površin.

Šibenska policija je danes objavila, da je požar, ki se je končal tako tragično, povzročil cigaretni ogorek. Odvrgel ga je 20-letni uslužbenec narodnega parka. Grozi mu do tri leta zapora. V povezavi s požarom na Kornatu so sicer prijeli že osem osumljencev.

Ogenj, ki ga je zanetil ogorek, se je zaradi suhih tal in trave izredno hitro razširil in povzročil eno najhujših tovrstnih nesreč na Hrvaškem. Vlada je zaradi nje ponedeljek razglasila za dan žalovanja.

Hrvaška se že od junija bori z ognjenimi zublji. Zabeležili so okoli 900 požarov, večinoma vzdolž Jadranske obale, požari pa so uničili približno 13.000 hektarjev površin.

V ognju Split in Hvar

Gasilci si želijo vetra, ki bi razkadil gost dim in bi bila vidljivost boljša.
Gasilci si želijo vetra, ki bi razkadil gost dim in bi bila vidljivost boljša. FOTO: Reuters
Od izbruha prvih požarov v Grčiji pred tednom dni so ognjeni zublji doslej zahtevali 64 življenj, uničenih je bilo najmanj 184.000 hektarjev zemljišč, povzročena pa škoda v višini 1,7 milijarde evrov. Gasilci menijo, da ognja še vsaj štiri dni ne bodo dokončno ukrotili, skrbi pa povzroča tudi nov vročinski val.

Gasilci še vedno gasijo požar, ki je izbruhnil sinoči okrog 22.50 na nedostopnem področju med krajema Sitno Gornje in Sitno Donje v bližini Splita.

Obrobni deli požara so se zaradi vetra razširili proti mestoma Mravince in Kučine, a hiše in ljudje niso ogroženi. Vodja splitskih gasilcev Felicio Parčina je dejal, da je veter sedaj dobrodošel, da razčisti gosti dim, ki se nahaja nad mestom požara in onemogoča prihod canadairjev. Zjutraj namreč le-ti niso mogli gasiti zaradi prevelike gostote dima. Požar gasi okoli 130 gasilcev iz 14 gasilskih društev z 21 vozili. Zgorelo je 20 hektarjev zapuščene pokrajine, hrastovega gozda in makije.

Znova gri tudi na Hvaru. Zjutraj okrog 8.35 je izbruhnil tudi ogenj na hribu Sveti Nikola. Požar gasi okoli 120 gasilcev s 25 vozili. Na pomoč jim je prišel en canadair.

  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Biofrutekk
02. 09. 2007 14.18
Do tragedije je prišlo zaradi nepričakovane spremembe smeri močnega južnega vetra, zaradi katerega je ogenj nesrečne gasilce ujel na hribu nad zalivom Špinat na otoku Kornat. Pri požaru se vse spreminja zeloo hitro in ne govori bedarij o nekih pravilih in izhodih. Sem tudi sam gasilec in me resno pogreje ko berem take bedarije.
Ramzess
02. 09. 2007 11.22
biofrutek="Igor...in kakšna naj bi bila ta napaka na prostem?" Vidim da ne veš vsega, pa saj so v nekem intervjuju dejali in priznali, da si gasilci niso postili izhoda, kot bi si ga po pravilih morali, pa jih je ogenj zajel v past, čemur je sledila smrt v plamenih. To je ta osnovna napaka.
mr.remington@gmail.com
02. 09. 2007 01.13
igor.gojcic moje sozalje tebi in tvojim bližnjim. Mater, da si pa tolk zaplankan - morš bit pa res en majstr. Sediš za kompjutrom in piseš neumnosti. Če gori - gasijo vsi - od mladih do starih. Vsake roke so dobrodošle.
Biofrutekk
01. 09. 2007 23.10
Igor...in kakšna naj bi bila ta napaka na prostem? Spet si neki pameten in stavim da o gasilstvu nimaš pojma.
Iggy Q
01. 09. 2007 21.46
Ramzess
01. 09. 2007 20.38
Jokajo za gasilci, pri tem pa zamolčijo, da so naredili usodno napako na prostem, da niso bili niti polnoletni (Najmlajša žrtev je imela le sedemnajst let, dva od umrlih gasilcev pa sta bila dve leti starejša.), še manj pa izkušeni. Kdo bo torej odgovarjal za njihovo smrt, tisti ki je odvrgel ogorek. Seveda ne, ker bi s tem zanikali odgovornost tistih, ki so mlade in neizkušene gasilce poslali v ognjeno stihijo. Če sem seveda prav razumel. Čudno da nič ne piše o tem kako so reševali turiste iz morja pri kornatih, ki so pred ognjem poskakali, ne, se pometali, kot napačno navajajo nekateri mediji, v morje, večina med njimi je bila slovencev.
rsp.123@email.si
01. 09. 2007 19.59
Kapo dol vsem požrtvovalnim gasilcem.....
miha800@email.si
01. 09. 2007 15.59
ziveli kadilci!! ob tem ko sebi skodite, morite se druge.. le tako naprej..
saram
01. 09. 2007 15.05
To pa je tragedija, zarad enga ogorka in trenutka nepremišljenosti je moralo umret 7 ljudi..