Znanost in tehnologija

Upanje za neplodne ženske: znanstveniki prvič razvili človeško jajčece do zrelosti

New York/Edinburgh, 09. 02. 2018 17.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Znanstvenikom je prvič v zgodovini uspelo razviti človeško jajčece do popolne zrelosti. Jajčeca so razvili iz zelo zgodnje faze razvoja celic iz tkiva jajčnika. Razvili pa so jih do te mere, da je možna njihova oploditev. To bi lahko predstavljalo pomemben napredek pri zdravljenju neplodnosti.

Znanstveniki iz ameriškega New Yorka in škotskega Edinburgha so prvič v zgodovini uspeli v laboratoriju razviti človeško jajčece do popolne zrelosti. To bi lahko predstavljalo pomemben napredek pri zdravljenju neplodnosti, so zapisali v danes objavljeni študiji.

"V zadnji študiji je prvič uspelo v laboratoriju razviti človeško jajčece od zelo zgodnje faze razvoja do popolne zrelosti," so sporočili z univerze v Edinburghu.

Jajčeca so razvili iz zelo zgodnje faze razvoja celic iz tkiva jajčnika. Razvili pa so jih do te mere, da je možna njihova oploditev. To je doslej uspelo zgolj pri jajčecih miši, medtem ko so človeška razvili iz kasnejše faze razvoja.

Rezultati so sicer obetavni, raziskave pa dolgotrajne

Ugotovitve študije, objavljene v znanstveni reviji Molecular Human Reproduction, bi lahko pripomogle predvsem pri zdravljenju neplodnosti žensk, ki imajo tovrstne težave zaradi zdravljenja, kot je kemoterapija. Jajčne celice v zgodnji fazi razvoja bi lahko dale zamrzniti pred zdravljenjem, nato bi celice v laboratoriju razvili, kasneje pa lahko tudi oplodili s semenčicami.

Jajčeca so razvili iz zelo zgodnje faze razvoja celic iz tkiva jajčnika.
Jajčeca so razvili iz zelo zgodnje faze razvoja celic iz tkiva jajčnika. FOTO: Thinkstock

Rakave bolnice sicer lahko pred kemoterapijo odstranijo del jajčnika, vendar pa pri ponovni vstavitvi tkiva tvegajo ponoven razvoj raka.

Strokovnjaki, ki niso sodelovali v raziskavi, so ocenili, da so rezultati obetavni, vendar pa so poudarili, da bi lahko trajalo še več let, da bi to tehniko spremenili v varno in preizkušeno terapijo zdravljenja.

"Trajalo bo več let, da bodo to spremenili v terapijo. Vendarle pa gre za pomemben preboj, ki bi lahko v prihodnosti dal upanje neplodnim ženskam," je povedal Channa Jayasena z univerze Imperial College London.

Robin Lovell-Badge z inštituta Francisa Cricka pa je menil, da je postopek "zelo neučinkovit", saj se zgolj tri četrtine celic razvije v zrela jajčeca.
 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

flojdi
10. 02. 2018 20.18
-2
žalostno./koliko pa je načrtnih splavov
Transformerji
11. 02. 2018 14.30
Migranti in Romi ne delajo splavov - samo tisti, ki vejo, da svojim otrokom ne morejo nič ponuditi, s socialno pomočjo bo pa tvoj otrok vedno revež , če ne bo genij. Se bo pa dokopal do minimalnega osebnega dohodka (če bo dobil zaposlitev), to pomeni, da bo še vedno živel bedno življenje.
knight/tomo
10. 02. 2018 15.43
+3
Glede na to da je vse več neplodnosti in raka je to dobra novica, še posebej za tiste, ki me morejo imeti otrok
ONniON
10. 02. 2018 15.37
-1
tudi znanost in tehnologija imata svoje meje, takšno eksperimentiranje mi ni prav nič všeč, v pogubi gre vse !
baileybase
17. 02. 2018 08.40
in zakaj ti to ni vsec, cudni ste ljudje; t- tehnologija bo ljudi, ki ne morejo imeti otrok zelo osrecila
baileybase
17. 02. 2018 08.40
Ramzess
09. 02. 2018 22.01
+1
Je tukaj govora o shranjenih jajčecih v zgodnji zrelosti, ali gre za celice jajčnika, katere ni navedeno? Po moje prvo ker je bolj logično, ...
Ramzess
09. 02. 2018 18.23
+1
Torej bo govora o otrocih, ki so plod terapije zdravljenja.
Menes
09. 02. 2018 18.53
+1
Zakaj? Celice jajčnika bi vzeli pred terapijo.
Neža001
09. 02. 2018 18.55
+1
terapije zdravljenja? bečka vineršnicla?