Tujina

Poginila sredozemska medvedka

Pulj, 26. 08. 2014 16.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Domačini so žival opazili v zalivu Mrtvi Puć v Istri. Bila je slabotna in krvavela je iz ust. Bili so prepričani, da je za poškodbe kriv trnek. A kaže, da je bila žival že stara in da je poginila naravne smrti. Odgovore na vprašanja bo ponudila obdukcija.

Sredozemske medvedke so ogrožene.
Sredozemske medvedke so ogrožene. FOTO: Plavi svijet
Za nas nedolžno božanje, za sredozemsko medvedko pa nadlegovanje in šok.
Za nas nedolžno božanje, za sredozemsko medvedko pa nadlegovanje in šok. FOTO: dnevnik.hr

Hrvaški mediji poročajo o poginu sredozemske medvedke, ki je na seznamu ogroženih živali. Omenjeno žival so opazili domačini, in sicer v zalivu Mrtvi Puć, v bližini Šišanov v Istri. Bila je vidno slabotna in krvavela je iz ust. Bili so prepričani, da gre za poškodbo, najverjetneje zaradi trnka.

A predstavniki organizacije Nature Histrice so razložili, da je bila žival že starejša in da je na tamkajšnjih plažah le iskala mir. Njihov predstavnik je razložil, da so žival opazovali nekaj dni in da so slutili, da se ne bo dobro končalo. Ko so jo pregledali, so ugotovili, da je v izredno slabem stanju, shujšana in brez večine zob. Že na pogled je bilo jasno, da je žival že dlje časa bolna. Potrdil je, da na njenem telesu ni znakov fizičnega nasilja, a kljub temu bo treba počakati na končne rezultate obdukcije.

Zanimiv je tudi podatek, ki ga navajajo domačini, in sicer, da so po pomoč klicali tudi veterinarje, a da nihče ni prišel na teren pogledati sredozemske medvedke.

Sredozemskim medvedkam se ne približujte, čeprav pride na plažo poleg vas.
Sredozemskim medvedkam se ne približujte, čeprav pride na plažo poleg vas. FOTO: printscreen

Sredozemske medvedke so strogo zaščitena žival, ki pa se pogosto pojavlja na puljskih plažah. Tamkajšnja policija zato vse kopalce opozarja, da se ji ne približujejo, ne dotikajo ali vanje mečejo kamenje. Prav tako v njihovo bližino ne smejo spuščati hišnih ljubljenčkov. Kazen za vse, ki teh prepovedi ne upoštevajo, je med 7000 in 30.000 kun oziroma od nekaj več kot 900 evrov do skoraj 4000 evrov.

Število predstavnikov te vrste ocenjujejo na vsega 500 do 600 posameznikov, ki večinoma prebivajo v dveh večjih skupinah – ena na območju severovzhodnega Sredozemlja (Grčija, Turčija, Ciper), druga na območju severovzhodnega Atlantika (Cap Blank ob obali zahodne Afrike in Mavretanije ter otočje Desertas v arhipelagu Madeire). Zaradi velike oddaljenosti in prostorske izoliranosti sredozemske in atlantske populacije je izmenjava genov zelo omejena, kar še dodatno ogroža preživetje vrste.

Pojavljanje sredozemske medvedke so na območju Kvarnerja prvič zaznali junija 2005, ko so jo raziskovalci inštituta Plavi svijet identificirali na fotografijah, ki so nastale v bližini otoka Silbe.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

wurm5
27. 08. 2014 08.49
-8
res ključna informacija za Slovenijo... a je mogoče komu umru kakšen hrček ali kanarček?
Emeritus
27. 08. 2014 09.04
-5
mafija leva drogeraška
26. 08. 2014 23.54
+10
ovi poljak al kaj je je 200€ kazni dobil, ker je samo počohal tega medveda. pa še iz države so ga izgnali, hardcore.