Tujina

Umrla je Oriana Fallaci

Rim, 15. 09. 2006 09.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Umrla je italijanska pisateljica in novinarka Oriana Fallaci, ki je poznana predvsem po ostrih kritikah skrajnih islamistov.

Fallacijeva v svojih besedilih kritizira skrajne islamiste
Fallacijeva v svojih besedilih kritizira skrajne islamiste FOTO:

Umrla je italijanska pisateljica in novinarka Oriana Fallaci. Šestinsedemdesetletna Fallacijeva je ponoči umrla V Firencah. Fallacijeva, ki je bila v preteklih letih mednarodni javnosti poznana predvsem po ostrih kritikah skrajnih islamistov, je že pred časom zbolela za rakom.

Oriana Fallaci je po terorističnih napadih 11. septembra leta 2001 za dnevnik Corriere della Sera napisala razvnet komentar, kritičen do islama. S knjigama Bes in ponos (2001) ter Moč razuma (2004) je za razburjenje poskrbela tudi drugod po svetu.

Zaradi knjige Moč razuma se je junija v severnoitalijanskem mestu Bergamo, kjer je bila knjiga natisnjena, zaradi blatenja islama začel sodni proces proti pisateljici. Postopek je sprožil predsednik Skupnosti italijanskih muslimanov Adel Smith.

Fallacijeva v knjigi opisuje islam kot agresivno in ekspanzivno religijo. "Edina umetnost, v kateri so se Alahovi sinovi vedno izkazali, je umetnost posedovanja, zavojevanja in podjarmljenja," je med drugim zapisano v knjigi.

V Moči razuma je Fallacijeva med drugim zapisala, da "se Evropa iz dneva v dan bolj spreminja v islamsko pokrajino, islamsko kolonijo" in da je "razmišljanje o tem, češ da obstajata dober in slab islam, skregano z razumom".

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Praškovarit
29. 05. 2018 14.57
+3
škoda, da je ni več med nami. vse je prav povedala in napovedala
Nov Drago
16. 02. 2011 17.29
+5
Čudovita ženska. Njeno delo "Moč razuma" berem na eks. Zelo malo žensk je sposobnih narediti takšno analizo s sintezo dejanskega stanja v Europi in zakaj je donjega prišlo. Kam smo se podali. Kot neke mone.
hogar1
17. 09. 2006 13.36
-8
V čem je bila nekaj posebnega? V tem, da je tudi sebe uvrstila v mozaik sovraštva med islamskim in krščanskim svetom? To zna pa res vsak bebec, celo papež. Prav v ničemer ni bila posebna, razen tega, da je kot novinarka znanim osebam malo bolj težila za preciznejše odgovore.....Očitno je pač imela ozadje, da si je to lahko privoščila.
Andrej1977
23. 10. 2015 21.47
+3
Verjetno spadaš v to skupino "ljudi", ki jih Ona obsoja.
kar_ena
17. 09. 2006 12.48
+5
R.I.P..vsa čast izjemni novinarki in pisateljici....