Upanje za neplodne ženske: znanstveniki prvič razvili človeško jajčece do zrelosti

Znanstvenikom je prvič v zgodovini uspelo razviti človeško jajčece do popolne zrelosti. Jajčeca so razvili iz zelo zgodnje faze razvoja celic iz tkiva jajčnika. Razvili pa so jih do te mere, da je možna njihova oploditev. To bi lahko predstavljalo pomemben napredek pri zdravljenju neplodnosti.

Znanstveniki iz ameriškega New Yorka in škotskega Edinburgha so prvič v zgodovini uspeli v laboratoriju razviti človeško jajčece do popolne zrelosti. To bi lahko predstavljalo pomemben napredek pri zdravljenju neplodnosti, so zapisali v danes objavljeni študiji.

"V zadnji študiji je prvič uspelo v laboratoriju razviti človeško jajčece od zelo zgodnje faze razvoja do popolne zrelosti," so sporočili z univerze v Edinburghu.

Jajčeca so razvili iz zelo zgodnje faze razvoja celic iz tkiva jajčnika. Razvili pa so jih do te mere, da je možna njihova oploditev. To je doslej uspelo zgolj pri jajčecih miši, medtem ko so človeška razvili iz kasnejše faze razvoja.

Rezultati so sicer obetavni, raziskave pa dolgotrajne

Ugotovitve študije, objavljene v znanstveni reviji Molecular Human Reproduction, bi lahko pripomogle predvsem pri zdravljenju neplodnosti žensk, ki imajo tovrstne težave zaradi zdravljenja, kot je kemoterapija. Jajčne celice v zgodnji fazi razvoja bi lahko dale zamrzniti pred zdravljenjem, nato bi celice v laboratoriju razvili, kasneje pa lahko tudi oplodili s semenčicami.

Laboratorij

Jajčeca so razvili iz zelo zgodnje faze razvoja celic iz tkiva jajčnika. (Foto: Thinkstock)

Rakave bolnice sicer lahko pred kemoterapijo odstranijo del jajčnika, vendar pa pri ponovni vstavitvi tkiva tvegajo ponoven razvoj raka.

Strokovnjaki, ki niso sodelovali v raziskavi, so ocenili, da so rezultati obetavni, vendar pa so poudarili, da bi lahko trajalo še več let, da bi to tehniko spremenili v varno in preizkušeno terapijo zdravljenja.

"Trajalo bo več let, da bodo to spremenili v terapijo. Vendarle pa gre za pomemben preboj, ki bi lahko v prihodnosti dal upanje neplodnim ženskam," je povedal Channa Jayasena z univerze Imperial College London.

Robin Lovell-Badge z inštituta Francisa Cricka pa je menil, da je postopek "zelo neučinkovit", saj se zgolj tri četrtine celic razvije v zrela jajčeca.
 

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 10
 
flojdi 10.02.2018 20:18:00
žalostno./koliko pa je načrtnih splavov
Transformerji 11.02.2018 14:30:57
Migranti in Romi ne delajo splavov - samo tisti, ki vejo, da svojim otrokom ne morejo nič ponuditi, s socialno pomočjo bo pa tvoj otrok vedno revež , če ne bo genij. Se bo pa dokopal do minimalnega osebnega dohodka (če bo dobil zaposlitev), to pomeni, da bo še vedno živel bedno življenje.
Več komentarjev