Tujina

Umrla 16-letnica, ki jo je na paradi ponosa zabodel ultraortodoksni Jud

Jeruzalem/Tel Aviv, 03. 08. 2015 06.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Moški, ki je povratnik, je na paradi ponosi zabodel šest ljudi, 16-letnica pa se je nekaj dni borila za življenje. A poškodbe so bile prehude. Na dveh različnih lokacijah so se zbrali ljudje, ki opozarjajo na dejanja judovskih ekstremistov: eni so točili solze za 16-letnico, drugi za 18-mesečnikom.

Šira Banki je imela komaj 16 let in se je v četrtek v Jeruzalemu udeležila parade ponosa. Dogodek se je žalostno končal.

Za to je odgovoren 40-letni Jišai Šlisel, ki je z nožem napadel udeležence parade in jih šest zabodel. Med njimi je bila tudi Šira, ki se je vse do včeraj borila za življenje. A zaman. Umrla je v bolnišnici.

Žalna slovesnost za 16-letno žrtev napada
Žalna slovesnost za 16-letno žrtev napada FOTO: Reuters
Na tisoče Izraelcev je v soboto zvečer na ulicah izrazilo nasprotovanje nasilju, podpihovanju sovraštva in nestrpnosti v državi. Protesta v Tel Avivu, na katerem se je zbralo kakih 2000 ljudi, se je med drugim udeležil stric v petek ubitega palestinskega 18-mesečnega otroka. Nekdanji predsednik Izraela Šimon Peres je pred zbranimi opozoril, da četrtkov in petkov napad na žalost nista presenečenje, saj se med skrajnimi elementi izraelske družbe krepi sovraštvo do manjšin, tako proti homoseksualcem kot proti Arabcem.

Šlisl je bil nedavno izpuščen iz zapora, in sicer zaradi podobnega napada leta 2005. Takrat je zabodel tri homoseksualce, zato so ga obsodili na deset let zapora. Na prostost so ga izpustili pred tremi tedni. V četrtek so ga prijeli na samem prizorišču napada.

Ničelna toleranca

V nedeljo je izraelski premier Benjamin Netanjahu dejal, da bo imela vlada do izraelskih ekstremistov ničelno toleranco.

Njegova izjava se je nanašala tudi na drugi napad, za katerega so tudi odgovorni judovski ekstremisti: le nekaj ur po napadu na paradi ponosa so judovski naseljenci z molotovkami napadli in zažgali hišo palestinske družine na Zahodnem bregu, pri čemer je umrl 18-mesečni otrok, njegova starša in brat pa so v kritičnem stanju.

Zato so se oblasti odločile za nove ukrepe, s katerimi bi zajezili nasilje nad Palestinci, homoseksualci in vsemi ostalimi, ki jih judovski skrajneži ne sprejemajo. Tako bodo slednji deležni tudi ukrepa, ki je Palestincem še kako znan – pripor brez sojenja.

V primeru umora 18-mesečnega otroka in poškodovanja drugih članov njegove družine niso še nikogar prijeli.

Žalna slovesnost v spomin na 18-mesečnega otroka, ki je umrl v goreči hiši, ki so jo zažgali judovski naseljenci. Množica se je zbrala na palestinskem ozemlju.
Žalna slovesnost v spomin na 18-mesečnega otroka, ki je umrl v goreči hiši, ki so jo zažgali judovski naseljenci. Množica se je zbrala na palestinskem ozemlju. FOTO: Reuters

Ljudje na ulicah: Ustavite nasilje

Le nekaj ur po tem, ko je odjeknila novica, da je 16-letnica podlegla hudim poškodbam, so se na ulicah zbrali protestniki, ki so v njen spomin prižigali sveče in zahtevali spremembe. V množici so bili njeni prijatelji, sošolci, učitelji, prav tako člani gej in lezbične skupnosti.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1